Επιτέλους, κλείνει η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας…

ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΟΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ!

Εντός του Μαρτίου –σύμφωνα με τον υπουργό– έρχονται διαγωνισμοί για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

• Ήδη πέντε περιφ. συμβούλια (και της Ηπείρου) ενέκριναν την προγραμματική σύμβαση και θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί

Επιλύονται χρόνια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

BOSKOTOPOI AGELADES
Οκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου και έξι από την κατάρτιση των προδιαγραφών για τους διαχειριστικούς χάρτες βόσκησης,  επιτέλους η εκπόνησή τους φαίνεται ότι μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξή της. 

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε έντονη πίεση από τα Ευρωπαϊκά όργανα για την εκπόνησή τους, η διαδικασία πήγαινε συνεχώς πίσω και η πρώτη απόπειρα που έγινε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε.  Η κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους, ώστε να μπορούν να εισπράττουν τις ενισχύσεις από την Ε.Ε. γίνονταν στα «χαρτιά», μέσω της λεγόμενης «τεχνικής λύσης». Μια διαδικασία που άφηνε ανοικτά «παράθυρα» τα οποία εκμεταλλεύονταν διάφοροι επιτήδειοι και οι οποίοι εξασφάλιζαν παχυλές επιδοτήσεις, έστω και αν δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι. 

Την επικείμενη έναρξη της διαδικασίας για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ανακοίνωσε στα εγκαίνια της Zootechnia που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος τοποθέτησε τη διεξαγωγή των πρώτων διαγωνισμών εντός του Μαρτίου. Μεταξύ των πρώτων Περιφερειών που θα προχωρήσουν σε σύνταξη χαρτών είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και μάλιστα στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το σκοπό αυτό. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός μέχρι τώρα έχουν πάρει ανάλογη απόφαση και οι περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  και Δυτικής Μακεδονίας. Οι προγραμματικές συμβάσεις αφού υπογραφούν, θα εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα γίνουν οι διαγωνισμοί. 

Πολλαπλά τα οφέλη 

«Είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν, η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της Ελληνικής κτηνοτροφίας και η οποία δημιουργεί καταλογισμούς από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και εμποδίζει τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων στη διαχείριση των βοσκοτόπων» ανέφερε ο Υπουργός, για να εξηγήσει συνοπτικά τα άμεσα οφέλη από τους χάρτες βόσκησης: «Ειδικά για την εκτατική κτηνοτροφία θα δώσει τη δυνατότητα για την πραγματική ανάπτυξη των βοσκοτόπων και την προστασία του περιβάλλοντος και μέσα από διαβούλευση με νέα οικολογικά σχήματα τα οποία θα ενισχύσουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων». 

Εκτός του ξεκαθαρίσματος του τοπίου με τις επιλέξιμες εκτάσεις, τις βοσκήσιμες εκτάσεις δηλαδή που δηλώνει ο κάθε κτηνοτρόφος ώστε να μπορεί να εισπράξει επιδοτήσεις, η κατάρτιση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης θα συμβάλει στη σωστή κατανομή τους, με την οποία θα αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση η υπερβόσκηση ή υποβόσκηση, θα δοθεί η δυνατότητα για έργα βελτίωσης και γενικά θα μπορούν να εφαρμοστούν προγράμματα διαχείρισής τους. Μετά την εφαρμογή των διαχειριστικών χαρτών θα γίνει διαχωρισμός των βοσκοτόπων σε κάθε Δήμο σε λιβαδικές εκτάσεις οι οποίες στη συνέχεια θα κατανεμηθούν στους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους και θα πάψει το σημερινό κοινόχρηστο σύστημα βόσκησης. 

Τα μέτρα στήριξης 

Στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας, αλλά και στη βελτίωση των υποδομών του πρωτογενούς τομέα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε έργα αγροτικής οδοποιίας, αλλά και στο πρόγραμμα για επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά, το οποίο αξιοποίησαν 75.000 αγρότες. 

Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στις ζωοτροφές, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ στο 6%, στις δύο ενισχύσεις της κτηνοτροφίας με το 2% του τζίρου τους, ενώ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμες οι διαδικασίες για την καταβολή των 89 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς προχθές πέρασε η διάταξη για το ακατάσχετο στη Βουλή. 

Μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση για τους αγρότες είναι η έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή παραδίδουν προϊόντα μέσω της συμβολαιακής γεωργίας ή κτηνοτροφίας. 

Νέο όπλο κατά της νοθείας

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε επίσης ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συστήματος «Άρτεμις2» το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ένα «υπερόπλο» κατά της νοθείας, καθώς μέσω αυτού θα προφυλάσσονται τα αγροτικά προϊόντα από απόπειρες νόθευσης. 

Ο Υφυπουργός Σ. Κεδίκογλου

Εκτενή αναφορά σε λειτουργικά ζητήματα της κτηνοτροφίας έκανε από του βήματος της Zootechnia και ο Υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου. Επιγραμματικά ανέφερε την ψήφιση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία Εθνικού Ηλεκτρονικού Μητρώου εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών, την νέα σήμανση των κρεάτων που κατοχυρώνει την ελληνική ταυτότητα, την έγκριση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο κ.α.

Ψηφιακή κτηνοτροφία 

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στη μελλοντική εξέλιξη που θα έχουν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε λίγα χρόνια, οι οποίες θα κληθούν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή καινοτομία, «μέσα από μια μεγάλη γκάμα συνδεδεμένων έξυπνων συσκευών και καινοτομιών στην παραγωγή που αναμένεται να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους, στην αξιοποίηση νέων πόρων και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος». 

Στήριγμα οι εξαγωγές

Τέλος ο Υφυπουργός, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που θα έχει για την κτηνοτροφία μας η ενίσχυση των εξαγωγών καθώς τα ποιοτικά ελληνικά κτηνοτροφικά  προϊόντα   αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξή της. Τόνισε δε ότι η κτηνοτροφία, συνδυαστικά με τη μεταποίηση και την τυποποίηση συνεισφέρει κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας και ταυτόχρονα στηρίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.