ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Απευθείας ανάθεση!..
Θα αλλαχθεί όπου να’ναι το ύφασμα στα καθίσματα της αίθουσας «Βασ. Πυρσινέλλα» του Πνευματικού Κέντρου κι αυτό είναι καλό, γιατί η φθορά είναι μεγάλη! Γιατί όμως το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου δεν προκήρυξε διαγωνισμό για το συγκεκριμένο έργο, αλλά αποφάσισε την απευθείας ανάθεσή του; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ο Πρόεδρός του Κώστας Γκόγκος θα πρέπει να απαντήσει με πειστικά επιχειρήματα! Η ανάθεση έγινε, σύμφωνα με διαδόσεις, σε εταιρία από τη Θεσσαλονίκη, παρόλο που και τοπικές επιχειρήσεις είχαν καταθέσει προσφορές για να αναλάβουν το έργο!

Γιατί όχι Γιαννιώτες;
Θα μπορούσε να διεξαχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για τα καθίσματα της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου και, με όρο εντοπιότητας του αναδόχου. Πόση πια διαφορά θα είχαν οι τιμές τους σε σχέση με αυτές που έδωσε η εταιρία απ’ τη Θεσ/νίκη; Γιατί να μην προτιμηθούν Γιαννιώτες επιχειρηματίες που περνούν δύσκολες ώρες αντί των ξένων; Αμείλικτα τα ερωτήματα… Όπως και να ‘χει, η απευθείας ανάθεση έργων είναι από μόνη της απαράδεκτη ως πρακτική στην εποχή που διανύουμε, ειδικά όταν μιλάμε για παρεμβάσεις με αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό. Το συγκεκριμένο θέμα έφερε μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, μέλος Δ.Σ. του Πνευματ. Κέντρου, ζητώντας να μπει επιτέλους φρένο στις απευθείας αναθέσεις!
Κ.Α.

Λήξη ή νέο ξεκίνημα;
Στις αρχές του Μάη οι χώρες που επλήγησαν από τις γερμανικές θηριωδίες γιόρτασαν τη λήξη του πολέμου και τη συντριβή της χιτλερικής κυριαρχίας. Αυτή η νέα μορφή οικονομικής κυριαρχίας που επιβάλλεται από τους εκπροσώπους της ίδιας χώρας πού θα μας οδηγήσει; Τα όπλα, τις σφαγές, τις δολοφονίες τα βλέπαμε. Ετούτα που δεν βλέπουμε, πού μας πάνε; Ποια είναι τα σημερινά τους σχέδια; Πάντως αλληλέγγυοι στα προβλήματα της Ευρώπης δεν δείχνουν. Το αντίθετο μάλιστα. Προσπαθούν να επιβάλουν συνθήκες φτωχοποίησης των λαών. Ένας νέος πόλεμος, με νέου τύπου όπλα και με απρόβλεπτες εξελίξεις… Πάντως, όποιες εντολές εκπορεύονται από τα ίδια κέντρα σε καλό δεν θα μας οδηγήσουν γιατί έχουν μέσα τους το σπέρμα της αναλγησίας.
ΜΑΤ  

Για να τους καλύψει…
Μέχρι και την εικόνα της Παναγίας Σουμελά υποδέχθηκε ο Καμμένος στο υπουργείο, υποχρεώνοντας τους πιστούς να περάσουν από εκεί για να την προσκυνήσουν! Βλέπεις, έπρεπε να δείξει την ευσέβειά του προκειμένου να καλύψει τις δηλώσεις των νέων φίλων του περί αθεΐας κλπ. Πάντως, ο Φίλης δεν ήταν παρών αλλιώς θα ερχόταν σε δύσκολη θέση ακούγοντας και τα περί γενοκτονίας των Ποντίων. Βάστα με να σε βαστώ, να διατηρηθούμε στην εξουσία! Τώρα που ο Πάνος απολαμβάνει τιμές και δόξες λέτε να θέλει να τις χάσει; Γι’ αυτές ζει και θα κάνει ό,τι περνάει απ το χέρι για να μη τις χάσει… Μέχρι και για τα μισθολόγια των ενστόλων θα βρει …εν καιρώ, κωδικούς από το υπουργείο Άμυνας! Επειδή αντέδρασε, του εκχώρησε ο Αλέξης την ευθύνη να βρει ισοδύναμα…
Θ.

Τα πούλμαν είναι εδώ!

Μπορεί ο Δήμος Ιωαννιτών να είχε απαντήσει πρόσφατα σε δημοσίευμα του «Π.Λ.» ότι τα τουριστικά λεωφορεία σταματούν στην Παραλίμνιο μόνο για λίγο, ώστε να αφήσουν τους επιβάτες τους και έπειτα φεύγουν, αλλά η πραγματικότητα το διέψευσε αυτό για μία ακόμη φορά! Το πρωί της περασμένης Κυριακής (γύρω στις 11), περπατώντας περιμετρικά του Κάστρου είδαμε έξι – επτά λεωφορεία παρκαρισμένα κανονικότατα μετά την «Κυρά Φροσύνη»! Ένα άλλο δε, ψάχνοντας να βρει θέση, είχε δημιουργήσει πίσω του ουρά από Ι.Χ.! Δεν έχουμε κανένα… κώλυμα με το θέμα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα Σαββατοκύριακα παρκάρουν στην Παραλίμνιο ένα σωρό τουριστικά λεωφορεία!..
Κ.Α.

