ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ψηλά η λίμνη!
Φέτος μάλλον δεν πρόκειται να δούμε τη στάθμη της λίμνης να υποχωρεί στα περσινά χαμηλά επίπεδα που είχαν προκαλέσει τόσες συζητήσεις. Το υψόμετρό της παραμένει, αν και μπήκαμε στον Ιούλιο, σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Όπως δείχνει ο μετρητής στο θυρόφραγμα Περάματος η στάθμη είναι στα 470,22 μ.! Όσο για την πόρτα επισκευής του φράγματος (φωτό), αυτή παραμένει ακόμα στη θέση της!
Μπόλικο πλαγκτόν…
Η υψηλή αυτή στάθμη δε σημαίνει ότι δεν έκανε και φέτος την εμφάνισή του το φυτοπλαγκτόν στην Παμβώτιδα και μάλιστα… πανηγυρικά! Οι σχηματισμοί του στα πράσινα νερά της θυμίζουν, χωρίς υπερβολή, ζωγραφικό πίνακα (φωτό), ενώ το φαινόμενο, που είναι συνηθισμένο τέτοια περίοδο, συνοδεύεται και από αντίστοιχη δυσοσμία. Καλό φθινόπωρο τώρα για να υποχωρήσει το πλαγκτόν…
Κ.Α.
Κάθε χρόνο τα ίδια…
Με το που βγαίνουν οι βάσεις στα ΑΕΙ αρχίζουν και οι συζητήσεις… Όσοι δεν μπαίνουν στις σχολές που επιθυμούν ψάχνουν για λύσεις. Πρώτη επιλογή τα ιδιωτικά κολλέγια που δραστηριοποιούνται εδώ και που στηρίζονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι απόφοιτοι έχουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των δημοσίων ελληνικών ΑΕΙ! Όσοι έχουν οικογένειες που …αντέχουν οικονομικά ψάχνουν για άλλες λύσεις. Να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και όσο πλουσιότερη η οικογένεια τόσο μακρύτερα θα βρει λύσεις για τα παιδιά της. Άλλη επιλογή; Τα πανεπιστήμια της Κύπρου. Εκεί δεν έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις. Έχουν και δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εδώ υπάρχει τόση υποκρισία… Το συνάλλαγμα φεύγει ενώ αλλού αποτελεί δυνατό εισόδημα για το κράτος και την κοινωνία!
Θ.
Ελπίζετε ακόμη;
Όλο και περισσότερες φωνές ζητάνε τώρα δημοψήφισμα! Αυτό σε μια ευνομούμενη δημοκρατία στην οποία η φωνή του λαού μπορεί να ακουστεί και να βγάλει τους πολιτικούς από τα αδιέξοδά τους είναι η έσχατη λύση. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα γίνει σεβαστή η γνώμη του λαού. Ήδη πήραμε μια γεύση το 2015 όταν ο πρωθυπουργός ζητούσε από το λαό να ψηφίσει ΟΧΙ και όταν  πλειοψήφησε το ΟΧΙ ο πρωθυπουργός χωρίς ίχνος ντροπής το μετέτρεψε σε ΝΑΙ. Εδώ που μας έφθασαν ούτε το δημοψήφισμα θα δώσει τη λύση. Θα υπογράψουν ό,τι τους υπαγορεύσουν εκείνοι που έχουν τα μεγάλα συμφέροντα και που περιμένουν σαν τα κοράκια να καρπωθούν τα οφέλη από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε…
Θ.

Το Νησί δυσφημίζεται!

Μια απογοήτευση την προκαλούν εικόνες όπως αυτή της φωτογραφίας που έστειλε στη στήλη φίλος αναγνώστης ο οποίος πήγε αυτές τις μέρες για περίπατο στο Νησί. Επιτρέπεται τώρα το καλοκαίρι που τόσος κόσμος το επισκέπτεται να συναντά μικρές «χωματερές» σε δρόμους του Νησιού; Φταίει η ανεπαρκής αποκομιδή, φταίνε οι πολίτες εκείνοι που πετούν όπου βρουν άχρηστα ογκώδη αντικείμενα, θα σας γελάσουμε. Το θέμα είναι ότι υπάρχει πρόβλημα και το Νησί δυσφημίζεται. Κρίμα…
Κ.Α.

Κραυγή αγωνίας…
Βρεθήκαμε πρόσφατα στο ιστορικό Σούλι. Και συναντήσαμε έναν νεαρό σε ηλικία τσοπάνο, που στην κυριολεξία έβγαλε κραυγή αγωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη δουλειά του. Στο Σούλι κάποτε η κτηνοτροφία αριθμούσε πολλά γιδοπρόβατα. Τώρα έχουν απομείνει λίγα, όπως μειωμένοι είναι και οι αγελαδοτρόφοι. Μας είπε ότι το γάλα δεν έχει καλή τιμή. Το ίδιο και το κρέας. Πολύ χαρακτηριστική ήταν η κουβέντα του: "Τα πρόβατα μας τα τρώει ο λύκος, ο οποίος, μάλιστα, θεωρείται σημαντικότερος, γι’ αυτό και προστατεύεται". Σκληρό το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Και τα έσοδα πενιχρά και αβέβαια. Βασανιστικά ακούγεται στ' αυτιά μας το ερώτημα του Σουλιώτη τσοπάνου: "Πώς θα ζήσουμε; Πως θα θρέψουμε  τις οικογένειές μας;".  
H. M.

