ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΝΥΞΕΙΣ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ on . Posted in Αιχμές & Νύξεις

Το τσουβάλιασμα…
Στη Θράκη μας ζουν μουσουλμάνοι κάτοικοι διαφόρων προελεύσεων, όπως τουρκογενείς του κάμπου, Ρομά που κατοικούν είτε σε μόνιμες θέσεις, είτε περιφερόμενοι και οι Πομάκοι του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Σε σύσκεψη που έγινε το 1990 υπό την πρωθυπουργία του Ξενοφώντος Ζολώτα, όπου παρέστησαν οι Κ. Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, έγινε αναφορά στους Τούρκους Μουσουλμάνους που αποτελούν το 54% των κατοίκων. Όμως, οι τουρκογενείς δεν είναι περισσότεροι από 35% της όλης μουσουλμανικής μειονότητας, αφού υπάρχουν οι Πομάκοι, μουσουλμάνοι μεν, που εξισλαμίσθηκαν από τον Γαζή Εβρένος βέη λίγο πριν αλωθεί η Κωνσταντινούπολη και οι Ρομά. Όταν σε τόσο επίσημες συζητήσεις έχουν άγνοια τέτοια, δηλαδή πλέρια άγνοια της καταστάσεως και τους τσουβαλιάζουν όλους τους μειονοτικούς, ως Τούρκους Μουσουλμάνους, τότε τι περιμένουμε από άπειρους δημοσιογράφους;

Συνεπής στις θέσεις της!
Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε η κ. Ντόρα (γιατί όχι Θεοδώρα;) Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε από τον ΣΚΑΙ αν η Ν.Δ. θα τηρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Απάντησε με έκδηλη την ευτυχία που ζωγραφιζόταν στο πρόσωπό της: Βεβαίως θα τιμήσουμε αυτήν την Συμφωνία, θα τηρήσουμε την υπογραφή μας. Και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γιατί θα εμφανιζόταν ανακόλουθη. Αφού το καλοκαίρι του 2009 ούσα ΥΠΕΞ πήρε το αεροπλάνο και μετέβη στην Κων/πολη, όχι ακριβώς στην Κων/πολη, αλλά απέναντι, στο Πέραν και όχι ακριβώς στο Πέραν αλλά στο Δήμο Σισλί, εκεί όπου ο σουλτάνος ήθελε να κατασκευάσει μεγάλο εμπορικό κέντρο ξεθεμελιώνοντας δύο νεκροταφεία, ένα Ρωμαίικο και ένα Αρμενικό. Εκεί, στο Δήμο Σισλί μίλησε σε ομήγυρι Σλαβομακεδόνων, όντας καλεσμένη! Το τι είπε από διακριτικότητα προς τον σεβασμιότατο Βράτσας του οποίου ήμουν καλεσμένος δεν επιδίωξα να μάθω. Αλλά όταν λέμε Κων/πολη εννοούμε το Πατριαρχείο, την Αγία Σοφία και την Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Μας την έφερε!
Κανείς δεν θα το περίμενε από την κ. Νίκη Κεραμέως να συνεργήσει με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να εισηγηθεί ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων την απάλειψη του Θρησκεύματος και της ιθαγενείας από τους τίτλους σπουδών του Γυμνασίου και Λυκείου. Μάλιστα, έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, οι οποίες κρίνουν ότι είναι αντισυνταγματική αυτή η απόφαση, όπως και απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων του 2012 που στηρίζει την αναγραφή και του Θρησκεύματος και της Ιθαγενείας στους τίτλους σπουδών. Τι ήταν εκείνο που ώθησε την κ. Κεραμέως σ’ αυτήν την απόφασή της, που έρχεται σ’ αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ.; Ιδού η απορία!

Αναζητούν Σταμούλη!..
Ο γνωστός δικηγόρος και βουλευτής Γιάννης Σταμούλης είχε αναλάβει την προβολή της σφαγής των κατοίκων του Διστόμου και την επιδίωξη αποζημιώσεως από την Γερμανία για τις θηριωδίες των στρατευμάτων των Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία είχε και αίσιο τέλος! Όμως, μένουν πολλά «Δίστομα» για να δικαιωθούν, όπως οι Λιγκιάδες, που κι αυτοί είχαν το ίδιο τραγικό αποτέλεσμα από την ίδια θηριωδία των Ναζί στις 3 Οκτωβρίου 1943. Ήταν μεσημέρι Κυριακής και οι Ιταλοί που στρατωνίζονταν στα στρατιωτικά αρτοποιεία στην οδό Ελ. Ζωγράφου, εκπαίδευαν τα άλογά τους στο πρόχειρο ιπποδρόμειο εκεί όπου τώρα είναι το ξενοδοχείo «Grand Serai» και πολλοί πάροικοι του Κουραμπά παρακολουθούσαν τις ιπποδρομίες οπότε στις 13.00 ακούστηκαν κανονιοβολισμοί από τον Ακραίο με εκρήξεις στους Λιγκιάδες. Γάμος γινόταν και πολλοί καλεσμένοι πήγαν με τα άλογά τους, τους οποίους το παρατηρητήριο των Γερμανών τους πέρασε για αντάρτες και άρχισε ο κανονιοβολισμός. 71 τα θύματα μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος που θήλαζε από την σκοτωμένη μάνα του. Αυτά τα θύματα αναζητούν Σταμούλη για να δικαιωθούν, όπως έγινε με το Δίστομο.