ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Και τουρκικά αρωματικά!
Τι κι αν η Ήπειρος έχει τεράστια ποικιλία αρωματικών φυτών, τι κι αν άρχισε και η δημιουργία τέτοιων ντόπιων μονάδων... Στην αγορά των Ιωαννίνων, έκαναν την εμφάνισή τους, συσκευασίες τέτοιων φυτών από την τουρκική εταιρία Dogus. Αναζητείται (ίσως και να έχει βρεθεί) και αντιπρόσωπος μάλιστα για τη διακίνησή τους σε καταστήματα και σε σούπερ μάρκετ. Και εδώ μας πέρασαν - δυστυχώς- οι γείτονες.
Ν.

Έχουν δεμένα τα χέρια οι Δήμοι…
Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθαριότητας σε όλους τους Δήμους της χώρας, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θέτει το 24μηνο ως ανώτατο χρόνο υπηρεσίας των συμβασιούχων, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους ΟΤΑ πανελλαδικά.
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας έκαναν χθες (φωτό) και συμβασιούχοι στους ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, παραδίδοντας στον Γεν. Γραμματέα ψήφισμά με τα αιτήματά τους.
Το λόγο έχει η Κυβέρνηση, αφού και τα χέρια των Δήμων είναι δεμένα…
Ε.
Φορολόγηση παροχών σε είδος!
Επανήλθε κάποια στιγμή  το θέμα της φορολόγησης των παροχών σε είδος! Αυτό αφορούσε μόνο τους κοινούς θνητούς; Γιατί για τους πολιτικούς δεν ακούστηκε  κουβέντα! Ο πολιτικός κόσμος  απολαμβάνει πάμπολλες παροχές - εκτός της συγκεκριμένης αποζημίωσής τους που και αυτή δεν φορολογείται στο σύνολό της -  οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται  στη φορολόγησή τους! Πώς αυτοί ξεφεύγουν; Μα αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί τρώνε και το πεπόνι. Μήπως τώρα που βρισκόμαστε εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, ήρθε η ώρα να αποφασιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων ανεξαιρέτως των φορολογουμένων, μηδέ εξαιρουμένων των πολιτικών;
Θ.

Μας πήραν και την... Κασιάτα!
Μετά τις χυλοπίτες Μετσόβου, που παράγονται στην Αττική και πωλούνται σε γνωστό σούπερ μάρκετ ανά την Ελλάδα, τώρα μας «πήραν» και την ονομασία (γιατί μόνο αυτό πουλάνε) της «Κασιάτα Ζαγορίου» που παράγει  αρτοβιομηχανία με έδρα την Κοζάνη. Στο τέλος δεν θα μείνει ηπειρωτικό προϊόν, που να μπορεί να κατοχυρωθεί ως ονομασία από Ηπειρώτες επιχειρηματίες ή και φορείς.
Ν.

Εδώ γιατί δεν το κάνουν;
Στη Γερμανία εκπαίδευσαν αποφοίτους των νομικών σχολών τους, προκειμένου να κάνουν την καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών δίνοντάς τους και κάποια αμοιβή. Έτσι κατάφεραν να απογράφουν 2.000 άτομα καθημερινά. Εδώ περιμένουν να τους στείλει η Ευρώπη εκπαιδευμένους υπαλλήλους, για να κάνουν αυτή τη δουλειά οι οποίοι δεν έφθασαν ακόμη και στα κέντρα υποδοχής των νησιών γίνεται το έλα να δεις. Μήπως θάπρεπε και εδώ να αυτοοργανωθούν για να γίνει αυτή η δουλειά που όσο χρονίζει, τόσο περισσότερα προβλήματα προκαλεί και στη χώρα και στους ίδιους τους πρόσφυγες;
MAT

Ύμνος στην Λιτότητα…

Η λιτότητα στην σύγχρονη Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν. Στην αρχαιότητα όμως φαίνεται ότι την εξυμνούσαν. Έτσι ο Θηβαίος κυνικός φιλόσοφος Κράτης (περ. 368-285 π.Χ.), μαθητής του Διογένη από την Σινώπη, συνέγραψε τον «Ύμνο στην Ευτέλεια». Ευτέλεια, στην αρχαιότητα δεν σήμαινε μόνο την φτήνια και την μικροπρέπεια, αλλά και την οικονομία, λιτότητα (βλ. LIDDELL – SCOTT, μέγα λεξικόν της Ελλ. Γλώσσης), έτσι «φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας» = μετά λιτότητος, άνευ πολυτελείας.
Παραθέτω το αρχαίο κείμενο με την μετάφραση του φιλόλογου Σταύρου Γκιργκένη.

