Ξεκίνησε χθες και επίσημα η νέα προεκλογική περίοδο

Ν.Δ.: ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι σημαντικό για τη χώρα, να τελειώσουμε τη δουλειά που αρχίσαμε…

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κομμάτων ο Νομός Ιωαννίνων

MHTSOTAKHS GIANNENA OMILIA 2 5 4 23

• Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προεδρείου της Βουλής, θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και την προκήρυξη των νέων εκλογών για την Κυριακή 25 Ιουνίου. Ταυτόχρονα σήμανε και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται πρώτη στην εκκίνηση και το βράδυ ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης να πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη προεκλογική του ομιλία στο Περιστέρι. 

Το μήνυμα και που χθες εξέπεμψε ήταν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει αυτοδύναμα προς όφελος της χώρας. Η επίτευξη της αυτοδυναμίας, ήταν και είναι ο μοναδικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας και για αυτόν έχει αρχίσει από το βράδυ της 21ης Μαΐου ένας αγώνας δρόμου, καθώς κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας έχει αποκλειστεί από τα άλλα κόμματα και ειδικά από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με τον Πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμπράξει με τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και αν της υπολείπονται 2 με 3 βουλευτές! 

Το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία και μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αν και έχει λιγοστές πιθανότητες, δεν παύει να είναι υπαρκτό και σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες. Δεν αποκλείεται δε να οδηγηθούμε και σε τρίτες εκλογές, κάτι που απεύχονται οι πάντες, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες στην οικονομία. 

Οι προϋποθέσεις για αυτοδυναμία

Η επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. εξαρτάται από τον βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων που την επέλεξαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν τελικά το 3% και θα εισέλθουν στη νέα Βουλή. Είναι δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ περιορίζονται στο ποιο από τα δύο θα αποτελέσει τον κύριο εκφραστή της Αντιπολίτευσης και ήδη ξεκίνησε μια «μάχη χαρακωμάτων» για την επίτευξη του στόχου που το καθένα έχει θέσει, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνει δεύτερος ενισχύοντας και λίγο το ποσοστό του, το δε ΠΑΣΟΚ να αυξήσει και άλλο το ποσοστό του, διεμβολίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ αποκτώντας δυναμική για αξιωματική αντιπολίτευση. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχουν να αντιμετωπίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, έναν απροσδόκητο αντίπαλο, την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει αποκτήσει δυναμική εισόδου στη νέα Βουλή, έχοντας βάσιμες προσδοκίες εισροής ψήφων και από τα τρία αυτά κόμματα, αλλά και από το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

 Παίρνουν αποστάσεις από τη «ΝΙΚΗ»…

Σκληρή «μάχη» αναμένεται να δοθεί και ανάμεσα στα άλλα μικρά κόμματα, με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να έχει στοχοποιήσει τη «ΝΙΚΗ» που επίσης ελπίζει να περάσει το όριο του 3%. Το θέμα της «ΝΙΚΗΣ» προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο χώρο της Εκκλησίας, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι μητροπολίτες διαψεύδουν ανάμειξή τους και καλούν τους κληρικούς τους να απόσχουν από τις προεκλογικές της δραστηριότητες. Ηχηρή ήταν η παρέμβαση και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ στο «μικροσκόπιο» μπαίνει και η έμμεση ανάμειξη ορισμένων μοναχών του Αγίου όρους, αρκετοί εκ των οποίων φέρεται να ανήκουν στο αντιπατριαρχικό κλίμα και να καθοδηγούνται ή να είναι φίλα προσκείμενοι στη Ρωσία. Επίσης με ανακοίνωσή της η Εκκλησιαστική οργάνωση «ΣΩΤΗΡ» που εκδίδει το περιοδικό «Προς τη Νίκη» ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. 

Χθες τη στήριξή του στη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε ο Φαήλος Κρανιδιώτης, που στις προηγούμενες εκλογές είχε συνεργαστεί με την Εθνική Δημιουργία του Θάνου Τζήμερου. 

 

Κάλεσμα συμμετοχής 

στις εκλογές

Οι προεκλογικές εξελίξεις «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα και το τοπίο ως προς τα μικρά κόμματα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, όταν και θα πρέπει να κατατεθούν στον Άρειο Πάγο οι δηλώσεις συμμετοχής στις εκλογές. Εκείνο που αντικειμενικά ισχύει, είναι η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία επανέλαβε και χθες βράδυ στο Περιστέρι ότι οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι άδειες και για να γεμίσουν χρειάζεται μεγάλος αγώνας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι σημαντικό να ψηφίσουν ξανά όλοι οι πολίτες για να μπορέσει η Ν.Δ. να λάβει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό γιατί ο πήχης της αυτοδυναμίας μπορεί να αυξηθεί. 

