ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πέρασαν το όριο!
O καιρός ήταν καλός τις προηγούμενες μέρες, οι καφετέριες έβγαλαν τραπεζάκια έξω, Γιαννιώτες και επισκέπτες απόλαυσαν τον καφέ, το ποτό, το γλυκό τους έξω. Στην Πλατεία Μαβίλη πολύς ήταν ο κόσμος το τριήμερο. Τόσος που ορισμένα μαγαζιά άπλωσαν τραπεζοκαθίσματα και έξω από το επιτρεπόμενο όριο για να τον τακτοποιήσουν (φωτό)! Δεν είναι έτσι όμως. Δε μπορεί όλη η Πλατεία να καταληφθεί από τραπεζάκια, γιατί ο κύριος ρόλος της δεν είναι αυτός. Καλό θα ήταν λοιπόν ο Δήμος να κάνει κάναν έλεγχο και να επιβάλλει την τάξη!
Κ.Α.

Τεράστιες σημαίες…
Νέοι της Θεσπρωτίας έστησαν, λόγω 25ης Μαρτίου, μεγάλη ελληνική σημαία ύψους 16 μ. στο Βαράθι Ηγουμενίτσας, που φαίνεται στην πόλη, σε άλλες περιοχές της Θεσπρωτίας, αλλά και σε Κέρκυρα και Αλβανία. Δεν πρόκειται για οργανωμένη κίνηση, αλλά για αυθόρμητη πράξη, προκειμένου, στις δύσκολες στιγμές, που ταλανίζουν την κοινωνία, να δοθεί μήνυμα αντίστασης και αισιοδοξίας. Eξάλλου, άτομα νεαρής ηλικίας ύψωσαν μία ακόμη τεράστια σημαία, υπολογίζεται ως η μεγαλύτερη στη Βορειοδυτική Ελλάδα, στην παραλία της Ηγουμενίτσας την 25η Μαρτίου. Έτσι έστειλαν με το δικό τους τρόπο το μήνυμα ότι πρέπει να προασπιστούμε και να υπερασπιστούμε τα κοινά ιδανικά και κεκτημένα, με ενότητα και αλληλοσεβασμό σε ό,τι μας ενώνει και διώχνοντας μακριά ό,τι μας χωρίζει.
Η.Μ.
Οικογενειοκρατία…
Μας πειράζει όταν οι γόνοι πολιτικών οικογενειών διεκδικούν την εκλογή τους για κάποιο αξίωμα αλλά δεν μας ενόχλησε ότι επέλεξε ο Τσίπρας τη Λοΐζου! Για το όνομα του πατέρα της δεν την επέλεξε; Η ίδια τι ακριβώς έκανε; Διακρίθηκε στις σπουδές ή στην επιστήμη της; Είχε επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα; Πρόσφερε κοινωνικό έργο; Και εκείνη αυτό το όνομα το αμαύρωσε χρησιμοποιώντας χρήματα που δεν της ανήκαν σε βάρος του δημοσίου και τα οποία δεν επέστρεψε ακόμη. Κι αν δεν αποκαλύπτονταν τα γεγονότα θα ζητούσε και την ψήφο των Ελλήνων. Και οι γόνοι των πολιτικών οικογενειών όταν διακρίνονται στις σπουδές και στη δουλειά γιατί δεν δικαιούνται να τους εμπιστευθούμε; Μας ζητάνε να τους κρίνουμε για τα προσόντα τους. Δεν διορίζονται…
ΜΑΤ
Ωραίο Φεστιβάλ!
«Μαθήματα» χορού σε πολλούς ενήλικες παρέδωσαν τα Γιαννιωτόπουλα τα οποία ανήκουν σε διάφορα χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής μας με την εμφάνισή τους προχθές βράδυ στο 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο! Παρουσίασαν όχι μόνο παραδοσιακούς Ηπειρώτικους χορούς, αλλά και χορούς από διάφορες περιοχές της χώρας μας όπως η Μακεδονία, η Θράκη και νησιά του Αιγαίου. Ωραία εκδήλωση το συγκεκριμένο Φεστιβάλ και καλώς έχει μετατραπεί σε θεσμό…
Κ.Α.
* * *
Αυτά που παραβλέπουν…
Δεν μπαίνουν στον κόπο να κάνουν σχέδια πραγματικής εξόδου από την κρίση αλλά αρκούνται στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας με σκοπό να κερδίσουν κάποιες εντυπώσεις μήπως και διατηρηθούν για περισσότερο χρόνο στην εξουσία. Μέσα στα σχέδιά τους είναι η επιδοματική πολιτική που λύνει εντελώς προσωρινά κάποια προβλήματα. Κόβουν από κάπου και δίνουν σε κάποιους! Μετά έρχεται πάλι η απόγνωση του Έλληνα οικογενειάρχη ή του νέου που δεν βρίσκει δουλειά. Και το μήνυμα περί αύξησης των εσόδων των επιχειρήσεων λόγω των μειώσεων του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων και όχι λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης εξακολουθεί να οδηγεί σε αδιέξοδα κάθε επιχειρηματία που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον…

