ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Δρόμοι και… κορδέλες!
Ένα μικρό… αλαλούμ επικρατεί αναφορικά με το πότε θα γίνουν τα εγκαίνια στα τμήματα των οδικών αξόνων που προβλέπεται να δοθούν στην κυκλοφορία της Παρασκευή, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο κομμάτι της Ιόνιας Οδού που αφορά άμεσα κι εμάς εδώ στην Ήπειρο. Τις κορδέλες και στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους θέλει να κόψει ο Αλέξης Τσίπρας για προφανείς λόγους, Όμως, το ρευστό πρόγραμμά του εμποδίζει την οριστικοποίηση των τελετών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Έτσι, ενδέχεται δύο από τους δρόμους να εγκαινιαστούν μετά το Πάσχα, χωρίς να έχει προηγουμένως διευκρινιστεί αν αυτοί θα αποδοθούν πρώτα στην κυκλοφορία και μετά θα ξανακλείσουν για μια ημέρα για τα εγκαίνια. Πράγματι, μεγάλο το… πρόβλημα!
Κ.Α.

Προσβάλλει και Αλβανούς!
Σωστή η επισήμανση φίλου αναγνώστη στη στήλη! Όπως μας είπε, ο Λίλα με τις κατά καιρούς δηλώσεις και χειρονομίες του δεν προσβάλλει μόνο τους Έλληνες, τη χώρα που τον φιλοξενεί και του δίνει ψωμί. Προσβάλλει και όλους εκείνους τους συμπατριώτες του που είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί. Δε μιλάμε για τους Βορειοηπειρώτες μόνο. Υπάρχουν και πολλοί Αλβανοί ορθόδοξοι. Παλιότερα, εξάλλου, υπήρχε αλβανική ορθόδοξη εκκλησία, την οποία κατήργησε το καθεστώς Χότζα. Σήμερα φυσικά έχουν την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αλβανίας με επικεφαλής τον Αναστάσιο, μία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας. Άλλο σχόλιο περιττεύει…
Κ.Α.

Να εξευμενίσει…
Με απόφαση της κυβέρνησης πληθαίνουν οι ταυτότητες των διαμερισμάτων. Εκεί που μας επέβαλαν να έχουμε ενεργειακό πιστοποιητικό για τα διαμερίσματα πάνω από 50 τ.μ τώρα με απόφαση του Τσίπρα επεκτάθηκε και στα μικρότερα διαμερίσματα. Και δεν του έφθασαν μόνον αυτά. Επεκτάθηκε και σε άλλα πιστοποιητικά. Λες να έχει τύψεις που είναι καλοβολεμένος για όλη του τη ζωή και θέλει να καλοπιάσει τους μηχανικούς που βρίσκονται σε απόγνωση; Πάντως και τα νέα πιστοποιητικά προσθέτουν οικονομικά βάρη στους πολίτες. Λίγος φόρος παραπάνω στα έσοδα από ενοίκια, λίγα έξοδα παραπάνω για τα πιστοποιητικά, λίγο ο ΕΝΦΙΑ και αν προσθέσεις και τα απλήρωτα ενοίκια απαξιώνουν εντελώς την όποια ιδιοκτησία…
ΜΑΤ

Μεγαλοστομίες…
Οι τόσο ευαίσθητοι αριστεροδεξιοί που μας κυβερνούν, μας ανακοίνωσαν ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα τα έβαζαν στους παιδικούς σταθμούς για να πάνε περισσότερα νήπια! Και τώρα που με τις αυταρχικές τους αποφάσεις κατάφεραν να κριθεί μη νόμιμος ο διαγωνισμός και αναγκάζονται να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν, από πού θα καλύψουν τις θέσεις για περισσότερα νήπια; Αλλά ο υπουργός αφού εκτέθηκε με τις αυταρχικές του αποφάσεις τώρα δεν προκαλεί με τις δηλώσεις του. Ασχολείται φαίνεται με το... διάστημα και άφησε ήσυχο τον πλανήτη γη…
Θ.

Πεζόδρομοι σε… κατάληψη!

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Οι πεζόδρομοι, όπως η Βλαχλείδη, η Ζυγομάλη, η Γρηγ. Σακ­κά, η Μιχ. Αγγέλου, γεμίζουν κατά διαστήματα από μηχανάκια και αυτοκίνητα που σταθμεύουν… κανονικά πάνω τους, εμποδίζοντας πεζούς και μικρά παιδιά να κυκλοφορούν»! Αυτό επισήμανε χθες στη στήλη αγανακτισμένος αναγνώστης, ζητώντας η Τροχαία να κάνει καμιά βόλτα απ’ τους πεζόδρομους για να βάζει τάξη. Δεν έχει άδικο, εδώ που τα λέμε!..
Κ.Α.

