ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Ψυχρή» εικόνα…
Πολύς ο λόγος για τον νεόδμητο ναό του Αγίου Παϊσίου στα Γιάννενα και οι πρώτες τηλεοπτικές εικόνες από τον Εσπερινό της Αγάπης που τέλεσε την Κυριακή του Πάσχα ο Μητροπολίτης Μάξιμος (φωτό) μάλλον προβλημάτισαν τους πιστούς.  Το πολύ μάρμαρο δημιουργεί την αίσθηση της «ψυχρότητας» και δεν  συνδυάζεται με τους παραδοσιακούς ναούς της πόλης των Ιωαννίνων και βέβαια -όπως έλεγαν αναγνώστες του «Π.Λ.»- απέχει πολύ από το να αποτελεί ναό - αναφορά. Πάντως, ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει όταν ολοκληρωθεί και η εικονογράφησή του. 
Α.
Κομματικές εμπάθειες…
Κάποιοι, φαίνεται, ότι βρίσκονται σε μεγάλα αδιέξοδα παρακολουθώντας την απήχηση που έχουν στον λαό οι πρακτικές του Κυριάκου και των συνεργατών του που είναι ένας κι ένας. Κατάφερε να επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Κι ενώ οι παρεμβάσεις των περισσοτέρων στελεχών είναι οι ενδεδειγμένες, κάποιοι μη μπορώντας να κρύψουν την εμπάθειά τους προσπαθούν ανεπιτυχώς να τις αποδομήσουν… Κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, μπορεί και να εύχονται να αυξηθούν οι νεκροί για να μη στεφθεί με επιτυχία η τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης.
Θ.

Έχουν το πάνω χέρι…
Χρέωσαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών στους δύσμοιρους Έλληνες, μηδέ εξαιρουμένου και του ΣΥΡΙΖΑ, και περιέργως καμία τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα δεν είναι ελληνικών συμφερόντων, ούτε ακούσαμε να υπάρχει εκπρόσωπος του κράτους στις διοικήσεις τους κι ας χρεώθηκαν οι Έλληνες τις ζημιές τους! Πάντα τα βόλευαν οι τραπεζίτες να έχουν το ανεξέλεγκτο! Ουδέποτε πλήρωσαν φόρο στο κράτος για τα κέρδη τους, ουδέποτε ελέγχθηκαν για τα θαλασσοδάνεια που έδιναν,  ούτε λογοδοτούσαν σε κανένα για τους προκλητικούς μισθούς των Golden Boys! Και τώρα απολύουν υπαλλήλους με το έτσι θέλω περιορίζοντας τα έξοδά τους…
ΜΑΤ

Ακολουθίες στο «youtube»!
Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Πωγωνίου Στέλιου Κουκουλάρη φιλοξένησε χθες σε ρεπορτάζ του ο «Π.Λ.». Με αφορμή αυτές, η στήλη αξίζει να κάνει γνωστή μία καινοτόμο πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου. Συγκεκριμένα, φρόντισε να φτιαχτεί ένας λογαριασμός στο «youtube» μέσω του οποίου αναμεταδίδονταν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι θείες λειτουργίες από τον Αγ. Νικόλαο Πωγωνιανής προκειμένου να τις παρακολουθούν απόδημοι Πωγωνήσιοι σ’ όλο τον κόσμο! Η ανταπόκριση μεγάλη, με πάνω από 3.500 προβολές ακολουθιών και οι αντιδράσεις των Πωγωνησίων άκρως συγκινητικές. Κάπως έτσι, ο κ. Κουκουλάρης σχεδιάζει συνέχεια αναμεταδόσεων ώστε οι απόδημοι να διατηρούν την επαφή με τον τόπο τους. Πραγματικά εξαιρετική ιδέα αυτή…
Α.

