ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Συνολική η ευθύνη!
 Στις γιορτές μαζευόμαστε αρκετά άτομα για τραπέζι και κάνουμε ουρές στις εκκλησίες, όταν βγάζει ήλιο κατεβαίνουμε μαζικά στην παραλίμνιο για περπάτημα ή άθληση, εντάξει δεν είμαστε πια και τόσο... φυλακισμένοι οι Γιαννιώτες! Μπορεί να μην είναι τα πράγματα όπως πέρυσι τέτοια περίοδο, σίγουρα όμως το τωρινό «lockdown» δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που ζήσαμε την άνοιξη. Και ναι, ευθύνη για ό,τι μας συμβαίνει δεν έχουν μόνο η Πολιτεία ή η Εκκλησία αλλά όλοι μας. Ο καθένας αποφασίζει πώς θα συμπεριφερθεί ατομικά και κοινωνικά και κάθε απόφαση έχει το μερίδιο της στη διαμόρφωση της πραγματικότητας που όλοι βιώνουμε!
Κ.Α.
Σε έκταση της Μονής...
Οι Αλβανοί απαλλοτρίωσαν 2.900 τ.μ. από τη Μονή Αγίου Νικολάου Κλεισούρας για να τα παραχωρήσουν στην Ελλάδα προς επέκταση του εκεί στρατιωτικού νεκροταφείου. Αυτό προβλέπεται στο πλαίσιο της Ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τον εντοπισμό και την ταφή των πεσόντων στρατιωτών κατά το έπος του 1940, ωστόσο οι γείτονες έδωσαν γη της Μονής, όπου υπάρχει ήδη στρατιωτικό νεκροταφείο! Στην ουσία η Μονή έχασε 2.900 τ.μ. από τα 5.500 που της είχαν απομείνει όταν η μεγάλη περιουσία της διανεμήθηκε ως αγροτικοί κλήροι. Έτσι θα απομείνει με 2.600 στρέμματα...
Η.Μ.
Βουλωμένα φρεάτια...
Παράπονα από συμπολίτες δέχεται η στήλη για φρεάτια ανά την πόλη βουλωμένα τα οποία δεν μπορούν να απορροφήσουν τη βροχή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές λίμνες σε διάφορα σημεία. Να μεταφέρουμε παρατήρηση φίλης αναγνώστριας η οποία μας είπε ότι στον πεζόδρομο της Μπότσαρη υπάρχουν φρεάτια γεμάτα χώμα με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι γενικά στους πεζόδρομους του κέντρου υπάρχουν αρκετά φραγμένα φρεάτια. Ας κοιτάξει λοιπόν συνολικά το ζήτημα ο Δήμος και ας πράξει αναλόγως. Ο καιρός δεν αστειεύεται...
Κ.Α.

Υπάρχουν γιατροί;
 Υπάρχουν γιατροί ειδικευμένοι ή ανειδίκευτοι για να διοριστούν στο ΕΣΥ; Πριν 5-6 χρόνια ήρθε εδώ εκπρόσωπος της Γερμανίας και έπειθε Έλληνες γιατρούς να εργαστούν στη Γερμανία. Τότε ακούστηκε ότι η χώρα του ανέστειλε τη λειτουργία των ιατρικών σχολών επειδή τους έβρισκε έτοιμους! Αληθεύει ότι από τότε δημιουργήθηκαν πολλά κενά στα νοσοκομεία μας; Αν η πληροφορία είναι σίγουρη τότε εξηγείται γιατί δεν βρίσκει τώρα γιατρούς η Γερμανία! Και στην Ελλάδα τι γίνεται; Γονείς και κράτος ξόδευαν τεράστιους πόρους για να ετοιμάσουν τους γιατρούς που άλλοι τους βρίσκουν έτοιμους; Ας μας ενημερώσουν τώρα: Υπάρχουν γιατροί στην Ελλάδα για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες;
Θ.

Χωρίς την καθιερωμένη γιορτή!
 Διαφορετική ήταν η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του «Πρωινού Λόγου» φέτος, όπως εξάλλου διαφορετική έχει γίνει η ζωή όλων μας λόγω της πανδημίας τους τελευταίους μήνες. Η καθιερωμένη γιορτή ανήμερα των Θεοφανείων που ανελλιπώς γίνονταν τα τελευταία 40 χρόνια (!) και ήταν αφιερωμένη στους πολυάριθμους συνεργάτες της εφημερίδας, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε. Χθες συμβολικά κόπηκε στα γραφεία του «Π.Λ.» η πίτα για το 2021, χωρίς την παρουσία συνεργατών και φίλων, με την ευχή η νέα χρονιά να φέρει αισιοδοξία, υγεία και καλές ειδήσεις. Και πάνω απ’ όλα την απαλλαγή από τον εφιάλτη του κορωνοϊού, ο οποίος έχει φέρει τα πάνω – κάτω στην καθημερινότητα όλων μας! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
«Π.Λ.»

«Άξονες Ανάπτυξης»...

