ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Ολοκληρωμένη δουλειά!
Αν χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Ελένη» η καλύτερη λύση θα ήταν με έξοδα της Υπατης Αρμοστίας να δημιουργήσουν κέντρο για όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα πριν εξαφανιστούν. Αυτά τα κτήρια έχουν κατασκευαστεί για παιδιά. Μπορούν να στεγάσουν χωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια. Μαγειρεία, τραπεζαρίες, αίθουσες μελέτης, αίθουσα τελετών, γήπεδο κ.λπ. προσφέρονται για παιδιά και λιγότερο για οικογένειες. Και αν δημιουργήσουν εδώ τον πρότυπο χώρο προστασίας παιδιών μπορούν να δουλέψουν ντόπιοι άνεργοι με τα κατάλληλα προσόντα για κάθε ειδικότητα και η τοπική αγορά θα τονωθεί από τη λειτουργία του. Αλλά ποιοι να ασχοληθούν με τέτοια …μικροπράγματα; Το πολύ-πολύ να βάλουν κάποιες οικογένειες που είναι δύσκολο να συγκατοικήσουν στο ίδιο κτίριο έτσι όπως είναι δομημένο.
Θ.

«Καυτή» περίοδος…
Έχουμε μπει σε περίοδο ξηρασίας, άκρως επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιάς και… ο θεός να βάλει το χέρι του, αφού τα εναέρια μέσα που διαθέτουμε ως χώρα είναι ανεπαρκή! Μετά τον Άγιο Ιωάννη Ελεούσας, χθες εκδηλώθηκε φωτιά στο Νεοχώρι για την οποία ήρθε στα Γιάννενα και αεροπλάνο ώστε να βοηθήσει στην κατάσβεση. Δύσκολα τα πράγματα και έχουμε μπροστά μας μισό καλοκαίρι ακόμα!
Κ.Α.

Ακύρωση λόγω Τουρκίας!
Μπορεί να περίμεναν αρκετά χρόνια οι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα για να ακολουθήσουν την τοπική μας ομάδα σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι, αλλά διάφορες συγκυρίες δεν επιτρέπουν σε πολλούς απ’ αυτούς να βρεθούν στο Σκίεν της Νορβηγίας. Ο λόγος για τους φιλάθλους της ομάδας που είχαν κανονίσει την εκδρομή τους στη σκανδιναβική χώρα μέσω Κωνσταντινούπολης και μάλιστα επρόκειτο να διαμείνουν κι ένα βράδυ εκεί. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία απέτρεψαν 40 περίπου φίλους της ομάδας να ταξιδέψουν, καθώς υπάρχει έντονο το κλίμα του φόβου και της ανασφάλειας. Έτσι, οι άτυχοι οπαδοί ετοιμάζονται για το επόμενο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι που θα διεξαχθεί στην Ολλανδία, εφόσον ο ΠΑΣ αποκλείσει τους Νορβηγούς…
Ν.Γ.

Διορισμοί αναπληρωτών…
Γιατί διορίζουν αναπληρωτές; Κάποιοι αποσπάστηκαν σε άλλες υπηρεσίες μακριά απ’ τα σχολεία τους και στις θέσεις τους διορίζονται οι αναπληρωτές τους; Κι αν είναι έτσι εμείς γιατί να πληρώνουμε διπλά κάθε εκπαιδευτικό που βάζει πλώρη με απόσπαση για υπουργείο, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, βουλευτές και κόμματα επειδή βαριέται να διδάσκει κρατώντας όμως και την οργανική του θέση; Ας διοριστούν μόνιμα σ’ αυτές τις θέσεις εκπαιδευτικοί με μεράκι για τη δουλειά τους και οι άλλοι ή να επιλέξουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους ή να απολυθούν. Γιατί τα διοικητικά καθήκοντα που επιλέγουν να προσφέρουν μπορούν να τα προσφέρουν καλύτερα εκείνοι που σπούδασαν αυτό το αντικείμενο και βρίσκουν …πιασμένες τις καρέκλες από εκείνους που έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία τους…
ΜΑΤ

Σκοτάδι στο Άλσος…

Στο σκοτάδι έχει βυθιστεί τις τελευταίες τρεις μέρες η περιοχή του Άλσους, ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, με τους κατοίκους να ζητούν άμεση αποκατάσταση του φωτισμού, καθώς μόλις νυχτώνει το πέρασμα από το χώρο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Μεταφέρουμε την επισήμανση αναγνωστών, με την ελπίδα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών να κινηθούν τάχιστα και να διορθώσουν τυχόν βλάβες στις κολώνες φωτισμού. Αλλού καίνε οι λάμπες μέρα μεσημέρι και αλλού επικρατεί η πλήρης συσκότιση. Συμβαίνουν κι αυτά, αρκεί οι παραλείψεις να διορθώνονται άμεσα…
Ε.

