ΔΙΑΔΟΣΕΙΣ

on . Posted in Διαδόσεις

Δώρο - άδωρο η α’ ζώνη!
Οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν τόσο σημαντικό γεγονός την ένταξη του Νομού μας στην α’ κλιματική ζώνη για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που έσπευσαν χθες να εκδώσουν κοινή… πανηγυρική εκδήλωση, μιλώντας μάλιστα και για περιορισμό της αιθαλομίχλης! Να τους ενημερώσουμε ότι ουσιαστικά αποτελεί δώρο – άδωρο, αφού περιορίζονται στο μισό σχεδόν οι δικαιούχοι του επιδόματος και αποκλείονται όσοι έχουν λίγο μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα! Ας αναρωτηθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές μας το εξής: Πόσα νοικοκυριά στο Νομό Ιωαννίνων απ’ αυτά που δικαιούνται φέτος επίδομα θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν, ας πούμε, 2.500 λίτρα πετρέλαιο για να επωφεληθούν πλήρως; Εδώ σε θέλω μάστορα!..
Κ.Α.

Πυκνός καπνός…
Αν αναρωτιέστε πώς δημιουργείται η αιθαλομίχλη στα Γιάννενα, δείτε τη φωτογραφία η οποία απεικονίζει τη βασική αιτία της! Και στο ασπρόμαυρο διακρίνονται οι πυκνοί καπνοί που βγαίνουν από τις ξυλόσομπες οι οποίες καίνε σε γειτονιά της πόλης! Οι συγκεκριμένοι πολίτες δεν έχουν την πολυτέλεια να βάλουν καλοριφέρ και να κάνουν αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης. Ξύλα θέλουν για να ζεσταίνονται και δεν τους νοιάζει φυσικά αν αυτό που ρίχνουν στη σόμπα είναι παλιό έπιπλο με χρώματα πάνω ή χλωρό κούτσουρο, που είναι εξίσου βλαβερό!
Κ.Α.

«Έγκαιρη» στήριξη!
Πολύ… έγκαιρη η παρέμβαση της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ιωαννίνων για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου! Χθες, τελευταία ημέρα για την ανακεφαλαοοποίησή της, η ΝΟΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας «τον κάθε Ηπειρώτη απ’ όποιο χώρο και αν προέρχεται να στηρίξει τη ‘δική μας’ Τράπεζα, την Τράπεζα των Ηπειρωτών και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά! Ή μας δουλεύει η ΝΟΔΕ ή τα στελέχη της με κάποιο τρόπο γνωρίζουν πως θα δοθεί παράταση στην προθεσμία ανακεφαλαιοποίησης της Συνεταιριστικής, γι’ αυτό δε… βιάστηκαν να εκφράσουν τη στήριξή τους! Το ίδιο, εξάλλου,  έκαναν κι άλλοι φορείς…
Κ.Α.

Με τον αραμπά…
Μόνο 24 χρόνια βρίσκεται σε κάποιες αποθήκες ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατασκευάστηκε με εντολή υπουργού Πολιτισμού με σκοπό να τοποθετηθεί κάπου στην Αθήνα! Μετά το 1990 άλλος υπουργός Πολιτισμού έδωσε τα κλειδιά διατηρητέων κτηρίων στην Πλάκα σε υπαλλήλους του υπουργείου με σκοπό να μένουν οι ίδιοι και να τα φροντίζουν. Τώρα ψάχνουν να βρουν ποιοι έχουν τα κλειδιά για να δείξουν τα κτίσματα σε ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να τα αγοράσουν και να τα αποκαταστήσουν… Μέχρι να ξυπνήσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Έτσι είχαν μάθει…Οι ρυθμοί τους ήταν απελπιστικά αργοί!
Θ.

«Golden Boys»…
Επειδή βρίσκεται σε κρίση το τραπεζικό σύστημα νομίζατε ότι μείωσαν και τις αποδοχές των στελεχών τους; Λάθος! Τα 30 μεγαλοστελέχη των Ελληνικών, χρεοκοπημένων τραπεζών, πληρώθηκαν με 20 εκατομμύρια Ευρώ για ένα χρόνο!  Οι τράπεζες εκπέμπουν SOS και ζητούν κάθε τόσο ανακεφαλαιοποιήσεις, που τις χρεώνουν σε μας! Τίναξαν στον αέρα ακόμη και τις μετοχές εκείνων που είχαν επενδύσει τα χρήματά τους  στην Εθνική, τη λεγόμενη «δική μας τράπεζα». Καλοπληρωμένη η δουλειά τους. Γι’ αυτό και το πρώην μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρήκε στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μας πει πόσα χρήματα πήρε αυτή τη χρονιά που τα capital control μας άλλαξαν τα φώτα και η ανεργία συνεχίζει να προκαλεί τα μεγάλα αδιέξοδα.
Θ.

