Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία...

ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΕΝΟΥΝ…MΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΑ!

Εκτίθεται πανελλήνια η πόλη επειδή δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα τα προκάτ κτίρια στο παλιό «Χατζηκώστα» για να στεγαστούν το Σ.Α.Π. και το 1ο Νηπιαγωγείο

Απαντήσεις ζητά από τον Δήμο η Πανελλήνια Συνομοσπονδία ΑμεΑ

PALIO XATZHKOSTA PROKAT SXOLEIA 1 19 1 22

• Ο τρόπος που μία κοινωνία αντιμετωπίζει τους πολίτες της η ζωή των οποίων είναι πιο δύσκολη από των υπολοίπων λόγω κάποιας αναπηρίας αποτελεί βασικό κριτήριο για το επίπεδο του πολιτισμού της.
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη παράμετρο, δυστυχώς τα Γιάννενα μένουν... μετεξεταστέα, καθώς ως πόλη μόνο φιλικά δεν είναι απέναντι στους ΑμεΑ. Κυριότερη απόδειξη γι’ αυτό η έλλειψη βασικών υποδομών, όπως ασφαλών διαδρομών και προσβάσεων σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, αν και εδώ έχουν γίνει κάποια βήματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία όμως είναι αποσπασματικά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η πρωτεύουσα της Ηπείρου «καταφέρνει» να εκτεθεί πανελλαδικά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου Αναπήρων Παίδων, οι οποίοι περιμένουν ακόμα να μεταφερθούν σε μία ασφαλή και αξιοπρεπή στέγη, όπως δικαιούνται!
Τα προκάτ κτίρια στο προαύλιο του παλιού «Χατζηκώστα» δεν έχουν ολοκληρωθεί για τη μεταφορά του Σ.Α.Π. και του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων. Γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Συλλόγου «Κυψέλη» αλλά και της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας ΑΜεΑ.

Ακόμα τα προκάτ!
Φτάσαμε στα μέσα σχεδόν και της φετινής σχολικής χρονιάς και τα λυόμενα που έχουν στηθεί στον προαύλιο χώρο του παλιού κτιριακού συγκροτήματος του «Χατζηκώστα» στην οδό Γ. Παπανδρέου δεν είναι έτοιμα ακόμα να δεχθούν μαθητές.
Υπενθυμίζεται ότι στα συγκεκριμένα λυόμενα θα φιλοξενηθούν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων (Σ.Α.Π.) και το 1ο Νηπιαγωγείο που σήμερα φιλοξενούνται τα μεν πρώτα στο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ στη Νεοκαισάρεια, το δε άλλο στο Καπλάνειο όπου μεταφέρθηκε από το απέναντι κτίριο της Παπαζόγλειου, το οποίο πέρασε στη χρήση του Πανεπιστημίου και της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Χρόνια αβεβαιότητας...
Αρκετά χρόνια αβεβαιότητας, ταλαιπωρίας και παλινδρομήσεων έχουν μεσολαβήσει για το Σ.Α.Π. και το 1ο Νηπιαγωγείο, τα οποία αναζητούσαν μόνιμη στέγη, όμως λύση δεν μπορούσε να βρεθεί.
Τελικά επιλέχθηκε η μεταφορά τους στο παλιό «Χατζηκώστα», σε προκάτ κτίρια που έχουν στηθεί εκεί μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Δήμο Ιωαννιτών. Σύμφωνα με αυτήν, η Περιφέρεια έχει αναλάβει το κατασκευαστικό κομμάτι και ο Δήμος τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την περίφραξη, τη σύνδεση με το αποχετευτικό, και την ηλεκτροδότηση, ενώ είναι εκείνος που θα λειτουργήσει τα σχολεία και θα φροντίσει για τη συντήρηση των προκάτ κτιρίων.
Η μεταφορά των λυόμενων έγινε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού με τις εκτιμήσεις τότε να θέλουν τη μετεγκατάσταση των σχολείων στο παλιό «Χατζηκώστα» κάπου εκεί, στην έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Οι προσδοκίες όμως γονέων και εκπαιδευτικών διαψεύστηκαν... πανηγυρικά! Έτσι, Σ.Α.Π. και 1ο Νηπιαγωγείο παραμένουν ακόμα μετέωρα.

Επιστολή διαμαρτυρίας
Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των σχολικών κτιρίων στο προαύλιο του παλιού «Χατζηκώστα» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ιωαννίνων «Κυψέλη» και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Σ.ΑμεΑ απευθύνει επιστολή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ιωάννη Αϊβατίδη μεταφέροντας τη διαμαρτυρία του Συλλόγου «Κυψέλη» σχετικά με την μη τήρηση της δέσμευσης του Δήμου Ιωαννίνων για τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων σε χώρο κατάλληλο για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Όπως υπενθυμίζει ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ιωαννίνων, έχει ήδη διαπιστωθεί από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, ότι το Σ.Α.Π. χρήζει άμεσης μετεγκατάστασης σε νέο χώρο, διότι οι αίθουσες στις οποίες στεγάζονται αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικές δομές του, οι οποίες παραχωρούνται από την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους.
Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι έχει ήδη υπάρξει δέσμευση του Δήμου για την παρακολούθηση και ολοκλήρωση των εργασιών της αποπεράτωσης του κτηρίου στο οποίο θα μεταστεγαστεί το Σ.Α.Π., η παντελής απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη των εν λόγω εργασιών έως σήμερα, έχει επιφέρει ανησυχία στο Σύλλογο και σοβαρό προβληματισμό για την οριστική διεκπεραίωση του έργου.

Πρόβλημα συνωστισμού
Υπάρχει όμως εδώ και άλλη μία σημαντική παράμετρος. Όπως σπεύδει να σημειώσει η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, η έλλειψη επαρκούς χώρου σε εκπαιδευτικές δομές, ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας, οδηγεί σε συνωστισμό μαθητών με βαριές αναπηρίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλειά τους, αλλά και για την ποιοτική εκπαίδευση, η οποία πρέπει να τους διασφαλίζεται από την πολιτεία και τους πολιτειακούς θεσμούς, όπως επιτάσσει και η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Ζητάει λοιπόν την άμεση ενημέρωση τόσο του Συλλόγου όσο και της ίδιας για την πορεία των εργασιών του έργου που αφορά στη μετεγκατάσταση του Ειδικού Σχολείου Ιωαννίνων προκειμένου, όπως επισημαίνει, «να επιτευχθεί η απρόσκοπτη συμμετοχή στην εκπαίδευση με συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας των μαθητών που φοιτούν σε αυτό, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς, όπως πρέπει να διασφαλίζει ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο».