ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Για τον τουρισμό…
Στα Γιάννενα θα βρεθεί αύριο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Κων/νος Λούλης και η σύσκεψη που θα έχει στο διοικητήριο της Περιφέρειας με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς του τουριστικού κλάδου της περιοχής μας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είπαμε, η Ήπειρος γενικότερα έχει ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν να ελπίζει κανείς πως δεν θα είναι πολύ άσχημη η τουριστική έκβαση του καλοκαιριού, όμως και η Πολιτεία πρέπει να… βάλει το χεράκι της με τη λήψη μέτρων στήριξης του προϊόντος μας! Για παράδειγμα, η δέσμευση του υπ. Τουρισμού ότι τα Γιάννενα θα είναι μέσα στην καμπάνια προβολής της χώρας είναι σημαντική υπόθεση, εφόσον τελικά υλοποιηθεί. Ίδωμεν…
Κ.Α.
Στον ημιυπαίθριο…
 Τυχεροί αυτές τις βροχερές και κρύες ημέρες όσοι καταστηματάρχες στα Γιάννενα έχουν στα μαγαζιά τους συρόμενες τζαμαρίες. Κι αυτό γιατί τις ανοίγουν και μετατρέπουν τους εσωτερικούς τους χώρους σε ημιυπαίθριους η λειτουργία των οποίων επιτρέπεται σήμερα απ’ το νόμο. Έξω δεν μπορεί να κάτσει κανείς λόγω καιρικών συνθηκών. Σε κανονικούς εσωτερικούς χώρους, πάλι, απαγορεύεται η λειτουργία ως τις 15 Ιουνίου, οπότε, άλλη λύση δεν υπάρχει. Πάντως, η φετινή χρονιά δεν την πάει καθόλου καλά μέχρι στιγμής την εστίαση. Πολλά τα «αγκάθια»!
Κ.Α.
Η Άρτα προηγείται;
 Ανακοίνωση του Δήμου Άρτας ενημερώνει για τη συλλογή κλαδεμάτων και μεγάλων αντικειμένων και μιλάει για προσυνεννόηση! Εμείς τι ακριβώς κάνουμε; Ως πότε θα παρακολουθούμε την εικόνα της ντροπής στην πόλη μας; Όποιος θέλει να πάρει μια γεύση ας επισκεφθεί τη διασταύρωση της Μιχ. Αγγέλου με τα σκαλάκια που οδηγούν στην οδό Πουτέτση! Κατ’ επανάληψη, μεγάλα αντικείμενα κοσμούν αυτό το πεζοδρόμιο! Εκτός κι αν τα αφήνουν μπροστά στο λαογραφικό Μουσείο ως αντικείμενα για να τα θαυμάζουν οι περαστικοί… Και όταν βρέχει αυτά βαραίνουν περισσότερο ασκώντας στην άρση βαρών τους υπαλλήλους του Δήμου που θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να τα συλλέξουν.
Θ.
Κανείς δεν παίρνει θέση;
 Μεγάλα πανό με κάθε είδους συνθήματα κοσμούν πάρκα, εθνικές οδούς, κολώνες φωτισμού και μένουν εκεί για πολύ καιρό χωρίς κανένας να ελέγχεται για τη ρύπανση… Άλλοι κάνουν γνωστές τις απόψεις τους πετώντας στους δρόμους και στα πεζοδρόμια φέιγ-βολάν που ρυπαίνουν και γίνονται επικίνδυνα σε γλιστερές επιφάνειες, όπως στα σκαλάκια δίπλα στον ΟΑΕΔ που έγιναν αφορμή να γλιστρήσει μία κυρία και να πέσει στο δάπεδο χτυπώντας τη μέση της! Για σκεφθείτε αυτές τις πρακτικές να τις εφαρμόσουν όλα τα κόμματα; Καραγκιώζ μπερντέ θα γίνει η πόλη μας… Υπάρχουν άλλοι σύγχρονοι τρόποι για να κάνουν γνωστές τις απόψεις τους όσοι το επιθυμούν!
ΜΑΤ

Μας κέρδισε!
= Σοβαρός, μετρημένος με μεστό και κατανοητό λόγο εμφανίστηκε προχθές στον τηλεοπτικό σταθμό TV1 και στην εκπομπή «Στο Μικροσκόπιο» της Γιώτας Σταύρου ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης. Μίλησε με την ιδιότητα του μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, με την οποία εξάλλου ενημέρωνε σε καθημερινή σχεδόν βάση τους πολίτες για διάφορα ενδιαφέροντα ζητήματα σχετικά με την πανδημία. Απ’ όσα είπε ο κ. Μηλιώνης ξεχωρίσαμε τη φράση: «Φοβάμαι την ανέμελη έξοδο. Μπορεί να υπάρξουν εστίες μετάδοσης που να δημιουργήσουν πρόβλημα». Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Π.Π.Γ.Ν.Ι. πέρασαν μέχρι σήμερα πάνω από 100 ύποπτα κρούσματα, η διαχείριση των οποίων υπήρξε υποδειγματική!
Κ.Α.

