ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Το πρώτο έργο...
 Δύο ακριβώς χρόνια από την ανάληψη καθηκόντων της χρειάστηκε η Δημοτική Αρχή στα Γιάννενα προκειμένου να ξεκινήσει το πρώτο ουσιαστικό έργο της στην πόλη – οι ασφαλτοστρώσεις οδών δεν πιάνονται. Ο λόγος για το Κέντρο Ανοιχτού Εμπορίου στην Ανεξαρτησίας και τις γύρω οδούς που ξεκινάει σήμερα. Για να δούμε τι θα γίνει. Πάντως, ο προϋπολογισμός του δεν είναι μικρός. Μιλάμε για 1,8 εκατ. ευρώ. Και για να μην είμαστε άδικοι, να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και η νυν απλά το υλοποιεί!
Κ.Α.
Επίτ. Διδάκτορας ΕΚΠΑ!
 Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ θα απονεμηθεί στον Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε επί σειρά ετών καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την απονομή του τίτλου αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Ιατρικής του Σχολής. Μάλιστα, πλέκει το εγκώμιο του κ. Ελισάφ κάνοντας λόγο για ακαδημαϊκό ήθος, εντιμότητα, ερευνητικό έργο στις διαταραχές του μεταβολισμού με διεθνή αναγνώριση και για καθοριστική συμβολή του στην υψηλή αξιολόγηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Καμία αντίρρηση για όλα τα παραπάνω. Ποιος αμφισβητεί την επιστημονική υπόσταση του κ. Ελισάφ. Άλλο πράγμα όμως τα πεπραγμένα του στον Δήμο!
Κ.Α.
Απλά ν’ αντιδρούν…
 Με το «καλημέρα» της νέας σχολικής χρονιάς αντικρίζει κανείς έξω από τα σχολικά συγκροτήματα διάφορες αφίσες, από φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ή ξένων γλωσσών αλλά δεν λείπουν και αυτές με περιεχόμενο πολιτικό. Όπως η αφίσα της φωτογραφίας, η οποία είναι από την «μαθητική αντίσταση» που δηλώνει την αντίθεσή της στην ελάχιστη βάση εισαγωγής και την τράπεζα θεμάτων, με την υποσημείωση ότι θα διοργανώσουν διαδηλώσεις και καταλήψεις. Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά  πού είναι το παράλογο με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τι ακριβώς θέλουν οι αντιδρώντες; Να περνούν στις σχολές με βαθμό τέσσερα και πέντε όπως μέχρι πέρυσι; Απλά αντίδραση για την αντίδραση είναι αυτή!
Ν.Γ.
Ζήτησε συγγνώμη…
 Συγγνώμη ζήτησε η Μέρκελ από τους Έλληνες επειδή τους ζήτησε τόσα πολλά! Θα μου πείτε και ποια ήταν η Μέρκελ που αγνοούσε τα όργανα της Ε.Ε. και σήκωνε παντιέρα; Αρχηγός ενός από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ήταν και τίποτε παραπάνω… Αλλά έμαθε να λειτουργεί αυταρχικά! Θα ήταν καλύτερα αντί για συγγνώμη να επέστρεφε στην Ελλάδα το δάνειο που μας άρπαξαν τότε οι συμπατριώτες της και να φρόντιζε για να τις πολεμικές αποζημιώσεις που δεν τις ανέφερε ούτε μία φορά… Είναι αργά για αυτοκριτική και για κροκοδείλια δάκρυα.
ΜΑΤ
Να γίνει θεσμός!
 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το WATT+VOLT Konitsa 2021 Women’s τουρνουά μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Κόνιτσας, το οποίο διεξήχθη το τριήμερο 10-12/09 με τη συμμετοχή των διοργανωτή ΠΑΣ Γιάννινα, Ερυθρού Αστέρα από τη Σερβία, Ελευθερίας Μοσχάτου και Χανίων. Μάλιστα η πρόταση της δημοτικής αρχής να καθιερωθεί το τουρνουά στην Κόνιτσα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Νικόλαος Εξάρχου, έγινε δεκτή από το Δ.Σ. της γυναικείας ομάδας Μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα μέσω του προέδρου του. Πολύ σημαντικό να γίνονται και να καθιερώνονται μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στην ακριτική κωμόπολη που την προβάλλουν αλλά και ελκύουν κόσμο από διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και του εξωτερικού!
Ν.Γ.
Πολύ κρίμα…
Σε μια εποχή που η διακίνηση ιδεών είναι εύκολη υπόθεση και η όποια πληροφόρηση διαχέεται ταχύτατα μέσω του διαδικτύου, οι νέοι της ΚΝΕ επιμένουν σε αναχρονιστικές, ρυπογόνες και πολυέξοδες πρακτικές! Ετοιμάζουν ένα φεστιβάλ και για να το κάνουν γνωστό γέμισαν με αφίσες την πόλη… Κάδοι απορριμμάτων, κολώνες, τοίχοι σπιτιών και το… μένος τους έφθασε στο αποκορύφωμα αφού κόλλησαν στους τοίχους του κτηρίου της Περιφέρειας τις ενημερωτικές αφίσες! Ένα κτήριο που το βρίσκουν πρόχειρο για να γράψουν οτιδήποτε στα παράθυρα, στους τοίχους και τις πόρτες… Αν η νέα γενιά δεν σεβαστεί το περιβάλλον και τους κοινόχρηστους χώρους, τότε πού πάμε; Ως πότε η χώρα μας θα μοιάζει με χωματερή; Μια ματιά σε ξένες αλλά και ελληνικές πόλεις θα μας εκπλήξει…
Θ.

