ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Πέντε χρόνια μετά...
Τα πέντε χρόνια της νέας της εποχής γιόρτασε η ναυαρχίδα των γαλακτοβιομηχανιών της χώρας μας «Δωδώνη». Αυτά τα πέντε χρόνια «ελευθερίας της» τα γιόρτασε προχθές όλη η επιχείρηση με τους συνεργάτες της, εργαζόμενους, αντιπροσώπους και φυσικά με τους χιλιάδες των κτηνοτρόφων που δίνουν το γάλα τους. Γι’ αυτά τα πέντε χρόνια μίλησε ο αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος Μιχ. Παναγιωτάκης και διέλυσε πολλούς μύθους που κυκλοφορούσαν εκείνη την περίοδο που γίνονταν η αλλαγή της σκυτάλης και που από αγροτοσυνεταιριστική της ΑΤΕ η «Δωδώνη» γίνονταν αμιγώς ιδιωτική! Έφτασαν πέντε χρόνια ανεξαρτησίας της «Δωδώνης» για να φτάσει να μεγαλουργεί σε πολλές γωνιές του κόσμου. Ο κ. Παναγιωτάκης, εκτός των άλλων μίλησε για την σύσταση και λειτουργία της «Διεπαγγελματικής», η οποία σαν στόχο έχει να προστατέψει την φέτα από τις επιθέσεις που δέχεται τα τελευταία χρόνια. Από μας πολλές ευχές για την πέμπτη επέτειο των γενεθλίων.
Γ.Γ.
Το πρώτο χιόνι…
Αυτό ήταν, ήρθε ο χειμώνας και η παρουσία του έγινε αισθητή ήδη από προχθές. Το πρώτο χιόνι «πασπάλισε» τις κορυφές των βουνών, ακόμα και αυτή στο Μιτσικέλι (φωτό), ενώ το κρύο έγινε ιδιαίτερα αισθητό. Σε ορισμένα ορεινά χωριά του Νομού μας μάλιστα, χθες τα ξημερώματα ο υδράργυρος έπεσε κι αρκετά κάτω από το μηδέν. Για παράδειγμα, στη Βοβούσα τα θερμόμετρα έδειξαν μείον πέντε χθες! Όμορφη εποχή και ο χειμώνας, αρκεί να υπάρχει θέρμανση στο σπίτι, γιατί διαφορετικά…
Κ.Α.
Ξυπνήστε…
Στη διασταύρωση της Μιχαήλ Αγγέλου με τη Χρηστοβασίλη τα νερά που κατεβαίνουν είναι ανεξέλεγκτα! Δεν διοχετεύονται σε κανένα φρεάτιο. Έτσι καταλήγουν όλα στη Τζαβέλλα, διατρέχουν όλο το οδόστρωμα για να βρουν ένα φρεάτιο αλλά χωρίς αποτέλεσμα και καταλήγουν στο φρεάτιο της διασταύρωσης με την Πουτέτση αν τύχει και αυτό να έχει καθαρή σκάρα! Αν δεν κάνετε κάτι άμεσα θα ξαναμιλήσουμε όταν βρέξει περισσότερο… Αλλά τότε θα είναι αργά και δεν θα μας αρκεί να αναζητήσουμε τότε τις ευθύνες. Όσο για τις φραγμένες σκάρες στους πεζόδρομους της Μιχαήλ Αγγέλου, Γρηγορίου Σακκά και τον παρόδων όταν βρέξει δυνατά θα με θυμηθείτε…  Αλλά τότε θα είναι αργά.
Θ.
Και προσωπική ευθύνη…
Συνέντευξη έπαιρναν στον αντιπεριφερειάρχη Αττικής για ένα έργο που οι κάτοικοι έλεγαν  πως αν είχε ολοκληρωθεί δεν θα συνέβαινε το κακό. Ο αντιπεριφερειάρχης από το γραφείο του ισχυριζόταν ότι το έργο παραδόθηκε και ότι είχε μπροστά του το χαρτί που το βεβαίωνε. Οι κάτοικοι έδειχναν επί τόπου ότι ήταν ημιτελές και εξηγούσαν τι συνέβη και άλλαξε διαδρομή το νερό καλώντας τον αντιπεριφερειάρχη να πάει επί τόπου. Το ίδιο του ζήτησε και η δημοσιογράφος. Και ξέρετε τι απάντησε; «Δεν είμαι υπάλληλος των ΜΜΕ για να με διατάσσετε να πάω… Το έργο είναι αποπερατωμένο, έχω το έγγραφο παραλαβής του»! Το να κρύβονται όλοι στη συλλογική ευθύνη πρέπει να πάρει τέλος. Η ευθύνη να είναι προσωπική για κάθε παρανομία για όλους όσους διαχειρίζονται τα κοινά.
ΜΑΤ

Κακό το πλεόνασμα!

