ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Εγκαταλειμμένος «Φρόντζος»…
Μιας και είναι επίκαιρες οι δηλώσεις περί ανάπτυξης του μαζικού αθλητισμού στην πόλη, ευκαιρία είναι να επισημάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο βασικός «πνεύμονας» πρασίνου και αθλητισμού της πόλης, το δασύλλιο Φρόντζου, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια! Όργανα γυμναστικής έχουν καταστραφεί, ενώ οι πέτρες στα δρομάκια πεζοπορίας αποτελούν παγίδα για αθλούμενους και περιπατητές. Δήμος και Δασαρχείο (που συν τοις άλλοις εκμεταλλεύεται την ξυλεία) ας τα βρουν μεταξύ τους και ας κάνουν τις μικρές παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Ν.
Για την κινητικότητα…
Να μια ωραία δράση στην Ηγουμενίτσα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας την οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει και ο Δήμος Ιωαννιτών. Χθες από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ προσφέρθηκε στους Ηγουμενιτσιώτες δωρεάν μετακίνηση με το αστικό στην πόλη και τα περίχωρα, προφανώς για να εξοικειωθούν με το βασικότερο μέσο μαζικής μεταφοράς! Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει κι εδώ στα Γιάννενα σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ. Πού ξέρεις, μια δοκιμή ίσως πείσει κάποιους πολίτες να χρησιμοποιούν πιο πολύ τις αστικές μεταφορές. Κι έτσι εξασφαλίζεις μια καλύτερη -ή πιο βιώσιμη, όπως χαρακτηρίζεται συχνά- κινητικότητα εντός της πόλης…
Κ.Α.
Κοινωνικές ανισότητες…
Οι ανισότητες στην κοινωνία είναι φυσικό φαινόμενο  είπε ο Κυριάκος και η φράση του ενόχλησε  τους  δήθεν… προοδευτικούς που αγωνίζονται για την ισότητα. Τώρα, γιατί δεν την πετυχαίνουν όταν κυβερνούν αυτό είναι το ζητούμενο. Πάντως για να είμαστε ειλικρινείς οι ανισότητες υπάρχουν. Ούτε όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, ούτε όλοι διαθέτουν την ίδια ευφυΐα, ούτε την ίδια μυϊκή δύναμη, ούτε η εργατικότητα εμφανίζεται σε όλους με την ίδια διάθεση, ούτε ακόμη και το συναίσθημα έχει την ίδια ποιότητα. Άλλοι δείχνουν μεγάλες ευαισθησίες και άλλοι στέκουν εντελώς αδιάφοροι απέναντι στο ίδιο πρόβλημα. Ας μην υποκρίνονται λοιπόν και ας μην υποστηρίζουν την… ισότητα ως ιδεολογικό δεδομένο γιατί η πραγματικότητα τους διαψεύδει.
Θ.

Τι εξυπηρετούν;
Μετά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας «τίμησε» το νοσοκομείο Άρτας, υποθέτουμε το ίδιο θα κάνει και με το νοσοκομείο Φιλιατών. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο ένας δημόσιος φορέας, τιμά έναν άλλο δημόσιο φορέα, που απλώς προσφέρει αυτά που είναι υποχρεωμένος να προσφέρει, οπότε οι δημόσιες σχέσεις είναι περιττές και ίσως... παρεξηγήσιμες!
Ν.

Πήγαν… αλλού το Άκτιο!

Έξω φρενών έχουν γίνει φορείς και πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή πληροφοριακή πινακίδα στην Ιόνια Οδό η οποία «τοποθετεί» στην Πρέβεζα το Αεροδρόμιο του Ακτίου (φωτό)! Λάθος που υπάρχει εξάλλου και στους χάρτες της «Google» οι οποίοι το αναγράφουν ως «αεροδρόμιο Πρέβεζας». Με αφορμή την πινακίδα η παραχωρησιούχος «Νέα Οδός» δέχεται τελευταία επιστολές διαμαρτυρίας που ζητούν τη διόρθωσή της και πολύ καλά κάνουν. Παράλληλα, φορείς και πολίτες της περιοχής διαμαρτύρονται για την ελλιπή οδική σήμανση στην Ιόνια σε σχέση με τη Βόνιτσα. Δίκιο έχουν οι Βονιτσιώτες. Δεν επιτρέπονται τέτοια λάθη και παραλείψεις σε έναν αυτοκινητόδρομο όπως η Ιόνια…
Κ.Α.

