Καύσιμα και κόστος ζωής «ψαλιδίζουν» τα εισοδήματα

Υποχωρεί η κατανάλωση υπό το βάρος της ακρίβειας

Οι πολίτες περιορίζουν δαπάνες • Το 75% εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ

AKRIBEIA KAROTSI SM

 Σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής πίεσης, τα ελληνικά νοικοκυριά - και ειδικότερα στην περιφέρεια - βρίσκονται αντιμέτωπα με μια καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, η διατήρηση των τιμών των καυσίμων σε υψηλά επίπεδα και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό που οδηγεί σε περικοπές και περιορισμό της κατανάλωσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο Νομό Ιωαννίνων διαμορφώνονταν στα 2,065 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,868 ευρώ, επιβαρύνοντας σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στην κοινωνία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll, η ακρίβεια παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα για το 52,2% των πολιτών.

Δυσοίωνα  είναι και τα μηνύματα που εκπέμπει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 105,7 μονάδες από 106,8 τον Μάρτιο, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην εξασθένιση των προσδοκιών στη βιομηχανία και στη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Απαισιόδοξα τα νοικοκυριά!

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται στα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να είναι οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας ακόμη πιο αρνητικές εκτιμήσεις για την οικονομική τους κατάσταση. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -54,7 μονάδες, ενώ η πρόθεση για μεγάλες αγορές και αποταμίευση καταγράφει περαιτέρω εξασθένιση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 69% των νοικοκυριών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 1% προσδοκά κάποια βελτίωση. Παράλληλα, το 75% των πολιτών εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ το 58% δηλώνει ότι θα περιορίσει περαιτέρω τις δαπάνες του.

Πιεστική καθημερινότητα

Η καθημερινότητα για την πλειονότητα των πολιτών γίνεται όλο και πιο πιεστική. Το 63% δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», ενώ αυξάνεται το ποσοστό όσων αναγκάζονται να καταφύγουν στις αποταμιεύσεις τους. Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα για το μέλλον εντείνεται, με πάνω από το 65% να θεωρεί δύσκολη την πρόβλεψη της οικονομικής του κατάστασης.

Πτώση πωλήσεων…

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στην αγορά. Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η πασχαλινή περίοδος συνοδεύτηκε από πτώση των πωλήσεων σε σχέση με πέρυσι, με το 41% των επιχειρήσεων να δηλώνει μείωση του τζίρου. Οι καταναλωτές στρέφονται πλέον σε φθηνότερα προϊόντα, περιορίζοντας αγορές και επιλέγοντας με αυστηρότερα κριτήρια.

Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, συνδέεται άμεσα με τη συνεχιζόμενη άνοδο του πληθωρισμού και την αύξηση του κόστους ζωής, που απορροφά κάθε εισοδηματική ενίσχυση. Παρά τις ονομαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η πραγματική αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο περιορισμένης κατανάλωσης και επιβράδυνσης της αγοράς.

Αβεβαιότητα…

Σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης διαδραματίζουν και οι διεθνείς εξελίξεις. Η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, επηρεάζει άμεσα την αγορά ενέργειας, διατηρώντας τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα. Οι διακυμάνσεις αυτές μεταφέρονται στην καθημερινότητα των πολιτών, μέσω των καυσίμων και του κόστους μεταφοράς προϊόντων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη συνέχιση των μέτρων στήριξης. Στο επίκεντρο βρίσκεται η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες παράτασης. Το μέτρο των 20 λεπτών ανά λίτρο θεωρείται αποτελεσματικό, καθώς μειώνει άμεσα το κόστος στην αντλία και λειτουργεί ως «ανάχωμα» σε νέες ανατιμήσεις. 

Ωστόσο, η ανάγκη για πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις παραμένει. Οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν μείωση φόρων, ενίσχυση της ρευστότητας και μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βλέπουν τα λειτουργικά τους κόστη να αυξάνονται και τον τζίρο να μειώνεται.

OSDEL DIGITAL STATIC BANNERS 900x300