ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Γιατί όχι και μαθητές;
Μόνο οι επίσημοι και απεσταλμένοι των Μέσων Ενημέρωσης παραβρέθηκαν χθες στις επετειακές εκδηλώσεις στο Μπιζάνι, δηλαδή στην επίσκεψη στα οχυρά και την ενημέρωση, στις καταθέσεις στεφάνων και στην περιήγηση στην έκθεση φωτογραφιών του Πολέμου του 1912 – 13. Άντε και λίγοι κάτοικοι της περιοχής. Δε θα ήταν όμως χρήσιμη για τα Γιαννιωτόπουλα η συμμετοχή σχολείων σε εκδηλώσεις όπως αυτές; Θα μπορούσαν, αντί να διδάσκονται την ιστορία της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων στην τάξη, να αφιερώσουν μια μέρα και να το κάνουν επιτόπου, συνδυάζοντας τις εκδηλώσεις με εκπαιδευτική εκδρομή! Κι όμως…
Κ.Α.
Έφταιξε ο… καιρός!
Ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα στον καιρό που οδήγησε στη ματαίωση της πτήσης προχθές το βράδυ; Μια κανονική βροχή έριχνε στα Γιάννενα και ομίχλη δεν υπήρχε, τουλάχιστον μέσα στην πόλη! Άρα, πού στέκει το περί «δυσμενών καιρικών συνθηκών»! Τελικά, μήπως πρέπει να κλείνει το Αεροδρόμιο μέσα στον χειμώνα και να λειτουργεί μόνο άνοιξη και καλοκαίρι; Μόνο έτσι θα γλιτώσουν οι επιβάτες από την ταλαιπωρία μ’ αυτές τις επαναλαμβανόμενες ματαιώσεις πτήσεων…
Κ.Α.

Πρωτάκουστο…
Μόνο αν συνεργαστούμε στενότερα και συντονιστούμε θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα, δήλωσε ο Γιούνκερ! Πρωτάκουστη δήλωση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Γιατί, αν τηρούσαν αυτές τις προτεραιότητες δεν θα ήταν τα προβλήματα της Ευρώπης σε τέτοια κατάσταση. Θα είχαν λυθεί. Αλλά αυτοί κάθε φορά που ανταμώνουν φιλιούνται σταυρωτά, αστειεύονται με τις γραβάτες τους και τα προβλήματα τα αφήνουν στον… αυτόματο πιλότο. Τώρα τους ταρακούνησε λίγο το προσφυγικό αλλά θα περιμένουμε να δούμε. Θα κάνουν κάτι ουσιαστικό ή θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τη λογική «τα παιδία παίζει»; Κι έχεις και τον Τσίπρα να σου λέει πόσο σκληρά του συμπεριφέρθηκαν οι Ευρωπαίοι! Μόνο σφαλιάρες που δεν παίζουν μαζί του…
MAT

Ουδεμία συμμετοχή…
Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο υπουργείο του Κατρούγκαλου δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία συμμετοχή στη σύνταξη της έκθεσης του υπουργού για το ασφαλιστικό! Μόνος του την έγραψε; Του την έστειλαν έτοιμη; Κι αν όπως λέει είναι απλά ένα κείμενο για διάλογο και μετά τις αποφάσεις θα δοθεί το τελικό κείμενο τότε γιατί την παρέδωσε στους θεσμούς για να την εγκρίνουν; Αν δεν ήταν έτοιμη τότε τι τους παρέδωσε; Κι αν υπό την πίεση των Ελλήνων αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του κειμένου τότε θα την ξαναστείλει στους Ευρωπαίους; Και τότε γιατί τους ταλαιπωρεί να διαβάζουν κείμενα που δεν πήραν την τελική τους μορφή; Μήπως δεν ξέρει τι του γίνεται και ταλαιπωρεί χωρίς λόγο τόσο καιρό επιστήμονες, εργαζόμενους και αγρότες;
Θ.

Συντονισμός για Απόκριες!

Συνάντηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους είχε χθες, μετά την εκδήλωση για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος προκειμένου να συντονιστούν για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις. Την πρώτη Κυριακή των Αποκριών θα γίνουν η καθιερωμένη πια παρέλαση μασκαράδων και το γαϊτανάκι στην Πλατεία, ενώ την δεύτερη Κυριακή θα ανάψουν, όπως πάντα, οι Τζαμάλες. Ο Δήμος θα προσφέρει και φέτος ξύλα και κρασί στους συλλόγους για να κάνουν τις εκδηλώσεις. Πάλι καλά που αυτά δεν κόπηκαν λόγω κρίσης…
Κ.Α.