Ίδιος δημιουργός!..
Η Ηγουμενίτσα πρωτοτύπησε φέτος και έστησε στην Πλατεία Δημαρχείου ένα ωραίο καράβι φτιαγμένο από φωτάκια, δίνοντας μια πιο ελληνική νότα στην όλη υπόθεση! Έκαναν μάλιστα και ειδική γιορτινή εκδήλωση για τη φωταγώγησή του. Η στήλη θα σας αποκαλύψει και μία λεπτομέρεια που έχει την σημασία της: Το συγκεκριμένο Χριστουγεννιάτικο καράβι φιλοτέχνησε ο Γιάννης Κράβαρης, ο ίδιος δηλαδή σχεδιαστής που δημιούργησε και το δικό μας δέντρο στην κεντρική Πλατεία!
Κ.Α.

* * *

Προς όφελος κάποιων!
Μετά την οργάνωση του ΕΣΥ κάθε χρόνο που περνούσε οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονταν με ταχύτατους ρυθμούς. Αν γινόταν καλύτερες οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε τη σπατάλη, αλλά πολύ φοβάμαι ότι βήμα  -βήμα μέσα από το σύστημα υγείας εκθρέψαμε τα συμφέροντα εκείνων που πλούτιζαν σε βάρος όσων πλήρωναν τους φόρους. Γιατί στην Ελλάδα ήταν συγκεκριμένοι αυτοί που φορολογούνταν. Πόσοι υπουργοί πέρασαν απ’ αυτό το υπουργείο; Θυμόσαστε τα ονόματά τους; Κανένας δεν έβαλε χέρι στα λαμόγια! Μόνο ο Αλέκος Παπαδόπουλος μίλησε για τα πιράνχας χωρίς όμως να μπορέσει να τα ελέγξει.

Έγιναν δυσκίνητα!
Ο τρόπος που οργανώθηκαν οι ανταποδοτικές προς τον πολίτη υπηρεσίες έγιναν τόσο δυσκίνητες που ήταν αδύνατο να εφαρμόσουν οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ούτε αυτή τη μηχανοργάνωση δεν υποστήριξαν που θα έκανε πιο εύκολη και τη δική τους δουλειά. Όλα τα σαμποτάριζαν. Απέφευγαν οι περισσότεροι να εξοικειωθούν με τους Η/Υ και έστελναν δημόσια έγγραφα γραμμένα με το χέρι. Ακόμη και μετά την παρέμβαση της τρόικας το δικαστικό σύστημα δεν λειτουργεί ηλεκτρονικά. Όσο για το πόσα χρόνια πρέπει να ταλαιπωρείται ο πολίτης στα δικαστήρια μέχρι που να βρει το δίκιο του, αυτό εξακολουθεί να είναι μια πονεμένη ιστορία…

Αποδιοργάνωση…
Αν υπήρχε κάποια στοιχειώδης οργάνωση στη δημόσια διοίκηση αυτή αποδιοργανώθηκε μετά το 1980! Ήταν τότε που τα πολιτικά κόμματα ανέλαβαν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη στελέχωση της διοίκησης. Η ανάμειξη των πολιτικών έμεινε ένα μόνιμο αγκάθι στην κεντρική διοίκηση, οι υπουργοί διόριζαν τους ευνοούμενους κατά πώς ήθελαν. Σε κανένα δεν έδιναν λόγο για τις πραξικοπηματικές παρεμβάσεις τους. Κατάφεραν μέσα σε μια δεκαετία να διπλασιάσουν τη δημόσια διοίκηση. Κι όταν ο Πεπονής προσπάθησε να βάλει εμπόδια στο πελατειακό σύστημα οι άλλοι κατέβαλαν κάθε… φιλότιμη προσπάθεια για να ακυρώσουν τον νόμο Πεπονή!  Στα επόμενα 10 χρόνια τον άλλαξαν 43 φορές!

Πολιτικοί και συνδικαλιστές…
Όλοι τους λειτούργησαν και λειτουργούν ως μια μεγάλη παρέα πάντα με το αζημίωτο! Τα συνδικάτα κατηύθυναν τις προαγωγές αλλά και τις μεταθέσεις και έβαζαν εμπόδια στις πειθαρχικές διώξεις που ασκούνταν στα μέλη τους. Όσο για τους υπουργούς, αυτοί δεν είχαν κανένα κίνητρο ώστε να φροντίσουν για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του τομέα τους. Λειτουργούσαν ως απλοί διαχειριστές της καθημερινότητας προσβλέποντας μόνο στις επόμενες εκλογές. Όλα λειτουργούν κάτω από αυτό το πρίσμα. Πάντως, φρόντισαν να κατοχυρώσουν υπερεξουσίες ενώ ουδέποτε έφθασαν σε θέσεις επιρροής δημόσιοι υπάλληλοι υψηλής στάθμης. Έτσι κατέρρευσε το ηθικό της διοίκησης και οι υπουργοί προστατεύτηκαν με την ασυλία.

Θεανώ Βλάχου