ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Χωρίς... Ανάσταση!
 «Και νεκρούς ανασταίνουν» τα Ηπειρώτικα κλαρίνα! Ήταν και είναι η άποψη που επικρατεί παλαιόθεν σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο μας και που τώρα το καλοκαίρι «ανασταίνεται». Στην περίπτωση όμως του γεφυριού της Πλάκας, τα κλαρίνα που αντήχησαν την προηγούμενη εβδομάδα δεν κατάφεραν να το... αναστήσουν. Παρά και τα μεγάλα και δυνατά λόγια της Καραγιώργου, το γιοφύρι εκεί στέκει πεσμένο για τρίτο καλοκαίρι, περιμένοντας να σηκωθεί το φιλότιμο της Εξουσίας για να ξαναπάρει στις πλάτες τους... πεζούρα και καβαλαρία, όπως τότε που ο αείμνηστος Μπέγκας το στέριωνε, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσει τη γυναίκα του. Και του χρόνου παιδιά!
Γ.Γ.
Η χώρα που… βρέχει φόρους!
 Νέος φόρος το 2018! Φόρος υπεραξίας ακινήτων. Όποιος πουλήσει ακίνητο θα πληρώνει και φόρο υπεραξίας.  Πουλιούνται ακίνητα πολύ κάτω από την αντικειμενική. Το να τους προσθέσουν κι άλλο φόρο, μόνο ως διαστροφή μπορείς να τη χαρακτηρίσεις. Και νέα καμπάνα στους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους! Εκτός του ΕΦΚΑ, θα καταβάλουν αναδρομικά από το Γενάρη τις εισφορές για επικουρική και εφάπαξ! Κι αυτό λόγω αδυναμίας της ΗΔΙΚΑ να ολοκληρώσει το λογισμικό της… Το σύνολο των εισφορών τους αντιστοιχεί έως και το 60% του εισοδήματός τους. Τι θα μείνει γι’ αυτούς;  Στην μνημονιακή Ελλάδα  πρέπει να έχεις ελάχιστους πόρους. Τα άλλα που βγάζεις με πολύ κόπο, πρέπει να τα εκχωρείς στο κράτος. Τις ασφαλιστικές εισφορές των πολιτικών συνεχίζει να τις πληρώνει η Βουλή; Περιμένουμε ενημέρωση από τους ντόπιους βουλευτές.
Θ.
Με πηχυαίους τίτλους…
 «Ο Τσίπρας παίρνει το φτωχόσπιτο της μάνας του»! Κι εμείς γιατί να θρηνήσουμε; Επειδή ο γιος δεν κάλυψε τα τυχόντα χρέη της μητέρας του, ώστε να μη ξεσπιτωθεί, ή επειδή η μάνα γέννησε έναν ανάλγητο γιό; Αυτό σε όλους μας μπορεί να συμβεί. Το να συγκρίνουν όμως την ατυχία της συγκεκριμένης  μάνας με τους μεγαλοκαρχαρίες που διαφεύγουν της προσοχής του κράτους, αυτό είναι αταίριαστο και μάλλον γίνεται στα πλαίσια της παραπλάνησης της κοινής γνώμης που μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών πάμπολλοι  μένουν στο δρόμο… Ας ελπίσουμε να πάρει ο πρωθυπουργός την άστεγη μάνα στο σπίτι του… Αντιθέτως ο Νίκος Παππάς βρήκε θέση για το δικό του πατέρα! Αφού κρατικοποίησαν το ΟΑΣΘ έβαλαν Πρόεδρο τον πατέρα του Στέλιο…
ΜΑΤ

