ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Αγνοούν αποφάσεις!
Πρωθυπουργός και Επιστήμονες «χτυπούν» συνεχώς τις τελευταίες ημέρες τον «κώδωνα κινδύνου» για τη χαλάρωση που επικρατεί και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια ολική επαναφορά της πανδημίας. Εξαίρεση δεν μπορεί να αποτελέσει και η περιοχή μας. Οι συναθροίσεις και οι συνωστισμοί σε εξωτερικούς χώρους, σε (ορισμένα) καταστήματα είναι συνηθισμένο πλέον φαινόμενο. Όμως έχει δημιουργηθεί και ένα άλλο ζήτημα, το οποίο ίσως είναι το πιο επικίνδυνο για τη διασπορά του κορωνοϊού: Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις -όπως κυκλοφορεί ευρέως- καταστημάτων εστίασης (κυρίως, όχι μόνο όμως), που ενώ η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου αποφασίζει την προσωρινή αναστολή μετά από εντοπισμό κρουσμάτων, σε λίγα 24ωρα -αν όχι και το επόμενο- αυτά λειτουργούν κανονικά!

Δε νοείται...
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, δίκαια διαμαρτύρονται γείτονες, πελάτες και απλοί πολίτες, όταν μάλιστα κάποιοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ισχυρίζονται ότι εξασφάλισαν... αναστολή της αναστολής από άλλη αρμόδια υπηρεσία! Ακόμη και αν δεν ισχύει στο απόλυτο αυτό, το γεγονός και μόνο ότι μία Δημόσια Υπηρεσία αποφασίζει αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης για λόγους δημόσιας Υγείας, σημαίνει πως δε νοείται διαφορετική στάση (έστω και αν υπάρχουν παράθυρα εξαιρέσεων) από άλλες υπηρεσίες, γιατί κάπως έτσι δημιουργούνται οι «μαύρες τρύπες» στο δίχτυ ασφάλειας αποτροπής του κορωνοϊού. Ας το δουν από κοινού Διεύθυνση Υγείας, Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ.
Ν.

Ξανά στα Γιάννενα!

Στα Γιάννενα «επέστρεψε» η αρχαιολόγος Βαρβάρα Παπαδοπούλου, αναλαμβάνοντας υπεύθυνη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, θέση που μέχρι πρόσφατα είχε η κ. Βιβή Γιούνη. Μάλιστα, μάθαμε ότι η κ. Παπαδοπούλου παραμένει και στο «τιμόνι» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, όπου υπηρετεί εδώ και αρκετά χρόνια! Να θυμίσουμε ότι πριν τη μετακίνησή της στην Εφορεία του γειτονικού Νομού υπήρξε Διευθύντρια της τότε 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με αρμοδιότητα στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Εμπειρία λοιπόν έχει, δουλειά κάνει, μένει να φανεί αν θα γίνει και επίσημα προϊσταμένη στην Υπηρεσία των Ιωαννίνων. Για κάτι τέτοιο όμως απαιτείται να γίνουν υπηρεσιακές κρίσεις στο υπ. Πολιτισμού!

Κ.Α.
Σε τέσσερις γλώσσες...
 Στα πλαίσια της τουριστικής του προβολής, ο Δήμος Ζαγορίου δημοσίευσε και είναι στη διάθεση του κοινού διαφημιστικό σποτ σε τέσσερις μάλιστα γλώσσες. Συγκεκριμένα το σποτ είναι σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Εβραϊκά και είναι όλα αναρτημένα στο κανάλι του Δήμου στο Youtube. Πολύ έξυπνη η πρωτοβουλία ώστε οι τουρίστες να μπορούν να δουν το διαφημιστικό για το Ζαγόρι στις γλώσσες που καταλαβαίνουν και φυσικά είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να επισκεφθούν κάποια στιγμή στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον, την περιοχή!
Ν.Γ.
Έγινε η αρχή
Οι υπάλληλοι καθαριότητας καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες για να αλλάξουν την εικόνα και της δικής μας πόλης και τα κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό. Δεν είμαστε στο χάλι που είχαμε… Αν όμως δεν συνεργαστούν και οι πολίτες είναι αδύνατο να έχουμε και εμείς μια καθαρή πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πώς είναι δυνατό να είναι άδειοι οι υπογειοποιημένοι κάδοι και εμείς να αφήνουμε τις σακούλες άλλες ανοιχτές και άλλες κλειστές απ’ έξω; Ίσως θα μπορούσε ο Δήμος να κυκλοφορήσει ένα κείμενο με οδηγίες ώστε να αλλάξουμε και εμείς την εικόνα της πόλης μας. Το ξέρουμε ότι σε άλλες πόλεις το πέτυχαν. Γιατί εμείς να είμαστε ακόμη τόσο πίσω; Σπίτι μας δεν είναι μόνο μέσα από την πόρτα μας… Είναι και το πεζοδρόμιο και ο δρόμος και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι.
Θ.

Θεσπρωτός Αρεοπαγίτης!

