ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Το τμήμα Διαβατηρίων…
Η Αστυνομία δεν κρίνεται μόνο από την παρουσία της στους δρόμους, αλλά και από το επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη, που επίσης είναι μια επίπονη διαδικασία, ειδικά την περίοδο που διανύουμε. Στον τομέα αυτό παίρνει «άριστα» το τμήμα Διαβατηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, το οποίο σε καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα εξυπηρετεί εκατοντάδες πολίτες, Έλληνες, αλλά και αλλοδαπούς πολλοί εκ των οποίων μάλιστα είναι και μετανάστες - πρόσφυγες. Τα επαναλαμβανόμενα θετικά σχόλια, για τη υπομονή και την άψογη συμπεριφορά των υπηρετούντων στο Τμήμα Αστυνομικών από πολίτες που προσέρχονται για έκδοση διαβατηρίου, αν μη τι άλλο δείχνουν και τον επαγγελματισμό και τον προσωπικό τους ζήλο, που υπερκαλύπτουν τις όποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τη Δημόσια Διοίκηση.
Ν.

Η Βουλή υιοθετεί...
 Ένα άκρως επίκαιρο σχόλιο αλίευσε η στήλη από τον σημερινό «Βηματοδότη» και το δημοσιεύει ως έχει, καθώς έχει ιδιαίτερο κοινωνικό ενδιαφέρον. Ιδού τι γράφει:
«Πάμε τώρα στη Βουλή η οποία ναι μεν παραμένει κλειστή όσον αφορά το νομοθετικό της έργο, αλλά, όπως με βεβαιώνει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει εάν τεθεί λόγω της πυρκαγιάς ζήτημα νομοθετικής εργασίας. Όπως και νάχει το πράγμα η Βουλή μαθαίνω ότι πρόκειται να υιοθετήσει τα παιδιά του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του στο καθήκον. Επιστολή προς το Πρόεδρο της Βουλής για να υιοθετηθούν από το Κοινοβούλιο τα παιδιά του νεκρού πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα είχε στείλει η Όλγα Γεροβασίλη. Όπως μου είπε ο κ. Τασούλας η Βουλή θα συνδράμει αποφασιστικά τόσο για την ανακούφιση των πληγέντων όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών, μόλις όμως έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής. Πολύ πιθανόν να υιοθετήσει ένα ολόκληρο χωριό από αυτά που καταστράφηκαν…»

Ομάδες πυρασφάλειας!
 Εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας έχουν δημιουργηθεί σε Πλατανιά και Δροσοχώρι Ιωαννίνων. Στην Πλατανιά, η εθελοντική ομάδα που δημιουργήθηκε από την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο κινείται στα όρια της κοινότητας και στην περιοχή Γερακαρίου, Δρίσκου, Δαφνούλας, για την επιτήρηση του δάσους και σε περίπτωση πυρκαγιάς για να επέμβουν και να ενημερώσουν άμεσα την πυροσβεστική υπηρεσία. Στο Δροσοχώρι, η Κοινότητα και η Ομάδα Εθελοντών που έχει ξεκινήσει και αυτή περιπολίες, ζητά τη βοήθεια του χωριού στην προσπάθεια να μη χαθεί το πυκνό και πανέμορφο τοπικό δάσος γεμάτο πλατάνια, βελανιδιές, πεύκα και έλατα με μπόλικη δροσιά που χαρακτηρίζει το Δροσοχώρι. Αξιέπαινες και χρήσιμες οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες...
Ν.Γ.

Τα... μπερδεύουν!

 Κάπως μας... μπέρδεψε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με τη χθεσινή του ανακοίνωση. Από τη μία, τάσσεται υπέρ του καθολικού εμβολιασμού του πληθυσμού για τον κορωνοϊό. Από την άλλη, όμως, δηλώνει αντίθετος στο να γίνει αυτός υποχρεωτικός για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι υγειονομικοί. Με άλλα λόγια, λέει ή να εμβολιαστούμε όλοι ή να μείνει προαιρετική η απόφαση! Δε μπορεί όμως να μας βάζει άπαντες στο ίδιο καζάνι. Για παράδειγμα, δεν είναι το ίδιο ένας ανεμβολίαστος ελαιοχρωματιστής ή μία μοδίστρα με έναν ανεμβολίαστο υγειονομικό ή υπάλληλο γηροκομείο και δε χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί!

Κ.Α.
Να μη χαθεί ζωή…
 Ακόμη οι φωτιές κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις και στελέχη της αντιπολίτευσης, προσπαθούν να εντοπίσουν κάποια αδυναμία για να πάρουν τη «ρεβάνς» από όσα ακούγονται ακόμη για το Μάτι! Δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Από τη μια η ανοργανωσιά, η επιπολαιότητα, η ανευθυνότητα και από την άλλη ο πλήρης σχεδιασμός δράσεων, ο έλεγχος των καταστάσεων, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό αφού διαρκώς ξεφυτρώνουν διαφορετικά μέτωπα σε διαφορετικές περιοχές! Ζέστη, κόπωση, εξάντληση και μέσα σε συνθήκες ακραίου καύσωνα όσοι διακινδυνεύουν και τη ζωή τους επιμένουν να παραμένουν όρθιοι! Μέχρι πότε; Και το σύνθημα είναι «να μη χαθεί ούτε μία ζωή»! Όμως, η αρχή έγινε από έναν εθελοντή!
ΜΑΤ

Αληθινές οι υποψίες!
 Κάθε μέρα και μια νέα αποκάλυψη! Έλληνες εμπρηστές κήρυξαν τον πόλεμο! Επί τρεις ημέρες σε τρία διαφορετικά σημεία 70χρονος πολίτης έβαζε φωτιές στη Μεσσηνία! Και δεν είναι ο μόνος… Αυτοί οι άνθρωποι είναι πυρομανείς ή κάνουν ΤΕΣΤ ετοιμότητας στην Πολιτική Προστασία; Τα δάση καίγονται, τα χωριά εγκαταλείπονται, οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση βιώνοντας το φόβο και την ανασφάλεια και Έλληνες πολίτες «διασκεδάζουν» σκορπίζοντας την καταστροφή. Τι σημασία θα έχει από δω και πέρα αν συλλαμβάνονται και αν τιμωρούνται… Το κακό που έγινε δεν ξεγίνεται!
Θ.

