ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Το παράκανε η Ένωση!
Μόνο ότι δεν είναι υπεύθυνος και για τη διασπορά του κορωνοϊού στην πόλη δεν προσάπτει η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών στον Μωυσή Ελισάφ! Για όλα τα υπόλοιπα του ρίχνει ευθύνες. Και γιατί αυτή η επίθεση προς τον Δήμαρχο; Επειδή τόλμησε με την ιδιότητα του γιατρού να πει το αυτονόητο, ότι δηλαδή μέσω των καταλήψεων, όπου δημιουργείται συνωστισμός και με την είσοδο εξωσχολικών, μπορεί να δημιουργηθούν εστίες μετάδοσης του ιού! Για άλλη μία φορά το… παράκανε η Ένωση, η οποία, όπως και το ΚΚΕ δηλώνει αλληλέγγυα στον «αγώνα» των μαθητών που τόσες μέρες κρατούν κλειστά τα σχολεία.
Κ.Α.
Δεν πάμε καλά…
Δεν πάνε καλά τα πράγματα κι αυτό πλέον το βλέπουμε γύρω μας καθημερινά πλέον. Φρέσκια είδηση ότι κλειστά θα παραμείνουν το ODEON και καταστήματα του Παραλίμνιου Ψυχαγωγικού Πάρκου Ιωαννίνων «για λειτουργικούς λόγους». Τι σημαίνει αυτό; Δε θέλει πολλή… φαντασία για να αντιληφθεί κανείς πότε ένας χώρος συνάθροισης αναστέλλει τη λειτουργία του. Πάντως, έχουμε να δούμε πολλά ακόμα το επόμενο διάστημα. Και γι’ αυτό δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών εμείς οι πολίτες, τουλάχιστον μία μερίδα, που δε λέει να βάλει μυαλό!
Κ.Α.
Πώς να τραβήξουν…
Η στήλη έχει ξαναασχοληθεί με το θέμα, αλλά το επαναφέρει λόγω επικαιρότητας. Τα φρεάτια και οι σχάρες ομβρίων στα Γιάννενα δεν έχουν καθαριστεί, με αποτέλεσμα αρκετά απ’ αυτά να είναι βουλωμένα και να μην τραβούν τα νερά της βροχής που τις τελευταίες ημέρες ήταν αρκετά. Κάπως έτσι, σε αρκετά σημεία της πόλης σχηματίστηκαν και χθες μικρές «λίμνες» με ό,τι σημαίνει αυτό για οχήματα και πεζούς πολίτες. Εμείς το ξαναγράφουμε και όποιος θέλει ακούει…
Κ.Α.