«Πρέπει να τελειώσουμε την δουλειά που αρχίσαμε, να πάμε να ψηφίσουμε, η Ελλάδα έγινε μπλε και θα παραμείνει μπλε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στην συνέχεια αναφερόμενος στη Ροδόπη είπε «και αυτή τη γειτονιά της Ελλάδας που έγινε ροζ, ξέρουμε γιατί έγινε, δεν έχουμε αυταπάτες, και αυτή θα την κάνουμε μπλε». Ο μέχρι την περασμένη εβδομάδα Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι θα γυρίσει και σε αυτές τις εκλογές όλη την Ελλάδα, για να εξηγήσει το πρόγραμμα της νέας τετραετίας, αλλά και να αναφερθεί και πάλι στα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του. «Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου, επιβράβευσαν την ενίσχυση της οικονομίας, της άμυνας, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και καταδίκασαν την τοξικότητα», υπογράμμισε. 

«Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία…»

«Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία στην πανδημία, στηρίξαμε τα νοικοκυριά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν είμαι πρωθυπουργός, αν με θέλετε πρωθυπουργό πρέπει να με ψηφίσετε, όχι να πάμε παραλία», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Μιλώντας για την οικονομία, είπε πως με σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει σύντομα, ενώ δεσμεύθηκε για 950 ευρώ κατώτατο μισθό και 1.500 ευρώ μέσο μισθό. «Εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα τσακίσουμε την κοινωνία με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σε ορίζοντα 4ετίας θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος», είπε και δεσμεύτηκε  για αναδιάταξη της Υγείας. Μιλώντας  για την υπογεννητικότητα  αναφέρθηκε στο επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ και τόνισε πως αυτό δεν αρκεί, αναφέροντας σειρά μέτρων όπως η νταντά της γειτονιάς, λέγοντας πως πρέπει να στηριχθούν οι γυναίκες αφού αυτές σηκώνουν το μεγάλο βάρος στις οικογένειες.

Ειδικά για τους νέους ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως «ήμασταν πρώτοι στους 17-30 γιατί μιλήσαμε για τα πραγματικά προβλήματα. Δεν βλέπουμε τη νεολαία σαν καύσιμη ύλη για τον προεκλογικό λόγο. Μόνο η Ν.Δ. είναι η μεγάλη λαϊκή και προοδευτική παράταξη».

Στην Ήπειρο

Ανάμεσα στις περιοχές που θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η Ήπειρος με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνουν τα Γιάννενα και η Άρτα, χωρίς να αποκλείεται στο πρόγραμμα να περιληφθούν η Πρέβεζα, η Ηγουμενίτσα και κάποιος από τους ακριτικούς Δήμους. Στους τρεις νομούς στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ. αφού δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή ως προς τον αριθμό των βουλευτών. Αντίθετα στα Γιάννενα στόχος είναι και αύξηση του ποσοστού, αλλά και ανατροπή στις έδρες των βουλευτών, καθώς εκτιμάται ότι με μια καλή προεκλογική εκστρατεία, σε συνδυασμό και με τις επιδόσεις των άλλων κομμάτων, η Ν.Δ. μπορεί να εκλέξει τελικά τρεις βουλευτές, όπως ήταν και οι αρχικές εκτιμήσεις που ανατράπηκαν και από τα «περίεργα» της απλής αναλογικής. 

Το ενδεχόμενο αυτό προβληματίζει και «αγχώνει» το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, που έχουν πάρει από μία έδρα, καθώς στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μπορούν υπό προϋποθέσεις να διατηρήσουν τη 2η έδρα. Πιο επίφοβο για απώλεια της έδρας είναι το ΚΚΕ που ήδη από χθες η Κομματική Οργάνωση Ιωαννίνων, με κοινή δήλωση των επτά υποψηφίων βουλευτών της 21ης Μαΐου, ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία, επιτιθέμενη κατά Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με κεντρικό σύνθημα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, «ψηλώνουμε κι άλλο το ΚΚΕ, εκλέγουμε κομμουνιστή βουλευτή στα Γιάννενα».