ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Θέλει περιποίηση...
 Έρχεται ο επισκέπτης αεροπορικώς στα Γιάννενα και μόλις μπαίνει στο αυτοκίνητο ή το ταξί να κατευθυνθεί στην πόλη, αντικρίζει στον δρόμο έξω από το Αεροδρόμιο σκουπίδια στα πλάγια, άκοπα χόρτα και θάμνους και άλλα... ειδυλλιακά! Δεν είναι ωραία εικόνα αυτή και σίγουρα δεν διαφημίζει την πόλη μας. Μπας και υπάρχει... σύγκρουση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους γειτονικούς Δήμους για την εθνική οδό στο τμήμα Αεροδρόμιο – Γιάννενα; Δεν το πιστεύουμε... Άρα, όποιος φορέας έχει την ευθύνη της καθαριότητας καλό θα ήταν να κινητοποιηθεί για την περιποίησή του. Είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες!
Α.

Να δώσουν τ’ όνομά του!

 Ωραία η πανηγυρική υποδοχή στον χρυσό μας Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο στα Γιάννενα, όμορφο και το στεφάνι ελιάς που έβαλε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στο κεφάλι του, όπως και τα δώρα του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, όμως δεν είναι αρκετά για να τιμηθεί το τεράστιο επίτευγμά του. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί και οφείλει να κάνει ο Δήμος για τον Στέφανο. Ποιο είναι αυτό; Να δώσει το όνομά του σε έναν δρόμο ή πλατεία των Ιωαννίνων! Και όταν λέμε δρόμο εννοούμε κεντρικό, όχι κάνα... σοκάκι στα περίχωρα. Η Επιτροπή Ονοματοδοσίας, εφόσον της το αναθέσουν, θα βρει κάτι, είμαστε σίγουροι. Κι αν δεν έχει... έμπνευση, εδώ είμαστε εμείς να της προτείνουμε! Πάντως, είναι μία τιμή που αρμόζει στον Ολυμπιονίκη μας!

Κ.Α.
Δίπλα στους πυρόπληκτους!
 Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΣ Γιάννινα μέχρι και σήμερα, με ωράριο λειτουργίας 18:00 με 23:30, συγκεντρώνει στα γραφεία του είδη πρώτης ανάγκης για να αποσταλούν αύριο στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών. Τροφές μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά, ζωοτροφές, γάζες, επίδεσμοι, αλοιφές εγκαυμάτων, πετσέτες, κοπτικά εργαλεία, φακοί, μάσκες, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτικά, λουριά, κολάρα, μπολ για νερό είναι από τα είδη που είναι έως τώρα απαραίτητα. Να σημειωθεί πώς τα μέλη του Συνδέσμου θα καλύψουν τη μεταφορά των ειδών για όποιον πολίτη λόγω καύσωνα δεν μπορεί να μετακινηθεί. Για μία ακόμη φορά οι οργανωμένοι φίλαθλοι του ΠΑΣ δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο σε στιγμή κρίσης που περνά η χώρα μας και αξίζουν μπράβο στα μέλη του Συνδέσμου!
Ν.Γ.
Το παιδί μίλησε…
 «Κύριο μέλημα, η ανθρώπινη ζωή!» Η δήλωση είναι του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις πυρκαγιές που συμπτωματικά άναψαν την ίδια ώρα σε πάμπολλες περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου! Λέτε να ήθελαν «οι φωτιές» να κάνουν στον Χαρδαλιά τεστ ετοιμότητας; Πάντως εκείνοι που κάνουν τώρα υποδείξεις ας συνδράμουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια μήπως και εξιλεωθούν για τα δικά τους πεπραγμένα…! 103 άνθρωποι χάθηκαν τότε… Την κρατική ετοιμότητα εκείνης της εποχής ας μην την κρίνουμε τώρα. Εξάλλου, το κακό έγινε και δεν ξεγίνεται!
Θ.

Λέει αλήθειες…
Ο κ. Φίλης πήρε φόρα και λέει για όλα και για όλους τη γνώμη του… Ακόμη και περί λαϊκισμού αποφάνθηκε λέγοντας ότι «λαϊκισμός είναι να λες σε όλους ΝΑΙ! Ό,τι θέλει ο κάθε πικραμένος να του υπόσχεσαι ότι θα του το προσφέρεις. Από πού το πήρε και το δημοσιοποίησε; Ποιον περιγράφει με τα λεγόμενά του και σε ποιον στέλνει μήνυμα να αλλάξει πορεία; Για να δούμε θα φθάσει το μήνυμα ή τζάμπα παλεύει ο πρώην υπουργός παιδείας που δεν φτούρησε στην καρέκλα του υπουργού… Οι μεγάλες «δυνάμεις» τον αποκαθήλωσαν!
ΜΑΤ

Θέλει υποδομές!