* * *

Χρειάζονται χέρια!
Γερνάει ο πληθυσμός και της Γερμανίας! Της χρειάζονται εργατικά χέρια με χαμηλούς μισθούς αλλά και εξειδικευμένα στελέχη. Και τα βρίσκει στις χώρες της Ευρώπης που πιέζονται από την ανεργία αλλά και επιλέγει αυτούς που χρειάζεται ανάμεσα στους πρόσφυγες. Και αφού επέλεξε όσους και όποιους της χρειαζόταν, μετά αποφάσισε πιεζόμενη και από το κόμμα της συγκυβέρνησης να ρίξει στο… πέλαγος το περίσσευμα! Βρήκε πρόθυμη την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία η οποία έβαλε πρόσθετους όρους για να αποδεχθεί τα «περισσεύματα». Κάτι ακούσαμε ότι η Γερμανία ανέστειλε τη λειτουργία των ιατρικών σχολών αφού βρίσκει έτοιμους γιατρούς απ’ την Ελλάδα. Έρχεται εδώ και τους επιλέγει… Και σ’ εμάς τι δίνει; Ένα χτύπημα στην πλάτη του Τσίπρα…
Δεν κάνουν παιδιά…
Στην Κίνα οι αρχές επιτρέπουν τη γέννηση ενός παιδιού σε κάθε οικογένεια λόγω υπερπληθυσμού… Στην Αίγυπτο τους αρκούν δύο σε κάθε ζευγάρι! Και στην Ελλάδα της υπογεννητικότητας και της μείωσης του ελληνικού πληθυσμού τα ζευγάρια συζούν χωρίς γάμο ή παντρεύονται αποφεύγοντας όμως να κάνουν παιδιά… Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις… Όσο για τους εργαζόμενους, έχουμε έναν εργαζόμενο, με πολύ χαμηλές αποδοχές, για έναν συνταξιούχο. Το μέλλον εξελίσσεται… ευοίωνο. Λέτε γι’ αυτό κόπτεται ο Τσίπρας να φέρει εδώ όσο περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες; Για να αντικαταστήσει τον ελληνικό πληθυσμό με ξένους που γεννάνε και πολλά παιδιά και θα δεχθούν και τα μικρά μεροκάματα;
Μειώνει τα μεροκάματα!
Όσο περισσότεροι είναι οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση εργασίας τόσο μικρότερες οι αποδοχές. Στην Κίνα τα μεροκάματα φθάνουν μόνο για λίγο φαγητό ενώ μεταφέρουν εργαζόμενους από τις επαρχίες και τους παρέχουν και στέγη προκειμένου να τους βάζουν να δουλεύουν όλη τη μέρα! Η Γερμανία το έπαιξε σπλαχνική, άνοιξε τα σύνορα εισέβαλαν οι κατατρεγμένοι και επέλεξε ανάμεσά τους όσους χρειαζόταν κατά περίπτωση. Οι αποδοχές και τα δικαιώματα των μεταναστών είναι πολύ μικρότερα από τις αποδοχές των ντόπιων. Και ήταν αρκετή η αντίδραση του συγκυβερνώντος κόμματος για να ρίξουν τα πρόσθετα βάρη στον καιάδα… Και στην Ελλάδα αυτοί που υποστηρίζουν τους μετανάστες τι σκοπό έχουν; Είναι φιλάνθρωποι ή θέλουν να προσφέρουν φθηνά εργατικά χέρια;
Να ξέραμε το ρόλο του…
Με τη συμφωνία Ελλήνων και Σκοπιανών ο George Sorοs να  είναι ευχαριστημένος; Το γεράκι των αγορών και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος φιλάνθρωπος κάνει  καλές δουλειές στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στα Σκόπια. Έτσι λένε! Αν πλουτίσει κι άλλο τι σημασία θα έχει; Να ξέραμε και με ποιους Έλληνες συνεργάζεται ίσως καταλαβαίναμε πολλά για την τελευταία συμφωνία. Αλλά εμείς δεν ξέρουμε τι γίνεται έξω από το σπίτι μας. Αν κάποιοι ξέρουν δεν μας ανοίγουν κι εμάς τα μάτια; Κάτι ακούστηκε και για Νόμπελ Ειρήνης. Σε ποιον θα ήθελαν να το δώσουν; Και πώς αποφασίζουν ποιον θα τιμήσουν κάθε φορά; Ποια είναι τα κριτήρια; Όταν δείχνει ευχαριστημένος ο διεθνής παράγοντας κάτι βρωμάει…
Θεανώ Βλάχου