ΣΕ… ΕΜΠΑΡΓΚΟ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΜΠΕΛΕΡΗ!

- Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η όλη υπόθεση θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθειά της να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή οικογένεια…

- Στις εξαγγελίες της ΔΕΘ, έλειπαν μέτρα στήριξης για μικρομεσαίους

MHTSOTAKHS DETH 17 9 2023

• Ένα ακόμη σαφές και αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανική Κυβέρνηση, με αφορμή την παρατεταμένη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη, έστειλε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια της  87ης ΔΕΘ. 

Το θέμα που απασχολεί έντονα την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία τους τελευταίους μήνες, έθεσε με ερώτησή του ο δημοσιογράφος Άγγελος Αγγελίδης από τον «Ελεύθερο Τύπο», ο οποίος ρώτησε τον Πρωθυπουργό ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας απέναντι στα τερτίπια και τα παιχνίδια των Τιράνων, με δεδομένο μάλιστα ότι η Αλβανία είναι και μία υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε.

Στην απάντησή του ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «το ζήτημα αυτό σκιάζει τις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία και σε μεγάλο βαθμό ανατρέπει και τη σημαντική πρόοδο την οποία είχαμε πετύχει την προηγούμενη τετραετία».

Παράλληλα, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι και σήμερα ακόμα η Αλβανία αρνείται να κάνει το αυτονόητο, που είναι να δώσει την δυνατότητα στον Φρ. Μπελέρη, έστω και μέσα από την φυλακή, να ορκιστεί Δήμαρχος. Μήνυμα που, όπως είπε, έχει μεταφέρει με κάθε τρόπο στην ηγεσία της Αλβανίας. 

«Σαφέστατη παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου»

Και σημείωσε με έμφαση ότι «η στέρηση της δυνατότητας στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί Δήμαρχος, έστω με το καθεστώς του προφυλακισμένου, αποτελεί -κατά την άποψη μας- μια σαφέστατη παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου. Δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις  διμερείς μας σχέσεις και νομίζω ότι θα έχει και ευρύτερες επιπτώσεις, αν συνεχιστεί  αυτή η πολιτική, στην προσπάθεια της Αλβανίας να προσεγγίσει την ευρωπαϊκή Οικογένεια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τελευταία επίσκεψή του στη Χειμάρρα, στο τέλος του περασμένου έτους, τονίζοντας ότι «η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, πρέπει να αισθάνεται ότι στο πρόσωπο της Ελλάδος έχει έναν σύμμαχο για τα αυτονόητα. Και αυτονόητα είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, είτε μιλάμε για περιουσιακά δικαιώματα είτε μιλάμε για δικαιώματα ισότιμης συμμετοχής στην πολιτική δραστηριότητα της Αλβανίας».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ευχήθηκε να δοθεί γρήγορα μια λύση στο θέμα αυτό. Ωστόσο δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει να εγείρει το ζήτημα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και απευθείας στον Πρωθυπουργό Ράμα την επόμενη φορά που θα τον συναντήσει.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Οι ανακοινώσεις από το βήμα της 87ης ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου, όπως ήταν αναμενόμενο, έγιναν στη σκιά των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, αλλά και οι απίστευτες πυρκαγιές στον Έβρο, γεγονότα που οδηγούν σε έναν ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο.

Όσον αφορά τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για την οικονομία, αυτά συνοψίζονται ως εξής:

- Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012. (Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη στη νομοθετική διάταξη θα προβλέπεται ρητώς η μη αναδρομικότητα).

- Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο.

-Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα 

- Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα

- Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο

- Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

- Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο

- Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους

- Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο

- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

- Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά

- Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές

-Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%

- Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς

- Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης

- Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

-Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.

Για φοροδιαφυγή

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε είναι: 

- Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

-Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

- Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

- Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

-Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

- Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

- Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

Για την Υγεία 

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στον πολύπαθο τομέα της υγείας ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης του ΕΚΑΒ. Πιο συγκεκριμένα εξήγγειλε:

-800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα

- ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας

- Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά

- βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.

- Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας

- Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών

- Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

- νέα νοσοκομεία

Ριγμένοι οι μικρομεσαίοι…

Αν και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού σύμφωνα με φορείς της αγοράς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, ωστόσο ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην απουσία των μέτρων στήριξης για τους μικρομεσαίους. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη ρευστότητας, τα επιπλέον μισθολογικά βάρη που φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών, είναι παράγοντες που κλονίζουν το επιχειρείν. Και επειδή καμία οικονομία δεν αναπτύχθηκε χωρίς την συμμετοχή των επιχειρήσεων, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυσή τους…».