ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Εξώδικο και μηνύσεις…
Στις δικαστικές αίθουσες φέρεται αποφασισμένη να πάει την εφημερίδα «Καθημερινή» η Όλγα Γεροβασίλη μετά το δημοσίευμα που την εμπλέκει σε επιχείρηση συγκάλυψης των υπευθύνων για την τραγωδία στο Μάτι. Σε δήλωσή της η συμπατριώτισσά μας πρ. υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ψευδές το δημοσίευμα, ενώ χθες έστειλε εξώδικο στην «Καθημερινή» και έκανε γνωστό πως θα καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου αν δεν υπάρξει ανάκλησή του. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι μικρό το θέμα. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το πολιτικό μέλλον της κ. Γεροβασίλη! Πάντως, η εφημερίδα, απαντώντας στο εξώδικό της, αρνήθηκε να ανακαλέσει ή να αποσύρει το επίμαχο δημοσίευμα που έχει ανάψει μεγάλες… φωτιές! Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.
Κ.Α.
Θέλει καθάρισμα…
 Γεμάτος ξερούς κορμούς και πεσμένα κλαδιά δέντρων κι αυτά κατάξερα, είναι ο χώρος στο δασύλλιο πάνω ακριβώς από την εκκλησία της Περιβλέπτου. Πολύ κακό αυτό, γιατί είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνει διαρκώς. Φανταστείτε τι θα γίνει σε περίπτωση φωτιάς στο συγκεκριμένο σημείο με τόσο ξερό ξύλο που υπάρχει εκεί. Μήπως λοιπόν το Δασαρχείο να καθαρίσει για να αποφύγουμε τα χειρότερα; Καλό θα ήταν. Αλλά πρέπει αυτό να γίνει άμεσα!
Κ.Α.
Σε ιταλικά χέρια;
 Σε ιταλικά χέρια φαίνεται πως θα περάσει το λιμάνι Ηγουμενίτσας, ο διαγωνισμός παραχώρησης του οποίου είναι ήδη στον αέρα. Ενδιαφέρον γι’ αυτό έχει δείξει ο ιταλικός όμιλος «Γκριμάλντι», γνωστός στην Ελλάδα από την ιδιοκτησία των Μινωικών Γραμμών. Ο συγκεκριμένος όμιλος είναι εξάλλου ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες του λιμανιού εκτελώντας δρομολόγια από και προς Ιταλία. Το επόμενο διάστημα θα δείξει. Πάντως, καλύτεροι οι Ιταλοί από άλλους ενδιαφερόμενους (Γερμανούς κλπ.)!
Κ.Α.

Φθηνότερα προϊόντα
 Ακούσαμε ότι ο Ζάεφ έχει οικογενειακή επιχείρηση με παραδοσιακές γεύσεις της «Μακεδονίας»! Τι προϊόντα βγάζει στην αγορά, δεν το ξέρουμε. Πάντως, τα προϊόντα από τα Σκόπια είναι φθηνότερα από τα ελληνικά της Μακεδονικής γης. Για να δούμε τελικά ποιοι ωφελούνται από τη νέα κατάσταση και ποιοι χάνουν… Όσο για τα «Μακεδονικά» ροδάκινα και τα κεράσια που παράγονται στη Βέροια και τη Νάουσα, συναντούν τελικά εμπόδια στις διεθνείς αγορές; Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τα φρούτα μας βρίσκονται στις αγορές… Υπάρχουν μελέτες για την προώθησή τους; Οι παραγωγοί τώρα ξέρουν!
ΜΑΤ

Μωρά στην επαιτεία…

 Γέμισε πάλι η πόλη μας από «μητέρες» που κάθονται στο πεζοδρόμιο με ένα ή δύο μωρά στην αγκαλιά και επαιτούν μέσα στη ζέστη… Ποιοι τις εκμεταλλεύονται; Πώς ξαφνικά γέμισαν τα πεζοδρόμια με τόσες «μητέρες»; Και ποιοι τις αφήνουν εκεί και τις μαζεύουν αργότερα με τις εισπράξεις της ημέρας; Υπάρχει κοινωνική υπηρεσία που να παρεμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις; Και τα μωρά; Πώς κοιμούνται τόσες ώρες; Στην Αθήνα που εξέτασαν τέτοια παιδιά τα βρήκαν «ποτισμένα» με ούζο! Εδώ χρειάζεται η φροντίδα του κράτους…
Θ.