Και έπαιξε και τιμήθηκε!
Έναν ξεχωριστό… παίκτη είχε η ομάδα των Εκπαιδευτικών στον πρόσφατο αγώνα Μπάσκετ που έδωσαν με τους Μηχανικούς, στο πλαίσιο του Εργασιακού Πρωταθλήματος. Ο λόγος για τον πρώην Πρύτανη Χρήστο Μασσαλά (τακτικό αρθρογράφο του «Π.Λ.»), ο οποίος φόρεσε τη φανέλα των Εκπαιδευτικών και έπαιξε για λίγο με την ομάδα τους, ενώ παράλληλα τιμήθηκε για τη μεγάλη και πολύπλευρη προσφορά του στην πόλη μας! Δίκαιη η τιμή προς έναν άνθρωπο του πνεύματος που σημάδεψε με την παρουσία του τα Γιάννενα και το Πανεπιστήμιό τους. Για την ιστορία, ο Χρ. Μασσαλάς είναι φανατικός φίλος του Μπάσκετ!
Α.

* * *

Όλο και σκληραίνουν!..
Ο Σόιμπλε και η παρέα του δεν έχουν απαιτήσεις για μείωση των κοινωνικών δαπανών μόνο από την Ελλάδα! Μιμούμενοι τους Άγγλους επιδιώκουν να περιορίσουν δραστικά την πρόσβαση στα επιδόματα πρόνοιας για όλους τους μετανάστες, μηδέ εξαιρουμένων των πολιτών της Ε.Ε! Όσοι επιστήμονες από την Ελλάδα ή τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνε να δουλέψουν στη Γερμανία δεν θα έχουν τέτοια δικαιώματα! Αυτά, φαίνεται, ότι σκέφτονται να τα προσφέρουν μόνο στους Γερμανούς πολίτες… Επόμενο στάδιο; Θα τα καταργήσουν από όλους. Τέτοιες ευαισθησίες δεν θα τις έχει πλέον η Ευρώπη. Από δω και πέρα θα επιβιώνουν μόνο οι ισχυροί. Είναι το νέο μοντέλο που σχεδιάζουν οι γνωστοί κύκλοι.

Διαφορετική υποδοχή…
Εννέα εκατομμύρια Σουηδοί υποδέχθηκαν 160.000 πρόσφυγες! Κι όταν λέμε υποδοχή δεν εννοούμε ούτε ελληνικού τύπου, ούτε γαλλικού, ούτε αυστριακού! Εκεί τους εγκατέστησαν σε όλη τη χώρα, τα παιδιά τους παρακολουθούν τα κανονικά σχολεία, οι γονείς εκπαιδεύονται στα Σουηδικά και τα Αγγλικά, τους κάνουν μαθήματα αγωγής του πολίτη για να μάθουν τον τρόπο που λειτουργεί το σουηδικό κράτος και οι πολίτες του, τους εξασφάλισαν τροφή και περίθαλψη και ανέθεσαν σε ομάδες συνταξιούχων να υποδέχονται πρόσφυγες στα σπίτια τους, να συζητούν όλοι μαζί για τον τρόπο που ζουν οι Σουηδοί με σκοπό να γίνει ομαλότερη η προσαρμογή τους στη σουηδική κοινωνία.

Απ’ το κακό στο χειρότερο!
Αν θέλαμε να περιγράψουμε στους πρόσφυγες πώς λειτουργεί το ελληνικό κράτος τι ακριβώς θα τους λέγαμε; Αυτό το μπάχαλο που εμείς βιώνουμε πώς θα τους το περιγράφαμε για να γίνει κατανοητό και να μάθουν να λειτουργούν μέσα σε μια ξένη χώρα; Οι σπασμωδικές κινήσεις των υπευθύνων για την υποδοχή τους έστειλαν το μήνυμα της πλήρους αποδιοργάνωσης. Και γι’ αυτό τολμούν να δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην Ειδομένη ή στο λιμάνι του Πειραιά ή να βάζουν φωτιές σε κέντρα υποδοχής! Αν πίστευαν ότι έχουμε οργανωμένο κράτος δεν θα τολμούσε κανένας να προκαλεί με τη στάση του. Απλά θα συμβιβαζόταν με τους νόμους του κράτους που ο λαός του έκανε τόσες θυσίες για να τους σώσει από πνιγμό και να τους συμπαρασταθεί…

Η κατάρα της φυλής μας…
Πολλά είναι τα λάθη μας γι’ αυτό και βρισκόμαστε σε κίνδυνο κατ’ επανάληψη! Τουρκόσπορους ονόμαζαν οι ντόπιοι τους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από τη Μικρά Ασία! Ως Έλληνες τους καταδίωκαν οι Τούρκοι! Κάποιοι… καθαρόαιμοι χριστιανοί τουρκόσπορο ονομάζουν και τον Πατριάρχη που κατάγεται από την Ίμβρο ενώ προσπαθούν να τον εξαφανίσουν από εκεί οι γκρίζοι λύκοι! Η Ίμβρος είχε την ατυχία να μην  παραμείνει ελληνικό νησί κι έτσι οι κάτοικοί της έχουν τούρκικη υπηκοότητα! Αλβανούς ονόμαζαν τους Βορειοηπειρώτες που έφθαναν εδώ μετά το 1990 ενώ ως Έλληνες τους αντιμετώπιζαν οι Αλβανοί! Πόσα λάθη κάναμε και κάνουμε χωρίς να έχουμε συναίσθηση…
Θεανώ Βλάχου