ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Δεν αρκούν αυτά…
 Σαν… μάνα εξ ουρανού προσδοκά η Δημοτική Αρχή τα συνέδρια και τις αθλητικές διοργανώσεις του φθινοπώρου, απ’ ό,τι φάνηκε προχθές κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου. Όμως, όσα ειπώθηκαν έμοιαζαν πιο πολύ με ευχολόγιο που θα λάβει σάρκα και οστά μόνο αν το επιτρέψει ο κορωνοϊός! Εδώ όμως χρειάζεται δουλειά, ευελιξία και αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας στον συγκεκριμένο τομέα, κάτι που δε βλέπουμε να γίνεται. Μακάρι να κάνει λάθος η στήλη… Πάντως, μόνο με την ψηφιακή καμπάνια του «Travel Ioannina» -είναι καλή- η κατάσταση δεν θα αλλάξει ουσιαστικά!
Κ.Α.
Γιατί δεν ανοίγουν;
 «Γιατί ο Δήμος δεν επισκευάζει και να θέσει και πάλι σε λειτουργία τα δημοτικά ουρητήρια (WC) στην οδό Φιλικής Εταιρείας, παραπλεύρως του κτιρίου Γ. Σταύρου»; Το ερώτημα θέτει φίλος αναγνώστης, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή του Γυαλί Καφενέ κυκλοφορεί καθημερινά πολύς κόσμος, αρκετοί μάλιστα ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν έχουν πού να πάνε για την ανάγκη τους. Δίκιο έχει. Η στήλη έχει θίξει ξανά το θέμα, αλλά δεν παρακινήθηκε ο Δήμος να ασχοληθεί. Εδώ που τα λέμε, το κτίριο του ουρητηρίων είναι έτοιμο, ένα καλό καθάρισμα θέλει και κάποιες επισκευές για να λειτουργήσει. Δηλαδή είναι πολύ λίγα τα χρήματα. Χρειάζεται όμως θέληση…
Κ.Α.
Από την Ελάτη…
 Εικόνες «ντροπής», όπως τις χαρακτηρίζει, από την Ελάτη Ζαγορίου έστειλε στη στήλη αναγνώστης. Πρόκειται για πλακόστρωτα καλντερίμια με φθορές που περιμένουν κάποιον να τις «μπαλώσει» αλλά και για άκοπα χόρτα που ξέρουμε τι συνεπάγονται καλοκαιριάτικα στα χωριά. Εμείς δημοσιεύουμε λοιπόν μία εκ των φωτογραφιών και ας φροντίσουν η τοπική Κοινότητα και ο Δήμος Ζαγορίου για τα δέοντα…
Α.

Είναι σύμπτωση;
Την πιθανότητα να είναι εμπρησμός η πυρκαγιά στην Κόρινθο εξέφρασε ο Δήμαρχός της! Και πριν λίγες μέρες πάλι στον ίδιο τόπο ξέσπασε φωτιά σαν κάποιοι να δοκίμαζαν να επιχειρήσουν με αφορμή την επέτειο της φωτιάς στο Μάτι αλλά και για να χαλάσουν την εικόνα του Χαρδαλιά… Λέτε να ενοχλήθηκαν με αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για όσα έγιναν τότε στο Μάτι και στοίχισαν τόσες ζωές; Πώς να ξεχάσουμε τις δηλώσεις αστυνομικών που έλεγαν τότε ότι δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν επειδή δεν λειτουργούσε ο ασύρματος της αστυνομίας! Αν η πυρκαγιά στην Κόρινθο είναι αντίποινα τότε ποιος ξέρει πόσα ακόμη θα μας βρουν… Τα ιδεολογικά πάθη δεν φέρνουν τίποτε καλό στον τόπο. Μόνο συμφορές που είχαν και θα έχουν και στο μέλλον μεγάλο κόστος!
ΜΑΤ

Έκανε τη διαφορά!
 Ρόκερ ως το… κόκκαλο είναι ο Γιώργος Γάκης, οπότε οι ροκ ήχοι ήταν αυτοί που κυριάρχησαν το περασμένο διήμερο, όταν μαζί με φίλους του μουσικούς και συγκροτήματα ανέβηκαν σε νταλίκα αλλά και σε καραβάκια μέσα στη λίμνη δίνοντας κινητές συναυλίες (Ioannina Rock City 2020)! Η πρωτοβουλία ήταν ωραία και οι Γιαννιώτες που είχαν την τύχη να πέσουν πάνω στη νταλίκα ή να περάσουν από το Μόλο απογευματινές ώρες την απόλαυσαν με το παραπάνω! Eντυπωσιακά και τα πυροτεχνήματα προχθές βράδυ, στο κλείσιμο του διημέρου. Όλα αυτά, σημειωτέον, έγιναν μέσα σε μία πολύ δύσκολη εποχή! Όταν όμως έχεις όραμα και επιμονή, όλα τα καταφέρνεις. Και ο Γ. Γάκης τα διαθέτει αυτά τα προσόντα!
Κ.Α.