* * *

Αγκυλώσεις…
Εάν είχαν φροντίσει έγκαιρα ή έστω μετά το 2009 να ανασυγκροτήσουν το κράτος,  ένα είναι σίγουρο. Δεν θα χρειαζόταν να μειώσουν τους μισθούς. Αυτό το σκουριασμένο και βραχυκυκλωμένο δημόσιο σύστημα μπάζει από παντού. Είναι πολυέξοδο, δεν προσφέρει τις σωστές υπηρεσίες και το μόνο που κάνει είναι να ταλαιπωρεί τους συναλλασσόμενους με το κράτος. Το γιατί δεν έκαναν οι ελληνικές κυβερνήσεις ούτε μία κίνηση προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης αυτό χρειάζεται επαρκείς εξηγήσεις από μέρους των υπευθύνων. Ο Τσίπρας ως ένας νέος άνθρωπος, υποτίθεται με φρέσκες ιδέες τι ακριβώς άλλαξε στη δομή και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης; Πολύ φοβάμαι ότι δεν άλλαξε τίποτε… Απλά τα έκανε χειρότερα.
Δεν τα φάγαμε μαζί!
Μας χρησιμοποίησαν για να τολμούν τώρα να ισχυρίζονται ότι «μαζί τα φάγαμε»! Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τον εξαπλασιασμό στο κόστος των δημοσίων έργων; Το πανηγύρι με το κτηματολόγιο; Τη μεγάλη ζωή στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στην Ελούντα που έκαναν με κρατικούς πόρους;  Τη χρηματοδότηση τόσων ΜΚΟ ακόμη και για την καλλιέργεια ντομάτας στα πέρατα της γης; Την αόρατη καταγραφή από τον Πάγκαλο των υπηρεσιών του δημοσίου που δεν είχαν αντικείμενο και όμως λειτουργούσαν και ξοδεύονταν χρήματα για τις εγκαταστάσεις και για τους μισθούς των υπαλλήλων; Πόσες τελικά καταργήθηκαν; Πολύ φοβάμαι ούτε μία… Γιατί; Δεν βρίσκουν λένε, νομικό πλαίσιο για να τις καταργήσουν…
Να αλλάξουν όλα!..
Αρκετά χρόνια κρατήσαμε το ίδιο μοντέλο. Ήρθε η ώρα να αλλάξει ολόκληρη η δομή του πολιτικού συστήματος. Στη δημόσια διοίκηση αν δεν ελεγχθεί η προσωπική ευθύνη του υπαλλήλου και δεν υπάρξουν κυρώσεις και έλεγχοι δεν υπάρχει ελπίδα να πάμε καλύτερα. Περιέργως η τρόικα δεν άγγιξε τη νομοθεσία που στηρίζεται στη διαφθορά. Δεν ξέρω αν οι θεσμοί άνοιξαν τα μάτια τους προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι εστιάζουν μόνο στις περικοπές των εισοδημάτων και στην υψηλή φορολόγηση! Κάποτε η υπουργός δήλωνε περιχαρής ότι στην Ελλάδα λειτουργεί το γρηγορόσημο. Τους πολιτικούς τους ενδιαφέρει μόνο ο χώρος που δρουν και ωφελούνται και όχι η χώρα. Το έκτρωμα που έχτισαν, διαχρονικά, δεν τους προβληματίζει;
Ανοιχτές πληγές…
Μακάρι οι θεσμοί που υπάρχουν και που κατά γενική ομολογία ατόνησαν και δεν στέκονται στο ύψος τους ούτε καταφέρνουν να αντισταθούν και να προλάβουν τα μη χειρότερα, να μπορούσαν να εντάξουν το προσωπικό συμφέρον στο συλλογικό. Αυτή η πληγή του βολέματος δεν φαίνεται να επουλώνεται ούτε σήμερα που φθάσαμε στο γκρεμό. Κανένας δεν ελέγχεται. Υπουργοί, Γεν Γραμματείς, προϊστάμενοι υπηρεσιών, υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί. ΚΑΝΕΝΑΣ! Η ατομική ευθύνη εξαφανίστηκε και χαθήκαμε μέσα στη συλλογική χωρίς και αυτή να κριθεί με συγκεκριμένα κριτήρια. Οι ευθύνες ήταν αόρατες και διάχυτες. Κι έτσι βαλτώσαμε… Και με το άρθρο για την ασυλία έδεσε το γλυκό.
Θεανώ Βλάχου