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΛΕΙΑ
Χαίρε, θεά δέσποιν’, σοφών ανδρών αγάπημα,
Ευτελία, κλεινής έγγονε Σωφροσύνης·
σήν αρετήν τιμώσιν, όσοι τα δίκαι’ ασκούσιν…
………..
Χαίρε θεά δέσποινα, σοφών ανδρών η αγάπη,
Ευτέλεια, της Σωφροσύνης εγγονή της ξακουστής,
Τη δύναμη σου την τιμούν όσοι το δίκαιο πράττουν.

Λέτε να τον επιβάλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως ύμνο της Ελλάδος;
Αντώνης Ν. Βενέτης

* * *

Το αλαλούμ των θεσμών
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Έλα όμως που αγνόησαν επιδεικτικά την απαίτησή του για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, χρησιμοποιώντας το αφελές επιχείρημα ότι η ίδια η Ελλάδα τα δέχθηκε. Τι σχεδιάζουν στο φως και τι στο παρασκήνιο δεν το γνωρίζουμε. Πάντως όσο ο μέγας Σόιμπλε έχει το πάνω χέρι σε όσα αποφασίζονται αλίμονο από τους Ευρωπαίους… Και όλοι οι άλλοι οικονομολόγοι και αρχηγοί κρατών, υποκύπτουν στις αποφάσεις εκείνου που δείχνει να μισεί τους πολίτες… Όσο καταφέρνει να υποβαθμίζει τη ζωή τους, τόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση αισθάνεται. Αγριεύει όταν σε κάτι δεν πειθαρχούν οι ομόλογοί του. Και ηρεμεί το πρόσωπό του, όταν υλοποιούνται κατά γράμμα οι εντολές του.

Πώς τα καταφέρνει;
Δεν ξέρω τι λέει και τι κάνει στη Γερμανία και πώς πείθει τους πολίτες για την ορθότητα των δικών του απόψεων. Υπάρχουν Γερμανοί εγκατεστημένοι από χρόνια στην Ελλάδα που ζουν από κοντά τα αποτελέσματα των αποφάσεων Σόιμπλε και ξέρουν να κρίνουν αντικειμενικά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με όσους ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί. Ίσως ο Σόιμπλε βρήκε τρόπο να υπερασπίζεται και να καλύπτει ακόμη και τις μίζες που τις βαφτίζουν συναλλαγές δημοσίων σχέσεων και δεν τις φορολογούν. Πάντως τα χρωστούμενα, τόσο από τις καταστροφές που μας προκάλεσαν στον πόλεμο, που εκείνοι επέβαλαν στην Ελλάδα, όσο και από το κατοχικό δάνειο που… ξέχασαν να το αποπληρώσουν, δεν συζητούνται ανάμεσα στους πολίτες και στην κυβέρνησή τους.

Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν!
Είναι αδύνατο οι σκεπτόμενοι Γερμανοί να μη γνωρίζουν ότι οφείλουν πρώτα να είναι εκείνοι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και μετά να μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, για να αποπληρώσουμε τα δάνεια που περιέργως, ενώ τα παίρναμε από τις αγορές, βρέθηκαν να τα χρωστάμε στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Πότε ζητήσαμε εμείς δάνεια από χώρες μέλη της Ε.Ε., δεν το μάθαμε ποτέ. Οι περισσότερες χώρες ήταν στο κακό τους το χάλι, Τα χρέη που είχαν ήταν απλησίαστα. Πώς λοιπόν μας έδιναν δάνεια; Αυτό το μεγάλο μπέρδεμα με τους δανεισμούς και τα υπέρογκα χρέη, πώς δημιουργήθηκαν και γιατί αυτοί που σήμερα κελαϊδάνε και μας δίνουν εντολές, δεν τα ήλεγξαν έγκαιρα; Αν όλοι αυτοί ήταν ακατάλληλοι για το ρόλο τους, οι λαοί γιατί να πληρώνουν τους ερασιτεχνισμούς άλλων;

Τους απασχολεί μόνο η Ελλάδα...
Γιατί είναι τόσο μεγάλη η έγνοια του Σόιμπλε για τα χρέη της Ελλάδας; Δεν έτυχε να ακούσει πόσα χρωστούν οι Ιταλοί ή οι Γάλλοι; Υπάρχει χώρα που να μην έχει χρέη; Η ίδια η Γερμανία δεν οφείλει χρήματα από δάνεια; Τι έκαναν κάθε τόσο στις Συνόδους Κορυφής και στο Γιούρογκρουπ, που εκείνος ίδρυσε για τους δικούς του λόγους; Ήθελε τόσο να κινεί τα νήματα της οικονομίας, που βρήκε τρόπο να αγορεύει και να δίνει εντολές. Και γιατί τόση επιμονή για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Ελληνικών τραπεζών; Οι Ιταλικές δεν χρειάζονται τόνωση; Η δική του μεγάλη τράπεζα σε ποια κατάσταση βρίσκεται; Γιατί της επέβαλαν πρόστιμα οι ΗΠΑ; Αν δεν το κατάλαβε, είναι ακατάλληλος για το ρόλο που διεκδίκησε…
Θεανώ Βλάχου