ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Έτοιμο (;) το αποχετευτικό!
Eρώτηση στη Δημοτική Αρχή για το αν έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό του Νησιού έκανε στο τελευταίο Δημοτ. Συμβούλιο ο Άρης Μπαρτζώκας, τονίζοντας πως υπάρxουν πληροφορίες ότι κάποια λύματα εξακολουθούν να πέφτουν στη λίμνη. Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου απάντησε ότι το αποχετευτικό ολοκληρώθηκε εδώ και δύο μήνες. Τώρα, να τους πιστέψει κανείς ή όχι; Γιατί και προ τριετίας είχε δοθεί η ίδια απάντηση από τη Δημοτική Αρχή, όμως η πραγματικότητα άλλα έδειξε!
Κ.Α.
Πίσω απ’ το μνημείο…
 Την 28η Οκτωβρίου κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων, δίπλα στο ρολόι της πλατείας. Το επισκεφθήκαμε και εμείς και νιώσαμε ότι σ’ αυτούς που έπεσαν στις μάχες οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Το μήνυμα που βγαίνει τέτοιες μέρες είναι πως οι Έλληνες είναι ανίκητοι όταν είναι ενωμένοι. Τώρα που μας βρήκε το οικονομικό κακό, πόσο ενωμένοι βρεθήκαμε; Περιδιαβαίνοντας τα παρτέρια αυτού του πάρκου, του πιο κεντρικού, μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη, ιδιαίτερα στο τελευταίο, πίσω από το μνημείο. Τόση βρωμιά, μόνο ντροπή μας προκαλεί. Ποιοι χρησιμοποιούν αυτό το χώρο για να εναποθέτουν ό,τι τους περισσεύει και ποιοι το χρησιμοποιούν για WC; Οι Έλληνες είναι νοικοκυραίοι στα σπίτια τους. Μήπως να δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον και για τους κοινόχρηστους χώρους;
ΜΑΤ
Αν είχε ρωτήσει…
 Έγραφε χθες η στήλη ότι οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες πρέπει να ενημερώνονται προτού κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις για κάποιο θέμα ώστε να μην εκτίθενται. Και να ο Δημήτρης Δημητρίου σε ανακοίνωσή του να μιλάει για σπατάλη ενός εκατ. ευρώ στο παρελθόν για την αγορά του παλιού «Παλλάδιου Σχολείου» από την Περιφέρεια που «έμεινε να ρημάζει», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. Έχει επισκεφθεί ο κ. Δημητρίου το παλιό «Παλλάδιο»; Προφανώς όχι, γιατί αλλιώς θα ήξερε ότι στεγάζονται σ’ αυτό ένα σωρό δραστηριότητες, τις οποίες έκανε γνωστές η ίδια η Περιφέρεια σε απαντητική ανακοίνωσή της. Πάντως, δεν είναι κακό να ρωτάει κανείς. Γίνεται… σοφότερος!
Κ.Α.
Αλβανικοί ύμνοι
για Θεοδ. Πάγκαλο!..
 Να πως εκπρόσωπος της ΣΦΕΒΑ (Συντονιστικής Φοιτητικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα) σχολίασε τις προκλητικές δηλώσεις (στον ΣΚΑΙ) του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Θεοδ. Πάγκαλου, για τη δολοφονία του Κ. Κατσίφα:
«Ξανακτύπησε ο εγγονός του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου που το 1925 διέλυσε όλους τους Βορειοηπειρωτικούς συλλόγους και κράτησε στη χώρα τους Τσάμηδες (που θα μεταφέρονταν στην Τουρκία ως Μωαμεθανοί στα πλαίσια της Ανταλλαγής) φέρνοντας έτσι ευθύνη για την εγκληματική τους δράση κατά την Κατοχή στη Θεσπρωτία στο πλευρό των ναζιστικών δυνάμεων. Ο απίθανος πολιτικός, που με ένα "αεράκι" κατέβαζε την ελληνική σημαία από εθνικό έδαφος στα Ίμια, σήμερα "αηδιάζει" από την ύπαρξή της στα χωριά της Βορείου Ηπείρου και ουσιαστικά επιβραβεύει τους Αλβανούς των ειδικών Δυνάμεων για το θάνατο του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα.
»Είναι θλιβερή η εικόνα μιζέριας και ηττοπάθειας ενός ανθρώπου που κατά διαστήματα είχε την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ δεν νοιάστηκε ποτέ ουσιαστικά για τα θέματα που απασχολούσαν τη Βόρειο Ήπειρο. Καθόλου περίεργο που δέχεται επαίνους από τα σημερινά αλβανικά ΜΜΕ για την φιλοαλβανική του στάση».

Πού είναι η Επιτροπή;
 Με την συζήτηση προ εβδομάδων στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα Κληροδοτήματα, τα Αγαθοεργά και το κατάντημά τους προφανώς η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων θεωρεί ότι… ξεμπέρδεψε. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι, παρόλο που είχε προαναγγείλει τη σύσταση επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με την υπόθεση των Αγαθοεργών, αυτό ακόμα δεν έγινε. Σχετικά ρωτήθηκε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, αλλά έκανε… γαργάρα το θέμα. Τι να πει, άλλωστε…
Κ.Α.

