ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Εκδήλωση στα Γιάννενα!
Στα Γιάννενα θα γίνει η πρώτη εκτός Αθήνας παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Βενιζέλου με τίτλο «Προσδοκίες και κίνδυνοι από την Αναθεώρηση του Συντάγματος». Πρόκειται για έναν ογκώδη τόμο άνω των 500 σελίδων, ο οποίος θα παρουσιαστεί τη Κυριακή, 13 Ιανουαρίου, ώρα 11.30 π.μ., στο ξενοδοχείο «Grand Serai». Εκτός από τον πρώην Υπουργό και πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για το βιβλίο θα μιλήσουν ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος έχει εξάλλου και το ρόλο του κεντρικού εισηγητή της παράταξης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο συμπατριώτης μας γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος και ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος. Πολύ ενδιαφέρον πάνελ για μία εκδήλωση που ούτως ή άλλως θα έχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον!
Κ.Α.
Ανακρίσεις…
Ανακρίνεται ο αντιδήμαρχος Δρόπολης Μιχάλης Μάνος για την κηδεία του Κων/νου Κατσίφα. Η ανάκριση στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Δήμος Δρόπολης είχε πάρει απόφαση να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του Κων. Κατσίφα και, παράλληλα, το κόστος εγκατάστασης κάποιων ηχείων προκειμένου να ακούγεται στους συγκεντρωμένους η εξόδιος ακολουθία και οι ομιλίες. Η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επεστράφη από την Περιφέρεια, η οποία την έκρινε ως μη σύννομη. Στη συνέχεια, το Δημοτ. Συμβούλιο έλαβε νέα απόφαση, που και αυτή επεστράφη. Τελικά επιδιώκεται από τις αλβανικές αρχές να στοιχειοθετηθεί ότι η κηδεία του Κατσίφα ήταν οργανωμένη από εθνικιστικούς κύκλους στην Ελλάδα και ότι η συμμετοχή εκατοντάδων Ελλήνων σε αυτή ήταν υποκινούμενη…
H. M.
Ψάχνονται!..
Προσπαθούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Ηπειρωτών οι ψευτοαριστεροί υποψήφιοι της Περιφέρειας, αλλά φαίνεται να μη τα καταφέρνουν! Δημητρίου-Ζάψας μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να γίνονται σοβαροί υποψήφιοι «γαμπροί» της Περιφέρειας Ηπείρου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να ξεχωρίσουν. Από τη στιγμή που διαχώρισαν τα τσανάκια τους τα κομματικά, τα πράγματα έχουν αρχίσει να ζορίζουν. Έχει περάσει καιρός από την ημέρα που ανέλαβαν να κάνουν κάτι διαφορετικό για την Ήπειρο και ακόμη δεν φαίνεται να έχουν δυναμική. Το μέλλον θα δείξει τι μπορούν να καταφέρουν.
Γ.Γ.

Zωγραφιστά… εκδοτήρια!
Ποιος τον παρασύρει σε τέτοιες γελοιότητες; Έκανε εγκαίνια στο Μετρό της Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσει σε δυο- τρία χρόνια! Τίνος ήταν η ιδέα; Του Νίκου Παππά ή του πατέρα του που ανέλαβε να …εξυγιάνει τις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης; Πάντως εκείνος που ζωγράφισε τα εκδοτήρια ήταν μεγάλος καλλιτέχνης. Όταν σήκωσαν το ζωγραφισμένο χαρτί από κάτω ήταν χτισμένα τούβλα!.. Δεν υπάρχει κανένας συνετός στον περίγυρό του για να τον προστατεύσει από τις τόσες γκάφες; Εκτός κι αν έχασαν τα αυγά και τα καλάθια και κάνουν τώρα σπασμωδικές κινήσεις. Μέχρι και έξτρα επίδομα θέρμανσης αποφάσισαν να μοιράσουν… Θα τα ρημάξουν όλα πριν αποχωρήσουν!
MAT
Δε θα παραιτηθούν;
Τώρα που το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε επίσημα το βουλευτικό ψηφοδέλτιό του για τον Νομό Ιωαννίνων, κανονικά οι δύο αντιδήμαρχοι που κατεβαίνουν υποψήφιοι (Νίκος Γκόλας – Θανάσης Μανταλόβας) δε θα έπρεπε να παραιτηθούν από τη θέση αυτή και να παραμείνουν ως απλοί δημοτικοί σύμβουλοι; Απλή ερώτηση κάνει η στήλη και αυτό γιατί πρόκειται για θέμα ισονομίας. Ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε, όμως αυτό δε γίνεται από ισότιμη βάση τη στιγμή που ορισμένοι από τους διεκδικητές της ψήφου των Γιαννιωτών κατέχουν και θεσμικό ρόλο. Αν διαφωνεί κανείς, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε…
Β.
Εκ του ασφαλούς…
Διάφοροι «ορθόδοξοι κύκλοι» στην Ελλάδα κάνουν εκ του ασφαλούς κριτική στον Οικουμενικό Πατριάρχη! Τι ανάγκη έχουν; Από ποιους κινδυνεύουν αν πετάνε τη μία κοτσάνα μετά την άλλη; Εκείνοι είναι βολεμένοι αφού τα βρήκαν όλα καλά καμωμένα. Δεν βρέθηκαν σε ένα αντιορθόδοξο και επικίνδυνο περιβάλλον, όπως είναι το τουρκικό-μουσουλμανικό, δεν κινδύνεψαν από τους «γκρίζους λύκους», δεν αγωνίστηκαν για να κρατήσουν όρθιες τις εκκλησιές τους, ούτε για να υποστηρίξουν το πλήρωμα- που όλο κι μειώνεται- προκειμένου να ασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα, ούτε άνοιξαν κλεισμένες και κατεστραμμένες από χρόνια εκκλησίες σε όλη την Ιονία! Αυτά που εδώ θεωρούνται δεδομένα, κάποιοι άλλοι κάνουν αγώνα για να τα κρατήσουν όρθια… Και η κριτική των «βολεμένων» δείχνει εμπάθεια που δεν βοηθάει την Ορθοδοξία!
Θ.
* * *
Πάνω απ’ όλα!..
Παριστάνει τον Αη Βασίλη ο πρωθυπουργός -για τους γνωστούς λόγους- και κάνει σχέδια επί χάρτου ο επόμενος! Αυτά τα δωράκια τα δοκίμασαν και παλιότερα όσοι κυβερνούσαν τον τόπο και δεν ήθελαν να χάσουν το παιγνίδι απ τα χέρια τους, μόνο που δεν έπιαναν πάντα. Το «Τσοβόλα δώστα όλα» έμεινε μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις προεκλογικής περιόδου. Όμως ο λαός είχε κατά περίπτωση ένα μίνιμουμ κριτήριο. Όχι πως τα κατάφερνε πάντα να αξιολογεί την κατάσταση, γι’ αυτό το «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» το επανέλαβε πολλές φορές. Όσο για τα προγράμματα των κομμάτων, έμεναν στα χαρτιά αφού τίποτε απ’ όσα υποτίθεται ότι μελέτησαν προεκλογικά δεν τα εφάρμοσαν στην πράξη. Κρίμα στα έξοδα που έκαναν να τυπώνουν χιλιάδες πολυτελείς εκδόσεις….