Καθώς η τουριστική περίοδος είναι σε πλήρη εξέλιξη, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας κάνουν διακοπές αρκετοί ξένοι. Λιγότεροι προς το παρόν από άλλες χρονιές, ωστόσο η προσέλευσή τους κυμαίνεται σε ικανοποιητικά, με βάση τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα. Τα Σύβοτα τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί σε σταθερό τουριστικό προορισμό, με επισκέπτες από την Ευρώπη, αλλά και τα Βαλκάνια. Και φαίνεται οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την παραμονή τους σ’ αυτά, ωστόσο είναι κοινή διαπίστωση ότι απαιτούνται ακόμη διάφορες υποδομές, ώστε τα Σύβοτα να αποτελέσουν έναν οργανωμένο οικισμό με ολοκληρωμένο εσωτερικό οδικό δίκτυο, χώρους στάθμευσης (τώρα παρατηρείται κομφούζιο) κ.λπ. Καλή είναι η τουριστική ανάπτυξη, αλλά χρειάζονται και έργα για να την υποστηρίζουν.

H.M.

Όλο και πιο κοντά…
Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται όλο και πιο κοντά μας! Αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις πολλών χρόνων και τώρα οι καλοκαιρινές υπερθερμάνσεις θα μας οδηγήσουν στις καταστροφικές συνέπειες… Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν και την Ελλάδα στις εφιαλτικές καταστάσεις των πυρκαγιών…Το κακό έγινε! Τι μπορεί να σωθεί από δω και πέρα κανένας δεν ξέρει… Είτε κάποιοι έβαλαν επίτηδες τις φωτιές σε διαφορετικά μέρη της χώρας μας, για να δοκιμάσουν τις αντοχές της πολιτικής προστασίας, είτε ο καύσωνας πυροδότησε τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται σκόρπια παντού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το πράσινο χάνεται και μαζί τα σπίτια τόσων ανθρώπων που για λίγη ώρα βρέθηκαν στο πουθενά προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους.
Σώθηκαν οι άνθρωποι!
 Σε όλη την επικράτεια μετράμε ταυτόχρονα ένα σωρό εστίες! Από τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τα Β. προάστια της Αθήνας, τη Χαλκιδική, τη Δ. Μακεδονία και ποιος ξέρει αύριο τι νέο μαντάτο θα ακούσουμε… Επίγειες δυνάμεις, πυροσβεστική, εθελοντές, αστυνομία όλοι στη μάχη της κατάσβεσης με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους. Χάνονται περιουσίες, οι άνθρωποι μένουν χωρίς στέγη και χωρίς τα υπάρχοντά τους και το μόνο καλό σε όλο αυτό το χαλασμό είναι ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Οι εικόνες από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη μας άφησε μεγάλα ερωτηματικά. Πώς χτίστηκαν τόσες κατοικίες μέσα στο πευκοδάσος; Προϋπήρχε το δάσος και χτίστηκαν τα σπίτια ή φυτεύτηκαν πεύκα μέσα στο οικισμό αγνοώντας το πόσο εύφλεκτα είναι;

Θα ήταν καλύτερα…
Παλιά ρήση έχει τη σημασία της και τώρα: «καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν»! Αλλά εμείς καταφέρνουμε πάντα να τρέχουμε εκ των υστέρων προκειμένου να περισώσουμε ό,τι σώζεται… Εμείς οι Γιαννιώτες πόσο ανησυχήσαμε με το περιαστικό πευκοδάσος που βρίσκεται δίπλα στα σπίτια μας; Πολλά κτίσματα -δεν ξέρω ποιοι έδωσαν τις άδειες- χτίστηκαν μέσα στο δάσος ενώ σπασμένα κλαδιά, κορμοί πεσμένοι στο έδαφος, απορρίμματα πάσης φύσεως, μπουκάλια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς κοσμούν το δασύλλιό μας. Και πιο κάτω το Εβραϊκό νεκροταφείο που βρίσκεται δίπλα στις κατοικίες με πάμπολλα ξερά δένδρα και δεν ξέρω αύριο τι μπορεί να προκύψει και εκεί. Ίσως ήρθε η ώρα να πάρουμε όλοι θέση επάνω στο πρόβλημα μήπως και προλάβουμε τα χειρότερα.

Το κακό μας το χάλι!
 Και όταν συμβαίνει το κακό άλλοι το εκμεταλλεύονται για να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ή τη Δημοτική Αρχή και όλοι ισχυρίζονται ότι εκείνοι θα τα κατάφερναν καλύτερα κι ας έχουμε δείγμα γραφής και της δικής τους παρέμβασης σε ώρα ανάγκης… Πώς να ξεχάσουμε τη φωτιά στο Μάτι; 103 ψυχές χάθηκαν τότε και κινδύνεψαν τόσοι άνθρωποι αναζητώντας τη σωτηρία μέσα στη θάλασσα ενώ δεν υπήρξε καμία οργανωτική κίνηση για την περισυλλογή τους… Πάντως από δω και πέρα φαίνεται πως θα έχουμε κάθε χρόνο την ευκαιρία να αναμετρούμαστε με το θηρίο και να μετράμε τις εκτάσεις πρασίνου που θα χάνονται. Όλα θα αλλάζουν προς το χειρότερο και τα τρομακτικά πύρινα μέτωπα θα γίνουν οι εφιάλτες μας όταν θα έρχεται η σειρά μας να εκδηλωθούν στον τόπο μας…
Θεανώ Βλάχου