Οι απανωτές αυξήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα, ενέργεια φέρνουν…

ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Η αγορά είναι παγωμένη και από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν άσχημες εξελίξεις, τονίζει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Θεοδ. Σίνδρος

• Πώς διαμορφώνεται η τιμή στο ψωμί

Νέο κύμα ακρίβειας λόγω ανόδου σε γάλα, φοινικέλαιο, βρώμη…

PSOMI FOYRNOS

• Όλο και πιο ορατός γίνεται ο επισιτιστικός κίνδυνος και για τη χώρα μας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και φυσικά του πολέμου στην Ουκρανία, εξαιτίας του οποίου οι τιμές στα σιτηρά ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία.

Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι έχει ξεπεράσει το 100%, με αποτέλεσμα να περνάει τόσο στο ψωμί, βασικό διατροφικό αγαθό για την ελληνική οικογένεια, όσο και στα υπόλοιπα είδη που βρίσκει κανείς στον φούρνο. Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Ιωαννίνων Θεόδωρος Σίνδρος τονίζει πως οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος από τις υπέρογκες αυξήσεις που οι ίδιοι επωμίζονται. Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι εκτός από τα αρτοποιεία της πόλης μας που έκλεισαν ήδη, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλα λουκέτα!

Στο μεταξύ οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες όπως το γάλα, το φοινικέλαιο, η βρώμη κλπ. προοιωνίζουν νέο κύμα ακρίβειας σε όλα τα τρόφιμα, επεξεργασμένα ή μη.

Ο Πρόεδρος Αρτοποιών

«Οι τιμές όσον αφορά στα σιτηρά έχουν τραβήξει τέτοια ανοδική πορεία, ώστε φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για αύξηση πάνω από 100% σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή. Η ανοδική τροχιά στις τιμές ξεκίνησε τον περσινό Φεβρουάριο, από τον Σεπτέμβριο του 2021 επιταχύνθηκαν οι αυξήσεις, ενώ με τον πόλεμο στην Ουκρανία οξύνθηκε ακόμα περισσότερο το πράγμα», ανέφερε χθες ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Ιωαννίνων Θεόδωρος Σίνδρος, ο οποίος είναι και αναπλ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος. 

Οι αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών, οδήγησαν σε αύξηση των αντίστοιχων τιμών της πρώτης ύλης που προμηθεύονται τα αρτοποιεία, δηλαδή στο αλεύρι και, όπως είναι φυσικό, περνούν και στα προϊόντα τους, με πρώτο και καλύτερο το ψωμί που αποτελεί τη βάση της διατροφής μας. 

«Απορροφήσαμε αυξήσεις…»

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σίνδρο, οι αρτοποιοί έχουν μετακυλήσει στα προϊόντα που παρασκευάζουν μόνο ένα 10 – 15% του συνόλου των πολύ μεγάλων προσαυξήσεων που οι ίδιοι έχουν επωμιστεί σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ενέργεια, οι οποίες, όπως αναφέρει, έχουν ξεπεράσει το 100%. 

Αναφερόμενος στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, τουλάχιστον για να ανακουφίσει πολίτες και επιχειρήσεις από τις επιβαρύνσεις στο ρεύμα, αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικά, όμως, όπως σημειώνει, αυτά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο. 

Ψωμί και άλλα…

Πώς διαμορφώνονται όμως σήμερα οι τιμές στα αρτοποιήματα; Με βάση στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%. Αύξηση που εκτιμάται πως δεν θα είναι ούτε η τελευταία ούτε η μεγαλύτερη. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές ανά την χώρα, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ, ενώ σε είδη, όπως το ψωμί με προζύμι, η τιμή του κιλού έχει αγγίξει τα 3,50 ευρώ! Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει σε ποσοστό της τάξης του 10% ή λίγο πιο πάνω σε σχέση με πέρσι.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα «In.gr», το ξέφρενο ράλι της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών, δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες, απειλώντας με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Παγωμένη» η αγορά

Όσο για τους καταναλωτές, αυτοί κρατούν πια «μικρό καλάθι» κατά την επίσκεψή τους στο σούπερ μάρκετ, το κρεοπωλείο και φυσικά και τον φούρνο, αφού η ακρίβεια δεν επιτρέπει ψώνια αντίστοιχα με εκείνα παλαιότερων εποχών! Εξάλλου, εδώ και χρόνια έχει αλλάξει καταναλωτικές συνήθειες ο κόσμος, ο οποίος, όπως τονίζει ο Πρόεδρος των Γιαννιωτών Αρτοποιών, λόγω της οικονομικής κρίσης έκοψε προϊόντα που θεωρεί «πολυτέλεια» όπως τα διάφορα γλυκίσματα που βρίσκει κανείς στον φούρνο και όχι μόνο.

Κλείνουν φούρνοι!

Όπως επισημαίνει ο Θεόδ. Σίνδρος, η αγορά και στον κλάδο της αρτοποιίας είναι «παγωμένη» και φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα. «Πολύ φοβάμαι ότι από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα θα έχουμε άσχημες εξελίξεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν και άλλα αρτοποιεία», τονίζει χαρακτηριστικά. 

Οι ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε λουκέτο αρκετές επιχειρήσεις αρτοποιείων και στα Γιάννενα το τελευταίο διάστημα, ενώ αναμένεται και συνέχεια! Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Λεκανοπέδιο λειτουργούν περίπου 140 – 150 φούρνοι και πρατήρια. 

«Πετούν» οι πρώτες ύλες

Πάντως, ακόμη και όσοι εκτιμούσαν πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση ενόψει της νέας σοδειάς, η οποία «παραδοσιακά» ρίχνει τις τιμές, το ξανασκέφτονται, καθώς οι πιέσεις αυξάνονται.

Κι αν το ψωμί και τα προϊόντα με βάση το αλεύρι είναι ένα μικρό κλάσμα των οικογενειακών προϋπολογισμών στη χώρα μας, η συνεχιζόμενη άνοδος σε βασικές πρώτες ύλες όπως το φοινικέλαιο, η βρώμη, το καλαμπόκι και το γάλα φέρνει νέο κύμα ακρίβειας στο σύνολο των επεξεργασμένων και μη τροφίμων, την ώρα που ο λογαριασμός για τα είδη διατροφής είναι πλέον 11% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι και η κυβέρνηση βάζει φρένο σε νέα μέτρα στήριξης πέραν όσων έχουν αναγγελθεί για τους λογαριασμούς ενέργειας.