ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ
Εξάψαλμος...
Τα... άκουσε για τα καλά ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας για τη διακοπή νερού στην Ανατολή, η οποία δεν κράτησε προχθές από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα όπως είχε ανακοινώσει, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής είδαν νερό στις βρύσες τους χθες τα ξημερώματα. Δηλαδή, έμειναν έτσι για κάνα εικοσάωρο περίπου! Ζήτησε βέβαια δημόσια συγγνώμη για την ταλαιπωρία, όπως και ο Αλέκος Καχριμάνης μέσω ανάρτησής του, όμως το... χουνέρι που έπαθε τόσος κόσμος ήταν μεγάλο! Η διακοπή έγινε λόγω μετακίνησης αγωγού στην υπό κατασκευή οδό Νιάρχου από ανεξάρτητο εργολάβο, ωστόσο, θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη επίβλεψη από τη ΔΕΥΑΙ για να μην τρέχουν και δε φτάνουν!
Κ.Α.
Δεν προνόησε...
Πίσω έκανε τελικά ο Δήμος Ζηρού στο θέμα αποκατάστασης του ανενεργού λατομείου στην Κοινότητα Νέας Κερασούντας και η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την άρση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία είχε ψηφιστεί από το Δημοτ. Συμβούλιο. Κάπως έτσι ο Δήμος υπέκυψε σε όσους υποστήριζαν ότι θα χρησιμοποιούνταν στην αποκατάσταση λύματα και απορρίμματα επικίνδυνα για το περιβάλλον, ενώ ο ίδιος τόνιζε ότι στο νταμάρι θα έριχναν κομπόστ από τη Μονάδα Επεξεργασίας Ελευθεροχωρίου μαζί με υλικά επίχωσης. Ποιος έχει δίκιο δεν ξέρουμε. Το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Ν. Καλαντζής θα έπρεπε να είχε σπεύσει από νωρίς στη Ν. Κερασούντα να ενημερώσει σχετικά τον κόσμο και να λύσει απορίες. Όταν κάτι έρχεται ως τετελεσμένο, προκαλεί αντιδράσεις!
Κ.Α.
Στο… περίμενε!
Ούτε στην προγραμματισμένη ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης από το Υπουργείο Υγείας δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει τελικά με τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις. Μάλιστα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πώς είναι εφικτή η σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του. Να σημειωθεί πώς μπορεί μία μέρα πριν η Επιτροπή των Ειδικών να έβαλε φρένο οριστικά σε οποιαδήποτε αποκριάτικη εκδήλωση, αλλά όσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επίσημα από την κυβέρνηση τόσο διατηρούνται κάποιες ελπίδες να γίνουν ορισμένες εκδηλώσεις και να ζήσουμε μετά από δυο χρόνια σε ρυθμούς Αποκριάς! Οψόμεθα!
Ν.Γ.
Αίσθημα ασφάλειας…
Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Πρέβεζας Άγιο Χαράλαμπο βρέθηκε ο Κονιτσιώτης υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση. Παρέστη στη πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας που χαρακτηρίζουν τον Νομό Πρέβεζας αλλά και γενικά την Περιφέρεια Ηπείρου, τα οποία οδηγούν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες και συνεπακόλουθα εξασφαλίζουν τις αναγκαίες για την ανάπτυξη του τόπου συνθήκες. Πάντως, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του Υπουργού, βλέπουμε πώς στις περισσότερες πόλεις γίνονται λιτανείες εικόνας του πολιούχου. Μάλλον στα Γιάννενα είμαστε εξαίρεση στον κανόνα!
Ν.Γ.
Ελληνική πρωτοπορία…
Οι ημερήσιοι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας συγκρινόμενοι με τους θανάτους στη γειτονική Ιταλία αλλά και στη μακρινή Πορτογαλία είναι περισσότεροι… Γιατί; Και στις δύο χώρες που αναφέραμε οι εμβολιασμένοι πολίτες είναι πολύ περισσότεροι από την Ελλάδα. Εδώ έπαιξαν αρνητικό ρόλο και οι «πνευματικοί» που πήραν τόσους ανθρώπους στο λαιμό τους! Το ότι χάθηκαν αρνητές κληρικοί και μοναχοί ακόμη και από το Άγιο Όρος έπρεπε να προβληματίσει τους «αρνητές» οικογενειάρχες που άφησαν ορφανά τα παιδιά τους αγνοώντας τις υποδείξεις των ειδικών… Όσο για τους «πνευματικούς» που έγιναν αφορμή να χαθούν άνθρωποι, αυτοί πώς νιώθουν τώρα;
ΜΑΤ
Ναι μεν, αλλά…
Καλό είναι να αγωνίζονται οι μαθητές για καλύτερη ποιότητα Παιδείας! Όμως, το να καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία που ανήκει και στους σημερινούς αλλά και στους αυριανούς μαθητές δεν είναι δικαίωμά τους. Όσο για τους ενήλικες που υπερασπίζονται τέτοιες συμπεριφορές, ας συμβουλέψουν τους μαθητές να αποφεύγουν την όποια καταστροφή και, αν δεν το καταφέρουν, τότε ας πληρώσουν εκείνοι τα σπασμένα… Το να πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες καταστροφές για τις οποίες δεν τους ρώτησε κανένας αν συμφωνούν λέγεται «αδικία» και οπωσδήποτε δεν στέλνει κανένα σωστό μήνυμα ούτε λειτουργεί παιδαγωγικά…
Θ.
