ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Συμπιέζονται οι τιμές...
Οι προσφορές στην τιμή (και) της φέτας από τα σούπερ μάρκετ, έχουν επιπτώσεις και στην τιμή παραγωγού. Σύμφωνα με πληροφορίες, γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο, συμπιέζουν κατά 5 περίπου λεπτά την τιμή του εισκομιζόμενου γάλακτος. Αν πρόκειται για πρόσκαιρη τιμολόγηση, μικρή η ζημιά. Αν όμως παγιωθούν οι τιμές, τότε ήταν που ήταν «μαύρα» τα πράγματα για την κτηνοτροφία, θα γίνουν πλέον «κατάμαυρα»!
Ν.

Αυτό προχώρησε;
Κάποια στιγμή ακούσαμε ότι θα δημιουργηθεί ένας λογαριασμός στην Ελλάδα που θα δεσμεύει έσοδα από διάφορες υπηρεσίες, προκειμένου να αποπληρώνονται τα χρέη μας. Τι έγινε μ’ αυτή την ιδέα; Μήπως κατέληξαν στο περίσσευμα των 3,5% που μας υποχρεώνουν τώρα να βάζουμε κάθε χρόνο στην άκρη, ώστε να έχουν εξασφαλισμένη την αποπληρωμή των δανείων;  Όσο για τη λύση των νέων δανεισμών από τις αγορές, μας θυμίζει τη φράση «τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου…». Εθνικός ανασχεδιασμός στα αζήτητα. Αυτά, βλέπεις, θέλουν δουλειά και ο πολιτικός κόσμος δεν είναι μαθημένος να δουλεύει και να ιδρώνει…
Θ.

Μια διευκρίνιση…
Μία διευκρίνιση μας απέστειλε ο Γιαννιώτης δικηγόρος Παύλος Κ. Βλάχος με αφορμή χθεσινό σχόλιο της στήλης για τον ίδιο. Ιδού τι γράφει: Κύριε Διευθυντά, σας ευχαριστώ θερμά για τα πολύ καλά λόγια που αναφέρονται στην εφημερίδα σας για το πρόσωπό μου. Νιώθω, όμως, υποχρεωμένος να αναφέρω ότι στη δίκη αυτή (για την υπεξαίρεση του 1 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών) υπερασπιστήκαμε την πρ. Οικονομική Διευθύντρια μαζί με τους κ.κ. Ζήση Κωνσταντίνου και Χρήστο Διαμάντη, δικηγόρους Αθηνών, τους οποίους ευχαριστώ από αυτή τη θέση. Με τιμή, Παύλος Κ. Βλάχος, Δικηγόρος…

Πρωτάκουστο!
Ο «κολλητός» του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς για πρώτη φορά ανέφερε τις λέξεις «εθνική προσπάθεια»! Ζήτησε από την αντιπολίτευση να συμπαραταχθεί με την κυβέρνηση στη διεκδίκηση της μείωσης του χρέους! Λίγο αργά το κατάλαβε, πως αν όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις από την ώρα που προέκυψε το ελληνικό πρόβλημα το 2009 ένωναν τις δυνάμεις τους, θα ήταν άλλη η εξέλιξη όπως έγινε και στις άλλες τρεις χώρες που μπήκαν σε μνημόνια και σε λίγο αποδεσμεύθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ νόμισαν ότι κερδίζουν πόντους αν χρησιμοποιούν την πόλωση και το διχαστικό λόγο! Και τι πέτυχαν; Διέσπασαν τους Έλληνες, έπαιξαν μαζί τους με τις ανόητες υποσχέσεις τους και τώρα που βρήκαν τοίχο μπροστά τους ζητάνε βοήθεια  για να τον γκρεμίσουν. Τώρα είναι αργά.
ΜΑΤ

ΣΟΥΛΙ: Τα ίδια και του χρόνου!

Καλά τα μεγάλα και πατριωτικά λόγια που ειπώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Σούλι, όπου έγινε η καθιερωμένη γιορτή, αλλά εκείνο το παράπονο που εξέφρασε η Δήμαρχος Σουλίου προς ποια κατεύθυνση στέλνονταν; Η πλήρης εγκατάλειψη των ιστορικών χώρων είναι υπόθεση κάποιων άλλων κι όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οποίας τον πρώτο λόγο έχει ο Δήμος και στον οποίο Δήμο, Δήμαρχος είναι η κατά τ’ άλλα εξαίρετη κ. Μπραΐμη, η οποία φοβόμαστε πως μία φορά το χρόνο τέτοια μέρα επισκέπτεται αυτό τον ιερό χώρο. Μόνο τα πηγάδια να δει κανείς φτάνει για να καταλάβει το ενδιαφέρον που υπάρχει γι’ αυτό το χώρο που έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία. Να δείτε που τα ίδια θα ειπωθούν και του χρόνου!
Γ.Γ.