Ηρωικές ώρες…
 Πόσες ώρες, πόσες μέρες, πόσες νύχτες και κάτω από τον καυτό ήλιο προσέφεραν υπηρεσίες κατάκοποι πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί, αυτοδιοικητικοί και μία μεγάλη ομάδα που οργάνωνε τις επιχειρήσεις! Ο καιρός εχθρικός, οι αντιξοότητες τεράστιες, οι πιλότοι των εναέριων μέσων κατάκοποι από τη μεγάλη προσπάθεια ξεκινούσαν από το χάραμα και σταματούσαν όταν η νύχτα δεν τους επέτρεπε να συνεχίσουν! Τόσες πυρκαγιές ταυτόχρονα έκαναν τεστ ετοιμότητας σε όλους τους εμπλεκόμενους ενώ κάποιοι εκπρόσωποι κομμάτων παραφύλαγαν σαν τις ύαινες για να εντοπίσουν κάποια αδυναμία, κάποια αστοχία για να έχουν να… λένε! Και η Ελλάδα θα ζήσει καταστάσεις μεταπολεμικής καταστροφής, θα μαζέψει τις πληγές της και θα προσπαθήσει να μπει στην κανονικότητα.

Δύσκολο το «δια ταύτα»!
 Τόσοι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους μόνο με τα ρούχα που φορούσαν θα χρειαστεί να υποστηριχθούν άμεσα ώστε να μπορέσουν να συνέλθουν από το μεγάλο ΣΟΚ για να επανενταχθούν στην κανονικότητα. Πολύ δύσκολο το εγχείρημα και μεγάλος ο αριθμός των αστέγων… Για να ισορροπήσουν ψυχικά και για να αποκτήσουν τη δύναμη να ξαναγίνουν δραστήριοι θα περάσει χρόνος. Και δεν είναι όλοι νέοι αυτοί που εγκατέλειψαν άρον-άρον τα σπίτια τους ούτε είναι όλοι υγιείς! Υπάρχουν προβλήματα που θα χρειαστούν ειδική αντιμετώπιση και ίσως πολύχρονη προσπάθεια. Και θα τεθεί το ερώτημα αν όλοι οι πληγέντες θα ενταχθούν σε ένα νέο κοινωνικό σύνολο ή θα επιστρέψουν στον τόπο τους για να ξαναρχίσουν απ’ την αρχή! Και οι δύο επιλογές δεν δείχνουν εύκολες…

Με πολλά πρόσωπα…
 Ποια είναι η κατάσταση των περιοχών που εκκενώθηκαν; Πόσα σπίτια κάηκαν και πόσα έμειναν όρθια; Η εικόνα των καμένων σου προκαλεί τρόμο και μόνο να τη βλέπεις… Σκέψου και να ήταν το δικό σου σπίτι αυτό που έγινε στάχτη… Κι αν κάποια σπίτια σώθηκαν θα είναι δύσκολο να επανενταχθούν οι κάτοικοι εκεί και να συνεχίσουν τη ζωή τους… Όλα δείχνουν πολύ δύσκολα και δεν ξέρω ποιοι θα είναι εκείνοι που θα κάνουν ολοκληρωμένο σχεδιασμό επανένταξης τόσων οικογενειών στην κανονικότητα… Κι αν ακόμη καταφέρουν να δράσουν με τέτοιο τρόπο που να ξαναδώσουν τη ζωή στους συμπολίτες μας που την έχασαν, τον επόμενο χειμώνα με τις πλημμύρες ή το επόμενο καλοκαίρι με τις νέες πυρκαγιές ποιες νέες πληγές θα ανοίξουν; Η κλιματική μετεξέλιξη θα έχει πολλά πρόσωπα…

Είναι τραγικό!
Αν βρέθηκαν Έλληνες που έβαζαν τις φωτιές και καμάρωναν με το επίτευγμά τους αυτό, μας τρομοκρατεί. Αν Έλληνες περνούσαν από τα εγκαταλειμμένα σπίτια και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν αντί να δώσουν χέρι βοήθειας τότε είμαστε σε λάθος δρόμο και δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθούμε. Αν Έλληνες ενοχλημένοι από τα στελέχη που κυβερνούν τον τόπο έβγαλαν με αυτό τον τρόπο το… ιδεολογικό τους απωθημένο τότε δεν έχουμε ελπίδες να θεραπεύσουμε τις πληγές που προκάλεσε η φωτιά. Οι γονείς μας έζησαν πολέμους, έχασαν σπίτια και υπάρχοντα και ξαναέστησαν τη ζωή τους απ’ την αρχή. Εμείς, πόση δύναμη θα έχουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας; Και όσοι δεν καήκαμε ακόμη θα χρειαστεί να δώσουμε άμεσα χέρι βοήθειας στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα…
Θεανώ Βλάχου