Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο και στην Ήπειρο
ΜΕΤΡΑ – ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ!
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη κρίση… • Έρχεται ειδική εφαρμογή για την προστασία των θυμάτων • Βαρύτερες ποινές στους γονείς για παραμέληση των παιδιών τους
«Μάτια» στα social media θα έχει η Αστυνομία…
Η πρόσφατη άγρια συμπλοκή που έλαβε χώρα στο Γυμνάσιο Ελεούσας με πρωταγωνιστές ανηλίκους, τρεις εκ των οποίων κατέληξαν τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο δεν υπήρξε τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό.
Η νεανική παραβατικότητα και η εκδήλωση βίας από ανήλικα παιδιά είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια λαμβάνει άκρως ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας. Με βάση στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα περιστατικά και οι δράστες αυξήθηκαν θεαματικά φέτος, κάτι που ισχύει και για την Ήπειρο. Η κοινωνία ανησυχεί έντονα και η Κυβέρνηση θορυβημένη από τις εξελίξεις, ετοίμασε ένα πακέτο νομοθετικών και άλλων μέτρων σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην κατάσταση, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο χθες για πολυσύνθετο ζήτημα.
Μεταξύ άλλων, σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ειδική εφαρμογή μέσω της οποία τα θύματα βίας θα μπορούν να ζητούν βοήθεια, ενώ πιο βαριές ποινές θα επιβάλλονται στους γονείς για όσα κάνουν τα παιδιά τους.
Η εικόνα στην Ήπειρο
Η Ήπειρος δεν είναι ανάμεσα στις πρώτες περιφέρειες σε περιστατικά που αφορούν σε βία ανηλίκων και αντίστοιχα σε συλλήψεις. Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα νούμερα αυξήθηκαν με αλματώδη ρυθμό φέτος σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το πρώτο οκτάμηνο του 2023 οι υπηρεσίες της Αστυνομίας στην περιοχή μας κλήθηκαν να διαχειριστούν 280 υποθέσεις που είχαν να κάνουν με βία ανηλίκων. Συνολικά οι δράστες ήταν 294. Κατά τη φετινή αντίστοιχη περίοδο η ΕΛ.ΑΣ αντιμετώπισε 393 υποθέσεις, ενώ οι δράστες έφτασαν τους 436! Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια νούμερα σε σχέση με πέρυσι.
Αύξηση στις συλλήψεις
Μόνο στην Αττική, το πρώτο οκτάμηνο του 2024, οι αρχές διαχειρίστηκαν 1.258 υποθέσεις με εγκληματική δραστηριότητα ανηλίκων, για τις οποίες συνέλαβαν 1.877 μαθητές. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυξήθηκαν σε ένα χρόνο κατά 45%, ενώ οι συλλήψεις κατά 48%. Συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα, οι συλλήψεις μέχρι και τον Αύγουστο άγγιξαν τις 9.000 (αύξηση 45%), ενώ οι υποθέσεις έφτασαν τις 7.180 (αύξηση 47%). Ουσιαστικά οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν 37 μαθητές κάθε μέρα του έτους!
Την «πρωταθλήτρια» Αττική ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 1.007 συλλήψεις, ενώ την τρίτη θέση στη σχετική λίστα καταλαμβάνει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (837 συλλήψεις). Τέταρτη σε παραβατικότητα ανηλίκων είναι η Πελοπόννησος (753 συλλήψεις) και πέμπτη είναι η Κρήτη, με 741 «άγουρους» δράστες στο πρώτο οκτάμηνο του 2024.
Αναφορικά με την φύση των αδικημάτων με τα οποία κατηγορούνται συνήθως οι ανήλικοι δράστες, στην Αττική οι περισσότερες συλλήψεις αφορούσαν ναρκωτικά (270), κλοπές (233), όπλα (157), σωματικές βλάβες (153) και ληστείες (112). Εκτός από τις ληστείες, οι οποίες παρουσιάζουν μειωμένη τάση, οι υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφουν αύξηση που αγγίζει ακόμα και το 100% (ναρκωτικά).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Εκτενή αναφορά έκανε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός για τα θέματα της νεανικής παραβατικότητας και το πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν. «Το ζήτημα της παραβατικότητας, ειδικά στα παιδιά και τους έφηβους, είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο. Αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση, παγκόσμια κρίση», εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα υπάρξει κανονιστική παρέμβαση κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του. «Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά, εμείς έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά αυτά τα οποία είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών», σημείωσε.