Το μοιρολόι της Μουργκάνας…
 Συγκλονιστικές οι στιγμές... Ανατριχιαστικές από συγκίνηση... Σε υψόμετρο 1860 μ. Στην υψηλότερη κορυφή της Μουργκάνας. Ήχησε μέσα στη σιωπή, μοιρολόγι για τους νεκρούς της Μουργκάνας. Χωρίς διακρίσεις, γιατί οι νεκροί, είναι νεκροί, ανεξάρτητα από τα αίτια και τα αιτιατά. Για τα ακοίμητα παλληκάρια. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Γράμμα από την Μουργκάνα» της 2ης Γιορτής Πολιτισμού «Μάνα Μουργκάνα», καθοριστικός ο ρόλος του φυσιολάτρη Λεωνίδα Τζάνη, ο οποίος ήταν η ψυχή των ανεπανάληπτων δρώμενων, που τα κατέγραψε φωτογραφικά και σε βίντεο. Λυπητερά  το κλαρίνο του Μουργκανιώτη Γιώργου Αντωνίου, το βιολί του Βασίλη Αντωνίου, το λαούτο του Χρήστου Τζέρμπου και το ντέφι του Γιάννη Χαληγιάννη, σκόρπισαν νότες επιμνημόσυνες, θλιβερές από τη μια, εξαγνηστικές από την άλλη, και  αντιλάλησαν οι χαράδρες από τις ιαχές: «Μουργκάνα μου περήφανη στον κόσμο ξακουσμένη, έφαγες νίκες, έφαγες νιους, έφαγες παλληκάρια, κάθε λιθάρι κ ένας νιος, κάθε κλαρί και κόρη. Κι ο Στέφανος εφώναξε από τον κάτω κόσμο: τι το κακό σας έκανα στα 18 μου χρόνια;».
Η. Μ.

Χάνεται το μέτρο…
 Κοσμοσυρροή στην Επίδαυρο για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη. Θετικό το γεγονός ότι για την παράσταση συνεργάστηκε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Από το σημείο αυτό, μέχρι τους πανηγυρισμούς της Δημοτικής Αρχής, καλά είναι να υπάρχει και μέτρο. Γιατί η «συστηματική δουλειά που γίνεται από το ΔΗΠΕΘΕ είναι το εχέγγυο για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες» που δήλωσε ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, πρώτον πρέπει να επιβεβαιώνεται και με παραστάσεις που πρέπει κατά κύριο λόγο να  απευθύνονται στους περισσότερους, κατά το δυνατόν, δημότες που «πληρώνουν» για το ΔΗΠΕΘΕ. Κατά δεύτερον, οι επιτυχίες πρέπει να έχουν συνέχεια, να αποδεικνύονται και από αυτόνομες παραστάσεις και όχι υπό τη σκιά μεγάλων θεατρικών σχημάτων, όπως αυτού του «Κάρολος Κουν»...
Α.

«Κοντός ψαλμός…»!

 Από τη Μεσσηνία, φαίνεται ότι θα είναι ο εκλεκτός του Αρχιεπισκόπου για τη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, της οποίας τοποτηρητής είναι ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Οπότε επανέρχεται το σενάριο που θέλει τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μαϊδώνη, να προωθείται για Μητρόπολη της Ηπείρου, όποτε και αν προκύψει θέμα. Όσον αφορά τη Μητρόπολη Παραμυθίας, παρά την ανακοίνωση – διάψευση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου για τα περί παραίτησης του κ. Τίτου,  οι πληροφορίες επιμένουν να την εντάσσουν  στη λίστα εκείνων που από την Ιερά Σύνοδο (Αρχιεπίσκοπο δηλαδή), θα επιδιωχθεί να γίνει διαδοχή στην επικείμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου. «Κοντός ψαλμός, αλληλούια», που λένε και στην Εκκλησία.
Ν.  

