ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Φυγή» και προς Κύπρο!
 Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Γερμανία που έλκει τους Ηπειρώτες για εργασία, όπως τη δεκαετία του '60- '70. Σε αυτή προστέθηκαν κι άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, αλλά κυρίως η Κύπρος, στην οποία τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν εγκατασταθεί αρκετοί Γιαννιώτες. Η τάση μάλιστα εγκατάστασης στην Μεγαλόνησο είναι συνεχώς αυξανόμενη, όσο η ανεργία και η μεγάλη φορολογία γονατίζει τους Έλληνες.
Ν.
Σοβαρή αιτιολογία…
 Ο νόμος που ψήφισαν τα σαΐνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2016 για να κάνουν τις νέες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στο ΜΑΤΙ, μιλούσε περί «οικιστικής πύκνωσης»! Δηλαδή, αντί να φροντίσουν να αραιώσουν την …κρέμα, απλά τη νομιμοποίησαν παραβλέποντας και τα στενά δρομάκια και την έλλειψη εξόδων προς τη θάλασσα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε εκείνη την απόφαση! Πώς τα κατάφερε ο Σπίρτζης και τι άλλαξε για να πετύχει και νέες νομιμοποιήσεις, δεν το ξέρουμε. Πάντως τα κατάφερε και το κράτος εισέπραξε και τα αργύρια…. Το τι λέει τώρα ο εν λόγω Υπουργός, λίγη σημασία έχει. Έχει χάσει από καιρό την αξιοπιστία του… Πασόκος παλαιάς κοπής που δουλεύει τώρα φιλότιμα για το ΣΥΡΙΖΑ που τον έκανε υπουργό…
ΜΑΤ
Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο!
 Τα αγριογούρουνα καταστρέφουν καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, αλλά, πλέον, θα επιτρέπεται ο διωγμός τους ή η εξόντωσή τους.
Ημίαιμοι χοίροι (από διασταυρώσεις) και αγριογούρουνα εισβάλλουν στα χωράφια και δεν αφήνουν τίποτε όρθιο! Οι ζημιές, που προκαλούν, είναι μεγάλες. Εφορμούν και κοντά σε σπίτια, αφού έχουν σχεδόν εξοικειωθεί με το ανθρώπινο περιβάλλον.
Ακόμη και σε κάδους απορριμμάτων αναζητούν τροφή σε ημιαστικές περιοχές κοντά στην Η­γουμενίτσα. Ό­πως μας έλεγε κάτοικος της επαρχίας Φιλιατών «τα αγριογούρουνα έγιναν περισσότερα από τις κότες…»!
Αμέτρητα αγριογούρουνα, ειδικά τις απογευματινές ώρες, εμφανίζονται σε χωριά, ενώ τα συναντούν και όσοι κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται ατυχήματα με υλικές ζημιές για τα αυτοκίνητα.

Γιατί αυξάνονται…
 Ειδικοί επισημαίνουν, πως μία από τις βασικές αιτίες του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου. Βρήκαν περισσότερο ζωτικό χώρο και βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής τους. Αυξάνονται πιο εύκολα. Κάθε γέννα αγριογούρουνου, σε σχέση με παλαιότερες εποχές, έχει αναπροσαρμοστεί σε 8-12 άτομα. Επίσης γίνονται διασταυρώσεις ήμερων οικόσιτων γουρουνιών, με άγρια. Ωστόσο με νόμο -που όμως το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει στην πράξη, ξεπερνώντας την αδυσώπητη γραφειοκρατία- θα συστήνονται συνεργεία, με υπεύθυνους τουλάχιστον δύο δασικούς υπαλλήλους, όπου θα συμμετέχουν έμπειροι κυνηγοί και η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει ιεραρχικά με δύο τρόπους: Εκδίωξη με τη μέθοδο της «παγάνας» ή εάν δεν αποδώσει, με ελεγχόμενη εξόντωση.
Για να δούμε, εάν τελικά μειωθεί ο πληθυσμός τους...
Η. Μ.

Κυκλοφοριακή αγωγή... μηδέν!
Λεφτά υπάρχουν! Αγόρασαν κάποιοι και αυτοκίνητο! Ξέχασαν όμως να διαπαιδαγωγηθούν! Τους βλέπεις να περνάνε στις διαβάσεις των πεζών με τόσο θράσος που σου προκαλούν οργή. Όσο για τις ράμπες των πεζοδρομίων, που είναι η μόνη διέξοδος για να μετακινηθούν ανήμποροι συμπολίτες μας, αυτές είναι καλά φραγμένες από τους ανάγωγους οδηγούς. Μια ματιά στη διασταύρωση Χρηστοβασίλη και Γερακάρη, θα σας πείσει. Πάντοτε κλεισμένες οι ράμπες. Κάποιοι ανάγωγοι έσπασαν και τα πορτοκαλί κολονάκια! Μετακινούν ακόμη και τους κάδους απορριμμάτων. Αρκεί να βολευτούν. Όποια ώρα κι αν περάσει η Τροχαία, θα τους βρει εκεί… Αλλά μάλλον δεν περνάει…
Θ.

Ανεφάρμοστος νόμος!

