ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Περιμένοντας τον... Σπίρτζη!
 Ο κόμβος Εγνατίας - Ιόνιας Oδού στην Πεδινή σε λίγες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί. Και  το ερώτημα που προκύπτει είναι το πού θα κατευθύνονται οι οδηγοί με προορισμό την πόλη και γενικότερα το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.  Ήδη προβληματισμός υπάρχει στην Περιφέρεια όσον αφορά τις  επιπτώσεις στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο και στην Τροχαία Ιωαννίνων. Όσο για το Υπουργείο Υποδομών, ο κ. Σπίρτζης δηλαδή που «αναθεματίζει» τους προκατόχους του που δεν είχαν προχωρήσει και τις κάθετες συνδέσεις, θα ασχοληθεί μάλλον με το συγκεκριμένο πρόβλημα, όταν τελειώσει με τις «κορδέλες» που κόβουν αφειδώς και ανερυθρίαστα (αν σκεφτεί κανείς την στάση που είχαν κρατήσει ως αντιπολίτευση) σε τμήματα των μεγάλων οδικών αξόνων.
Ν.
Ξεκίνησε βολιδοσκοπήσεις!
Βολιδοσκοπήσεις για συγκρότηση σχήματος για τις δημοτικές εκλογές, λένε διαδόσεις, ότι ξεκίνησε ο συμπολίτης- γιατρός Φίλιππος Σιάκκας. Έχει μάλιστα απευθυνθεί τόσο σε νέα πρόσωπα, όσο και σε άλλα που έχουν θητεύσει κατά το παρελθόν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο η κίνηση θα αποκτήσει οργανωτική οντότητα.
Ν.

Υπάρχει συνεργασία;
 Οι φορείς υποστήριξης των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών βρήκαν από την πρώτη ώρα υποστήριξη από την τοπική εκκλησία. Αρχικά ο σταθμός πρόληψης βρήκε στέγη στο «Καμπέρειο» και σε όλη την πορεία του είχε τη στήριξη του τότε Μητροπολίτη. Σήμερα τι γίνεται; Οι χρήστες πληθαίνουν, το ΚΕΘΕΑ αγωνίζεται για την υποστήριξή τους και απ’ όσα ακούμε, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι η σχέση τους με τον σημερινό Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Τους υποστηρίζει και με ποιους τρόπους; Η Εκκλησία μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των παιδιών που χάθηκαν στο δρόμο…
ΜΑΤ

Διαχρονικές προκλήσεις…
Διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι γονείς, επειδή δεν είχαν τα παιδιά τους ζέστη στο σχολείο και δεν μπορούσαν να πιάσουν το μολύβι για να γράψουν. Και η δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ ρώτησε τότε τον κ. Ρέπα, αν στη Βουλή έχουν θέρμανση. Και εκείνος δεν απάντησε… Τι να έλεγε; Βλέπεις, άλλοι δουλεύουν με το κοντομάνικο μέσα στο χειμώνα και άλλοι φοράνε μπουφάν κασκόλ και γάντια αν βέβαια τα διαθέτουν… Και αυτά δεν γίνονται μόνο στα σχολεία. Πόσα σπίτια είχαν θέρμανση αυτό το χειμώνα; Πάντως, ούτε το Προεδρικό Μέγαρο, ούτε το Μέγαρο Μαξίμου θα τη στερήθηκε. Αυτά τα πληρώνει ο Έλληνας με τους φόρους του… Είναι το δώρο του στην εξουσία.
Θ.

Δια χειρός… «Κιβωτού»!

 Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν οι πάσης φύσεως αγροτικές δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», στην Πωγωνιανή, αποδεικνύοντας ότι η ακριτική ύπαιθρος μπορεί να παραμείνει ζωντανή, αρκεί κάποιος να επενδύσει σ’ αυτή. Αφού λοιπόν η Πολιτεία την έχει εγκαταλείψει, ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι με όραμα (στην προκειμένη περίπτωση ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου), που δεν εγκαταλείπουν στα δύσκολα, διατηρώντας μια κοινωνική δομή, που από την μία έχει εξασφαλίσει ένα ζεστό σπίτι για παιδιά που έχουν νιώσει την εγκατάλειψη και από την άλλη κρατά ζωντανή μια ολόκληρη περιοχή! Όσο περνούν μάλιστα τα χρόνια, οι δραστηριότητες στην «Κιβωτό» αυξάνονται συνεχώς και πλέον οι νέοι δημιουργούν τα δικά τους προϊόντα (φωτό), νιώθοντας χρήσιμοι και δημιουργικοί!   
Ε.