Σα να λέμε πάρκιγκ…
Αν δεν κάνουμε λάθος, ο πεζόδρομος πίσω ακριβώς απ’ το δημαρχιακό μέγαρο είναι πεζόδρομος κι όχι πάρκιγκ! Όχι τίποτε άλλο, αλλά χθες το πρωί ο φακός της στήλης «τσάκωσε» κάμποσα Ι.Χ. σταθμευμένα πάνω στις καινούριες πλάκες του. Κανονικά στον συγκεκριμένο πεζόδρομο πρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν μόνο οχήματα από τις πολυκατοικίες που βρίσκονται στο ένα άκρο του και κανένας άλλος. Μήπως λοιπόν να μπει μία μπάρα για να εμποδίζει τους απρόσκλητους «επισκέπτες»; Καλό θα ήταν…
Κ.Α.

* * *

Ο κόφτης επί το έργον…
Έφεραν που έφεραν τον «κόφτη» δεν τον προγραμματίζουν να ξεκινήσει από την ελάφρυνση του όλου νομοθετικού πλαισίου του ελληνικού κράτους που απέκτησε καθώς περνάνε τα χρόνια τέτοιο βάρος που κατέστη ασήκωτο; Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν τέτοιο πρόβλημα αλλά πήραν μέτρα και διέγραψαν ένα μεγάλο αριθμό νόμων καθιστώντας τη νομοθεσία τους πιο λειτουργική αλλά και κατανοητή. Όλοι το ξέρουν και οι ειδικοί το επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση. Η πολυνομία στην Ελλάδα, οι ασάφειες, οι δυσκολονόητοι νόμοι και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι των υπουργών, αλλά και η ισχύς νόμων από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, αν βέβαια δεχθούμε ότι ιδρύθηκε κάποτε κράτος με κανόνες, δημιούργησαν μία κατάσταση που βγήκε εκτός ελέγχου…

Θέατρο του παραλόγου!
Κάθε νέα κυβέρνηση που αναλαμβάνει καθήκοντα στοχεύει πρώτα στην αλλαγή των νόμων. Δήθεν θέλουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον αλλά περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την όλη κατάσταση. Και μη νομίσουμε ότι μόνο όταν αλλάζουν κυβερνήσεις προσθέτουμε κι άλλους νόμους στο ήδη βεβαρημένο νομοθετικό μας πλαίσιο. Κάθε υπουργός που αλλάζει, ακόμη και αν προέρχεται από την ίδια κυβέρνηση, τους νόμους βάζει στο στόχαστρό του. Φιλοδοξεί να αλλάξει αυτά που δεν του αρέσουν. Όχι πως συγκροτεί ειδικές επιτροπές ή ακόμη και διακομματικές ώστε αυτά που θα ψηφίσουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια αλλά απλά βάζει την προσωπική του σφραγίδα και όπου τον βγάλει… Εξ άλλου, ξέρει πως όταν τον αντικαταστήσουν ο νέος υπουργός τα ίδια θα κάνει.

Ράβε – ξήλωνε…
Ειδικοί σε θέματα νομοθεσίας εκφράζουν την αγανάκτησή τους με τις πρακτικές που εφαρμόζουν όλοι σχεδόν οι υπουργοί. Τροποποιούν νόμους αλλάζοντας μεμονωμένα άρθρα που αλλοιώνουν την όλη φιλοσοφία του ήδη ψηφισμένου νόμου. Και για να τα περάσουν γρήγορα τα βάζουν μέσα σε άσχετους με το αντικείμενό τους νόμους κι έτσι καταφέρνουν να μη γνωρίζει κανένας τι τελικά ισχύει! Οι τριακόσιοι της Βουλής κάθε μέρα ασχολούνται με τη συζήτηση νέων νόμων. Επιτέλους, ας μειώσουν τον αριθμό των βουλευτών μήπως και μας απαλλάξουν από την διαρκή ψήφιση νέων νόμων. Αυτό το ράβε ξήλωσε στη νομοθεσία οδήγησε σε μεγάλη επιβάρυνση το όλο σύστημα και δημιούργησε το άλλο μεγάλο πρόβλημα τη γραφειοκρατία που είναι η τροχοπέδη σε κάθε πρωτοβουλία.

Χρειάζονται μετάφραση;
Και σαν να μην έφθαναν οι τόσοι νόμοι, επειδή είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητοί από τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης έρχονται και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι, τα πρόσθετα βαρίδια, για να εξηγήσουν τους νόμους ωσάν να είναι γραμμένοι σε ξένη γλώσσα! Άλλα κράτη έχουν ειδικές επιτροπές που συντάσσουν τα κείμενα των νόμων ώστε να είναι κατανοητά και να μη χρειάζονται πρόσθετες διευκρινήσεις. Δεν περνάει για ψήφιση κανένας νόμος αν δεν έχει την υπογραφή της επιτροπής. Τι να ελπίσουμε για την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα; Καμία κυβέρνηση δεν καταπιάστηκε σοβαρά με το πρόβλημα. Απλά σωρεύουν κι άλλους νόμους στο ήδη υπέρβαρο πλαίσιο χωρίς τύψεις.
Θεανώ Βλάχου