Και μία δεντροκκλησιά!
 Με λαμπρότητα εορτάστηκε χθες και στην περιοχή μας η μνήμη του Προφήτη Ηλία. Ο λόγος που οι εκκλησίες του έχουν χτιστεί σε κορυφές λόφων και βουνών σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει πώς ήταν ναύτης, η θάλασσα τον έπνιγε και προτίμησε τελικά το βουνό. Γι’ αυτό τον Άι-Λια τον βάζουν στα ψηλά. Ωστόσο, στην περιοχή μας υπάρχει ξωκλήσι του που είναι σε πεδιάδα και συγκεκριμένα στα Κυπαρίσσια Μουζακαίων του Δήμου Ιωαννιτών. Όπως και σε άλλους ναούς, τελέστηκε κι εκεί λειτουργία με τήρηση φυσικά των περιοριστικών μέτρων. Στο προαύλιο μάλιστα υπάρχει και μία δεντροκκλησιά που μαγνήτισε τα βλέμματα ντόπιων και επισκεπτών!
Ν.Γ.

Θα βγει ενισχυμένη;
Μεγάλο TEST αντοχής περιμένει την Ε.Ε.! Πέρα από την κρίση στη δημόσια υγεία η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει ανακατατάξεις στη διεθνή τάξη πραγμάτων επιταχύνοντας δυναμικές που οικοδομούνται εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα θα αποδειχθεί εάν η Ε.Ε. θα μπορέσει να βγει ενισχυμένη και αλληλέγγυα από τη νέα κρίση ή θα διαλυθεί. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν αυτή την ώρα! Ο κορωνοϊός έκανε την επιθετική του εμφάνιση την ώρα που έφθανε στο τέλος της η ηγεμονία των ΗΠΑ ως μοναδική υπερδύναμη. Από τον εμπορικό πόλεμο που θα προκύψει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πολλά θ’ αλλάξουν και δεν ξέρουμε ποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι θα χάσουν. Πάντως ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος μετά το πέρασμα της πανδημίας… Τι θα μάθουμε και τι θα μείνει κρυφό!

Αδύναμος άνθρωπος…
 Τελικά αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη πόσο αδύναμος είναι ο άνθρωπος να υπερασπιστεί τη ζωή του! Και δεν είναι μόνο οι πόλεμοι που ανατρέπουν τις ζωές των λαών υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Οι αποφάσεις των ισχυρών της γης, που σίγουρα δεν έχουν ευαισθησίες, καθορίζουν και το μέλλον των λαών. Όσο και να αντιδράσουν οι άνθρωποι, όσες διαμαρτυρίες κι αν εκφράσουν, η πορεία των πραγμάτων τους ξεπερνάει. Έχουν τέτοια δύναμη τα διάφορα συμφέροντα που σε τρομοκρατούν αν θελήσεις να σκεφθείς τις επιπτώσεις που έχουν στην καθημερινότητα μας. Το πώς προέκυψε ο νέος ιός, πώς επεκτάθηκε και έγινε πανδημία τρομοκρατώντας τους λαούς, πόσοι πόροι ξοδεύτηκαν για την αντιμετώπισή του και ποιες τελικά θα είναι οι απώλειες θα φανεί στην πορεία…

Πρώτα τα κέρδη!..
Εν μέσω πανδημίας κινητοποιήθηκαν οι επιστήμονες προκειμένου να βρουν το κατάλληλο φάρμακο για την αντιμετώπιση της επιδημίας αλλά βρίσκονται και σε εγρήγορση οι φαρμακευτικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να βρουν ακόμη ένα εμβόλιο και για τον συγκεκριμένο ιό. Για να φθάσουν στην «ανακάλυψη» θα ξοδευτούν πόροι αλλά η εταιρεία που θα διακινήσει το όποιο εμβόλιο αποδειχθεί ευεργετικό θα κερδίσει απίθανα κέρδη. Χρόνια και χρόνια η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όσοι επιχορηγούν την όποια έρευνα απολαμβάνουν και τα κέρδη που για τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι τεράστια. Και αν δώσεις βάση στη συνωμοσιολογία τότε καταλαβαίνεις ότι ο άνθρωπος γίνεται θύμα των διαφόρων συμφερόντων και η ζωή του δεν έχει ιδιαίτερη σημασία… Τα κέρδη υπερισχύουν.

Μεγάλες ανατροπές…
Ο κορωνοϊός θα φέρει μεγάλες ανατροπές στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων! Η πανδημία πέρα από τα εκατομμύρια θυμάτων θα προκαλέσει και ένα τεράστιο σοκ στην οικονομία. Μέχρι που να καταφέρουν τα κράτη να ορθοποδήσουν οι δύο αντιμαχόμενοι ΗΠΑ και Κίνα θα μετράνε τις δικές τους απώλειες. Και όσο αυτοί θα «μαλώνουν» δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις χώρες της Ε.Ε.! Αν θα καταφέρουν να εκμεταλλευτούν το ρήγμα ή αν θα τις συμπαρασύρουν τα «βόλια» θα το μάθουμε. Πάντως, όλες οι χώρες της Ε.Ε. ξόδεψαν τεράστιους πόρους για να διαχειριστούν τη νέα κρίση και μέχρι να επανέλθουν οι οικονομίες στην πρότερη κατάσταση ποιος ξέρει πόσος χρόνος θα χρειαστεί…
Θεανώ Βλάχου