Αξιοποίηση…

 Μεταξύ των ακινήτων που είναι στην δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ στην οποία τοποθετήθηκε πρόεδρος ο Αντώνης Μπέζας είναι και το κτίριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη. Είναι αυτό το κτίριο – φάντασμα, το οποίο είναι η ντροπή του νεοελληνικού κράτους που εδώ και δεκαετίες χάσκει στο κέντρο της πόλης χωρίς κανείς αρμόδιος να μπορεί να δώσει μία λύση, διότι μεταξύ τους οι κρατικές υπηρεσίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Ελπίζουμε αυτό το ιστορικό κτίριο να βρει τη θέση που του αξίζει με τη νέα διοίκηση. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να αφήσουμε τον νέο πρόεδρο σε… χλωρό κλαρί. Να τα λέμε κι αυτά…
Γ.Γ.

Τώρα έχουν την ευκαιρία…
 Όσο κρατάει η πανδημία έχουν την ευκαιρία τα κόμματα να προετοιμαστούν για τη νέα εποχή που έρχεται! Θα πρέπει να αλλάξουν στάση έναντι όλων, να μελετήσουν συγκριμένες λύσεις για όλα όσα θα πρέπει να αναθεωρηθούν, όλα όσα μας κράτησαν πίσω λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων και προσωπικών συμφερόντων. Τίποτε δεν θα είναι ίδιο στην μετά κορονοϊό εποχή. Ο λαός θα έχει ωριμάσει και θα είναι έτοιμος να δεχθεί το καινούργιο που πρέπει να είναι οπωσδήποτε καλύτερο. Τα οικονομικά προβλήματα θα κατρακυλήσουν σαν χιονοστιβάδα απαιτώντας συγκεκριμένες λύσεις. Και αν όλα τα κόμματα, μηδέ του κυβερνητικού εξαιρουμένου, δεν απαντήσουν με συγκεκριμένες προτάσεις και αποφασιστικότητα στις απαιτήσεις της νέας εποχής δεν θα βγούμε στο ξέφωτο…

Ούτε σαν σκέψη!
 Το τι μπορεί να φέρει η μετά κορωνοϊό εποχή δεν θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε. Τίποτε δεν θα είναι ίδιο. Αν με τα μνημόνια περάσαμε δύσκολα, τώρα θα είναι όλα ακόμη χειρότερα κι αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και στήριξης της οικονομικής ζωής τόσο όσο αφορά τους κρατικούς σχεδιασμούς όσο και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, λύση δεν θα βρεθεί. Θα χρειαστούν συγκεκριμένοι νόμοι, θα πρέπει να βρεθούν πόροι αφού χωρίς χρήματα δεν θα μπορούν να επανεκκινηθούν ούτε οι υπηρεσίες του κράτους ούτε θα καταστεί δυνατό να ξαναμπούν σε λειτουργία όλες οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους μετά τις κορονεϊκές απαγορεύσεις. Και πάνω απ’ όλα να σπάσει η ανεργία για να μπορέσουν και οι πολίτες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους…

Έδωσαν δείγματα…
 Μας δίνουν κάποια αισιοδοξία, αν και διατηρούμε επιφυλάξεις, τα δείγματα οργάνωσης και λειτουργίας νευραλγικών τομέων στη δημόσια διοίκηση όπως ήταν η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η διαχείριση της κρίσης στον Έβρο και η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο ο κορωνοϊός. Νομίζω πως θα είμαστε ως χώρα καλύτερα αν ο πληθυσμός συνεργαζόταν και πειθαρχούσε στις εντολές τόσο των επιστημόνων υγείας όσο και της πολιτικής προστασίας που μας έδειξαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει ελπίδα και στη χώρα μας να μιλάμε για σωστή οργάνωση. Ο πρωθυπουργός κατάφερε να πείσει το λαό με την υπευθυνότητα με την οποία λειτούργησε ότι έχει μεγάλες ικανότητες που αν τις χρησιμοποιήσει σωστά μπορεί και να κάνει το θαύμα.

Να σπάσει η κακοδαιμονία!
 Μπορεί να μας κόστισε ακριβά η θανατηφόρα επιδημία αλλά είχαμε την ευκαιρία να μετρήσουμε συμπεριφορές και πρακτικές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα. Καθένας κρίθηκε από τη στάση του και μετρήθηκε για τις γνώσεις, την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του αλλά και την υπευθυνότητά του. Η κρίση ήταν πρωτόγνωρη και αν πειθαρχούσαν απ’ την αρχή οι πολίτες θα είχαμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά οι κομματικές εμπάθειες δεν επέτρεψαν ούτε στον απλό λαό να πειθαρχήσει αν και φάνηκε από την πρώτη ώρα ότι υπήρχε και σχέδιο και αποφασιστικότητα για να περάσουμε το σκόπελο. Υπήρξαμε χώρα πρότυπο για τους ξένους… Μακάρι να το έβλεπαν όλοι οι Έλληνες.
Θεανώ Βλάχου