ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Προβληματισμοί…
 Η μετεξέλιξη του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες» στα Γιάννενα σε Καταναλωτικό Συνεταιρισμό, τα μέλη του οποίου αποφάσισαν στην τελευταία τους συνέλευση να μη ζητούν ούτε να δέχονται από παραγωγούς ποσότητες προϊόντων που τις διέθεταν δωρεάν σε φτωχούς Γιαννιώτες δεν βρίσκει άπαντες σύμφωνους. Τον προβληματισμό τους λοιπόν εκφράζουν με χθεσινό τους κείμενο τα μέλη Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Πέτρος Γρηγορίου και Γιώργος Τσακανίκας, χωρίς ωστόσο να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή των συμπολιτών σ’ αυτόν, αλλά ακριβώς το αντίθετο! Είναι αλήθεια, πάντως, ότι το συγκεκριμένο κίνημα από την πρώτη στιγμή της δραστηριοποίησής του έχει προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε κόσμο που πλήττεται σοβαρά από την οικονομική κρίση. Μακάρι να συνεχίσει έτσι…
Κ.Α.
Ξεχωριστός πλάτανος!
 Πλάτανος σε χωριό της Θεσπρωτίας φυτεύτηκε την ημέρα, που οι πρώτοι άνθρωποι βρέθηκαν στη σελήνη, πριν 48 χρόνια! Στις 20 Ιουλίου του 1969.  Πρόκειται για έναν πλάτανο στη θέση «Λούτσα» του Πολυδρόσου, έξω από το εκκλησάκι της αγίας Παρασκευής, στα όρια των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Η πρωτοβουλία ανήκε στον αείμνηστο ευεργέτη και μεγάλο οραματιστή έργων προόδου Χρυσόστομο Λαμπρίδη. Μάλιστα, το δέντρο φυτεύτηκε την ώρα ακριβώς που η σεληνάκατος προσεληνώθηκε! Η σχετική αναμνηστική επιγραφή αναφέρει: «Φυτεύτηκε τη στιγμή που οι πρώτοι άνθρωποι Άρμοστρογκ και Ώλντριν πάτησαν στο φεγγάρι 20-7-1969 ΩΡΑ 22.17 Χ.Λ.Λ.».
Η. Μ.
Χαράς ευαγγέλια…
 Η χαρά περισσεύει στο Μέγαρο Μαξίμου! Ο Τσίπρας κατάφερε να δανειστεί 4 δισ. από τις αγορές με επιτόκιο 4,6% περίπου. Και γιατί τόση χαρά;  Ήδη η Βελκουλέσκου προειδοποιεί να μην αυξηθεί κι άλλο το χρέος της Ελλάδας. Πώς θα τα καταφέρει ο Τσίπρας να δανείζεται αλλά να μη το αυξάνει, μόνο ένας ταχυδακτυλουργός θα το πετύχαινε. Αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός κι αυτό μπορεί να το παρουσιάσει μέσα στα τόσα επιτεύγματά του… Αυτός εξαφάνισε τα αναλώσιμα απ’ τα νοσοκομεία και τα καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των δασαρχείων κλπ και δεν θα τα καταφέρει με το χρέος;
ΜΑΤ

Στην Ελλάδα… τσιμουδιά!
 Οι Αμερικανικές αρχές, σε αντίθεση με τις Γερμανικές, καταδίκασαν πολυεθνική εταιρεία τους που έδινε μίζες σε μεσάζοντες στην Ελλάδα για να προωθούν προϊόντα τους (φάρμακα, ορθοπεδικά κλπ). Και στην Ελλάδα... τσιμουδιά. Ποιοι τα πήραν; Αυτοί που ξέρουν ποιοι τα έδωσαν θα ξέρουν και πού τα έδωσαν. Ζήτησαν οι Αμερικανικές αρχές και άνοιγμα λογαριασμών των εμπλεκομένων Ελλήνων και εμείς δεν πήραμε χαμπάρι. Θα μου πεις, έκαναν καλύτερα οι Γερμανοί που δεν εξέδωσαν το Χριστοφοράκο και δεν έκλεισαν την αυτοκινητοβιομηχανία που τους εξέθεσε σε όλο τον κόσμο;               
Θ.