Δύσκολη εξίσωση…
Πανδημία - οικονομία! Εκρηκτικό το μίγμα μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης. Πότε και αν θα μπούμε στην κανονικότητα είναι αδύνατο να το ξέρουμε εκ των προτέρων… Ιδιαίτερα εμείς οι απλοί πολίτες που δεν έχουμε την ευθύνη των σχεδιασμών και των αποφάσεων είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις αυτού του μεγέθους. Μπορεί να θέλουμε να εξελιχθούν όλα κατά τον καλύτερο τρόπο και να μπούμε σε μια κανονικότητα που θα ισορροπήσει καταστάσεις, αλλά όσο και αν το θέλουμε, όσο κι αν ελπίζουμε να έρθουν καλύτερες μέρες, στην πράξη θα το μάθουμε αν θα απαλλαγούμε από τους εφιάλτες μας. Όσο για την παραπληροφόρηση που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αποδεικνύει και πόσο κατώτεροι των περιστάσεων είναι…
Εμφυλιοπολεμικές κορώνες!
Για όσο θα κάνουν αντιπολίτευση με όπλα τους την ένταση, την αντιπαράθεση, την πόλωση, ουσιαστικό έργο δεν θα προσφέρουν στον τόπο και στο λαό… Το μόνο που πετυχαίνουν είναι πιθανόν η δική τους εκτόνωση μετά την υστέρηση που βίωσαν χάνοντας την εξουσία. Κι ενώ τα παραδείγματα από το παρελθόν θα έπρεπε να μας διδάσκουν όλους ώστε να πορευόμαστε προς το μέλλον απαλλαγμένοι από νοσηρές καταστάσεις, υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που, σήμερα μη έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις για μια καλύτερη κατάσταση, καταφεύγουν στα τραγικά και δυσάρεστα γεγονότα από το παρελθόν ελπίζοντας να κερδίσουν πόντους δημοτικότητας… Είναι όμως αυτός ο σωστός δρόμος για να πάμε στο αύριο; Θέλουμε να βιώσουμε πάλι τους εφιάλτες του χθες;
Αναμασούν το παρελθόν!
Mε το να τους ακούμε να αναμασούν περιστατικά που τα καταδίκασε ο ελληνικός λαός απλά τους λυπόμαστε! Η δικτατορία των συνταγματαρχών ή ακόμη και του Μεταξά, οι ταγματασφαλίτες και το παρακράτος πρέπει να επανέρχονται προς συζήτηση στο παρόν και να φορτώνονται ως απεχθείς πράξεις ακόμη και σ’ εκείνους που δεν ήταν τότε γεννημένοι; Και αμέσως έρχονται στην επιφάνεια οι «αμαρτίες» της άλλης πλευράς, όπως είναι το «παιδομάζωμα» που στέρησε τα παιδιά από τις οικογένειές τους αρπάζοντάς τα βίαια και εκτοπίζοντάς τα στις χώρες του εφαρμοσμένου κομμουνισμού με όλες τις συνέπειες εκείνων των πρακτικών. Αλλά η αναφορά και μόνο ότι υπάρχει κοινή καταγωγή ανάμεσα σε νέους Έλληνες και στους δολοφόνους της 17 Νοέμβρη μας προκαλεί τρόμο...
Έτσι θα προχωρήσουμε;
Είναι δυνατό να ελπίζουμε ότι με φθαρμένα υλικά θα χτίσουμε το μέλλον; Για να πατήσουμε στη νέα εποχή υπάρχουν άλλες συνταγές καλύτερες… Αν δεν ανασυγκροτηθούμε και δεν εκσυγχρονιστούμε δεν θα φθάσουμε στο αύριο με καλούς οιωνούς. Και αυτό το αύριο δεν μπορεί να νοείται μέσα σε διχαστικές πρακτικές. Τώρα τα προβλήματα είναι μεγάλα και δύσκολα στη διαχείρισή τους. Εδώ είναι ακόμη η πανδημία, οι σχέσεις με την Τουρκία οξύνονται, ενώ το κόστος της ενέργειας θα μας δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Και για να αντιμετωπιστούν όλα χρειάζεται πολλή δουλειά με συγκεκριμένο σχέδιο. Τίποτε δεν λύνεται όσες κορόνες κι αν εκτοξεύσει η αντιπολίτευση. Κι ενώ φαίνεται ότι υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο πολλαπλών λύσεων η αντιπολίτευση τρέμει μήπως αυτό πετύχει…
Θεανώ Βλάχου