Πρώτα ο πολίτης…
 Πόσο μας συγκινεί το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου! Πρώτα και πάνω απ’ όλα βάζουν τον πολίτη! Και όσο πιο ….προοδευτικός είναι ο χώρος, τόσο περισσότερο ενδιαφέρον δείχνει για τον πολίτη. Και όταν πάμε και πιο πέρα, αριστερότερα δηλαδή, τότε γίνονται μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Πάντα ο πολίτης ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε κυβέρνησης. Προεκλογικά του έταζαν ανώγια και κατώγια και μετά τις εκλογές δεν αναγνώριζαν τις υποσχέσεις τους. Ακόμη και στα μνημονιακά χρόνια πρώτα για τον πολίτη ενδιαφέρθηκαν. Στον πολίτη φόρτωσαν όλες τις  σκληρές αποφάσεις τους. Αυτόν άφησαν άνεργο, αυτόν φορολόγησαν υπέρμετρα, το μισθό του ή τη σύνταξή του ζήλεψαν και του τα περιέκοψαν. Ακόμη και άστεγο τον άφησαν...

Όταν τα οράματα γίνονται πράξη!
 Πάντα ενδιαφέρονταν οι πολιτικοί για το λαό. Θεωρητικά έσκιζαν τα ιμάτιά τους οι αντιπολιτευόμενοι. Όλα τα έβρισκαν άδικα και προσπαθούσαν να ξεσηκώσουν το λαό για να διεκδικήσει το δίκιο του. Ακόμη και επάνω στα τρακτέρ ανέβαιναν για να κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία και το ενδιαφέρον τους. Η μόνη κυβέρνηση που και μετά την ανάληψη της εξουσίας έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τους πολίτες,  είναι η σημερινή. Αν έχουν παράπονα οι πολίτες από τον τρόπο που τους υποστηρίζει το σύστημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αχάριστοι. Ο Τσίπρας κοιμάται ξυπνάει την έγνοια μας έχει. Σκοτώνεται στη δουλειά. Δεν ξέρει τι να πρωτοκάνει για να μας ευχαριστήσει που του δώσαμε την ευκαιρία να κάνει πράξη τα οράματά του…

Τέτοια κατανόηση…
 Κάθε τόσο η φράση των πολιτικών «κατανοούμε απόλυτα τα προβλήματα των πολιτών», μας συγκινεί ιδιαίτερα. Θα μου πείτε είναι άλλο να τα κατανοείς θεωρητικά και άλλο να τα βιώνεις στην πράξη. Αυτή η απόσταση βρίσκεται πάντα ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς. Άλλο επίπεδο ζωής, διαφορετική μεταχείριση από το κράτος, κλειστές πόρτες βρίσκει ο πολίτης, όταν προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι, ολάνοιχτες ο πολιτικός κόσμος και μάλιστα αντιμετωπίζεται με μεγάλη κατανόηση ακόμη κι όταν δεν είναι και τόσο νόμιμες οι επιθυμίες του. Χρωστάει ο πολίτης στο κράτος; Τον βάζουν φυλακή. Χρωστάει ο πολιτικός τα άτοκα δάνεια που παίρνει απ’ τη Βουλή, απλά τα αναφέρουν χωρίς να αποκαλύπτουν ούτε το όνομα του μπαταξή.

Η ασυλία μία διαφορά ακόμη!
 Φρόντισαν και για την ασυλία τους. Ό,τι και να κάνει ο υπουργός, ακόμη και κακοδιαχείριση των δημοσίων πόρων έχει ασυλία! Αλλά και οι βουλευτές χρειάζεται να άρουν οι συνάδελφοί τους στη Βουλή με την ψήφο τους την ασυλία τους, για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Και συνήθως δεν αίρεται η ασυλία τους. Βλέπεις όλοι σκέφτονται ότι μπορεί να έρθει και η σειρά τους και θα χρειαστούν την αλληλεγγύη των άλλων. Ακόμη και τα ασφάλιστρα στα ταμεία ο πολίτης αν δεν τα πληρώσει, σύνταξη δεν έχει. Για τον πολιτικό ισχύει άλλο. Του τα πληρώνει η Βουλή. Και αυτά, όπως και πολλά άλλα, δεν υπολογίζονται στις αποδοχές τους. Μακάρι να είχαμε και εμείς άδηλους πόρους.
Θεανώ Βλάχου