ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

«Παγίδες» στον κόμβο…
Καλός ο νέος κόμβος και οι νησίδες στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων, λίγο μετά το Πέραμα, όμως, ως έχει κρύβει «παγίδες». Η υπάρχουσα σήμανση και η ανυπαρξία φωτισμού τα βράδια αποπροσανατολίζουν τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικά τους επισκέπτες και τους ξένους. «Δύο φορές μπήκα στο αντίθετο ρεύμα επειδή έχασα τον προσανατολισμό μου. Οι πινακίδες σε μπερδεύουν και το βράδυ κυριαρχεί το σκοτάδι», κατήγγειλε στη στήλη αναγνώστης ο οποίος είναι μεν Γιαννιώτης αλλά δε ζει εδώ και ήρθε για διακοπές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλό θα ήταν να μεριμνήσουν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του κόμβου, ώστε να μην έχουμε ατυχήματα…
Κ.Α.

Γιατί αρνήθηκαν τότε;
Για μια εβδομάδα κλείνει ο Δήμος την ταμειακή του υπηρεσία για να γίνουν οι έλεγχοι για το κλείσιμο της χρονιάς! Όταν ο καταδικασθείς σε ισόβια ταμίας ζήτησε να κλείσει η υπηρεσία για να γίνουν έλεγχοι για το έλλειμμα δεν εισακούστηκε. Έτσι  συνέχιζε να λειτουργεί, πήραν τα παραστατικά από το γραφείο του και ερήμην του και χωρίς να ορίσει εκπρόσωπό του πραγματογνώμονα άρχισαν οι έλεγχοι από υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας που τους όρισε ο τότε Δήμαρχος! Ζητάει επίμονα αυτά τα παραστατικά  για να τα ελέγξει αν είναι τα πραγματικά που έχουν την υπογραφή του και δεν του τα δίνουν. Ζητάει επίσης την παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ώστε να μάθουν ποιοι έμπαιναν στο σύστημα και ποιες παρεμβάσεις έκαναν. Τα «ισόβια» πάγωσαν τη Γιαννιώτικη κοινωνία που απαιτεί να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση. Αν είναι ένοχος ο ταμίας να τιμωρηθεί. Αν όμως δεν είναι;
Ε.Ζ.

Και μια κοτσάνα…
Κάθε τόσο πετάει και από μια κοτσάνα ο Σταθάκης. Τώρα σκέφτηκε να βάλει έναν ακόμη φόρο. Κάθε συναλλαγή στις τράπεζες να έχει και το πανωπροίκι της! Το σκέφτηκε πολύ; Δηλαδή κάθε συναλλαγή μας με κάρτα θα έχει και φόρο;  Άντε τώρα να πετύχει αυτό το μέτρο αλλά να τολμήσουν και όσοι έχουν χρήματα στα …στρώματα να τα βάλουν στους λογαριασμούς τους. Μήπως θα βγάζαμε περισσότερα αν φορολογούσαμε τις βλακείες που λένε κάθε τόσο; Αυτοί κοιμούνται, ξυπνάνε και ένα νέο φόρο εφευρίσκουν. Είναι αυτοί που εξόρκιζαν τον ΕΝΦΙΑ και τώρα όχι μόνο μας τον φόρεσαν στο λαιμό αλλά κι όταν ρίξουν τις αντικειμενικές αξίες θα συνεχίσουν να μας φορολογούν. Και για να τον ξεχάσουμε και για να δείξουν συνεπείς απλά θα του αλλάξουν όνομα…
ΜΑΤ

Θέλουν και αναδρομικά!
Δεν χόρτασαν οι βουλευτές μας όσο ήταν εν ενεργεία θέλουν και τα «πανωπροίκια» τους! Διεκδικούν αναδρομικά! Δηλαδή να τους επιβραβεύσουμε για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τα οικονομικά του κράτους! Θα θέλαμε έναν κατάλογο όσων επιμένουν στη διεκδίκηση ώστε να μην τους παίρνει όλους η κλάρα. Έτσι θα βγάλουμε και εμείς  τα συμπεράσματά μας. Η βουλευτική ιδιότητα δεν είναι επάγγελμα. Έτσι δεν μπορούν να παίρνουν και σύνταξη. Σύνταξη ας πάρουν  από το επαγγελματικό τους ταμείο. Δεν φθάνει που τους πληρώνει η Βουλή τις εισφορές θέλουν και πρόσθετη προίκα; Όσο για τη θητεία τους, δύο θητείες είναι αρκετές. Ας εναλλάσσονται πριν πιάσουν βαθιές ρίζες και ξεστρατίζουν…        

Σημαία στο Τελωνείο!

«Ορφανό» από σημαία παραμένει το κοντάρι στο Τελωνείο Ιωαννίνων, λες και είναι κακό μια δημόσια υπηρεσία και δη Τελωνείο να δείχνει ότι είναι ελληνική, όπως κάνουν αντίστοιχα τα τελωνεία άλλων χωρών. Την επισήμανση έκανε στη στήλη φίλος αναγνώστης, τονίζοντας πως δεν θέλει να θεωρηθεί… εθνικιστής κι έχει απόλυτο δίκιο. Τελωνείο ελληνικό είναι, ας αναρτήσει και μία σημαία της χώρας μας. Και για πρακτικούς λόγους, δηλαδή…
Κ.Α.

