ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Γίνονταν προβολές!
Επειδή ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος πλασαρίστηκε περίπου ως… μοναδική καινοτομία από τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Κώστα Γκόγκο, η στήλη οφείλει να τον ενημερώσει ότι δεν είναι. Θερινές κινηματογραφικές προβολές διοργάνωνε ξανά επί σειρά ετών στα Γιάννενα το Πνευματικό Κέντρο επί προεδρίας Μωυσή Ελισάφ! «Μ’ αγιόκλημα και γιασεμί» ήταν τότε ο τίτλος τους, αν δεν απατώμαστε και οι προβολές γίνονταν επίσης στην αυλή του Πολυχώρου «Δημ. Χατζής». Καρέκλες, ένα μεγάλο πανί, ένα σύστημα προβολής κι έτοιμο το πράγμα! Δε θα έχει και πολλές διαφορές αυτό που προανήγγειλε το Πνευματικό Κέντρο προχθές από εκείνο που γινόταν τότε και σταμάτησε όταν άλλαξε η διοίκηση του φορέα!
Κ.Α.
Την κάλυψε πολίτης!
Κάτι που θα έπρεπε να πράξουν οι αρμόδιοι, έπραξε ένας κάτοικος στο Κουτσελιό Ιωαννίνων, ρίχνοντας τσιμέντο για την κάλυψη μιας λακκούβας, η οποία βρισκόταν στην στροφή από το χάνι Κουτσελιού προς τη Γορίτσα, σε ένα δρόμο στενό που ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Μπράβο σε όποιον το έκανε, αλλά θα πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να βελτιώσουν κι εκεί το οδικό δίκτυο.
Ν.Γ.

Παίζει θέατρο!
Όταν ζήτησε ο Τσίπρας να επισκεφθεί την Αγία Σοφία και τη σχολή της Χάλκης κάποιοι στην Τουρκία αναρωτήθηκαν: Τι θέλει ένας άθεος στους χώρους λατρείας; Και τους προκάλεσε ανάβοντας και κερί πριν καθίσει στο παραθρόνειο δίπλα στον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Χάλκη. Μέσα στις σκοπιμότητες που τον εξυπηρετούν είναι και να παίζει θέατρο… Εκτός κι αν είδε το φως το αληθινό εκεί όπου κάποιοι φυλάνε Θερμοπύλες… Μακάρι. Αρκεί να μην παίζει θέατρο και με τα Θεία! Προεκλογικά είχε πετάξει στη γιορτή των Θεοφανείων το περιστέρι ύστερα από προτροπή του Αρχιεπισκόπου και αμέσως μετά δήλωσε δημόσια ότι είναι άθεος… Τσίπρας είναι αυτός. Πάντα σε εκπλήσσει.
Θ.
Καθηλώνει με τις ομιλίες του…
Μέσα σε διάστημα 15 ημερών ο πάντοτε δραστήριος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρίτος ταξίδεψε σε Κύπρο και Γερμανία, όπου μίλησε, με πολλή ενάργεια, όπως πάντοτε, για εκκλησιαστικά και εθνικά θέματα. Στην Κύπρο, όπου προσκλήθηκε προσωπικά από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, η ομιλία του προς τους κληρικούς της Μεγαλονήσου, είχε ως θέμα: «Ο ιερέας ενώπιον των προκλήσεων της απιστίας». Και πραγματικά, τους καθήλωσε. Αλλά και στη Στουτγκάρδη, όπου ανέλυσε τεκμηριωμένα τα ζητήματα του Μακεδονικού και του Βορειοηπειρωτικού και εξήγησε με σαφήνεια τις εξελίξεις, καταχειροκροτήθηκε. Ο σοβαρός, συνετός και άμεσος λόγος του κ. Τρίτου έχει αποδοχή από κάθε είδους ακροατήριο. Πράγμα, που σημαίνει ότι έχει πάντα κάτι ουσιαστικό να πει.
Η.Μ.