Γιατί αναπληρωματικός;
Ανασυγκροτήθηκε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και στη σύνθεσή του περιλαμβάνεται και ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ. Μόνο που έχει συμπεριληφθεί ως αναπληρωματικό μέλος του ΚΑΣ κι όχι ως τακτικό. Δε θα έπρεπε ο Προϊστάμενος μιας Εφορείας που χειρίζεται μια τόσο εκτεταμένη περιοχή ευθύνης όπως η δική μας, με τόσα μνημεία και αρχαιολογικό πλούτο να είναι βασικό μέλος του ΚΑΣ; Αντιθέτως, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει ισχυρή εκπροσώπηση στο Συμβούλιο, στο οποίο παρεμπιπτόντως είδαμε και το όνομα του Κων/νου Ζάχου, πρ. Εφόρου Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Κ.Α.

* * *

Υπάρχουν στοιχεία;
Θα ήταν δυνατόν να ελεγχθούν οι απολογισμοί του κράτους από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα και να μας ενημερώσουν πόσοι απ’ αυτούς ήταν ισοσκελισμένοι; Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, αφού τα δάνεια συσσωρεύονταν το ένα πάνω στο άλλο, η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων επιδείνωναν την κατάσταση και καμία κυβέρνηση δεν σάλπιζε επαγρύπνηση. Έγινε έστω και μια φορά σοβαρή μελέτη επάνω στα έσοδα και τα έξοδα; Γίνονταν έλεγχοι στα υπουργεία για τα χρήματα που ξόδευαν; Μας ενημέρωσαν, έστω και μία φορά, για την κατάσταση της οικονομίας; Θυμάστε τις προεκλογικές προσλήψεις στις κρατικές υπηρεσίες και στην Ολυμπιακή και την Ολύμπικ κέτερινγκ; Αν οι δημόσιοι πόροι ήταν δική τους περιουσία έτσι θα τους διαχειρίζονταν;

Αντιστρόφως ανάλογα…
Ενώ οι δημόσιοι πόροι δεν επαρκούσαν και κατέφευγαν σε δανεισμούς, αντιθέτως οι περιουσίες εκείνων που είχαν ορκιστεί στο Σύνταγμα  μεγάλωναν. Αν έστω και μια φορά έδειχναν τον ίδιο ζήλο στη διαχείριση των δημοσίων εσόδων και των ατομικών τους περιουσιών, δεν θα μας έφθαναν στα σημερινά αδιέξοδα. Και το χειρότερο για μας είναι ότι τολμούν να δίνουν τώρα συνεντεύξεις και να προτείνουν λύσεις, εκείνοι που ευθύνονται για την κακοδιαχείριση. Θα μου πείτε κι εμείς, ο ελληνικός λαός, τι κάναμε; Βλέπαμε τι γίνονταν, αλλά ίσως από αδυναμία να ζητήσουμε ευθύνες, ίσως γιατί έφθαναν και σ’ εμάς κάποια μερίδια για να μας κρατάνε σιωπηλούς, ίσως και για κάποιο διορισμό στο δημόσιο, τους ξαναδίναμε την εξουσία…

Αρνητικά παραδείγματα…
Θα παραδεχόμουν τις όποιες κυβερνήσεις αν είχαν καταφέρει να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους απολογισμούς και αν η παραγωγικότητα της χώρας κατέληγε στην επάρκεια των ελληνικών αγαθών, ώστε να μη φεύγουν πόροι για εισαγωγές προϊόντων που μπορούσαμε εμείς να παράγουμε. Γιατί είναι αδιανόητο μια χώρα σαν τη δική μας να κάνει εισαγωγές από χώρες του βορρά,  που κατάφεραν να αναστρέψουν τις δυσμενείς συνθήκες στα εδάφη τους και να εξάγουν αγαθά στη δική μας. Πέρασαν τόσοι και τόσοι από τα υπουργεία μας. Να υποθέσουμε ότι ήταν ακατάλληλοι για να κάνουν τη δουλειά που αναλάμβαναν ή απλά βαριούνταν να δουλέψουν σκληρά και να αναστρέψουν τις παγιωμένες καταστάσεις που παραλάμβαναν;

Περιμένουν επιφοίτηση!
Είναι δυνατό κάθε κόμμα που αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα κοινά να μην έχει δυναμικά στελέχη; Εκ του αποτελέσματος αν κρίνουμε θα συμπεράνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με στελέχη που δεν έχουν ιδιαίτερα προσόντα και που ή βαριούνται να δουλέψουν ή το όλο περιβάλλον τους βάζει εμπόδια από φόβο ότι κάποιος μπορεί να προβληθεί και να διακριθεί. Σ’ αυτή, τη σημερινή κυβέρνηση, δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να ξεχωρίζει. Δηλαδή να δουλεύει ευσυνείδητα στον τομέα που ανέλαβε χωρίς να προσποιείται και να παρουσιάζει μετρήσιμα αποτελέσματα. Όλοι τους δείχνουν σαν κάτι να περιμένουν. Λέτε να αναμένουν την… επιφοίτηση;
Θεανώ Βλάχου