Σε Αρεοπαγίτη προήχθη ο Θεσπρωτός (από το Πολύδροσο Σουλίου) ικανότατος δικαστικός Ευάγγελος Μητσέλος, μέχρι τώρα Πρόεδρος Εφετών Αθηνών. Ήταν μια οφειλόμενη αναγνώριση της προσφοράς του στο Δικαστικό Σώμα από διάφορες θέσεις επί πολλά χρόνια, καθώς υπηρετεί τη δικαιοσύνη με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα. Πρόκειται για ένα έντιμο και ευγενές πρόσωπο, με πολύ καλή γνώση της νομολογίας, που νοιάζεται αληθινά για ό,τι είναι δουλειά του και το κάνει. Είναι δε ξεχωριστή τιμή για ένα μικρό και ακριτικό τόπο, όπως η Θεσπρωτία, να διακρίνονται παιδιά της σε ανώτατα αξιώματα.

Η.Μ.

Δεν έχει απάντηση!
Πολλοί αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν αυτή την πολύπλευρη κρίση τη διαχειριζόταν η ομάδα Τσίπρα! Σκεφθείτε το επιτελείο Τσίπρας, Παππάς, Φλαμπουράρης, Πολάκης και στον πολιτικό σχεδιασμό Καρανίκας… Αλλά ό,τι και να πούμε μόνο στην πράξη θα μπορούσαμε να τους κρίνουμε. Μπορεί και να τους ωρίμασαν οι τόσες αποτυχίες. Αλλά είναι καλύτερα να μην το μάθουμε τώρα που γίναμε παράδειγμα προς μίμηση από τις άλλες χώρες. Και να σκεφθείς ότι ήρθαν όλα μαζεμένα. Τα προβλήματα στον Έβρο, στα νησιά, με τον κορονοϊό και με τους Τούρκους στο Αιγαίο! Και όλα αυτά μαζί προκάλεσαν και την οικονομική ασφυξία αφού κάθε φορά που αναγκάζονται να στραγγαλίσουν την οικονομία οι επιπτώσεις είναι δυσβάστακτες. Ετούτοι θα τα βγάλουν πέρα; Αν όχι, τότε είμαστε χαμένοι.

Μόνος τα σκέφτεται;
Οικονομικά μέτρα υποδεικνύει κάθε τόσο στην κυβέρνηση ο Τσίπρας! Δεν ξέρουμε αν τα σκέφτεται μόνος του ή κάποιοι κάνουν λάθος στους υπολογισμούς! Βλέπεις, έβαλε στη θέση του Ευκλείδη την Αχτσιόγλου που έχει αδυναμίες στα οικονομικά. Υπέδειξε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» που εκείνοι άφησαν, για να καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες! Αυτό τι θα σήμαινε; Ότι θα ξόδευαν ό,τι είχαν ενώ τα νούμερα δεν έβγαιναν αφού ήταν περισσότερες οι ανάγκες απ’ αυτά που έχουν στην άκρη! Τέτοιους υπολογισμούς έκαναν και κατά τη θητεία τους και μας έβγαλαν από τα παράθυρα; Αφού δεν το ‘χει με τα οικονομικά γιατί τον εκθέτουν οι συνεργάτες του; Ας αρκεστεί στις πορείες, στα συνθήματα, στην εκφώνηση λόγων και στις προτάσεις δυσπιστίας…

Χιλιάδες μετακλητοί…
Πάνω από 3.000 μετακλητοί υπάλληλοι βρίσκονταν σε υπουργεία, σε πολιτικά γραφεία, όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων της Βουλής αλλά και σε γραφεία αιρετών της αυτοδιοίκησης και χωριστά δίπλα στους ευρωβουλευτές. Πολλοί απ’ αυτούς προέρχονται από τον κλάδο των εκπαιδευτικών και για να αντικατασταθούν στα σχολεία τους οι φορολογούμενοι πλήρωσαν άλλους τόσους. Και ακούσαμε ότι δεν είναι καθορισμένος ο αριθμός τους. Μετά τη λήξη της θητείας της κάθε κυβέρνησης μπορούμε να μάθουμε πόσοι χρησιμοποιήθηκαν χωρίς κριτήρια γι’ αυτό το σκοπό; Είναι αυτό που λέμε τα δικά τους παιδιά. Θα πάει μακριά και αυτή η… κακή συνήθεια; Επιτέλους τώρα… Να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στον τόπο μας. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Αυτά στένεψαν απελπιστικά.

Εκ του αποτελέσματος…
 Τελικά ό,τι και να πούμε ό,τι και να υποθέσουμε όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Μέχρι στιγμής οι εξουσιοδοτημένοι παράγοντες μας στέλνουν μηνύματα ασφάλειας… Δείχνουν να ελέγχουν την κατάσταση. Στο τέλος θα τους κρίνουμε… Και μακάρι να πετύχουν στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν, γιατί αν αποτύχουν τότε όλοι οι Έλληνες θα υποστούν την όποια ζημιά. Τότε το τσουνάμι δεν θα ξεχωρίσει δεξιούς και αριστερούς. Όλοι θα γονατίσουν… Πήραμε μια γεύση από τον «Ιανό»! Δεν νομίζω να επέλεξε ιδεολογικά ποιους θα καταστρέψει και ποιους θα προστατέψει… Γι’ αυτό καλό είναι να αλλάξουν στάση όσοι κρίνουν και επικρίνουν εκ του ασφαλούς αφού δεν έχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Με τα λόγια χτίζει κανείς ανώγια και κατώγια…
Θεανώ Βλάχου