Ο Μαν. Κεφαλογιάννης κατήγγειλε στην Ε.Ε. τη νέα ανθελληνική πρόκληση

ΓΙΑ ΠΟΙΑ…ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ «ΤΣΑΜΗΔΕΣ»

Αλυτρωτικές εκδηλώσεις μέσα στην Αλβανική Βουλή δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας από μια υπό ένταξη χώρα

ΟΜΟΝΟΙΑ: Υπόλογοι πολιτικοί, κόμματα και διοργανωτές

TSAMHDES SHMAIA2

• Οι νέες προκλήσεις των «Τσάμηδων», με την πλήρη κάλυψη της Αλβανικής Βουλής έρχονται για μια ακόμη φορά να αποδείξουν την αναντιστοιχία λόγων και έργων της Κυβέρνησης Ράμα, αλλά και του Αλβανικού κατεστημένου, που υποδαυλίζουν συστηματικά τις αλυτρωτικές και ανθελληνικές εκδηλώσεις τους.  Αποκορύφωμα της  συστηματικής και διαχρονικής πολιτικής είναι και η εκδήλωση που οργανώθηκε μέσα στο Αλβανικό κοινοβούλιο (με απόφαση των βουλευτών του Ράμα), για τις δήθεν «σκλαβωμένες πατρίδες» και τη «γενοκτονία των «Τσάμηδων» από την Ελλάδα, η οποία έτυχε μάλιστα της επίσημης προβολής από την ιστοσελίδα της Βουλής. 

Η Αλβανία όπως δείχνουν  και οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών σε συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους στους οποίους επιχειρούν να θέσουν τις «Τσάμικες αξιώσεις», ακολουθεί κατά «βήμα» την τακτική του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αν και επιθυμεί την ένταξή στην Ε.Ε., κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, δεν διστάζει να παραποιεί  πραγματικά ιστορικά γεγονότα, αλλά και να «διαγράφει» αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων. 

Οι τελευταίες Αλβανικές προκλήσεις, δεν έμειναν όμως αναπάντητες. Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος μάλιστα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε - Αλβανίας Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ζητά εξηγήσεις και κυρίως απάντηση στο εύλογο ερώτημα για το πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει μια προς ένταξη χώρα να πραγματοποιεί εκδηλώσεις κατά μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. για υποτιθέμενες «σκλαβωμένες πατρίδες» εντός του κοινοβουλίου και εάν αυτές οι εκδηλώσεις συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας.

 Η ΟΜΟΝΟΙΑ

Έντονη είναι και η αντίδραση της «ΟΝΟΜΟΙΑΣ» η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση χαρακτηρίζει τις προχθεσινές εκδηλώσεις ως «εκδηλώσεις  εκδηλώσεις  φανατισμού, ανθελληνισμού, καλλιέργειας διεθνοτικού μίσους». 

«Υπόλογοι -συνεχίζει- είναι τόσο οι διοργανωτές, πολιτικά σχήματα και οργανώσεις δημοσίως γνωστά από που παρακινούνται και χρηματοδοτούνται, αλλά ταυτόχρονα και οι ιθύνοντες φορείς του Κοινοβουλίου. Η παραχώρηση της Αίθουσας συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής της Αλβανίας καθώς και οι αναρτήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στο όνομα της, μάλλον μαρτυρούν την απόσταση μεταξύ ρητορικής περί των δυνατοτήτων ανάπτυξης των διακρατικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και δεύτερων σκέψεων που εμπνέονται από τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία».

Καταλήγοντας η «ΟΜΟΝΟΙΑ» επισημαίνει:

«Τόσο το συγκεκριμένο παραλήρημα όσα και σχεδιάζονται να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες προφανώς είναι η χειρότερη υπηρεσία στις ανάγκες που πραγματικά έχει η περιοχή, η Αλβανική κοινωνία που προσδοκά τον εξευρωπαϊσμό και χειραφέτηση του δημοσίου βίου.

Τα πραγματικά αισθήματα του Ελληνικού λαού, του συνόλου του Ελληνισμού είναι γνωστά πλέον στον κάθε πολίτη και οικογένεια της Αλβανίας που είναι σε καθημερινή επικοινωνία και που συμβάλει στην βελτίωση του οικονομικού, μορφωτικού κι εκπαιδευτικού επιπέδου τους. Όποιος περί του αντιθέτου ισχυρίζεται καπηλεύεται την ιστορία και αρνείται την πραγματικότητα». 

Μαθήματα… ιστορίας

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην ερώτησή του αναφέρεται και στα ιστορικά γεγονότα και αλλά και σε διεθνείς αποφάσεις που δικαίωσαν την Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση των συνεργατών των ναζιστικών στρατευμάτων. 

Συγκεκριμένα και αφού χαρακτηρίζει την εκδήλωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα «σε απίστευτη πρόκληση κατά της Ελλάδας»,  ενημερώνει την Επιτροπή και επισημαίνει: «Στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής βουλής αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σήμερα, 78η επέτειος της γενοκτονίας των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη βουλή όπου τονίστηκε η επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων. Η 27η Ιουνίου αναγνωρίστηκε το 1994 από το κοινοβούλιο ως ημέρα γενοκτονίας και μνήμης των Αλβανών της Τσαμουριάς από τους Έλληνες». 

Ενώ σε πανό που υπήρχαν εντός της αίθουσας του αλβανικού κοινοβουλίου που έγραφαν «78 χρόνια γενοκτονία» και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παιδιά και νέοι απήγγειλαν αλυτρωτικά ποιήματα για δήθεν «σκλαβωμένες πατρίδες» καλλιεργώντας το μισελληνισμό. 

Για την ιστορία οι Τσάμηδες ήταν αλβανικό φύλο στην περιοχή της Ηπείρου που κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεργάστηκαν στενά με τις δυνάμεις κατοχής σχηματίζοντας ένοπλα τμήματα που έδρασαν στο πλευρό των ναζιστικών στρατευμάτων κατά του ελληνικού πληθυσμού και επιχείρησαν με μεθόδους εθνοκάθαρσης να αφανίσουν τον ελληνικό πληθυσμό της Θεσπρωτίας. 

Μετά την κατάρρευση της ναζιστικής Γερμανίας η συντριπτική πλειοψηφία των Τσάμηδων επέλεξε να ακολουθήσει μαζικά τα γερμανικά στρατεύματα προς τη γειτονική Αλβανία.

Μετά την απελευθέρωση το Ειδικό ∆ικαστήριο ∆ωσίλογων των Ιωαννίνων εκδίκασε και εξέδωσε μέχρι το 1948 1.700 και πλέον καταδικαστικές αποφάσεις για τα εγκλήματα των Τσάμηδων στη Θεσπρωτία. Ως συνέπεια των αποφάσεων αυτών, και με αποφάσεις του ελληνικού κράτους, από τους καταδικασθέντες αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και η περιουσία τους δημεύτηκε. Οι κατά καιρούς προσπάθειες των Τσάμηδων να διεκδικήσουν τις δημευθείσες περιουσίες τους, με προσφυγές ακόμη και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα λόγω της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομολογίας για τους δωσίλογους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».