Να μην αντέχει;
Αυτό είναι; Δεν αντέχει ο Τσίπρας να έχει δίπλα του στελέχη με σοβαρές σπουδές και πολλά προσόντα; Γι’ αυτό ο Ευκλείδης δεν «κολλάει» στο αρχηγικό περιβάλλον; Πάντως, πολλοί αποχώρησαν από το κόμμα της «αριστεράς του γλυκού νερού» και δεν ήταν για πέταμα… Ο «αρχηγός» προτιμάει εκείνους που έγιναν γνωστοί όχι για την επιστημονική τους επάρκεια αλλά για τη συμμετοχή τους σε καταλήψεις και βανδαλισμούς σε σχολεία… Οι σπουδές του Ευκλείδη και οι γνώσεις του στα οικονομικά ήταν αγκάθι για τον αρχηγό που πήρε το οφίκιο ελέω Αλαβάνου που τώρα το φυσάει και δεν κρυώνει… Στερνή του γνώση ας την είχε πρώτα!
ΜΑΤ
Κάπου… μπερδεύονται!
Κατάληψη στo κτίριο της Πρυτανείας και των οικονομικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έκανε ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, τα αιτήματα του οποίου μοιάζουν κάπως… μπερδεμένα. Από τη μία, ζητούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό και για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων και από την άλλη απαιτούν επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου και επιστροφή στα μαθήματα με φυσική παρουσία! Μα αυτό το τελευταίο δεν είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια όλων, φοιτητών και διδακτικού προσωπικού; Γι’ αυτό έχει τεθεί όριο 50 ατόμων όσον αφορά στη φυσική παρουσία στα αμφιθέατρα και για τους υπόλοιπους τα μαθήματα γίνονται μέσω τηλε – εκπαίδευσης! Μήπως δεν ξέρουν τι θέλουν οι εστιακοί;
A.
Είμαστε για κλάματα…
Την αγανάκτησή τους πήγαν να εκφράσουν κάποιοι θερμόαιμοι όταν ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Καρδίτσα… Πού ήταν όλοι τους όταν περιόριζαν την κοίτη του ποταμού και έχτιζαν το Δημαρχείο τους, σπίτια, σχολείο ακόμη και μια εκκλησία; Αντέδρασαν τότε; Ο περιορισμός της κοίτης πόσο ζημίωσε την κατάσταση; Οι ευθύνες είναι διαχρονικές σε τέτοια ζητήματα και πέφτουν περισσότερο στις τοπικές κοινωνίες που παρεμβαίνουν στη φύση με αυθαιρεσίες. Και αυτά πληρώνονται όπως πλήρωσαν και οι σημερινοί κάτοικοι αυτών των περιοχών. Τώρα που οι κλιματικές αλλαγές θα φέρνουν τα πάνω κάτω πολλά θα δούμε και πολλά θα πάθουμε. Εκτός κι αν την καταιγίδα την έφερε ο Κυριάκος και αν του κάνουμε το βίο αβίωτο θα σωθούμε από τις εκρήξεις των φυσικών φαινομένων…
Θ.
* * *
Υπάρχουν οι δυνατότητες;
Άφησαν την Ελλάδα και την Ιταλία αβοήθητες να λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα! Ιδιαίτερα στη δική μας χώρα φθάνουν πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και οικονομικοί μετανάστες από Ασία και Αφρική. Έχει δυνατότητες η Ελλάδα να ενσωματώσει στον κοινωνικό ιστό της τόσες χιλιάδες ανθρώπων που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή; Και μπορεί κάτω από αυτές τις συνθήκες να είναι καλύτερη η ζωή που θα βρουν εδώ ή με τον ερχομό τους θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο και τη δική τους ζωή και τη ζωή των ήδη εγκατεστημένων πολιτών είτε είναι Έλληνες είτε είναι μετανάστες που έφθασαν εδώ μετά το 1990 αναζητώντας κάποια καλύτερη ζωή; Και η Ευρώπη τι κάνει; Αφού πέρασε ένα μεγάλο διάστημα κοιτώντας από μακριά τα ελληνικά προβλήματα τώρα υποτίθεται ότι πήρε θέση.
Εκ του ασφαλούς…
Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία αρνούνται εκ του ασφαλούς να δεχθούν μετανάστες! Βλέπεις, δεν βρίσκονται στις πύλες εισόδου και μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Μάλιστα η Ουγγαρία και η Πολωνία ξεκίνησαν και νομική εκστρατεία εναντίον του συστήματος της Ε.Ε. για την υποχρεωτική κατανομή με βάσει τις ποσοστώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι η δική μας χώρα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των σχεδίων του Ερντογάν δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση με όλες τις συνέπειες και για τη χώρα και για το λαό της. Ακούσαμε ότι με το νέο σύμφωνο που αναγκάστηκε η Ε.Ε. να εκπονήσει θα προβλέπεται η δίκαιη κατανομή ευθύνης και αλληλεγγύης. Αυτά στα χαρτιά. Στην πράξη ποιος ξέρει τι έκτρωμα θα δούμε πάλι και πάντα σε βάρος της Ελλάδας…

Δικό μας «λαχείο»!..
Με τις νέες προτάσεις της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να κρατούνται στα νησιά μας οι μη νόμιμοι μετανάστες μέχρι που να επιστρέψουν στη χώρα τους ή να τους δεχθεί άλλη χώρα… Δηλαδή; Μπορεί να μείνουν για πάντα εδώ; Όσο υπάρχουν αντιδικίες και δεν συμφωνούν τα κράτη μέλη για την κοινή διαχείριση η Ελλάδα θα συνεχίσει να πιέζεται; Με τη νέα συμφωνία καταργούν την ποσόστωση στην υποδοχή προσφύγων ενδίδοντας στις ξενοφοβικές πιέσεις των βορείων χωρών. Έτσι οι χώρες πρώτης υποδοχής θα εξακολουθούν να κουβαλούν το μέγιστο βάρος αφού θα επαφίεται στην καλή θέληση των άλλων χωρών να φιλοξενήσουν μέρος των χιλιάδων που φθάνουν στις ακτές μας. Δεν ξέρω αν το κίνητρο των 10.000 ευρώ για κάθε ενήλικο πρόσφυγα ή μετανάστη που θα φιλοξενήσει μια χώρα θα δώσει τις λύσεις.

Απαράδεκτος όρος…
«Καμία χώρα δεν θα είναι υποχρεωμένη να προσφέρει άσυλο»! Πλην Ελλάδας; Οι χώρες που αρνούνται τη μετεγκατάσταση ή τις επιστροφές μεταναστών στις χώρες τους θα μπορούσαν να ξοδέψουν χρήματα για τη χρηματοδότηση κέντρων υποδοχής σε κράτη όπως το δικό μας! Και το κερασάκι: «Αν μία χώρα υπόκειται σε μεγάλη πίεση και εκτιμά ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλους μετανάστες θα μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης ο οποίος θα αποφασίζεται από την Επιτροπή. Το μόνο θετικό είναι ότι η Κομισιόν αναθεωρεί το να ανατίθεται στην Α’ χώρα εισόδου η ευθύνη επεξεργασίας του αιτήματός του για άσυλο. Η υπευθυνότητα δίνεται στη χώρα όπου ο αιτών έχει αδελφό που σπουδάζει ή εργάζεται… Οι νέες αποφάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα.
Θεανώ Βλάχου