ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ο φόβος φυλάει…
 Ο… φόβος φυλάει τα έρμα και οι Μετσοβίτες, μετά τον θόρυβο που «σηκώθηκε» το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού στην ορεινή κωμόπολη, έσπευσαν μαζικά στην κεντρική πλατεία να κάνουν τα τεστ του ΕΟΔΥ. Μόνο προχθές, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας, έγιναν 180 τεστ και διαγνώστηκαν τρία θετικά κρούσματα, νούμερο μικρό που δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνοι που εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια, για τους οποίους δεν ξέρει κανείς τι έδειξε το τεστ, οπότε, όπως σωστά επισημαίνει ο κ. Τζαφέας, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός!
Κ.Α.
«Στέγνωσε» η λιμνούλα!

 Σχεδόν στέγνωσε η μικρή λίμνη στις πηγές του Λούρου με το θέαμα να είναι άκρως ανησυχητικό (φωτό), όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες». Σημειώνουν δε ότι ίσως έπαιξε ρόλο η έλλειψη βροχών, όμως οι πηγές έφερναν πάντα νερό στη λιμνούλα, το οποίο φέτος… αγνοείται! Οι «Σκεπτόμενοι» τονίζουν πως κάποιος ειδικός θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα, ενώ σπεύδουν να προσθέσουν ότι η γενική εικόνα του τοπίου είναι καλύτερη σε σχέση με παλιότερα. Οι μεγάλοι κάδοι και τα παγκάκια δίνουν μια νότα πολιτισμού, όπως και η εξαφάνιση της ψησταριάς. Μόνο το ποδήλατο θαλάσσης που υπάρχει εκεί μπορεί να καταστεί επικίνδυνο από τη στιγμή που ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει χωρίς καμία εποπτεία!
Α.

Γιατί όχι όνομα;
"Σε μετατροπή του μεγαλύτερου βιομηχανικού χώρου του νομού σε εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού" κάνει λόγο σε ανακοίνωση - καταγγελία το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Το ερώτημα είναι αφού τον ξέρει τον "χώρο" γιατί δεν τον ονομάζει το Ε.Κ.Ι., ώστε να τον μάθει και όλος ο κόσμος; Μήπως και για τη δική του αποσιώπηση "φταίει" η Κυβέρνηση και η εργοδοσία; Αφήστε που με τη "σιωπή" τη φημολογία τη… λούζονται και όλες οι άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του νομού.
Ν.

Αυτός... φταίει;
 Ο Τσίπρας που είναι τόσο έξυπνος το κατάλαβε και το ανακοίνωσε σε όλους μας! «Ο Μητσοτάκης φταίει για την κατάσταση στην οικονομία…». Δεν ξέρω αν προκάλεσε και τα προβλήματα που βιώνουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο… Βλέπεις, του αναγνωρίζει την ικανότητα να παρεμβαίνει και να αλλάζει τα δεδομένα. Όμως σε εκείνο το εργοστάσιο στη Δυτική Μακεδονία που νόσησαν τόσοι εργαζόμενοι και έκλεισε με όλες τις συνέπειες για την οικονομία λέτε και αυτό να το προκάλεσε ο Μητσοτάκης από εμπάθεια προς τη Μακεδονία; Αν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι αγνόησαν τα γνωστά μέτρα τότε ποιος φταίει; Αν δεν αντιμετωπίσουμε όλοι υπεύθυνα τη κατάσταση θα πάθουμε και εμείς ό,τι έπαθαν οι λαοί και στην Ευρώπη και στην Αμερική…
Θ.

Καλή αρχή…
Παίρνουμε μια γεύση! Η κλιματική αλλαγή στέλνει ηχηρά μηνύματα. Ο Ιανός δεν λυπήθηκε κανένα. Αλλού πέρασε με μεγάλο θυμό και αλλού απλά έδειξε ποιος είναι πιο δυνατός! Όποια περιοχή επέλεξε της προκάλεσε τέτοιες καταστροφές που δεν τις είδαμε άλλη φορά στον τόπο μας. Ακούγαμε ότι αυτά γινόταν σε μακρινές χώρες αλλά είναι άλλο να ακούς και άλλο να τα βιώνεις. Βλέπεις, τα δάση καίγονται, οι ωκεανοί και οι κλειστές θάλασσες έχουν μετατραπεί σε κάδους απορριμμάτων, ο αέρας μολύνεται από τους ρύπους και ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή η φύση θα μας εκδικηθεί. Τώρα καλούνται οι κάτοικοι να επουλώσουν τις πληγές τους, να ξαναβάλουν τα νοικοκυριά τους σε λειτουργία, να στερηθούν τα έσοδα από την καταστροφή των καλλιεργειών τους, να ξεκινήσουν απ την αρχή…
ΜΑΤ

Τώρα τρέχουν...
 Στην Άρτα πριν λίγους μήνες είχαν ξεσηκωθεί τοπικοί φορείς για 300-400 πρόσφυγες και μετανάστες που θα φιλοξενούνταν σε κλειστό κι ελεγχόμενο χώρο. Τώρα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, "αποκαλύπτεται" ότι απαιτούνται 2.500 με 3.000 άτομα για τη συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής, που συνήθως μένουν σε πρόχειρες εγκαταστάσεις. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα οι δήμαρχοι και οι άλλοι τοπικοί παράγοντες που είχαν ξεσπαθώσει κατά της λειτουργίας Κέντρου Φιλοξενίας ώστε όλοι αυτοί οι εργάτες γης να μένουν σε ελεγχόμενα οικήματα; Μάλλον απολύτως τίποτε, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τώρα ο Δήμος Αρταίων -στα όρια του οποίου διαμένουν οι περισσότεροι- ζητά μέτρα από την Πολιτεία, αν και ο ίδιος θα έπρεπε ήδη να έχει λάβει ορισμένα.
Ν.