Πριν πεινάσουν…

 Δήμαρχοι παραθαλάσσιων περιοχών καλούν τους συμπολίτες τους με σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε» να καθαρίσουν τις ακτές τους. Το τι βρίσκουν δεν περιγράφεται… Μήπως θα ήταν καλύτερα να διαπαιδαγωγήσουν τους δημότες τους ώστε να μη χρειάζονται καθάρισμα οι ακτές; Είναι καιρός ν’ αλλάξουμε πολλά στον τόπο μας! Στην μετακορονοϊό εποχή ίσως είναι η ευκαιρία να ξεκινήσουμε τη διαπαιδαγώγησή μας από την αρχή. Μικροί και μεγάλοι να αλλάξουμε πορεία… Σε πολλά είμαστε παράδειγμα προς αποφυγήν. Μετά την επιτυχία στην πανδημία γιατί να μη μπορούμε να αλλάξουμε αρνητικές κατεστημένες καταστάσεις στην καθημερινότητά μας αλλά και στην όλη οργάνωση του κράτους; Αν το θελήσουμε μπορούμε.
Θ.

Θα θέλαμε να δούμε…
 Θα θέλαμε να δούμε έστω για μια φορά να σηκώνουν τους τόνους οι Έλληνες αξιωματούχοι και να διεκδικούν το δίκιο μας! Είναι δυνατό να πιστεύει έστω και ένας ευρωπαίος πολίτης ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα τόσο πολύπλοκο πρόβλημα όπως είναι το μεταναστευτικό; Βρέθηκε η χώρα μας το 2015 σε δύσκολη θέση με το πλήθος των ξένων που αναζητούσαν ασφάλεια στην Ελλάδα! Ούτε τότε ακούσαμε τους Έλληνες αξιωματούχους να απαιτούν ισοκατανομή όσων εισέρχονταν στην πρώτη χώρα της Ε.Ε.. Τότε εξομαλύνθηκε κάπως η κατάσταση επειδή για ένα διάστημα τα σύνορα προς τις άλλες χώρες ήταν ανοιχτά και η είσοδός τους στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. έβρισκε διέξοδο πηγαίνοντας και στις άλλες χώρες… Μέχρι που έκλεισαν τα σύνορα!

Εικόνες από το Καλαί!
 Ήταν τότε που δεν επέτρεπαν οι Άγγλοι να περάσουν οι ξένοι στη χώρα τους και αυτοί συνωστίζονταν στις ακτές της Γαλλίας σε συνθήκες απερίγραπτες. Και τώρα οι Άγγλοι κοιτάζουν από μακριά το πρόβλημα και επιχαίρουν που δεν τους ζητάνε ούτε φιλοξενία ούτε οικονομική βοήθεια. Οι άλλες χώρες όμως τι ακριβώς κάνουν; Απλά παρακολουθούν από μακριά την απερίγραπτη κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πρώτα στα νησιά τους και μετά σε ολόκληρη τη χώρα αφού δέχονται και στα χερσαία σύνορά τους μεγάλη πίεση και οι εξελίξεις δεν ξέρουμε προς τα πού θα μας οδηγήσουν; Και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. με πρωτοστατούσα τη Γερμανία παρακολουθούν από μακριά και δεν συμμετέχουν ούτε στην καταγραφή των αιτημάτων ασύλου. Οχυρώνονται πίσω από την απόφαση του Δουβλίνου...

Οι Έλληνες δεν αντέδρασαν…
 Όταν πάρθηκε εκείνη η απόφαση στο Δουβλίνο πού βρισκόταν οι Έλληνες αξιωματούχοι; Δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη; Και γιατί δέχθηκαν η εξέταση όλων των αιτημάτων για άσυλο να γίνεται μόνο στην Ελλάδα; Και το χειρότερο, αν κάποιοι μετανάστες καταφέρουν να περάσουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε τους στέλνουν πίσω στην πρώτη χώρα εισόδου που είναι η Ελλάδα. Έτσι το πρόβλημα διογκώθηκε και φορτώθηκε στη χώρα μας η οποία κατάφερε με την κακή διαχείριση του προβλήματος και με τις μεγάλες αργοπορίες στην εξέταση των αιτημάτων για άσυλο να πλημμυρίσουν τα νησιά από ξένους πολίτες και η ζωή τόσο των ντόπιων κατοίκων όσο και των διαμενόντων στις σκηνές μέσα στις λάσπες να γίνεται αφόρητη με όλες τις συνέπειες που έχει μια τέτοια κατάσταση…

Πολλές υποχωρήσεις…
Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε πολλές υποχωρήσεις σ’ αυτό το θέμα που άλλαξε τη ζωή των Ελλήνων. Το περίεργο είναι ότι έλεγε πως εξετάζει τα αιτήματα όσων δικαιούνται προστασίας αλλά δεν έστελνε πίσω όσους δεν το δικαιούνται και το χειρότερο βρίσκονταν στα συρτάρια χιλιάδες αιτήματα που ουδέποτε τα εξέτασαν! Υπάρχει εξήγηση; Δεν είχαν προσωπικό για να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση; Θυμόμαστε ότι είχαν αποφασίσει μέχρι πόσους πρόσφυγες θα μπορούσε να φιλοξενήσει και να ενσωματώσει στον κοινωνικό ιστό της η κάθε χώρα αλλά και αυτό το ξέχασαν και οι προηγούμενοι και οι σημερινοί αφού ο αριθμός όσων βρίσκονται στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αρχικό υπολογισμό. Γιατί οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν υπερασπίζονται τη χώρα τους;
Θεανώ Βλάχου