ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Μήπως να έκλεινε…
 Με την έξαρση του κοροναϊού τόσο στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, θα ήταν μια σωστή επιλογή το κλείσιμο του λιμανιού Ηγουμενίτσας. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, δεν είναι υπόθεση των τοπικών αρχών, ούτε του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Πρέπει να υπάρξει κυβερνητική, επί του θέματος, απόφαση. Αν και κάτι τέτοιο θα έθιγε οικονομικά συμφέροντα, που είναι πολλά, πάνω απ' όλα όμως είναι η υγεία των ανθρώπων. 
Η. Μ.

Νυχτερινή ζωή…
 Τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό ολοένα και αυξάνονται, όχι μόνο από την πολιτεία αλλά στο εξής και από ιδιώτες, επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτά, τις τελευταίες μέρες και στα Γιάννινα, αρκετά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έχουν ήδη βάλει προσωρινά λουκέτο για να πάρουν τα μέτρα τους ώστε να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην αποφυγή μετάδοσης του ιού, σε χώρους μάλιστα κλειστούς που επικρατεί τις περισσότερες φορές συνωστισμός. Στον κανόνα αυτό υπήρξαν και εξαιρέσεις, τουλάχιστον μέχρι προχθές το βράδυ, καθώς αρκετά ήταν και τα κέντρα διασκέδασης που σε «πείσμα των καιρών» λειτούργησαν κανονικά. Πάντως, ανεξάρτητα αν μπει λουκέτο, προσωρινά σ’ αυτά ή όχι, οι περισσότεροι πολίτες έχουν κόψει προς το παρόν τη διασκέδασή τους και προσέχουν για να έχουν.
Ν.Γ.

Πού χάθηκε;
 Τόσα γίνονται στο Αιγαίο και στον Έβρο και περιέργως η λαλίστατη κ. Μέρκελ είναι άφαντη! Κάνει πώς ούτε βλέπει ούτε ακούει. Ποιος ξέρει τι συμφέροντα υπερασπίζεται… Πάντως για τα ελληνικά συμφέροντα δεν δίνει δεκάρα και ό,τι και να γίνεται στην περιοχή μας δείχνει σαν να μην την αφορά. Αν κινδύνευαν δικά της συμφέροντα θα είχε κινήσει γη και ουρανό για να τα υπερασπιστεί. Ακόμη και τη δημιουργία ενός άτυπου οργάνου όπως είναι το Γιούρογκρουπ υπερασπίστηκε όταν ο κολλητός της κ. Σόιμπλε έδινε εντολές προς ναυτιλωμένους. Μεγάλος μπελάς για την Ε.Ε η στάση της Γερμανίας. Θα μου πείτε και πότε δεν ήταν μπελάς η Γερμανία; Ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την ισοπέδωσε και της άρπαξε το υποτιθέμενο δάνειο και ουδέποτε το επέστρεψε… Μιλάμε για συνέπεια και αλληλεγγύη!
ΜΑΤ

Η εκμετάλλευση
 Ανακατατάξεις πληθυσμών… Οι άνθρωποι γίνονται θύματα εκμετάλλευσης στα παιγνίδια των συμφερόντων. Ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή, δραπετεύουν από τον τόπο τους και στο δρόμο προς τον «παράδεισο» γίνονται θύματα εκμετάλλευσης του κάθε Ερντογάν που στις πλάτες τους κάνει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια… Αυτό που γίνεται σήμερα στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν το βλέπουν οι χώρες της Ε.Ε και ευρύτερα οι ΗΠΑ αλλά και η Μόσχα; Πώς επιτρέπουν σε έναν ηγέτη με πολύ περίεργη προσωπικότητα να παίζει παιγνίδια επάνω στις πλάτες ανθρώπων που βιώνουν τόση ανασφάλεια; Γιατί είναι αδύνατο αυτοί που σπρώχτηκαν να φθάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα να νιώθουν ασφαλείς…
Θ.

Η άλλη πλευρά… 
 Ιδού και η άλλη πλευρά του νομίσματος, για να μη λέμε μόνο ότι βγαίνει ο κόσμος στις καφετέριες κ.λ.π.. Οδός Καραμανλή, που οδηγεί στην Παραλίμνιο, χθες το πρωί. Μαγαζιά με σουβενίρ ανοιχτά, πολίτες ελάχιστοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα. Το ίδιο και τα Ι.Χ.. Σε άλλη περίοδο θα γινόταν σ’ αυτό τον δρόμο κυριολεκτικά χαμός. Τέλος πάντων, μπόρα είναι, θα περάσει και η ζωή θα ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς. Αργά ή γρήγορα…
Κ.Α.

