Comp 1

Αιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Η «κλιματική αλλαγή»…

Ρεπορτατζήδες και παρουσιαστές/στριες μας έχουν τρελάνει με την κλιματική αλλαγή, όπως με την τιμή της ντομάτας, λες και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα. Τώρα βρήκαν την κλιματική αλλαγή αλλά δεν ανέτρεξαν να μάθουν τι καιρός επικρατούσε πριν 51 περίπου χρόνια. Αναδιφώντας το αρχείο μου βρήκα ότι εν έτει 1973 και μηνί Ιουλίου, το δεύτερο δεκαήμερο, επικρατούσαν οι εξής θερμοκρασίες ανά την Ελλάδα: Λαμία 46,50 °C, Ελευσίνα 46,4 °C, Αγχίαλος 46,2 °C, Τανάγρα 46 °C, Λάρισα 45,2 °C, Ν. Φιλαδέλφεια 42,4 °C και Αστεροσκοπείο Αθηνών 41,2 °C. Τέτοιες θερμοκρασίες δεν είδαμε για την ώρα αυτό το θέρος, πλην έχει ο καιρός γυρίσματα και βρισκόμαστε για την ώρα στο μέσον του. Ας αναμένουμε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου που είναι το τέλος του θέρους. Ας αναδιφούν πάντως το αρχείο τους αν έχουν όσοι ασχολούνται με την ενημέρωση.

Ούτε τάπες, ούτε κίκια!

Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Σλοβάκοι πρότειναν στην Ε.Α.Σ την παραγωγή οβίδων 155 χιλιοστών και έξτρα και κοινών αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, η Ε.Α.Σ. απάντησε αρνητικά σ’ αυτή την παραγγελία, την οποία και θα ακολουθούσαν και άλλες. Ελλάς το μεγαλείο σου. Όταν δεν μπορούμε να παράγουμε μήτε τάπες, ούτε κίκια, η γείτονάς μας Τουρκία παράγει παρόμοιες οβίδες και εφοδιάζει και τις Η.Π.Α. και προτίθεται να κατασκευάσει εργοστάσιο, κάπου στο Τέξας, ώστε να καλύπτει και τις ανάγκες των Η.Π.Α., προκειμένου να εφοδιάσουν και την Ουκρανία. Πόσο υπερήφανοι είναι όλοι οι πολιτικοί μας ηγέτες, τουλάχιστον όσοι θρονιάστηκαν στο Μαξίμου τον ΚΑ’ αιώνα, όπως ο Σημίτης, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς, ο Γ.Α.Π., μηδέ και ο Αλεξάκης για την κατάντια αυτή, που ναι κατάντια είναι.

Εράτυρα και Αρατόβ…

Σε εορταστική εκδήλωση στην Εράτυρα Κοζάνης παρουσιάστηκε και ροδόνερο από τα τριαντάφυλλα της περιοχής. Και γεννάται το ερώτημα: Το Ροδοτόπι ή Αρατόβ κατά τους χωριανούς υπερήλικες, δεν θα μπορούσε να καθορίσει 2 με 3 στρέμματα και σ’ αυτά να καλλιεργήσει- φυτέψει ειδικές τριανταφυλλιές και από τα άνθη τους να παράξουν ροδόνερο; Παλαιότερα, ως το 1975 Γιαννιώτισσες παρασκεύαζαν ροδόνερο, τη γνωστή Γκιουλ’ς με πρωτόγονα μέσα για προσωπική χρήση. Αν πρόκειται για ποσότητα να μεταβεί κάποιος Ροδοτοπίτης στο Καζαν’λικ ή στο Μαγκ’λις της Βουλγαρίας, κατόπιν συνεννοήσεως φυσικά, τα προξενεία γιατί τα έχουμε, ώστε να πληροφορηθούν τον τρόπο παραγωγής του. Ή, ακόμη και στην Κύπρο με την οποία έχουμε κοινή γλώσσα και θα αρυσθούν χρήσιμες πληροφορίες. Και φυσικά, το ελληνικό ροδόνερο θα είναι ακριβότερο και από το κυπριακό και πολύ περισσότερο από το βουλγαρικό…