Άιχμές και Νύξεις

Γράφτηκε από τον/την Γιάννης Κιτσολάμπρος on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Η Υστεροφημία...

• Πολλά φαιδρά και πονηρά τελούν οι πολιτικοί μας και όσοι ασχολούνται με την πολιτική, χωρίς να σκέφτονται, ότι κάποια μαυρομύτα(μολύβι) αυτά τα καταγράφει και θα βρεθούν σοβαρά εμπόδια στην ιστορική τους διαδρομή. Είναι γνωστή η περίπτωση του Σπαρτιάτη Παυσανία, που απ’ αφορμή των συναλλαγών με τους Πέρσες, οι συμπατριώτες του Λακεδαιμόνες τον καταδίκασαν εις θάνατο, και αυτός αντί για να αποφύγει την σκληρή αυτή τιμωρία προσέφυγεν ικέτης στο ναό της Χαλκιοίκου Αθηνάς, όπου τον πρώτο λίθο τοποθέτησε η μητέρα του.Έχουμε και τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ Γ’ που τον αποκαλούσαν μέθυσο. Είναι δυνατόν ένας μέθυσος να προϊσταται του κράτους; Αδύνατον. ‘Η την περίπτωση του Κωνσταντίνου του αποκαλουμένου και «κοπρωνύμου». Όλα αυτά δεν συμβάλλουν στην υστεροφημία των ταγών του κράτους ή και της πόλεως. Άλλος ήταν ο Πυρσινέλλας, άλλος ο Σακκάς, άλλος ήτο ο Βλαχλείδης και άλλος ο Φίλιος. Ας προσέχουν λοιπόν όσοι ασχολούνται με τα κοινά για την υστεροφημία τους.

Περί απολυταρχίας... 

• Πρόσφατα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα απολυταρχικά καθεστώτα και στους απολυτάρχες και τόνισε ότι αυτά τα καθεστώτα αντιτίθενται στη δημοκρατία και δεν πρέπει να υφίστανται, και αν κάπου εμφανισθούν πρέπει να απομονώνονται και να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να αφανισθούν. Όμως, δεν τα σκιαγράφησε, ώστε οι πολίτες να τα γνωρίσουν και να τα εντοπίσουν και στη συνέχεια να τα απομονώσουν, ώστε να εκφυλισθούν και να αφανισθούν από την κοινότητα των άλλων κομμάτων και γενικώς να εξουδετερωθούν από τον πολιτικό στίβο. Γιατί η άγνοια προκαλεί σφάλματα, σφάλματα που μπορεί να έχουν τραγικά αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.

Φώκλαντ και Καστελόριζο!... 

• Τα νησιά ΦΩΚΛΑΝΤ βρίσκονται χιλιάδες μίλια ναυτικά μακράν της τότε Βρετανίας, όμως τίποτε δεν εμπόδισε την πρωθυπουργό της, την σιδηρά κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ, να στείλει τις κανονιοφόρους της να εμποδίσει τα πολεμικά πλοία της Αργεντινής να τα καταλάβουν. Όπως και έγινε και πλήρωσαν αυτήν τους την αποκοτιά οι Αργεντινοί με ακριβό τίμημα. Και έρχεται ο Τούρκος «σύμμαχος» και «φίλος» να μας τονίσει ότι το Καστελόριζο βρίσκεται 540 με 600 χιλιόμετρα μακριά από την Ηπειρωτική χώρα και αυτό το βρίσκει επιλήψιμο ο μπουλούκμπασης και μας συνιστά φιλικά να αποχωρήσουμε απ’ εκεί, αφού και κολυμπώντας μπορούν να το καταλάβουν τα ασκέρια του.Γιατί δεν δοκιμάζει;Κι μας υπενθυμίζει το 1897.Αυτό ήταν ένα ατύχημα που γρήγορα το αποκαταστήσαμε με το Μπιζάνι, τον Λαχανά, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και όλων των Νήσων του Αιγαίου. Αυτά τα αγνοεί ο Ακάρ ή παριστάνει τον γκιουλέκα (τον δυναμικό);

Μουσείο λιμναίων προϊόντων... 

• Όπως ο εγκληματίας περιφέρεται στον τόπο του εγκλήματος και η ποταπότης μου λόγω της υπηρεσίας μου ως στρατιώτης επί ένα έτος στο Κιλκίς, παρευρέθηκα το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου στα άγια χώματα της Μακεδονίας, στις τελετές για την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Δοϊράνης, όπου οι χώρες που έχουν λάβει μέρος σε αυτούς τους αγώνες τίμησαν τους πεσόντες με επιβλητικότατο μνημείο σε λόφο ώστε να είναι περίβλητον. Εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η ύπαρξη Μουσείου προϊόντων της πανίδος και της χλωρίδος της λίμνης Δοϊράνης, όπως και εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι αλιείς ή και χρησιμοποιούν ακόμη. 

Ερώτημα: Εμείς εδώ στη «Μικρή Πόλη» μας έχουμε τέτοιο μουσείο με τα πλούσια αλιεύματα της Παμβώτιδας, όπως και τα χρηστικά εργαλεία, ώστε να καταστούν γνώστες και οι επερχόμενες γενεές, του πώς ζούσαν οι προγονοί τους πριν από 100 ή και περισσότερα χρόνια;