Αποστρατείες…

 Είχαν και απώλειες για την Ήπειρο οι πρόσφατες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Ανάμεσα στους αξιωματικούς που αποστρατεύονται είναι τόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Γιάννης Βασιλάκος, όσο και ο αντίστοιχος Διευθυντής Θεσπρωτίας Ηλίας Ντόντης. Και οι δύο επιτέλεσαν ως Αστυνομικοί Διευθυντές σημαντικό έργο στις περιοχές ευθύνης τους και αυτό το έκαναν με ήθος και σοβαρότητα, χειριζόμενοι συχνά δύσκολες υποθέσεις. Για να δούμε ποιοι θα πάρουν τη θέση τους… Κ.Α.

Μήνυμα Βερολίνου…
 Μήνυμα Βερολίνου προς Σκόπια και Ελλάδα! Και επειδή το Βερολίνο είναι άψυχο και δεν έχει και φωνή για να μιλήσει ποιος του κάνει τον υποβολέα; Είναι η Μέρκελ; Είναι ο Σόιμπλε; Είναι άλλοι κύκλοι διαφόρων συμφερόντων; Πάντως διαβεβαιώνει «η Γερμανία» Σκόπια και Ελλάδα ότι θα βοηθάει αυτές τις χώρες «όπως μπορεί»! Δηλαδή; Εμείς τι να κάνουμε και τι να ελπίζουμε; Μήπως να κρατήσουμε επιφυλάξεις; Πάντως ένα είναι σίγουρο. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες»… Η Γερμανία χωρίς να έχει συμφέρον δεν κάνει τίποτε από την καλή της την καρδιά… Γιατί αν πράγματι ήθελε, τώρα δεν θα υπήρχε Ελληνικό πρόβλημα. Θα είχε λυθεί εδώ και αρκετά χρόνια και χωρίς να μπούμε σε μνημόνια. Αλλά και από τα δικά μας μνημόνια όφελος είχε αφού κέρδιζε από τους τόκους.

Γιατί τόση πρεμούρα;
Γιατί αγωνιά τόσο η Γερμανία για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε; Γιατί έστειλε… πεζούς και καβαλαρέους για να πείσει τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα για την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών; Λέτε να συμμετείχε στη μεθόδευση της αποστασίας των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης που τελικά έδωσαν τη δυνατότητα στον Ζάεφ να προχωρήσει; Αφού η Γερμανία με τις παρεμβάσεις της τάκανε μαντάρα με τις χώρες που βρίσκονται ήδη στην Ε.Ε. τώρα θέλει να επεκταθεί η Ένωση και παραπέρα; Τι μήνυμα έστειλε η Μεγάλη Βρεττανία στους άλλους λαούς με την αποχώρησή της από την Ε.Ε; Και τι σημαίνει για την Ένωση των χωρών της Ευρώπης η στροφή των πολιτών της όλο και πιο Δεξιά; Την αγωνιώδη φωνή των πολιτών δεν την ακούει κανένας;

Λέτε να μη τα μαθαίνουν;
Λέτε να μην μαθαίνουν οι λαοί της Ευρώπης τι έγινε με την Ελλάδα; Ήδη η Ιταλία παραγγέλλει σ’ αυτούς του καλούς ανθρώπους που θέλουν να τη «σώσουν» ότι δεν θα τους επιτρέψουν να κάνουν την Ιταλία Ελλάδα. Όσο γι’ αυτά που γίνονται στα ελληνικά νησιά και στην ενδοχώρα με τους πρόσφυγες είναι σίγουρο ότι οι άλλοι λαοί δεν θα θελήσουν να γίνουν Ελλάδα και σ’ αυτό τον τομέα. Και αυτά που αφορούν στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων για έναν αιώνα, με σκοπό την εξασφάλιση των δανειστών σε περίπτωση που θα βρεθεί η Ελλάδα στην αδυναμία να αποπληρώνει τις «δόσεις της», αυτό σίγουρα θα αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν για τους άλλους λαούς. Πάντως, ένα είναι σίγουρο. Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός…

Ένα μέλλον δυσοίωνο
 Η Ελλάδα θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν. Καμία άλλη χώρα που θα έχει οικονομικά προβλήματα δεν θα ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ! Η Ελλάδα έχει ήδη ένα δυσβάσταχτο και δύσκολα διαχειρίσιμο χρέος. Θα μπορεί να το αποπληρώνει χωρίς να αρμέγει τους πολίτες της με βαρύτατους φόρους; Από πού θα βρίσκει τις δόσεις; Και η καταφυγή σε νέα δάνεια θα λύσει το πρόβλημα ή θα το κάνει ακόμη χειρότερο; Τους κυβερνήτες της χώρας αυτά δεν τους απασχολούν; Ή νομίζουν ότι δήμευσαν την περιουσία του δημοσίου και ξεμπέρδεψαν; Οι πρακτικές τους μαθαίνονται από τους άλλους πολίτες της Ευρώπης και γίνονται παραδείγματα προς αποφυγήν.
Θεανώ Βλάχου