ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Γλέντια στη ζούλα!
Σε κάποια χωριά δεν... άντεξαν ούτε φέτος ορισμένοι κάτοικοι, επισκέπτες και κοινοτάρχες. Στη ζούλα οργάνωσαν γλέντια την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου εκμεταλλευόμενοι την απομονωμένη θέση του οικισμού, τη μεγάλη απόσταση από αστυνομικούς σταθμούς κλπ.. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις τίποτε δεν θύμιζε πανδημία! Πήγε ο χορός... σύννεφο! Οπότε, ας μην αναρωτιόμαστε γιατί και πώς αυξάνουν πάλι τα κρούσματα και το ιικό φορτίο στα λύματα. Τα δε αποτελέσματα των «λαθραίων» γλεντιών θα φανούν από βδομάδα!
Κ.Α.

Αντιεμβολιαστικοί κήρυκες!

Το έχουμε επισημάνει και πρόσφατα: Στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Κόνιτσας δημοσιεύονται άρθρα ιερωμένων, μοναχών και μη κατά των εμβολίων και κατά των αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μέλος της οποίας μέχρι και την 31η Αυγούστου είναι και ο Mητροπολίτης Ανδρέας. Στην ίδια ιστοσελίδα δεν έχουμε βρει άρθρο υπέρ του εμβολιασμού, όπως είναι η επίσημη θέση της Εκκλησίας, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα στους αναγνώστες - επισκέπτες τουλάχιστον να ενημερωθούν συνολικά. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι αν ο κ. Ανδρέας ελέγχει τελικά τι γίνεται στη Μητρόπολή του. Ό,τι κι αν ισχύει, δεν αλλάζει την πραγματικότητα, που θέλει ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους, αρχιμανδρίτες και ηγούμενους μοναστηριών (όχι μόνο στην Κόνιτσα) να είναι αντιεμβολιαστικοί κήρυκες, αποτρέποντας έναν αρκετά μεγάλο αριθμό θρησκευόμενων να εμβολιαστούν. Για όλους αυτούς, κυριολεκτικά ο «Θεός να βάλει το χέρι του»!

Ν.
Έβαλε... σκάλα;
 Καλά οι περιμετρικοί τοίχοι του κτιρίου της παλιάς Ζωσιμαίας Σχολής που είναι χαμηλοί και φτάνει κανείς να τους ζωγραφίσει. Αλλά το ότι μπήκε κάποιος στον κόπο να σκαρφαλώσει στον φράχτη με κίνδυνο της ακεραιότητάς του για να κάνει μία «μουντζούρα» ψηλά στον τοίχο του ιστορικού κτιρίου (φωτό) πραγματικά μας... ξεπερνάει! Εκτός κι αν ο «καλλιτέχνης» κουβαλάει μαζί του σκάλα! Πώς αλλιώς να το εξηγήσει κανείς...
Κ.Α.

Ελληνικό «φρούτο»!
Γίνεται πάλι λόγος για τη δόμηση εκτός σχεδίου! Αυτό το ελληνικό «φρούτο» μας έχει κοστίσει μύρια όσα προβλήματα… Ακόμη και μέσα στα δάση έχτιζαν και μετά οι κυβερνήσεις άνοιγαν παραθυράκια για τη νομιμοποίησή τους αντί πινακίου φακής… Και αφού κάηκαν όσα κάηκαν, τώρα επανέρχεται η συζήτηση για τα εκτός σχεδίου κτίσματα… Βλέπεις πως αν είχες τέσσερα στρέμματα μπορούσε να χτίζεις οπουδήποτε και να απαιτείς ρεύμα και νερό και μετά δρόμους! Κι αν καείς, απαιτείς και από το κράτος αποζημίωση! Φαινόμενα αλά ελληνικά! Ας πάνε οι «υπεύθυνοι» μια βόλτα μέχρι τη Γερμανία… Θα έχουν να μάθουν πολλά για τον τρόπο οικοδόμησης των πόλεων!
ΜΑΤ

Ή τους τελειώνουμε…
 …ή μας τελειώνουν! Η φράση «μεγάλου» Έλληνα πολιτικού είναι γνωστή! Τώρα, αν έχουν κάποια σχέση με την παραπάνω λογική και τα γκαζάκια που βρέθηκαν πάλι σε δασώδη περιοχή εμείς δεν το ξέρουμε. Εκείνο που αποδεικνύεται κάθε μέρα είναι το κόμπλεξ που βγάζουν εναντίον του Μητσοτάκη, που παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δουλεύει σκληρά, τα παρακολουθεί όλα, παρεμβαίνει όταν χρειάζεται και διορθώνει όσα μέτρα δεν αποδίδουν… Η κυρίαρχη σκέψη πως αν άλλη κυβέρνηση διαχειριζόταν αυτού του μεγέθους προβλήματα θα είμαστε χαμένοι κάτι λέει. Προβλήματα έχουμε πολλά και μάλιστα δυσεπίλυτα αλλά η διαχείρισή τους σήμερα είναι η καλύτερη δυνατή.
Θ.

