ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Εθιμικές» πυρκαγιές…
«Eθιμικές» κατάντησαν ορισμένες πυρκαγιές σε περιοχές των Ιωαννίνων, όπως της Βίτσας και κυρίως της Βροντισμένης. Αυτό πέραν του γεγονότος ότι παραπέμπει ευθέως σε εμπρησμούς για κτηνοτροφική χρήση, προκαλεί και απορίες για την έλλειψη προληπτικών μέτρων, προκειμένου να αποτρέπεται το... έθιμο. Ειδικά για τη Βροντισμένη, πριν λίγα χρόνια είχε αναληφθεί πρωτοβουλία από την πρώην Αγροφυλακή, για ένα διάστημα σταμάτησαν ως «δια μαγείας» οι φωτιές, αλλά με τον καιρό το «φαινόμενο» επαναλαμβάνεται. Μέχρι πότε; Μέχρι οι αρμόδιες τοπικές και μη αρχές, να θέσουν, όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προ των ευθυνών τους.
Ν.
Eικόνα πλατείας…
 Κεντρική πλατεία Ιωαννίνων. Ποιος μπορεί να είναι περήφανος για την εικόνα που παρουσιάζει; Το σιντριβάνι σε άθλια κατάσταση, δεν λειτουργεί. Τα περιστέρια διαμαρτύρονται γιατί δεν βρίσκουν νερό και σε λίγο δεν θα υπάρχουν! Τα δέντρα (αφού η πλατεία έγινε parking εν ονόματι του κέρδους, που αμφιβάλλω αν υπάρχει) και τα καλλωπιστικά φυτά στεγνώνουν, γιατί δεν ποτίζονται. Η καλοκαιρινή ραστώνη και αδιαφορία έχει επηρεάσει τους πάντες… Έλεος!
Αγγ.Κ.

Τι σου κάνει η «καρέκλα»…
 Έφυγε από το ΠΑΣΟΚ ο Κουρουμπλής γιατί δεν ήθελε να ψηφίσει μνημόνιο και ήρθε στο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε δύο καινουργιότερα αλλά βοήθησε να μας φορτώσουν και με ζημιά 100 δισ., μακρά λιτότητα και εξοντωτικούς φόρους… Και τώρα που βλέπει να φυλλοροεί ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ώστε χιονίσει-βρέξει να είναι βολεμένος. Κι ενώ  τόσο αυτός όσο και άλλοι παλαιοί σύντροφοί του ψήφισαν τότε με τα δύο χέρια το νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία, τώρα ψήφισαν το νόμο Γαβρόγλου που ανατρέπει  το νόμο της προκατόχου του! Και δεν ήταν μόνο ο Κουρουμπλής. Ήταν και οι Μπόλαρης, Τζάκρη, Μιχελογιαννάκης αλλά και ο Πάνος Καμμένος που τώρα κρύφτηκε και δεν εμφανίστηκε στη Βουλή για να πάρει θέση για το νόμο Γαβρόγλου…
ΜΑΤ
Πόσο θα κοστίζει;
 Κρατικοποιούν τον ΟΑΣΘ! Αν μας έλεγαν και πόσο θα κοστίζει το «πάπλωμα» για τους φορολογούμενους, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν θα χρησιμοποιήσουν ούτε μία φορά αυτές τις συγκοινωνίες, θα λέγαμε ότι τουλάχιστον κάνουν σωστή διαχείριση των φόρων που μας αρπάζουν. Λέτε να κρατικοποιήσουν και τις συγκοινωνίες στα Γιάννενα; Κάποιον απ τα σόγια να βολέψουν και εδώ… Πάντως ό,τι κρατικό δημιούργησαν του άλλαξαν τα φώτα…. Θυμηθείτε πόσο κόστιζε το ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Ιωαννιτών και πόσο το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» αλλά και ποιες υπηρεσίες προσέφεραν και κάντε σύγκριση απ’ τη στιγμή που τα λειτούργησαν ιδιώτες… Βλέπεις, έχουμε μια αδυναμία να υποβαθμίζουμε και να λεηλατούμε ό,τι κρατικό… Εκτός κι αν ο σούπερ νέος πρόεδρος τα κάνει όλα διαφορετικά… Αναμένουμε.
Θ.
Ένα καλό μάθημα…
Eυτυχώς βρέθηκε ένας Ιρλανδός σκηνοθέτης, ο Paul Duane και ένας Αμερικανός μουσικός ερευνητής, ο Christopher King και γύρισαν μία ταινία που αποτυπώνει τη μοναδική Ηπειρώτικη μουσική παράδοση, ιδιαίτερα αυτή του Ζαγορίου, την οποία και θα «ταξιδέψει» εκτός συνόρων της χώρας μας! Δύο ξένοι λοιπόν μας δίνουν ένα καλό μάθημα τουριστικής προβολής, βασισμένης σε κάποια απ’ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Εμείς αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Χαμένοι δε θα βγούμε σίγουρα! (Η φωτό από την πρόσφατη προβολή της ταινίας  «While you Live, Shine» στο Μονοδένδρι).
Κ.Α.