Αυστηρές ποινές προβλέπει ο νέος ΚΟΚ για το πέταγμα αποτσίγαρων και των πάσης φύσεως σκουπιδιών από τα αυτοκίνητα. Με τη διαφορά ότι κάποια υπηρεσία (και εν προκειμένω η Τροχαία) πρέπει να κάνει ελέγχους κατά μήκος των δρόμων. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται, εξ ου και η κακή συνήθεια όχι δεν κόπηκε, αλλά συνεχίζεται, όπως αποδεικνύεται και από τα πεταμένα χαρτιά, κουτιά αναψυκτικών κλπ στα ερείσματα, όλων των δρόμων της Ηπείρου.
Α.

Τα κατάφεραν πολύ καλά!
 Οι πρώην, η σημερινή και οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κληροδοτήσει στον Ελληνικό λαό τη βρώμικη ομηρία της εξάρτησης της οικονομίας από τους ξένους πιστωτές. Και η εξάρτηση αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις και μεγαλώνει και θα μεγεθύνεται εφιαλτικά. Διέξοδος δεν φαίνεται. Έχει κανένας υπ’ όψη του, πώς θα κοπεί αυτός ο γόρδιος δεσμός με τις αδηφάγες αγορές; Αλλά και αν κάποιοι κάτι ξέρουν, δεν τους ρωτάνε αυτοί που έχουν το μαχαίρι. Αυτοί το χρησιμοποιούν μόνο για να τρώνε οι ίδιοι το πεπόνι… Εκτός κι αν ολόκληρη η Ευρώπη καταφέρει να αποκτήσει πρόσωπο κοινωνικό και όχι μόνο οικονομικό. Μέχρι που να το αποφασίσουν εκείνοι που υπηρετούν άλλα συμφέροντα, οι λαοί θα δεινοπαθούν και θα βρίσκονται διαρκώς υπό τον έλεγχο των αγορών.

Ξεστρατίσαμε...
Δεν ξέρω αν εμείς δεν τηρήσαμε σωστά τις υποδείξεις εκείνων που έσπευσαν για να μας σώσουν ή αν εκείνοι έκαναν λάθος στις υποδείξεις τους ή εξ επίτηδες μας υπαγόρευαν λαθεμένες πρακτικές, προκειμένου να μας φέρουν εκεί που μας ήθελαν. Πάντως κάθε τόσο κάνουν απολογισμό και η χώρα βρίσκεται διαρκώς εκτός στόχων, ενώ οι νέες υποδείξεις πέφτουν βροχή. Σε κάθε στάση μιλάνε για μερικά δις. ακόμη που μας χρειάζονται και βέβαια αυτά τα νέα δάνεια απαιτούν νέους τόκους και νέες υποθήκες… Και ανάμεσα στις εθνοσωτήριες πρακτικές τους σιγοψιθυρίζουν κάτι περί άρσης των capital controls, που ακόμη μας ταλαιπωρούν και προχωράνε στις βλέψεις που έχουν για να βάλουν χέρι και στις καταθέσεις εκείνων που κατάφεραν να διατηρούν ένα κομπόδεμα…

Πώς την εννοούν;
 Πώς εννοεί τη λαϊκή εξουσία το ΚΚΕ; Υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κομμουνιστικά κόμματα και μάλιστα σε κάποιες συμμετέχουν στη διακυβέρνηση. Τι διαφορετικό υποστηρίζουν εκείνα από το ΚΚΕ; Και αυτός ο κρατισμός όπου δοκιμάστηκε δημιούργησε μεγάλες παρενέργειες. Στην Τσεχοσλοβακία για παράδειγμα, όταν προσπάθησαν να αποτινάξουν τον κρατισμό, είδαμε τι έγινε. Αλλά και η Δυτική Γερμανία δεινοπάθησε, προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει το αναποτελεσματικό και δυσκίνητο κράτος της Ανατολικής Γερμανίας για να ενσωματώσει τις δύο Γερμανίες. Η Μέρκελ, κόρη πάστορα από την Ανατολική Γερμανία εφάρμοσε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο απ’ αυτό που η ίδια βίωσε στην ανατολική πλευρά. Για ποιο κόσμο αγωνίζεται το ΚΚΕ;

Κι εμείς τι κάνουμε;
 Τούτη τη δύσκολη ώρα, είναι τραγικό που δεν γίναμε όλοι μια γροθιά! Είναι η ώρα μιας ακόμη εθνικής συμφοράς κι όμως είμαστε αδιάφοροι. Γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο παρέας και τίποτε παραπάνω. Το παράδειγμα το δίνουν οι κομματικοί σχηματισμοί και ο λαός- πελάτης κοιτάζει αμέτοχος. Τόση επιπολαιότητα δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο. Θα μου πείτε και άλλες φορές επηρεαστήκαμε από την υποτιθέμενη υποστήριξη ξένων δυνάμεων και διασπαστήκαμε, αλλά τέτοια παραδείγματα θα έπρεπε να λειτουργούν για την αποφυγή της όποιας διάσπασής μας. Δεν είμαστε και τόσοι πολλοί που να έχουμε πάλι την πολυτέλεια των χωριστών καφενείων. Χανόμαστε! Δεν το καταλάβαμε;
Θεανώ Βλάχου