Το ταμειακό υπόλοιπο, του Δήμου Ιωαννιτών, είναι πλεόνασμα, περίσσευμα; Αν ναι, τότε κακώς το κρατάει αδρανές αυτό συν τα άλλα 20 εκ. ευρώ, που έχει από προηγούμενες χρήσεις! 'Όπως δεν είναι καλό το έλλειμμα, άλλο τόσο κακό είναι και το πλεόνασμα τη στιγμή που υπάρχει τόση μεγάλη φτωχοποίηση συμπολιτών μας και θα μπορούσαν να βοηθηθούν με διάφορους τρόπους.  Εξάλλου, το πλεόνασμα είναι κακό γιατί προέρχεται από παραπάνω φόρους - τέλη που δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε όλοι μας και όχι από αύξηση παραγωγής, παραγωγικότητας και αποδοτικοτητας!
Αγγ.Κ.
Πένθος για τον Αλέξη…
Ένας αγαπημένος συγγενής του Αλέξη Τσίπρα, ο θείος του π. Δημήτριος Τσίπρας, συνταξιούχος εφημέριος του Αθαμανίου Άρτας έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Η οικογένειά του, φίλοι, χωριανοί και πολύς κόσμος συνόδευσαν τον παπα – Δημήτριο στην τελευταία του κατοικία, ενώ στην εξόδιο ακολουθία που έγινε φυσικά στο Αθαμάνιο, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος. Είναι γνωστή η  μεγάλη αδυναμία που είχε ο εκλιπών στον Πρωθυπουργό ανιψιό του, αλλά και η αδυναμία και ο σεβασμός που έτρεφε ο Αλέξης Τσίπρας στον ηλικιωμένο θείο του, τον οποίο φρόντιζε να συναντά πρώτο και καλύτερο όταν επισκέπτονταν το Αθαμάνιο. (Η φωτό από τον καγκελάρι που για τελευταία φορά έσυρε ο παπά Δημήτριος, συνοδεία του Αλ. Τσίπρα τον Αύγουστο του 2016).
Κ.Α.
* * *

Δε θα μάθουμε ποτέ…
Αν δεν έριχνε άκαιρα ο Τσίπρας την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν εκείνη η κυβέρνηση συνέχιζε να δουλεύει με την ίδια ένταση και με το ίδιο ή και καλύτερο μίγμα πολιτικής που εφάρμοζε και που πέτυχε να έχει χαμηλό ΦΠΑ -και όχι μόνο στα νησιά- ρυθμό ανάπτυξης 0,7%, φθηνότερο πετρέλαιο -αφού μείωσε το φόρο- και επίδομα θέρμανσης μεγαλύτερο και σε περισσότερους πολίτες. Θα κόβονταν το ΕΚΑΣ; Θα υπολογίζονταν οι συντάξεις νέες και παλιότερες χωρίς τις μεθοδεύσεις Κατρούγκαλου που επιβλήθηκαν χωρίς να γίνει καμία αναλογιστική μελέτη; Μήπως ήταν καλύτερη η δουλειά του Βρούτση στο υπουργείο Eργασίας και είχε αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση; Λέτε να παρέμενε το ίδιο αφορολόγητο ώστε να μη  μας αυξήσει κι άλλο τους φόρους όπως θα γίνει μετά το ’18;
Κακή διαχείριση;
Πόσο μας κόστισαν οι πειραματισμοί Βαρουφάκη –Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο; Έφταιξαν τα νταηλίκια τους που μας οδήγησαν στο τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο; Δεν είχαν υπολογίσει την κούραση των Eλλήνων;  Έπρεπε να μας φορτώσουν κι άλλα βάρη; Αν μέναμε τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και αν δεν είχε αποχωρή­σει η ΔΗ­ΜΑΡ είναι πολύ πιθανό να μη  χρειαζόταν να δεσμευτούμε και με τρίτο και πιο ακριβό μνημόνιο και να χρεωθούμε κι άλλο για να ανακεφαλαιοποιήσουμε πάλι τις τράπεζες! Θα είχαμε capital controls για πάνω από δύο χρόνια και πρόβλημα ρευστότητας; Λέτε αν η προηγούμενη κυβέρνηση συνέχιζε να δουλεύει με τους ίδιους ρυθμούς θα μας έβγαζε στο ξέφωτο και θα αποδεσμευόμαστε από την επιτήρηση;
O Tσίπρας βιαζόταν…
Αν θα ήταν καλύτερη η κατάσταση δεν θα το μάθουμε ποτέ. Απλά μπορούμε να το υποθέτουμε αλλά μόνο η πράξη θα μας  βεβαίωνε αν η κατάσταση θα ήταν έτσι ή αλλιώς. Αυτό, όμως, δεν μας επέτρεψε ο Τσίπρας να το μάθουμε. Βλέπεις, βιαζόταν τόσο να γίνει πρωθυπουργός! Και δεν ξέρω αν φταίει ότι δεν έχει διοικητικές εμπειρίες, αν είναι μειονέκτημα να μη γνωρίζει οικονομικά ένας πρωθυπουργός ιδιαίτερα όταν αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια εποχή που η χώρα του βάλλεται από οικονομικούς παράγοντες που της επιβάλλουν σκληρούς όρους και την επιτηρούν αν τηρεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις τους. Εκείνο που είναι σίγουρο τούτη την ώρα είναι η πολιτική που εφάρμοσε αυτή η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο που ανέλαβε ευθύνες και μας οδήγησε στα μεγάλα αδιέξοδα.
Τα ζούμε στην πράξη!
Λόγια, λόγια, λόγια που απέχουν πολύ από τα έργα. Μια εικονική πραγματικότητα μας περιγράφουν! Και η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Έκοψαν το ΕΚΑΣ, μείωσαν στο μισό το επίδομα πετρελαίου, μειώνουν τις νέες συντάξεις, θα μειώσουν και τις παλιές με την εξομοίωση προς τα κάτω, μειώνουν απελπιστικά το αφορολόγητο πλήττοντας τους συνεπείς, εξαφανίζουν τα οικογενειακά επιδόματα, προετοιμάζονται να βάλουν χέρι και στα αναπηρικά, αυξαίνουν στο 24% το ΦΠΑ και στα νησιά, αφού πρώτα το επέβαλαν στην υπόλοιπη Ελλάδα! Αυξάνουν την τιμή του πετρελαίου και το κάνουν απλησίαστο, ιδιαίτερα στα ορεινά, και μετά φοράνε τη στολή του Αη-Βασίλη μοιράζοντας δώρα…
Θεανώ Βλάχου