* * * 

Ραγδαίες οι εξελίξεις;
Μετά το χαλασμό που προκάλεσε ο covid 19 οι εξελίξεις στην Ε.Ε., λένε, ότι θα είναι ραγδαίες! Δεν ξέρουμε, αν και το υποψιαζόμαστε, ποια στάση θα κρατήσει τελικά η Γερμανία και πόσο θα λειτουργήσει «εταιρικά» ή θα σηκώσει παντιέρα υπερασπιζόμενη μόνο τα δικά της συμφέροντα.  Δεν ξέρουμε αν αυτό θέλησε να αποφύγει η Μ. Βρεττανία και φρόντισε να ανεξαρτοποιηθεί έγκαιρα. Πάντως, η Γερμανία εξυπηρετούσε πρώτα τα δικά της καλά και συμφέροντα και μετά έπαιρνε θέση για τις κοινές διεκδικήσεις των λαών της Ε.Ε. και αν τη συνέφεραν συμφωνούσε, αν όμως δεν ήταν προς όφελός της τα ανέτρεπε… Η άποψη ότι τα περισσεύματα της Γερμανίας τον καιρό των παχέων αγελάδων ήταν τα ελλείμματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι αποδεδειγμένο!

Έχουμε πικρή πείρα…
Πώς να ξεχάσουμε τη στάση τους, δια των πρακτικών Σόιμπλε, τον καιρό που η Ελλάδα πάλευε να κρατηθεί όρθια! Και το περίεργο είναι ότι η στάση του έναντι της Ελλάδας ήταν σκληρότερη από αυτή που κράτησε έναντι της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Έδειχνε σαν να είχε απωθημένα εναντίον των Ελλήνων. Λέτε να μας είχε βάλει στόχο επειδή κατά καιρούς τους υπενθυμίζαμε τις οφειλές που έχουν προς την Ελλάδα; Τις λέξεις «πολεμικές αποζημιώσεις» και «κατοχικό δάνειο» δεν τις ανέφερε ποτέ ενώ πάντα μας κουνούσε αυστηρά το δάχτυλο προκειμένου να μας επιβάλει τις απόψεις που θεωρούσε ως δικές μας υποχρεώσεις. Η προσπάθεια του φιλόπατρη Μανώλη Γλέζου έπεσε στο κενό. Ο Σόιμπλε δεν το συζήτησε ποτέ με τους Έλληνες ευρωβουλευτές… Απλά τους αγνόησε!

Και εκείνο τον καιρό…
Ακόμη και τότε που η Γερμανία απολάμβανε μεγάλα περισσεύματα και μπορούσε να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τους Έλληνες που βασάνισαν και σκότωσαν τότε, έκανε ότι δεν άκουγε τις φωνές των πατριωτών Ελλήνων που διεκδικούσαν το δίκιο τους. Και το περίεργο είναι η στάση που κράτησε έναντι της Μέρκελ ο …επαναστάτης πρώην Έλληνας πρωθυπουργός! Καμία συζήτηση μαζί της για τα επίμαχα θέματα. Απολάμβανε την παρέα της και διεκδίκηση καμία. Κάποιες φορές οι αξιωματούχοι των Γερμανών σου δίνουν την εντύπωση ότι χαίρονται που η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες! Ίσως χάρηκαν ιδιαίτερα όταν την ανάγκασαν να υπογράψει τη δήμευση της δημόσια περιουσία της! Πώς το δέχθηκε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας δεν το καταλαβαίνουμε. Τόση ενδοτικότητα είναι ανεξήγητη…

Ευτυχώς υπάρχουν!
Και παρά το θυμό που μας προκαλεί η στάση των Γερμανών ηγετών νιώθουμε μικρή ικανοποίηση όταν ακούμε πολλούς Γερμανούς φιλέλληνες να ζητάνε από την ηγεσία τους να τηρήσει τις υποχρεώσεις τους έναντι των Ελλήνων. Αλλά η Μέρκελ και ο Σόιμπλε κάνουν ότι δεν ακούνε αυτές τις φωνές που θέλουν να διώξουν από πάνω τους το στίγμα και να δείξουν αλληλέγγυοι προς τους Έλληνες. Αυτά δεν ξεχνιούνται. Μας τα θυμίζουν κάθε χρόνο οι πένθιμες εκδηλώσεις που σε όλες τις μαύρες επετείους ξαναφέρνουν στην επικαιρότητα το χαλασμό που μας προκάλεσαν οι πρόγονοι των σημερινών Γερμανών. Αν οι ηγέτες τους είχαν λίγο φιλότιμο θα είχαν κάνει το χρέος τους εδώ και πολλά χρόνια... Τελούμε εν αναμονή!
Θεανώ Βλάχου