Έλλειμμα αγωγής…
Μπάζα και κλαδέματα από δέντρα και φυτά «στολίζουν» τη νότια πύλη του Κάστρου, ένα σημείο απ’ το οποίο διέρχονται καθημερινά και πολλοί Γιαννιώτες και πολλοί τουρίστες. Προφανώς κάποιοι… έξυπνοι έκαναν τη δουλειά στα σπίτια τους και σκέφτηκαν να τα παρατήσουν εκεί, χωρίς να καλέσουν φορτηγάκι του Δήμου να τα μαζέψει (φωτό αριστερά). Λίγο πιο κάτω άλλοι άφησαν άδειους μεταλλικούς τενεκέδες εκτός κάδων. Κανονικά έπρεπε να τους ρίξουν σε κάδο ανακύκλωσης, αλλά… Συμπέρασμα: Ακόμα έχουμε στα Γιάννενα μεγάλο έλλειμμα αγωγής ως πολίτες!
Κ.Α.

* * *

Δύο διαφορετικοί κόσμοι…
Τελικά αυτοί που έχουν στα χέρια τους τη δύναμη δημιούργησαν έναν ανυπόφορο κόσμο! Έναν κόσμο που συντηρεί τους πολύ πλούσιους και τους πολύ φτωχούς. Μπορεί να γνώρισε η Ευρώπη την πιο μακρά περίοδο ειρήνης αλλά σ’ αυτό το διάστημα έγιναν πολλά. Τα διάφορα συμφέροντα… ξεσάλωσαν και απέκτησαν τέτοια δύναμη που όποιος προσπάθησε να τους ξεβολέψει βρέθηκε διωκόμενος και χωρίς δουλειά. Με την απόφαση που πήραν τη δεκαετία του ’80 για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων έζησαν ζωή χαρισάμενη οι διάφοροι επενδυτές δημιουργώντας εστίες μεγάλου πλούτου που τον προστάτευσαν από την αφαίμαξη της φορολόγησης. Έτσι τα πολλά γίνονταν περισσότερα, ενώ η φτώχεια εξελίσσονταν σε  επιδημία.

Δεν θα υπάρξει λύση!
Το ξέρουν όλοι αλλά δεν κάνουν τίποτε για να διορθώσουν την κατάσταση. Η λύση είναι μία. Η εξάλειψη της φτώχειας! Δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσουν ασφαλείς οι κοινωνίες αν δεν έχουν οι πολίτες δουλειά που να τους επιτρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια. Κι όσο αυτό δεν είναι στις προτεραιότητες των οικονομικά ισχυρών η κατάσταση θα διαιωνίζεται και θα γίνεται όλο και χειρότερη. Κι αν αυτή η θλιβερή κατάσταση παγιώνεται στην Ευρώπη σκέψου σε ποια κατάσταση βρίσκονται άλλοι λαοί στην  Ασία, στην Αφρική ή ακόμη και στη Ν. Αμερική! Και η προσπάθεια των ισχυρών κατατείνει όχι μόνο να μας στερήσει το δικαίωμα στην εργασία, αλλά μας σπρώχνουν όλο και πιο κοντά στη δουλεία…

Δύο ταχυτήτων…
Τελικά φαίνεται πως και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιούργησε πολίτες δύο ταχυτήτων που είχαν διαφορετικά δικαιώματα. Στο Λουξεμβούργο για παράδειγμα εγκαταστάθηκε ένα προστατευμένο καταφύγιο για τους έχοντες που δεν φορολογούνται. Κι ενώ το άτυπο Γιούρογκρουπ παίρνει τις αυταρχικές αποφάσεις που αφορούν στη λιτότητα, και στην εξαντλητική φορολόγηση των μη εχόντων πολιτών της Ευρώπης δεν ασχολείται με όσα συμβαίνουν σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε! Ούτε απασχολείται με την άρνηση διαφόρων συντεχνιών, όπως είναι και οι εφοπλιστές, που απειλούν τα κράτη πως αν τους φορολογήσουν θα υψώσουν σημαία άλλου κράτους πιο φιλικού σ’ αυτούς. Έτσι τα βάρη πέφτουν μόνο στους απλούς πολίτες.

Γιατί απέτυχε;
Γιατί το ευρωπαϊκό όνειρο απέτυχε να δώσει ίσες ευκαιρίες στους λαούς του; Οικοδόμησαν μεγαθήρια για να στεγάσουν τα όργανα που δημιούργησαν, που το κόστος λειτουργίας τους είναι προκλητικότατο. Μεταφέρουν την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου μία εβδομάδα κάθε μήνα με τεράστιο κόστος, ενώ οι αποφάσεις του δεν είναι ουσιαστικές για τη διαχείριση των οικονομικών των χωρών μελών. Δείτε τι έγινε με τις χώρες που μπήκαν στα μνημόνια. Το άτυπο Γιούρογκρουπ έδινε τις εντολές και το Ευρωκοινοβούλιο παρακολουθούσε αμέτοχο τις εξελίξεις και την υποβάθμιση της ζωής των Ευρωπαίων. Κι αν δεν αλλάξουν τα κακώς κείμενα άμεσα, τότε όλα θα γίνονται χειρότερα..
Θεανώ Βλάχου