ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

 Περίοδος αναδασώσεων!

• Βλέπουμε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας, ότι σ’ άλλες περιοχές έχουν αρχίσει οι αναδασώσεις είτε σε περιοχές γυμνές από αιώνες, είτε σε περιοχές που έχουν απογυμνωθεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές ή και από προηγουμένων ετών! Εδώ στην Εύανδρο Ήπειρο και συγκεκριμένως στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων δεν αφουγκραζόμαστε να χτυπούν την γη κασμάδες και τσάπες για την διάνοιξη λάκκων, προκειμένου να αναδασωθούν γυμνά μέρη, που χάσκουν από την γύμνια τους η οποία προκαλεί μια άσχημη εικόνα, αλλά και φθορά του εδάφους, αφού οι βροχές το διαβρώνουν και το καταστρέφουν! Καιρός λοιπόν να ανασκουμπωθούν όσοι το πόστο τους επιβάλλει εργασίες αναδασώσεως, όπως συνέβη πριν από 90 και πλέον χρόνια που αναδασώθηκαν τα περιβάλλοντα την «Μικρή Πόλη» μας με τα σήμερον περιαστικά δασύλλια, που και την κοσμούν και της δίνουν υγεία με την παραγωγή οξυγόνου και φυσικά την ανανέωση του αέρα που αναπνέουμε!

 Τα γλυπτά του Παρθενώνα…

• Ο Πρωθυπουργός μας κατά την μετάβασή του στο Λονδίνο ζήτησε από τον Άγγλο Πρωθυπουργό την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνος στη θέση τους, δηλαδή στον Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Όμως, αντιμετώπισε την βρετανική άρνηση. Θα γινόταν περισσότερο πιστευτός από τον Μπόρις Τζόνσον αν κατά την άφιξη της δυναμικής κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα απαιτούσε από αυτή την επιστροφή των περί τις 4.000 γλυπτών που συναποκόμισαν οι κατοχικές γερμανικές δυνάμεις στην Γερμανία, όσα απαριθμεί ο καθηγητής Γ. Λεγάκης σε σχετικό βιβλίο του, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Έτσι δεν είχε έρεισμα να ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Μπόρις Τζόνσονς. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν γίνονται αποδεκτά!

 Το πρόβλημα της Θράκης…

• Κατά το έτος 1959 διορίστηκα δάσκαλος στην περιφέρεια της Κομοτηνής και τοποθετήθηκα στο δημοτικό σχολείο Πρωτάτου, ενός χωριού μικτού, κατωκημένου από ελληνορθοδόξους και μουσουλμάνους. Είχα την τύχη να τοποθετηθώ στο σχολείο χριστιανών μαθητών και βρήκα 54 μαθητές, μονοθέσιο. Με την πάροδο του χρόνου οι μαθητές αύξαναν και στο τέλος της χρονιάς είχαν φθάσει τους 73. Αιτία; Οι μουσουλμάνοι πωλούσαν τα κτήματά τους, για να μετακινηθούν προς την Κωνσταντινούπολη, όπου οι γυναίκες ήσαν περισσότερο ελεύθερες ως προς το ζην και δη προς την ενδυμασία, αφού στη Θράκη επικρατούσε η παλαιομουσουλμανική συνήθεια με τους φερετζέδες και τα συμπαρομαρτούντα. Σήμερα οι καιροί άλλαξαν και αντί των μουσουλμάνων, πωλούν τα κτήματά τους οι χριστιανοί για να φύγουν από την Θράκη. Αποτέλεσμα να κλείνουν τα σχολεία των χριστιανών μαθητών, αφού τα κτήματά τους αγοράζονται από τους μουσουλμάνους με γαλαντόμα διάθεση του Τουρκικού προξενείου, αυτής της σφηκοφωλιάς. Και ο νοών νοείτω!

 Νέες σειρές από ΕΛΤΑ…

• Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μας αιφνιδίασαν με την κυκλοφορία σειράς γραμματοσήμων προβάλλοντας την ιδιαιτερότητα των ΛΟΑΤΚΙ, ενώ υπήρχαν άλλες προσφορότερες ευκαιρίες, όπως φερ’ ειπείν ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 με σειρά γεγονότων, αλλά κάτι τέτοιο δεν είδαμε να προβάλλεται! Θα μου πείτε; Προβολή εθνικιστικών στοιχείων δεν κάνουν τα ΕΛΤΑ. Και όμως, φίλοι αναγνώστες, δεν είναι εθνικιστικά στοιχεία, είναι απλώς η συνέχεια του γένους μας, που κάθε κράτος δίνει μια ιδιαίτερη σημασία. Φοιτητής που φοιτά στη Βουλγαρία μας προσκόμισε γραμματόσημο με τον Ιωάννη Κουκουζέλη, Έλληνα μελωδό της Βυζαντινής Μουσικής, που το έθεσαν σε κυκλοφορία, προκειμένου να προβάλλουν τις μελωδίες που έχει συνθέσει πλουτίζοντας την εκκλησιαστική μουσική, η οποία ενδιαφέρει, προφανώς περισσοτέρους, από ότι η περίπτωση των ΛΟΑΤΚΙ!