Μένει στη μνήμη...
 Συμπληρώθηκαν, χθες, έξι χρόνια από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος Λάκης Στεργίου, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών παρουσιαστής της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητικό Ραντεβού» μαζί με τον Νίκο Τσόλη, ενώ για πολλά χρόνια ήταν η… φωνή του Ε.Σ.Ι. «οι Ζωσιμάδες», καθώς εκφωνούσε τους εντός έδρας αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα. Μια ομάδα στην οποία όπου μπορούσε, προσέφερε τη βοήθειά του ακόμα και από την πλευρά του διερμηνέα σε συνεντεύξεις μη γηγενών παικτών, μιας και γνώριζε αρκετές ξένες γλώσσες. Γι’ αυτό και ο Λάκης παραμένει ακόμα στη μνήμη του φίλαθλου κόσμου της ομάδας.
Ν.Γ.

Αυτοί είμαστε…
Γιατί να το κρύψουμε; Αυτοί είμαστε! Πέρασαν τόσα χρόνια από όταν ανακαλύψαμε το σπορ της αυθαίρετης δόμησης… Καθένας έχτιζε όπου ήθελε, όπως ήθελε… Δεν έμπαινε στον κόπο να βγάλει άδεια. Εξάλλου, οι Έλληνες πολιτικοί για το δικό τους συμφέρον είχαν βρει τη λύση. Νομιμοποιούσαν κατά καιρούς τα αυθαίρετα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Και απορούσες πώς ήταν δυνατό να… ξεφυτρώνουν τόσα κτίσματα μέσα σε δασικές περιοχές με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η αυθαιρεσία. Και για να συμπληρωθεί, έστηναν ψησταριές στις αυλές τους δίπλα στο δάσος ή καθάριζαν τα χόρτα στον περιβάλλοντα χώρο εγκαταλείποντας τα κλαδέματα σε σωρούς καύσιμης ύλης έτοιμης να αναφλεγεί με την πρώτη ευκαιρία. Τα μέτρα πυροπροστασίας στα αζήτητα!

Μέτρα πυροπροστασίας…
Δεν είναι ανάγκη να ψάξουμε πολύ μακριά για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας… Δίπλα και μέσα στο περιαστικό δασύλλιο της πόλης μας ξεφύτρωναν κατά καιρούς οικοδομές και μάλλον ακριβές κατασκευές… Τι να υποθέσουμε; Οι οικοδομές ήταν χωρίς άδειες ή οι υπηρεσίες έδιναν απλόχερα τις άδειες οικοδόμησης; Οι δρόμοι μέσα στο δασύλλιο γεμάτοι πευκοβελόνες και… άλλα και αλίμονό μας αν οι καπνιστές που κάνουν εκεί τη βόλτα τους πετάξουν στο έδαφος το αποτσίγαρο… Πώς προέκυψαν δρόμοι πρόσβασης μέσα από το δάσος για κατοικίες που ξεφύτρωναν μέσα στο δάσος; Όλοι τα βλέπαμε και κανένας δεν αντιδρούσε! Τι σημασία θα έχει αν ισχυριστούμε ότι εμείς τα λέγαμε αν γίνει το κακό; Το να προλάβουμε είναι μάλλον μία ενέργεια που δεν μας καθορίζει ως λαό…

Τρέχουμε και δε φθάνουμε!
 Πόσες φορές έγινε το κακό και μετά τρέχαμε για να σώσουμε ό,τι μπορούσε να σωθεί! Η κριτική που ασκούσαμε τότε ήταν απλά για να συζητάμε αφού ούτε προλαμβάναμε το κακό ούτε η θεραπεία εκ των υστέρων μπορούσε να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις… Και όλοι εμείς εντελώς ανεκπαίδευτοι σε θέματα πυροπροστασίας περιμέναμε τον από μηχανής θεό να μας προστατέψει… Και αποδεικνύεται πάντα ότι η φύση είναι ισχυρότερη όταν ανταγωνίζεται τον άνθρωπο. Και όσο ο άνθρωπος αρέσκεται να αυθαιρετεί τόσο τα δεινά που θα τον βρίσκουν θα είναι δύσκολα στην αντιμετώπισή τους… Το χειρότερο δε για όλους μας είναι ότι ξεχνάμε γρήγορα και δεν ενεργούμε με υπευθυνότητα από εκεί και πέρα για να μην αναφερθούμε και στα εγκλήματα πρόκλησης πυρκαγιών για προσωπικούς λόγους…

Ποιοι θα ελεγχθούν;
 Όσοι κατασκεύασαν οικοδομές μέσα σε δασικές εκτάσεις και ιδιαίτερα αγκαλιά με τα κωνοφόρα δένδρα θα ελεγχθούν κάποτε; Η κλιματική κρίση έφθασε και στη χώρα μας! Και τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα; Θα περιμένουμε το επόμενο καλοκαίρι για να κάνουμε τεστ στον καιρό και να μετράμε πόσο ανέβηκε η θερμοκρασία; Κάθε καλοκαίρι είχαμε πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο. Άλλες γίνονταν γνωστές και άλλες δεν τις ανέφεραν ποτέ! Ιδιαίτερα ό,τι γινόταν στην Αφρική το κρατούσαν μυστικό! Δεν υπήρχαν εκεί συμφέροντα που έπρεπε να προστατευτούν… Όσο για τους πυρομανείς εμπρηστές, αυτοί για τους δικούς τους λόγους σπέρνουν το κακό και παρακολουθούν περιχαρείς τις απεγνωσμένες προσπάθειες για να ελεγχθούν οι φωτιές και να μη κάνουν κι άλλο κακό…
Θεανώ Βλάχου