Δείγμα ταπεινότητας…

 Η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική της ταπεινότητας ενός Ιεράρχη και μάλιστα παλαιού. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο. Βοηθάει, στη διάρκεια Θείας Λειτουργίας στη Μονή Πούντας, τον ιεροδιάκονο της Μητροπόλεως να στοιχηθεί ισορροπημένα στην πλάτη του ο «αέρας», δηλαδή το κάλυμμα που καλύπτει και το δισκάριο και το άγιο ποτήριο κατά τη Μεγάλη Είσοδο. Δεν στέκεται απέναντί του αυστηρά αλλά στοργικά. Ως πατέρας και όχι ως δεσπότης. Μέσα από αυτή την ταπεινότητα, που είναι γνώρισμα του σεμνού του χαρακτήρα, ανιχνεύεται η τοπογραφία της ψυχής του Μητροπολίτη Τίτου. Τελικά, ο ταπεινός άνθρωπος είναι και πνευματικά αξιοπρεπής, αποκτά «βάρος» και κύρος…
Η. Μ.
Ένας κόσμος που αλλάζει…
Ξέρουμε προς τα πού μας πάνε; Ένα είναι σίγουρο ότι ο κόσμος αλλάζει! Υπάρχει έστω και μία περίπτωση να αντιμετωπίσουν οι εθνικές κυβερνήσεις τις μετακινήσεις των πληθυσμών, την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος; Από δύσκολο μέχρι αδύνατο φαντάζει. Εδώ το ελληνικό χρέος το έκαναν ανατολικό ζήτημα. Είπαν ότι ασχολήθηκαν μ’ αυτό ήδη  οχτώ χρόνια και όχι μόνο δεν βρήκαν λύση αλλά το διόγκωσαν ακόμη περισσότερο… Τις πηγές πλούτου της χώρας δεν της χρησιμοποιούν για να μπει σε νέα τροχιά ευημερίας η χώρα και ο λαός της. Τις φυλάνε για ….αργότερα όταν θα φαγώνονται τα κοράκια για το ποιο θα πάρει τα περισσότερα. Και να ήταν μόνο η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα. Αλίμονο από τους λαούς που είναι τα πιόνια στη σκακιέρα τους…

Παγιώθηκαν…
Η παρακμιακή διάλυση της ελληνικής κοινωνίας συντελέστηκε σιγά-σιγά και τώρα είναι ένα παγιωμένο καθεστώς. Το πώς συνομιλούμε με εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη με μας, το πώς οδηγούμε, το πώς διασκεδάζουμε, το πώς διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας, το πώς φροντίζουμε για τη διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων, το πώς τινάζουμε τα χαλιά μας στη βεράντα πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, το πόσο δυνατά βάζουμε τη μουσική  μας, το πώς πειράζουμε την εξάτμιση της μηχανής για να κάνουμε αισθητό το πέρασμά μας, το τι αφήνουμε στις παραλίες, στα δάση και γενικά στην εξοχή, το τι πετάμε από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας σε όλη τη διαδρομή και πολλά άλλα. Συσσωρεύτηκαν τόσα πολλά που η λογική της δημοκρατίας μάλλον καταργήθηκε.

Όλα προκαθορισμένα;
Απογοήτευση μεγάλη διακατέχει του Έλληνες! Εδώ και αρκετό καιρό πιστεύουν ότι όλα όσα τους αφορούν είναι προκαθορισμένα και δεν μπορούν να τα αλλάξουν! Τους έριξαν στα βαθειά χωρίς σωσίβιο. Ετσι παραμένουν απλοί θεατές του έργου που ανεβάζουν άλλοι  κι ας ανατρέπεται η ζωή τους. Αλλά και για να περάσεις ένα δρόμο θα κοιτάξεις αριστερά, δεξιά και μετά θα αποφασίσεις να τον διατρέξεις. Αν παραμείνουμε χωρίς τις σωστές αντιδράσεις ένα είναι σίγουρο. Θα μας πατήσει το διερχόμενο όχημα… Θα παραμείνουμε απλοί θεατές μέχρι να έρθει το τέλος;  Εξ άλλου ο Μολιέρος έλεγε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε… Είναι ωστόσο κρίμα που δεν προβάλουμε αντιστάσεις προς εφησυχασμό  των κυβερνώντων.

Χωρίς προοπτική!..
 Εμείς ζήσαμε σε εποχές με καλύτερη προοπτική. Φτωχοί οι γονείς μας φρόντιζαν να μας σπουδάσουν, έκαναν  τα αδύνατα δυνατά για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Εμείς μετά τις σπουδές μας βρίσκαμε δουλειά και όταν χτίζαμε τη δική μας οικογένεια  δημιουργούσαμε καλύτερη κατάσταση. Και μετά τα παιδιά μας έστηναν τη ζωή τους πάνω σε καλύτερες προοπτικές. Μέχρι που μας χτύπησε την πόρτα το ΔΝΤ και τότε όλα ανατράπηκαν. Ούτε δουλειές, ούτε προοπτική για το αύριο. Η μετανάστευση των νέων πτυχιούχων έγινε η μεγάλη μας πληγή ενώ η υπογεννητικότητα μειώνει τον ντόπιο πληθυσμό. Πόσοι Έλληνες νιώθουν ότι έχουν καλή προοπτική για το αύριο ή το μεθαύριο;
Θεανώ Βλάχου