Θα είναι η εξαίρεση;
Λέει ο Κυριάκος ότι έχει μελετήσει επισταμένως την κατάσταση στη χώρα μας και με τη βοήθεια ειδικών έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ουσιαστικών παρεμβάσεων! Ό,τι και να λέει σήμερα είναι δύσκολο να τον πιστέψουμε αν δεν δούμε να εφαρμόζονται στην πράξη και να αλλάζει η αρρωστημένη κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά και πάλι, οι όποιες αλλαγές εάν θίγουν συμφέροντα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές, με δεδομένο ότι τους θιγομένους θα ξεσηκώνει η αντιπολίτευση για να δυσκολεύει τις εφαρμογές στην πράξη ‘έστω κι αν μέσω αυτών θα αλλάξουμε σελίδα. Είναι τελικά κατάρα για τον τόπο μας η έλλειψη υπευθυνότητας από τα κόμματα και οι εφαρμογές κοινών δράσεων προς όφελος των πολλών. Γι αυτό και όσο πάνε τα παιδιά του κόρακα μαυρίζουν...

Στο δικό τους κόσμο…
Τίποτε δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο. Τα πασαλείμματα για εντυπωσιασμό δεν βοήθησαν να ανατραπούν οι παγιωμένες καταστάσεις, που για να αλλάξουν πορεία χρειάζεται και μελέτη σε βάθος και σκληρή δουλειά. Οι δικοί μας κυβερνούν συνήθως με προχειρότητα! Έχουν δίπλα τους συμβούλους που δεν ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα και που τους συμβουλεύουν υπολογίζοντας πάντα το προσωπικό αλλά και το πολιτικό κόστος. Βάλτωσαν όλα και κανένας δεν ενοχλείται. Εδώ χρειαζόμαστε τολμηρές ανατροπές. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε γιατί φθάσαμε εδώ και αυτό δεν απασχολεί κανένα από αυτούς που μας κυβερνούν σήμερα. Κάνουν κατά καιρούς κάποιες καταγγελίες, προκειμένου να θίξουν τους προκατόχους τους και σταματούν εκεί.

Έμειναν στα λόγια!
Είπαν και τι δεν είπαν περί εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας! Και που το είπαν τι έκαναν για να το πετύχουν; ΤΙΠΟΤΕ! Απλά ο αυταρχισμός κυριαρχεί και το αναχρονιστικό πελατειακό σύστημα βασιλεύει. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός αποφασίζει μόνος του, με τη βοήθεια του πολύ στενού του περίγυρου τον οποίο εμπιστεύεται επειδή... θεραπεύει και την ανασφάλειά του. Είναι αυτοί που στηρίζουν τις ηγεσίες προκειμένου να συντηρούν τα οικονομικά και άλλα δικά τους προνόμια που θα τα έχαναν αν απομακρύνονταν από την αυλή του αρχηγού. Και αυτοί, αν αντιληφθούν ότι θα χάσουν κάτι που θεωρούν δικό τους, απλά θα υπονομεύσουν την όποια προσπάθεια τους ξεβολεύει.
Θεανώ Βλάχου