Το κουμπί πανικού!
Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στην εφαρμογή saveYOUth, το λεγόμενο panic button για την προστασία ανηλίκων, που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχικά σε πιλοτική φάση. Η εφαρμογή της ΕΛ.ΑΣ. θα απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (παιδιά 12-15 ετών, έφηβοι 15-18 ετών, άτομα άνω των 18 ετών), καθώς θα μπορούν να την εγκαταστήσουν -εκτός από τα παιδιά- γονείς, προπονητές, δάσκαλοι και άλλα άτομα τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανηλίκους.
Μέσω μίας κίνησης, το παιδί που θα βρίσκεται σε κίνδυνο θα μπορεί να ζητά την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας σε δύο απλές ερωτήσεις με πολλαπλές επιλογές. Οι αστυνομικοί θα είναι σε θέση να εντοπίζουν άμεσα τον κάτοχο της εφαρμογής, μέσω συστήματος γεωεντοπισμού. Εκτός από κουμπί κινδύνου (emergency button), στο saveYOUth, θα υπάρχει φόρμα επικοινωνίας για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες περιστατικών.
Ποινές σε γονείς
Στο μεταξύ, αυστηροποιούνται οι ποινές που επιβάλλονται σε γονείς για παραμέληση εποπτείας ανήλικου που ισχύουν σήμερα και προβλέπουν φυλάκιση έως ένα χρόνο. Στο εξής προβλέπονται ποινές φυλάκισης που σε βαριές περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς δεν θα είναι μετατρέψιμες σε χρήμα από τα δικαστήρια και θα είναι υποχρεωτικά εκτιτέες, δηλαδή θα μπαίνει ο γονέας στη φυλακή!
Επίσης, θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές σε γονείς που δεν επιτηρούν τα παιδιά τους τα οποία βιαιοπραγούν κατά άλλων παιδιών ή κατά ενηλίκων. Τα όρια των χρηματικών προστίμων θα καθοριστούν με τις νέες διατάξεις που σύντομα θα προωθηθούν στη Βουλή για ψήφιση. Οι βαριές ποινές κατά γονιών (φυλάκιση και πρόστιμα) θα ισχύουν σε περιπτώσεις βαριάς παραβατικότητας των παιδιών τους, όταν αυτά εγκληματούν κατά άλλων παιδιών ή διαπράττουν γενικά εγκλήματα βίας που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.
«Μάτια» στα social media
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «The Toc», η προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ. να αποκτήσει «μάτια» στα αθέατα σημεία προπαρασκευής παραβατικών συμπεριφορών σε «δωμάτια» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Στόχος, είναι οι αρχές να έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν βίαια ραντεβού μεταξύ ανηλίκων τα οποία συνήθως οργανώνονται μέσω social media. Ήδη το πληροφοριακό δίκτυο της Αστυνομίας έχει αποτρέψει αρκετά περιστατικά, όμως το Υπουργείο προσανατολίζεται στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε να υπάρξει ταχύτερη επέμβαση των αρχών.
Παράλληλα, μια νέα υπηρεσία, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, θα έρθει για να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά βίας ανηλίκων με έντονη κοινωνική διάσταση, στοχεύοντας στη προστασία και την ομαλή διαχείριση των ευάλωτων ηλικιακά θυμάτων.
Πενταψήφιος αριθμός
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή έχει τεθεί εδώ και μερικούς μήνες ο πενταψήφιος αριθμός 10201 μέσω του οποίου οι ανήλικοι είναι σε θέση να αναφέρουν κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, επίθεσης από άλλα άτομα, bullying κ.ά.. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα, σε ολόκληρη τη χώρα και έχει ως στόχο, εκτός από την άμεση και ενιαία ανταπόκριση της Αστυνομίας σε όλα τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, την παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.