Ταξίδεψε στη Λέσβο…
Γιατρός από τη Θεσπρωτία, ο Παραμυθιώτης γυναικολόγος - μαιευτήρας Παύλος Μαρέτας, που συγκινήθηκε από το δράμα των προσφύγων, ταξίδεψε στη Λέσβο και σώζει ανθρώπινες ζωές στο αγροτικό ιατρείο της κοινότητα Συκαμιάς. Με την πράξη του αυτή εκπέμπει την ακτινοβολία της ανυστερόβουλης αγάπης και της αλληλεγγύης. Είναι, πραγματικά, φωτεινός ο δρόμος της προσφοράς προς το συνάνθρωπο, όποιος και να είναι αυτός, όποια και να είναι η καταγωγή του. Πόσο επαναστατική στ' αλήθεια είναι η συμπεριφορά του Π. Μαρέτα για την επικρατούσα ωχαδερφιστική νοοτροπία μας. Αλλά και πόσο λυτρωτική…
Η.Μ

* * *

Του έγινε το χατίρι!
Ο Σόιμπλε από φόβο ότι δεν θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα στο σύνολό της η θεραπεία του ΣΟΚ και έχοντας περισσότερη εμπιστοσύνη στον Τόμσεν, κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε το ΔΝΤ να αναμιχθεί πάλι στα της Ελλάδας! Δεν τον προβλημάτισαν ούτε οι λαθεμένοι πολλαπλασιαστές του, ούτε ότι το ελληνικό χρέος έγινε βουνό, ούτε η αδυναμία της χώρας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού της για παροχές υγείας, παιδείας κλπ. Αγνόησε ακόμη και τον ΟΟΣΑ που ζητάει επείγουσες δράσεις για μείωση της λιτότητας ενώ ο αντιπρόεδρος της Γερμανίας Γκάμπριελ επιμένει να τονωθεί η Ελλάδα για να μπει στην ανάπτυξη και να ρυθμιστεί το χρέος της. Ο Σόιμπλε που αγνοεί τις φωνές της σωφροσύνης πότε  θα νιώσει  ικανοποιημένος; Όταν χαθούν όλες οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα;

Δεν το αναφέρει…
Δείχνει ανυποχώρητος σε θέματα που αφορούν στις δικές του υποχρεώσεις προς την Ελλάδα, όπως είναι οι πολεμικές αποζημιώσεις και η αποπληρωμή του δανείου που πήραν από εμάς και ουδέποτε το επέστρεψαν! Εάν εκείνοι φρόντιζαν πριν από κάθε εκπόνηση προγράμματος για τη διαχείριση της υποτιθέμενης ελληνικής κρίσης -λες και η κρίση ταξίδεψε από την Αμερική και εγκαταστάθηκε μόνο στην Ελλάδα- να είναι συνεπείς, θα μπορούσε και η Ελλάδα να ορθοποδήσει γρηγορότερα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που το προσφυγικό ρεύμα την αποσυντονίζει περισσότερο! Λίγα απ’ αυτά που είχε η Γερμανία στη διάθεσή της, τότε που συνέρχονταν από τον πόλεμο που εκείνη προκάλεσε στην Ευρώπη, αν είχε η Ελλάδα και ευρύτερα όλες οι χώρες της Ε.Ε θα είχαν διαφορετική πορεία…

Ας μη ξεχνάνε…
Μετά τον πόλεμο η κρίση της γερμανικής οικονομίας θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρης της δυτικής Ευρώπης! Τότε όμως δεν της επέβαλαν τη θεραπεία του ΣΟΚ αλλά βρήκαν άλλες μεθόδους. Το σχέδιο Μάρσαλ ήταν το κορυφαίο όπλο για να τονώσουν την οικονομία της. Τη χώρισαν με το τείχος σε ανατολική και δυτική όπου αναπτύχθηκαν παράλληλα τα δύο οικονομικά μοντέλα. Η Δυτική Γερμανία  με την υποστήριξη των ΗΠΑ προχώρησε ταχύτατα στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας από το κράτος, έγιναν τεράστιες επενδύσεις στο δημόσιο τομέα, δόθηκαν επιδοτήσεις στις γερμανικές εταιρείες και δεν την πίεσε κανένας να αποπληρώνει τα δάνεια που όφειλε…

Καμία σύγκριση!..
Τότε οι ΗΠΑ δεν είχαν δει τη Γερμανία ως αγελάδα για άρμεγμα, κάτι που σήμερα επιδιώκουν εκείνοι που μας επιβάλουν τα επαίσχυντα μνημόνιά τους. Τότε δεν θέλησαν τον ανταγωνισμό που επιδιώκουν σήμερα. Ήθελαν πραγματικά να τη βοηθήσουν να ορθοποδήσει, όχι όπως υποκρίνονται σήμερα στο ελληνικό ζήτημα. Τότε οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις ξένες εταιρείες να επενδύσουν στη Γερμανία προκειμένου οι γερμανικές  που είχαν πληγεί από τον πόλεμο να μην αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό πριν ανακάμψουν! Αν τότε έμπαιναν στη χώρα ξένες εταιρείες και άρχιζαν τις λεηλασίες θα κινδύνευε το σχέδιο ανάκαμψης. Αυτά πόσο υπολογίστηκαν στα μνημόνια που σχεδιάστηκαν για να σώσουν την Ελλάδα;
Θεανώ Βλάχου