Προκαλεί αλαλούμ!
 Αλαλούμ προκαλεί ο Τσίπρας στο κόμμα που τον ανέδειξε και που εκείνος που έπαιξε τον κύριο ρόλο σ’ αυτή τη διάκριση το μετάνιωσε εκ των υστέρων. Ο κ. Αλαβάνος λίγο αργά το ανακάλυψε αλλά κάλιο αργά. Πολλοί εξαπατήθηκαν από τη μαχητικότητά του αλλά οι πρακτικές του ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βγήκαν λειψές… Και τώρα τι θα γίνει; Εκείνοι που συνεχίζουν να παλεύουν σ’ αυτό τον χώρο θα μείνουν άπραγοι; Δεν έχουν καλύτερες επιλογές; Στέρεψε ο χώρος τους; Ήδη η ένδεια προτάσεων και σχεδίου για τα εθνικά θέματα αλλά και η αντιπολιτευτική τακτική του αρχηγού φέρνει σε δύσκολη θέση πολλά στελέχη τους. Αφού τους επέβαλε να δηλώσουν «παρών» ακόμη και στην ψήφιση των μέτρων για τη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από τη θεομηνία, τότε τι άλλο να περιμένουν;

Συνειδησιακό πρόβλημα…
 Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ξέρουν γιατί βρίσκονται σ’ αυτό το χώρο ή τουλάχιστον ελπίζουν να τον οργανώσουν σύμφωνα όχι μόνο με την ιδεολογία τους αλλά και με συγκεκριμένες πρακτικές αντιμετωπίζουν συνειδησιακά προβλήματα. Βλέπουν ότι οι υπαναχωρήσεις του αρχηγού τους μεγαλώνουν την απόσταση που χωρίζει τα λόγια από τα έργα και η ανάγκη δημιουργίας συναινετικού κλίματος που απουσιάζει τους αναγκάζει να κονταροχτυπιούνται εντός των τειχών. Τόσο οι 53+ όσο και οι γεφυροποιοί αλλά και η οργανωμένη νεολαία παλεύουν μεταξύ τους λόγω της απουσίας δυναμικού αρχηγού που θα μπορούσε να επιβληθεί και να δημιουργήσει συναινετικό κλίμα ώστε να εκλείψουν οι αντιπαλότητες. Αλλά όπως στη Βουλή, έτσι και στο κόμμα ο Τσίπρας μόνο τις θύελλες επιλέγει.

Απέδειξαν την ένδεια!
 Αφού δεν κατάφεραν να έχουν ενιαία στάση στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο τότε τι άλλο να περιμένουμε; Μόνο στην καλλιέργεια αντιπαλότητας εστιάζουν κάθε λόγο και κάθε έργο τους! Το ότι κατάφερε πρόσκαιρα να επιβάλει ο Τσίπρας σιωπητήριο στο κόμμα για τη σύμπραξη Ελλάδας – Αιγύπτου αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει να μη κάνει μεγάλες γκάφες που χρεώνονται όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στον πολιτικό του χώρο κι ας υπάρχουν σ’ αυτόν σκεπτόμενα στελέχη που έχουν συναίσθηση των αδυναμιών τους και θα ήθελαν να δράσουν διαφορετικά. Όσο όμως φθείρεται ο αρχηγός από τις γκάφες του είναι φυσικό επακόλουθο τα πιο δυναμικά στελέχη να ενδυναμώσουν τις αντιδράσεις τους. Βλέπεις, υπάρχουν ανάμεσά τους στελέχη με σοβαρή σκέψη και υπευθυνότητα.

Οι προεδρικοί…
 Χωρίστηκαν σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα στο κόμμα! Μπορεί από τις εσωκομματικές διαμάχες να βγει κάτι καλύτερο… Τώρα έχουν μεγαλύτερη πείρα από τις ευθύνες της διακυβέρνησης που σημαίνει ότι είναι σε θέση να κάνουν και εποικοδομητική αντιπολίτευση αν τα καταφέρουν να απαλλαγούν από τα κόμπλεξ τους. Θα τους αφήσει ο Τσίπρας να δράσουν; Το ότι προσπάθησαν να αναδείξουν δήθεν εσωκομματικές τριβές στην κυβέρνηση δεν τους βγήκε σε καλό αφού κανένας δεν αμφισβήτησε την πολιτική του Κυριάκου… Και τώρα η μομφή Τσίπρα εναντίον Σταϊκούρα για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας! Ποιος ήταν ο πρώτος διδάξας; Ας ρωτήσουν τον Λαφαζάνη! Και όλοι, πλην Ευκλείδη, χειροκροτούσαν όρθιοι τον αρχηγό που πέταξε την κοτσάνα…

Θεανώ Βλάχου