Είναι τρομοκρατημένοι!
Όσο μειώνονται τα μεροκάματα των εργαζομένων σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση, τόσο οι πολίτες ζουν σε μεγαλύτερη ανασφάλεια για να μη πούμε ότι οδηγούνται στην απόγνωση. Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι τα έσοδα από την εργασία δεν επαρκούν για να καλύψουν την επιβίωση του εργαζόμενου. Κι αν έχει και οικογένεια τότε η κατάσταση είναι απελπιστική. Αν προσθέσουμε και τις ανάγκες για νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, κοινόχρηστα ή και ενοίκιο τότε είναι σίγουρο ότι κανένας εργαζόμενος όπου κι αν δουλεύει δεν θα μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι και να αντιμετωπίσει τα καθημερινά έξοδά του. Κι αυτό λέγεται επιβίωση; Αυτό το μέτρησαν όσοι ανέλαβαν να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα και πήραν αποφάσεις για τη διαχείριση των οικονομικών του κράτους;

Τα επιδόματα είναι λύση;
Τίνος ήταν αυτή η φαεινή ιδέα της επιδοματικής πολιτικής; Για πόσο κρατάει ένα επίδομα; Μισό μήνα; Ένα μήνα; Κι αν τα καθημερινά χρέη συσσωρεύτηκαν τότε δεν καλύπτουν τίποτε. Το κράτος πρέπει να σχεδιάσει πάνω σε στέρεες βάσεις το μέλλον αυτού του λαού κι αυτό περνάει μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας και τον πολλαπλασιασμό των επιχειρήσεων. Χωρίς δυνατές και βιώσιμες επιχειρήσεις λύση δεν θα δοθεί ούτε τώρα ούτε αύριο. Τα λουκέτα μόνο σαν εφιαλτικό σενάριο μπορούν να συνεχίζονται. Αν οι επιχειρηματίες δεν στήσουν πάνω σε γερές βάσεις τις επιχειρήσεις τους και δεν μειώσει το κράτος τους φόρους ώστε να μπορούν να δώσουν μισθούς επιβίωσης και στους εργαζόμενους, και όχι μισθούς πείνας, λύση δεν υπάρχει ούτε τώρα ούτε αύριο.

Είμαστε άτυχοι…
Τα κόμματα που επιλέξαμε να διαχειριστούν την κρίση αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων και δεν κατάφεραν να βγουν απ’ τη μιζέρια της αντιπαλότητας, για να μη πούμε της εχθρικής διάθεσης, που τη …διακοσμούσαν και με ιδεολογικές αρλούμπες. Εδώ η χώρα χάνεται, ο λαός δεν έχει ελπίδα για το αύριο και αυτοί τρώγονται μεταξύ τους. Καθένας προσπαθεί να ακυρώσει την οποιαδήποτε ιδέα του άλλου αντί να συνεργαστούν μήπως και ξεκινήσει να μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι. Γιατί δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτό το λαό. Δεν φαίνεται κανένα φως στον ορίζοντα. Εδώ θα βράζουμε στο ζουμί μας και σήμερα και αύριο και για πολλά χρόνια ακόμη και οι νέοι δεν θα έχουν μέλλον…
Θεανώ Βλάχου