Μόνιμοι προσκυνητές…

 Πολύς ο κόσμος και φέτος στην Αγρυπνία που τελέστηκε για την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Μολυβδοσκεπάστου. Κάποιοι «επώνυμοι» έδωσαν το «παρών» στην ομιλία του Δεσπότη και έφυγαν για τα πανηγύρια. Οι  «ανώνυμοι», αυτοί που όντως πήγαν να εορτάσουν, παρέμειναν (ή και αφίχθησαν αργότερα) μέχρι τα ξημερώματα, όταν και ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία. Οι περισσότεροι δε από αυτούς, είναι  σχεδόν «μόνιμοι» προσκυνητές χρόνια τώρα, καθώς όσοι μια φορά ζουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα, επιδιώκουν να τη ζήσουν ξανά και ξανά...
Ν.

Αλλάζουν ταχύτητες!
 Οι μεγάλοι εγκέφαλοι που μονοπωλούν τις αποφάσεις  που αφορούν στους λαούς της Ευρώπης τώρα έχουν άλλα σχέδια. Ετοιμάζουν τις διαφορετικές ταχύτητες στην ανάπτυξη. Θα μου πείτε, έτσι δεν ήταν πάντα; Τώρα είναι σίγουροι ότι οι ίδιοι θα τρέχουν μπροστά και οι άλλοι θα ακολουθούν κοντανασαίνοντας με κάποιες εξαιρέσεις που θα βρίσκονται στο μέσο. Αλλά ένωση κρατών σημαίνει μαζί στα εύκολα μαζί και στα δύσκολα. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Αλλιώς η εκμετάλλευση θα συνεχίζεται. Παράδειγμα είναι η χώρα που δημιούργησε μεγάλα πλεονάσματα εκμεταλλευόμενη τις αγορές των υπολοίπων που απέκτησαν μεγαλύτερα ή μικρότερα ελλείμματα. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Αλλιώς οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα είναι δυσοίωνες για τους λαούς.

Αυτό δεν το ξέρουν;
 Σκέφθηκαν και συσκέφθηκαν προκειμένου να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα. Δεν παραδέχονται όμως ότι δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο το χρέος εάν δεν πετύχουν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτοί οι ρυθμοί βρίσκονται ακόμη στα αζήτητα. Δεν είναι περίεργο που δεν απασχολεί ούτε την κυβέρνηση η συνεχιζόμενη ανέχεια; Μόνο εκείνη απολαμβάνει οικονομικά οφέλη.  Με ύφεση ποτέ δεν θα γίνει ούτε το χρέος βιώσιμο ούτε θα επιβιώσει ο πληθυσμός. Και αν η κυβέρνηση νιώθει ικανοποίηση που πέτυχε το 2016 περίσσευμα αυτό το κατάφερε στραγγίζοντας κάθε πηγή ζωής. Με νεκρωμένη την οικονομία το περίσσευμα μόνο τους δανειστές σου ικανοποιεί… Εκτός κι αν όλα τα σχέδια αποβλέπουν στην αποπληρωμή των χρεών…

H ζωή στο όριο…
Ελευθερία, ειρήνη δημοκρατία! Το 1952 οι πρωτεργάτες της Ε.Ε αγωνίστηκαν για μια Ευρώπη χωρίς πολέμους. Αυτό το πέτυχαν. Δεν υπολόγισαν όμως τις συνέπειες του οικονομικού πολέμου για τους λαούς ακόμη κι αν πέτυχαν να ενώσουν όλες τις χώρες σε μία ενιαία οντότητα. Και το περίεργο είναι ότι η χώρα που προκάλεσε τη δυστυχία των πολεμικών συγκρούσεων για πολλά χρόνια απολάμβανε περισσεύματα που ήταν τα ελλείμματα των υπολοίπων χωρών και είναι οι εκπρόσωποι της ίδιας χώρας που επέβαλαν  σήμερα τη λιτότητα και την ανεργία στην Ευρώπη αλλά και τα πολύ σκληρά μέτρα στους άλλους λαούς. Και κουνάνε το δάχτυλο, ενώ οι ίδιοι δεν ήταν συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις όπως είναι τα δάνεια που άρπαξαν από τη χώρα που οι ίδιοι ρήμαξαν…

Υπό την προστασία…
 Με νόμο που ψηφίστηκε το 1999 στη Γερμανία δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα η διαφθορά ξένων αξιωματούχων.  Μπορούσαν δηλαδή οι επιχειρηματίες της να δίνουν μίζες σε αξιωματούχους ξένων χωρών, προκειμένου να προτιμώνται τα δικά τους προϊόντα, δηλαδή πειραγμένα αυτοκίνητα, εξοπλιστικά συστήματα, φάρμακα  κ.λπ..  Γι’ αυτό φαίνεται ότι απαλλάχτηκε εκεί ο Χριστοφοράκος. Και για να συμπληρωθεί η εφευρετικότητά τους υποστηρίζουν ότι, εάν δικάστηκε εκεί δεν εκδίδεται για να δικαστεί σε χώρα όπου τέλεσε το αδίκημα. Αυτά ακούγονται. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Ας το εξηγήσει η Μέρκελ στον Τσίπρα για να το μάθουμε και εμείς που πληρώσαμε τις υπερτιμολογήσεις των εξοπλισμών κλπ.
Θεανώ Βλάχου