 Αυτό το Σάββατο (1.30 μ.μ.) η εκπομπή της ΕΡΤ3 «Άξονες Ανάπτυξης» ταξιδεύουν στα Γιάννινα και θα συναντήσουν τον Philipp Deutscher, επικεφαλής του κολοσσού της πληροφορικής «Team Viewer», ο οποίος αναλύει τους λόγους που οδήγησαν τη γερμανική εταιρία να επιλέξει την περιοχή μας για την ίδρυση κέντρου έρευνας και τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, θα αναλυθούν θέματα όπως ο κομβικός ρόλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην κατάρτιση και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, τα φιλικά στο περιβάλλον υδροπλάνα και η επιστροφή τους στην Παμβώτιδα, οι συντονισμένες κινήσεις φορέων για τη λειτουργία υδατοδρομίου και το θετικό «αποτύπωμα» στην τοπική οικονομία, τον τουρισμό και τις μετακινήσεις. Ένα διαφορετικό αφιέρωμα από την κρατική τηλεόραση για την πόλη μας που έχει το ενδιαφέρον του!

Ν.Γ.

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!
Ούτε με την αντιπολίτευση τύπου Καρανίκα μπορεί να εκπροσωπηθεί μία τόσο αδύναμη κεντροαριστερά και να εκφέρει σοβαρό πολιτικό λόγο ώστε να γίνει η αρχή για σοβαρότερες παρεμβάσεις, ούτε φθάνει ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης όσο ικανοί κι αν είναι οι περισσότεροι συμμετέχοντες σ’ αυτή, αλλά ούτε μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα μπορούσε να δώσει τις αναγκαίες λύσεις ώστε να μπει σε λειτουργία ανάπτυξης ο ελληνικός σκουριασμένος κρατικός μηχανισμός. Εδώ χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά με συγκεκριμένο σύγχρονο σχεδιασμό και ολοκληρωμένες λύσεις… Όλα αυτά θα μπορούσε μια άλλη κυβέρνηση με άλλο αρχηγό να τα πραγματοποιήσει; Οι περισσότεροι Έλληνες αμφιβάλουν. Πάντως τώρα είναι επίκαιρο το ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε…
Περιθώρια τέλος…
Πέρασαν χρόνια και χρόνια! Οι κυβερνήσεις άλλαζαν, οι υπουργοί διαδέχονταν ο ένας τον άλλο παραδίδοντας στους διαδόχους τους με πολλές ευχές για καλή δουλειά αλλά τα πράγματα έμεναν στάσιμα… Μπορεί όλοι αυτοί να είχαν και καλές προσθέσεις αλλά όταν έμπαιναν στο ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα σήκωναν ψηλά τα χέρια και απλά περίμεναν για να περάσει η θητεία τους και να παραδώσουν στον επόμενο. Σε σοβαρό σχεδιασμό αναδιοργάνωσης του ελληνικού μπάχαλου δεν τόλμησε κανένας πρωθυπουργός να προχωρήσει. Δεν ξέρω αν χάνονταν μέσα σε ευθύνες που δεν ήταν για το μπόι τους ή έχαναν το χρόνο τους στις δημόσιες σχέσεις, πάντως αυτό που ζούμε στη χώρα μας μόνο ως γραφειοκρατική αγκύλωση μπορείς να το περιγράψεις…

Από… σαράντα κύματα!
 Και σαν να μην έφθανε το μπάχαλο που επικρατούσε σε κάθε υπουργείο και που ακύρωνε τις καλές προθέσεις ακόμη και των πιο ευσυνείδητων υπαλλήλων, ο κάθε υπουργός έφερνε μαζί του ένα στρατό συμβούλων που έβαζαν στην άκρη τους έμπειρους Γενικούς Γραμματείς και δημιουργούσαν μια κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης. Και για να εκδικηθούν τους πολίτες φρόντισαν να επιβάλουν και τη συνυπευθυνότητα δύο ή και τριών υπουργείων σε κάθε υπόθεση. Έτσι όσοι επιχειρηματίες αποτολμούσαν να στήσουν μια επιχείρηση ή ακόμη και μια ξενοδοχειακή μονάδα περνούσαν από σαράντα κύματα με τις καθυστερήσεις να τους βάζουν εμπόδια και οι περισσότεροι μετάνιωναν που μπλέκονταν με την εν Ελλάδι γραφειοκρατία… Έτσι οι καθυστερήσεις έγιναν η καθημερινότητά μας.

Πολυπληθές σχήμα…
 Ήλπιζα ότι αυτός ο πρωθυπουργός με την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό θα επέβαλε ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα με τους αρίστους που θα τα άλλαζαν όλα στην κρατική μηχανή και θα επέφεραν χτύπημα στη γραφειοκρατία. Το να προσπαθεί να εκπροσωπηθούν στην κυβέρνηση στελέχη από κάθε περιφέρεια, το να τον πιέζουν πρώην πρωθυπουργοί και άλλοι βολεμένοι από παλιά που ελέγχουν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων να δώσει «καρέκλα» στους συγγενείς και φίλους τους είναι αδύνατο να βοηθήσει στο νέο ξεκίνημα. Πολυμελής και η νέα κυβέρνηση… Άρα δεν σκέφτονται να οργανώσουν ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος. Ο Πιερρακάκης έδωσε ένα δείγμα εκσυγχρονισμού και διευκόλυνε τη ζωή των πολιτών. Δεν χρειάζονται μεγάλα σχήματα. Σωστή οργάνωση χρειάζεται…
Θεανώ Βλάχου