Να επιβάλλονται πρόστιμα!
«Βροχή» πέφτουν τα παράπονα και σε καθημερινή σχεδόν βάση για τις ακαθαρσίες ζώων στις παιδικές χαρές και τα πάρκα της πόλης. «Η κατάσταση είναι δραματική, κάτι πρέπει να γίνει», ανέφερε στον «Π.Λ.» αγανακτισμένη συμπολίτισσα που επιχειρεί να πάει τον εγγονό της στην παιδική χαρά, στη γωνία των οδών Πουτέτση και Φ. Τζαβέλλα, αλλά κάθε φορά φεύγει άρον – άρον, αφού ο χώρος που βρίσκονται τα παιχνίδια είναι γεμάτος ακαθαρσίες ζώων. Το δυσάρεστο είναι ότι σπάνια πλέον βλέπει κανείς τους συνοδούς των σκύλων συντροφιάς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, μαζεύοντας σε πλαστικές σακούλες τα περιττώματα των ζώων τους. Τελικά, μόνο η επιβολή τσουχτερών προστίμων, ίσως έβαζε μυαλό στους αδιάφορους συμπολίτες, που δεν σέβονται τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά ούτε και τα μικρά παιδιά!
Ε.

Λέτε να φθάσουμε εκεί;
 Παλεύει τόσα χρόνια το ΚΚΕ για την κατάργηση του κοινοβουλευτικού συστήματος αλλά ενώ ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, το ποσοστό που επιδοκιμάζει τις προσδοκίες του μένει πολύ χαμηλό. Να φταίει η απόρριψη του συστήματος και των πρακτικών του από εκείνους που τις έζησαν στην πράξη ή η αιτία βρίσκεται στην πολυδιάσπαση αυτού του χώρου και στις μεταξύ τους αντιπαλότητες που τελικά δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη στο λαό; Πάντως αν συνεχίσει να απαξιώνεται ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς διακρίσεις τότε δεν απέχουμε πολύ από το να απορρίψουμε γενικά την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αφού αυτή συνδέεται με τα πρόσωπα που την υπηρετούν χρησιμοποιώντας την για τα ιδιοτελή συμφέροντα.

Είναι επικίνδυνο!
 Αλλά η απόρριψη θεσμών όπως είναι η κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι επικίνδυνο φαινόμενο. Θα μου πεις ότι αυτό το πολιτικό σύστημα διαμόρφωσε σταδιακά το μοντέλο της πλασματικής ανάπτυξης  και η κρίση σηματοδοτεί την κατάρρευσή του. Αυτό είχε τα χαρακτηριστικά της κλεπτοκρατίας, της σπατάλης, του παρασιτισμού, της αυθαιρεσίας και τελικά της ατιμωρησίας.  Αλλά μόνο η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο σε μια ενάρετη ευρωπαϊκή οικογένεια; Και βέβαια δεν είναι. Γιατί αν ήταν έτσι δεν θα αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και πολλές άλλες. Μπορεί η Ελλάδα να ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος  μιας αλυσίδας, όχι όμως τόσο στερεής. Και σ’ αυτό φταίει ο τρόπος που λειτούργησε το όλο οικονομικό μοντέλο.

Το πειραματόζωο!
 Με την αμέριστη συμπαράσταση του Παπανδρέου έγινε τελικά η Ελλάδα το πειραματόζωο. Είναι η πρώτη στην οποία εφαρμόζεται η θεραπεία του ΣΟΚ. Από την έκβαση του πειράματος θα κριθεί το μέλλον και της ευρωπαϊκής περιφέρειας και του πυρήνα της Ευρώπης, που εδώ και οχτώ χρόνια επικρατούν οι απόψεις ορισμένων που παριστάνουν τους ειδικούς. Μόνο που μέχρι στιγμής αντί να καλυτερεύει η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται. Και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν κατά πώς ελπίζουμε τότε ένα είναι σίγουρο. Κινδυνεύει η συνοχή της Ευρώπης. Και τότε ποιος ξέρει τι ιδέες θα περάσουν απ’ το μυαλό των ισχυρότερων που και στο παρελθόν ισοπέδωσαν τις χώρες της Ευρώπης. Ό,τι και να υποθέτουμε, όσο η ανάπτυξη καθυστερεί, όλα είναι πιθανά.

Ήταν ακατάλληλοι!
 Αν οι πολιτικοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα αλλά και οι αντιπολιτεύσεις που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων φρόντιζαν για την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού, τώρα δεν θα τους επιβάλλονταν  οι επόπτες. Πρώτα τους έκριναν ανίκανους να  πάρουν αποφάσεις και να εκπονήσουν το εθνικό τους σχέδιο και μετά τους απέρριψαν και κάνουν ό,τι εκείνοι κρίνουν αναγκαίο. Και οι δικοί μας επιμένουν να παριστάνουν τους υπουργούς, υφυπουργούς και γραμματείς κάποιας αόρατης κυβέρνησης, που υποτίθεται ότι δουλεύει για να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της. Είμαστε πολύ άτυχοι. Και δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη. Λέτε να απορρίψουμε την κοινοβουλευτική Δημοκρατία;
Θεανώ Βλάχου