Μαύρα χάλια…

 Υποτίθεται ότι είναι παιδική χαρά εκεί, στα φανάρια της Δωδώνης που στρίβεις προς τη Νιάρχου. Μια κούνια, μία τσουλήθρα και μία τραμπάλα είναι όλα κι όλα τα όργανά της, τα οποία τοποθετήθηκαν μάλιστα πρόσφατα. Μόνο που μια πινακίδα προειδοποιεί: «Προσοχή. Η παιδική χαρά είναι εκτός λειτουργίας»! Παραδίπλα κι ένα κιόσκι με διαλυμένα παγκάκια, το οποίο δεν επικοινωνεί καν με τον υπόλοιπο χώρο. Πρόκειται για «κληρονομιά» της προηγούμενης δημοτικής αρχής που καλείται πλέον να διαχειριστεί η σημερινή. Να δούμε τι θα κάνει κι αυτή… (η φωτό από τους «Σκεπτόμενους Πολίτες»).

Στο βωμό συμφερόντων!
= Ο Πούτιν εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα! Οι ΗΠΑ είναι παράδειγμα εξυπηρέτησης συμφερόντων! Η Γερμανία μούδιασε όταν πιέστηκε να πάρει θέση για τη στάση των Τούρκων στα ελληλοευρωπαϊκά σύνορα. Έφεραν εκεί οι Τούρκοι χιλιάδες μετανάστες, ακόμη και παραβατικούς που τους αποφυλάκισαν και τους βάφτισαν πρόσφυγες, προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα πρώτα στην Ελλάδα. Βλέπεις η Γερμανία υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και μετά κάνει ότι ενδιαφέρεται και για την Ε.Ε που δυστυχώς δεν είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα. Οι αρχές πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ε.Ε. ξεχάστηκαν και υπερίσχυσαν τα συμφέροντα! Και μας έδωσαν ένα χρηματικό ποσό για να δείξουν αλληλέγγυοι… Με τέτοιες αντιλήψεις δεν θα ζήσει για πολύ ακόμη η Ε.Ε.!

Ήρθαν, είδαν, απήλθαν!
Ήρθαν στον Έβρο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι! Μπορεί και να τρόμαξαν με αυτά που είδαν αν και είχε προαναγγελθεί η επίσκεψή τους και στην απέναντι πλευρά δεν ήταν μαζεμένοι οι μετανάστες πάνω στα σύρματα, ούτε πετούσαν καπνογόνα, ούτε κολυμπούσαν στο ποτάμι για να περάσουν απέναντι…Και τι έκαναν; Έδωσαν κάποια χρηματική βοήθεια στην Ελλάδα και αυτή με δόσεις, ως ανταμοιβή για τον αγώνα που κάνει για να υπερασπιστεί τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης! Και που βρίσκονται στα σύνορα οι Έλληνες αυτό τι σημαίνει για κάθε ευρωπαίο πολίτη; Εκείνοι παρακολουθούν εκ του μακρόθεν την κατάσταση και μπορεί να κρίνουν και να συγκρίνουν ανάλογα με την παραπληροφόρηση της Τουρκίας… Στην ουσία η Ευρώπη έμεινε απαθής… Η Ελλάδα σηκώνει πάλι το μεγάλο βάρος. 

Ελάχιστο ποσοστό…
 Κι ενώ χρησιμοποιούν τον όρο «πρόσφυγες» αυτοί ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό μέσα στο πλήθος των μεταναστών που έφθασαν κατόπιν ενεργειών της Τουρκίας από όλες της χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Λέγαμε παλιότερα ότι σε κάθε πρεσβεία τους σε χώρα της Αφρικής προσέφεραν οι Τούρκοι διευκολύνσεις δίνοντας βίζες και ένα φθηνό αεροπορικό εισιτήριο για να φθάσουν στην Τουρκία και από εκεί να περάσουν στην Ελλάδα. Όλα αυτά μεθοδεύτηκαν εδώ και αρκετά χρόνια ώστε να τους χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για τους δικούς του σκοπούς. Και λόγω των πιέσεων που ασκούσε στην Ελλάδα, έκανε συμφωνία με την Ε.Ε ώστε να έχει εξασφαλισμένους τους πόρους για να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους αν και κάποιοι δήλωσαν ότι είχαν και εργασία και σπίτι στην Τουρκία…

Περί μετακίνησης…
 Δεν ακούσαμε αν έκαναν λόγο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τη μετακίνηση κάποιων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ανακουφιστεί η Ελλάδα και πρώτα τα νησιά της από το μεγάλο βάρος που σηκώνει μόνη της. Ακόμη και τα χρήματα που διέθεσαν στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν ούτε για τις μετακινήσεις όλων αυτών των πλωτών μέσων σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα!  Δεν μας εξηγούν γιατί δέχονται να συνεχίζεται η κατάσταση που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΣΙΑ ώστε να παραμένουν στα νησιά οι εισερχόμενοι στη χώρα μας μέχρι που να εξεταστεί το αίτημά τους; Ευτυχώς που για τους νεοεισερχόμενους πήραν άλλες αποφάσεις… Για να δούμε, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά η νέα μέθοδος;
Θεανώ Βλάχου