Πλήρης αδιαφορία…
Ανοίγουν πάλι τους δρόμους για να τοποθετήσουν τις οπτικές ίνες. Νέες ταλαιπωρίες για τους κατοίκους… Δεν ξέρω ποιοι ανέλαβαν το έργο και ποιοι ελέγχουν τις διαδικασίες. Πάντως, όταν αποχωρούν αφήνουν στοίβες αμμοχάλικα που σηκώνουν και σκόνη και με τις βροχές κατευθύνονται στα φρεάτια των ομβρίων… Πότε θα λείψει αυτή η τσαπατσουλιά; Όσο για τα νέα πεζοδρόμια δεν ελέγχει κανένα την ποιότητα των κατασκευών; Ήδη ράγισαν πλάκες και όταν τα νερά περάσουν από κάτω θα είναι πάλι ανάγκη να επισκευαστούν…
ΜΑΤ
Γιόρτασαν γενέθλια!
Τα γενέθλιά της είχε πριν λίγες μέρες η δημοτική παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα «Γιάννενα Τώρα» και τα στελέχη, τα μέλη και αρκετοί εκλεκτοί φίλοι της τα γιόρτασαν με πάρτι σε μπαράκι της πόλης (φωτό). Είχαν μάλιστα τούρτα με κεράκια όπως το επιβάλλει η περίσταση! Χρήσιμη αποδείχθηκε για την πόλη η παρουσία της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα. Και παρεμβάσεις κάνει για ουσιώδη ζητήματα και θέματα θίγει και κριτική ασκεί στη Δημοτική Αρχή εκεί όπου πρέπει, όπως εξάλλου είναι ο ρόλος της. Χρόνια πολλά λοιπόν από τη στήλη και ευχή μας να παραμείνουν ενεργοί και δυναμικοί!
Κ.Α.
* * *
Δεν κάνουν χωρίς εμάς!
Πανηγύρισε η κυβέρνηση που κατόπιν ενεργειών της μας έβγαλε από τα μνημόνια! Όμως οι θεσμοί γιατί πάνε κι έρχονται και κάνουν ελέγχους και δίνουν εντολές; Τι σκοπούς έχουν; Δεν μπορούν να μας αποχωριστούν γιατί συνήθισαν να μας προστατεύουν ή έχουν άλλα σχέδια για μάς; Μήπως η απαλλαγή από τα μνημόνια, που τόσο τη διαφημίζουν, είναι μια τυπική διαδικασία αλλά δεν θα αλλάξει τίποτε ως προς την κηδεμονία που θα μας ασκούν οι διεθνείς κερδοσκόποι; Και το νέο φρούτο της φορολόγησης των εισοδημάτων χωρίς την αφαίρεση των εισφορών που καταθέτουμε στα ασφαλιστικά και λοιπά ταμεία τι σκοπό έχει; Είναι δυνατόν να μας ξαναφορολογούν για έξοδα που κάναμε για να καλύψουμε τις ασφαλιστικές εισφορές και να τα χαρακτηρίζουν και αυτά ως εισοδήματα;

Αισιόδοξα μηνύματα…
Και οι βολεμένοι κυβερνητικοί παράγοντες εκπέμπουν αισιόδοξες ειδήσεις προκειμένου να τονώσουν τη δική μας ανασφάλεια. Βλέπεις, τους κακοφαίνεται και μπορεί να νιώθουν και τύψεις για την κατάθλιψη που φόρτωσαν στην ελληνική κοινωνία. «Από το νέο έτος θα δουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι» ανακοίνωσε ένας υπεραισιόδοξος κυβερνητικός παράγων! Και όσοι πήραν ήδη τις μειωμένες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και αυτοί που θα πάρουν τη μισή σύνταξη απ’ το Γενάρη του 2019 και μετά ενώ εκκρεμεί η απονομή της σύνταξής τους πάνω από δύο χρόνια για πόσο καιρό θα… αναβαθμίζονται; Και όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ προκειμένου να… σωθεί η Ελλάδα θα το πάρουν πίσω; Όσα ψέματα και να λένε η πραγματικότητα τους διαψεύδει!

Οι νόμοι των σκλάβων…
Οι Ούγγροι επαναστατούν εναντίον του νόμου των σκλάβων όπως τον χαρακτηρίζουν. Οι εργοδότες μπορούν να ζητάνε από το προσωπικό τους να εργαστεί έως και 400 ώρες επιπλέον κάθε χρόνο έναντι των 250 ωρών που ίσχυαν μέχρι τώρα. Επίσης θα μπορούν να καθυστερούν τις πληρωμές για τις υπερωρίες ως και τρία χρόνια… Ακόμη και στη δικαιοσύνη βάζουν χέρι! Θέτουν τα δικαστήρια υπό την επίβλεψη του εκάστοτε υπουργού της δικαιοσύνης. Οι επικριτές φοβούνται πολιτική παρέμβαση σε ζητήματα της δικαστικής εξουσίας. Άντε με το καλό να έρθουν και εδώ αυτά τα συστήματα. Βλέπεις, αυτοί που σχεδιάζουν και επιβάλλουν τα σχέδιά τους για το μέλλον των λαών έχουν πανομοιότυπα προγράμματα να προτείνουν και γιατί όχι και να επιβάλλουν. Καλώς να τα δεχθούμε!

Μας εξέπληξε!
Η κ. Φωτίου για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δήλωσε ότι βρίσκουν αντίσταση από τους θεσμούς! Αφού τα μνημόνια κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης που υποστηρίζει τελείωσαν, οι θεσμοί τι σκοπό έχουν που πάνε κι έρχονται και μάλιστα εμποδίζουν την κυρία Φωτίου να κάνει το έργο που εκείνη θέλει; Μεταμνημονιακή εποχή και θεσμοί δεν «κολλάνε»! Τελικά τι σχεδιάζουν για τη χώρα μας; Το γνωρίζει η κυρία Φωτίου και μας το κρατάει για έκπληξη; Λέτε εμείς να κοιμόμαστε και η τύχη μας να δουλεύει με τη συναίνεση της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας; Αν ακούσουμε τα μηνύματα που έρχονται σ’ εμάς, όχι μόνο δεν πάμε καλά αλλά το μέλλον μας είναι δυσοίωνο…
Θεανώ Βλάχου