Δίκαια Καθηγητής!..
Εξαιρετικός επιστήμονας κι ευαίσθητος άνθρωπος είναι ο χειρουργός οφθαλμίατρος Γιάννης Ασπρούδης, ο οποίος δίκαια εξελέγη εδώ και μερικές ημέρες στην πρώτη βαθμίδα, αυτή του Καθηγητή έδρας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με λαμπρές σπουδές στον τομέα της Οφθαλμολογίας σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και με μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ, ο κ. Ασπρούδης διήλθε όλες τις βαθμίδες στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, παράγοντας πλούσιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο. Στο εξής λοιπόν θα υπηρετεί την Ιατρική Σχολή από τη θέση του Καθηγητή και είναι σίγουρο ότι θα ανταποκριθεί και σε αυτή την ευθύνη με επιτυχία. Από τη στήλη πολλά συγχαρητήρια.
Α.

* * *

Αντικείμενα εκμετάλλευσης…
Κάθε τόσο ευαισθητοποιημένοι πολίτες επανέρχονται στο θέμα της εκμετάλλευσης βρεφών και παιδιών από γονείς ή από εκείνους που παριστάνουν τους γονείς, με σκοπό να συγκινήσουν τους περαστικούς για να ρίξουν τον οβολό τους στο κουτάκι προκειμένου να πάρει… γάλα στο παιδί της η «μάνα» που το κρατάει αγκαλιά. Τόσα μωρά εκτεθειμένα στον κίνδυνο του ψύχους ή της αφόρητης καλοκαιρινής ζέστης μένουν ακίνητα για πολλές ώρες. Πότε κοιμούνται και πότε μένουν δίπλα στη μάνα. Αν είναι λίγο μεγαλύτερα συμμετέχουν στις εκκλήσεις για να πάρουν ψωμί! Πάντως, είναι εκπαιδευμένα ή μπορεί και να τα τρομοκρατούν ώστε να παραμένουν εκεί! Ποιος ξέρει τι τρόπους χρησιμοποιούν για να τα πειθαρχούν.

Ποτισμένα με ουσίες!
Περνάει ο προστάτης με το αγροτικό αυτοκίνητο και μοιράζει τις «μητέρες» σε διάφορα πολυσύχναστα στέκια και το μεσημέρι τις ξαναμαζεύει παίρνοντας και τις εισπράξεις. Οι ίδιες εκκλήσεις παντού. Να βοηθήσουν οι περαστικοί για να έχει γάλα ή ψωμί το παιδί! Και τελικά προβληματίζεσαι αν συμμετέχοντας σ’ αυτή την πρακτική διαιωνίζεις το πρόβλημα της εκμετάλλευσης παιδιών. Γιατί, αν δεν απέδιδε το σύστημα θα γλίτωναν τα παιδιά από τις ταλαιπωρίες που τους επιβάλλονται. Τόσες φορές με παρεμβάσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» ελέγχθηκε το αίμα των μωρών που κοιμούνταν για ώρες και βρέθηκαν ποτισμένα με ούζο ή με άλλες ουσίες. Βλέπεις, τα μωρά δεν πειθαρχούν απόλυτα και κλαίνε όταν τους επιβάλουν να μένουν ακίνητα…

Με κρύο ή με ζέστη…
Πόσες φορές στη χειμωνιά μωρά με κόκκινα μαγουλάκια από το κρύο κάνουν το ωράριό τους στην ομίχλη ή την παγωνιά. Ακατάλληλες καιρικές συνθήκες  αλλά τα παιδιά είναι εκεί με επιλογή των μεγάλων για να βγάλουν το μεροκάματο. Δεν φαίνεται να τα σκέφτονται ούτε εκείνοι που καθοδηγούν την όλη επιχείρηση ούτε οι μητέρες που υπακούουν στην… ιεραρχία της επιχείρησης. Πάντως κι εκείνες και τα μωρά υποφέρουν. Να περιγράψουμε την κατάσταση μέσα στην αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη όταν το μπιμπερό με το γάλα βρίσκεται εκτεθειμένο για ώρες και αλλοιώνεται με συνέπειες για το μωρό που θα υποχρεωθεί να το πιει;

Υπάρχει λύση;

Τελικά ποια θα μπορούσε να είναι η λύση ώστε να προστατευτούν αυτά τα παιδιά; Χρόνια τώρα γίνεται λόγος γι’ αυτές τις καταστάσεις. Κάποιοι προσπαθούν να κινητοποιήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες που οφείλουν να προστατεύουν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι εδώ και απλά το συζητάμε. Τα μωρά είναι αδύνατο να περιγράψουν τις ταλαιπωρίες τους ή να εκπέμψουν SOS. Τα παιδιά έτσι έμαθαν να ζουν από τα πρώτα τους βήματα στη ζωή. Δεν θα πάνε στο σχολείο, δεν θα τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν καλύτερη τη ζωή για τα δικά τους παιδιά. Και το πρόβλημα διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κάποια παιδιά ως έφηβοι κλέβουν για να ζήσουν. Ποιος τους έδειξε άλλους τρόπους επιβίωσης…
Θεανώ Βλάχου