Χωρίς κριτήρια!
 Δεν βγάζεις άκρη στην Ελλάδα! Οι βολεμένοι εξυμνούν τους δικούς τους και καταχεριάζουν τους… άλλους και πολλάκις συκοφαντούν εν γνώσει τους τους κομματικούς αντιπάλους ενώ υπερασπίζονται ό,τι κι αν λέει ό,τι κι αν κάνει ο δικός τους χώρος… Έτσι είναι αδύνατο να συμπεράνεις ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο… Και φαίνεται ότι θα περάσουμε ακόμη ένα Φθινόπωρο φανατισμού με προσκόλληση σε δόγματα και ιδεοληψίες που δεν οδηγούν πουθενά. Και σ’ αυτό το αλαλούμ πολλά είναι τα κακώς κείμενα που δεν αλλάζουν γιατί αντιστέκονται οι συμφεροντολόγοι και όταν κάποιος αποφασίζει να τα αλλάξει βρίσκει απέναντί του όλους όσους θίγονται τα κεκτημένα τους… Έτσι, παρέμεινε στάσιμη η όλη κατάσταση χωρίς έγνοια για την κοινότητα και πηγαίναμε από το κακό στο χειρότερο!

Καθένας το δικό του…
 Κι ενώ οι συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής χτύπησαν και τη δική μας πόρτα, δεν καταφέραμε ούτε αυτές τις δύσκολες μέρες να λειτουργήσουμε συλλογικά και με περίσκεψη! Καθένας έλεγε το δικό του τροπάρι εξυπηρετώντας τους κομματικούς και ιδεολογικούς του στόχους και η φωτιά ρήμαζε τις περιοχές όπου επέλεγε να κάνει επίσκεψη! Και τα πράγματα χρόνο με το χρόνο θα γίνονται ακόμη χειρότερα και οι ιδεολογικοί αντίπαλοι τώρα βρήκαν όλες τις αστοχίες μέσα στα δάση που στερούνταν από αντιπυρικές ζώνες και έριχναν όλες τις ευθύνες στον σημερινό πρωθυπουργό λες και οι προκάτοχοί του είχαν δουλέψει με σχέδιο και υπευθυνότητα και ο σημερινός πρωθυπουργός τους τα χάλασε. Τόσο πάθος εναντίον του μόνο ως εμπάθεια μπορεί να χαρακτηριστεί…

Τρομακτικές εικόνες…
= Κι ενώ το περιβάλλον περνάει τις χειρότερες μέρες του και βλέπουμε εικόνες από άλλες περιοχές του κόσμου που μας προετοιμάζουν γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν, εμείς εδώ μια έγνοια έχουμε. Ποιος θα πάρει την κυβέρνηση και ποιος θα καταφέρει να αποδομήσει ακόμη και το καλύτερο έργο της σημερινής κυβέρνησης. Κάθε συζήτηση στη Βουλή καταλήγει σε ύβρεις, ακόμη και προσωπικές και αναρωτιέσαι σε ποιον κόσμο ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Είναι αδύνατο να μη ξέρουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από τον τόπο μας… Κι ενώ οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, η αντιπολίτευση ουδέποτε συναινεί σε κοινές δράσεις που θα ωφελήσουν και τον τόπο και την κοινωνία.

Θα λύσει το πρόβλημα;
 Αν αλλάξουμε αυτή την κυβέρνηση και δώσουμε σε μια άλλη την ευθύνη να διαχειριστεί τα προβλήματά μας θα έχουμε βρει τις λύσεις για να ζήσουμε καλύτερα; Όποια κυβέρνηση κι αν έρθει αν δεν συνειδητοποιήσουμε αυτά που μας περιμένουν και που έρχονται ως συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής δεν θα προετοιμαστούμε για τα χειρότερα που ακολουθούν. Και για να προλάβουμε έχουν υποχρέωση όλα τα κόμματα που θέλουν να εκπροσωπούνται στη Βουλή να σχεδιάσουν κοινές δράσεις και να δώσουν στην πράξη κάθε υποστήριξη ώστε να έχουμε κάποιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτά που είναι στο δρόμο και όπου να ‘ναι μας χτυπάνε την πόρτα. Και αν νομίζουμε ότι θα γίνουν όλα καλύτερα αν αντικατασταθεί κάποιος πολιτικός, είμαστε μακριά νυχτωμένοι…
Θεανώ Βλάχου