Αιχμές και Νύξεις
Για τα τροχαία…
Είναι τόσο δύσκολο για το κράτος, για την πολιτεία να καθιερώσει αυστηρούς νόμους για τα τροχαία; Κάθε λίγο και λιγάκι αφουγκραζόμαστε για την διαπαιδαγώγηση των νέων στα σχολεία. Σε ποια σχολεία απευθύνονται όσοι πιάνουν στο στόμα τους τα σχολεία; Θα το πει και θα το ματαπεί ο εκπαιδευτικός δάσκαλος ή καθηγητής, αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει η οικογένεια. Όταν το λέει ο εκπαιδευτικός, αλλά τελείως αντίθετα ενεργεί η οικογένεια, δεν γίνεται τίποτα. Όταν ο εκπαιδευτικός λέει, δεν πετάμε τα σκουπίδια στο δρόμο και ο πατέρας ανοίγει το παράθυρο του οχήματός του και αφήνει μεσοστρατίς τη σακούλα με τα αποφάγια στην άσφαλτο, ποιον θα αφουγκρασθεί το παιδί ή μάλλον τα παιδιά; Όταν ο γονιός καμαρώνει το βλαστάρι του που παίρνει το τρακτέρ και γυροφέρνει στο χωριό ή το Ι.Χ. στην πόλη χωρίς δίπλωμα και γίνεται υπαίτιος τραγικού δυστυχήματος, ποιον θα αφουγκρασθεί το παιδί; Έλα, ντε ποιον θα αφουγκρασθεί το παιδί;
Δύο ταχυτήτων!
Έλαβε την μεγίστη απόφαση ο πρώην «κέρβερος» της ενέργειας και αποφάσισε να καθιερώσει διζωνικό, τριζωνικό, τετραζωνικό ηλεκτρικό ρεύμα για τους ταπεινούς υπηκόους του, ονόματι Θοδωράκης Σκυλακάκης. Και εκτός από τα ωράρια που έχει καθιερώσει, οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν αν ο μετρητής τους είναι έξυπνος ή βλάκας και από πού να το γνωρίζουν; Έλα ντε, από πού να το γνωρίζουν; Ο λογαριασμός που αποστέλλεται από την ΔΕΗ ή από τον πάροχο, δεν αναγράφει αν το καταναλωθέν ρεύμα είναι από ημερήσιο ή από νυκτερινό. Σε γειτονική χώρα υπανάπτυκτη, μέχρι πρότινος, ήδη αναπτύχθηκε και έχει άξονες και πυλώνες μας προσπέρασε και εμείς αναμιμνήσκομε παλαιάς καλάς ημέρας. Σήμερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορούν και στην χώρα, όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα να ενημερώνουν τους πολίτες και τους συμπολίτες αν έχουν νυχτερινό ρεύμα, ώστε να κάνουν χρήση αυτού, αλλά θρυλείται ότι το ρεύμα από τις ΑΠΕ δεν επαρκεί, είτε διότι δεν φυσά άνεμος, είτε γιατί δεν βρέχει και όταν βρέχει δεν έχουμε ταμιευτήρες να το συλλέξουμε.
Ευτυχώς το διαπίστωσε!
Όταν ο κόσμος το έχει τούμπανο, η Ντόρα μας, η καλή αυτή αδελφούλα του πρωθυπουργού μας, άργησε να το διαπιστώσει ότι ο κόσμος βογκάει από την ακρίβεια, που έχει πλακώσει την έρμη τούτη χώρα. Δεν αφουγκράσθηκε προφανώς τον παλμό των διαμαρτυρόμενων πολιτών, τόσο για όσα προκλήθηκαν για τη σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη, όπου μαζί με αυτό το τραγικό γεγονός, οι πολίτες διαμαρτύρονταν και για την ακρίβεια και για την ανασφάλεια που νιώθουν στο πετσί τους και για την πλημμελή ιατρική περίθαλψη που απολαμβάνουν. Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Αλλά, έστω και αργά ποτέ δεν είναι κακό. Και η φωνή της Ντόρας έστω και εν ερήμω, έχει και την αξία της και την βαρύτητά της.
Σεβασμός στη γλώσσα…
Είναι χάρμα ακουστικής να αφουγκράζεται ο μέσος Έλληνας τη λογοδιάρροια των πολιτικών από την τηλετύφλα. Αφουγκράσθηκα λοιπόν κομματικό παράγοντα να μας πληροφορεί για τις διαδηλώσεις των συμπολιτών μας ή συμπατριωτών μας για συμπαράσταση στα θύματα στην τραγωδία των Τεμπών και έμεινα ενεός, δηλαδή χάνος. Και τούτο διότι, άλλα ονόματα των μηνών τα ονομάτιζε με την ονομασία της βάβως του, όπως στα «τέλη Γενάρη» και άλλα όπως έχουν αυτά καθιερωθεί στο επίσημο ημερολόγιο, όπως «αρχές Φεβρουαρίου». Δηλαδή, έχουμε εικοσιτέσσερα ονόματα. Τόσο δύσκολο είναι για επίσημο συμπολίτη μας ή συμπατριώτη μας; Δώδεκα ονόματα είναι ας τα προσέχουμε να μην κάνουμε τη γλώσσα κουρελού.