Σκληρός ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά και στην Ήπειρο

ΚΑΥΣΙΜΑ–ΡΕΥΜΑ ΕΓΙΝΑΝ...ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ!

Ανέβηκαν και πάλι οι τιμές σε πετρέλαιο και αμόλυβδη

• Τι λέει στον «Π.Λ.» ο Αντ/δρος Πρατηριούχων Ιωαννίνων Θαν. Παπαδόπουλος • «Φωτιά» οι αυξήσεις στην ενέργεια

Χαμηλός ο τζίρος στα μαγαζιά, παρά τις εκπτώσεις...

 

• Σκληρός είναι ο φετινός χειμώνας για τα περισσότερα νοικοκυριά και στην Ήπειρο, καθώς οι τιμές – φωτιά στα καύσιμα και την ενέργεια έχουν κάνει... πολυτέλεια ακόμα και καθημερινές αυτονόητες λειτουργίες όπως η θέρμανση, η χρήση ηλεκτρικών συσκευών και οι μετακινήσεις.
Όσον αφορά στα καύσιμα, με βασικότερα το πετρέλαιο θέρμανσης και την αμόλυβδη βενζίνη, οι τιμές ανέβηκαν και πάλι, έπειτα από μία ολιγοήμερη αποκλιμάκωση, στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου. Η κατάσταση παραμένει ρευστή, όπως τονίζει στον «Π.Λ.» ο Αντιπρόεδρος των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Θανάσης Παπαδόπουλος. Παράλληλα, η εντυπωσιακή αύξηση των τιμών στην ενέργεια παρασύρει προς τα πάνω όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Εν μέσω της πολύπλευρης αυτής κρίσης, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων στα Γιάννενα δεν θυμίζει σε τίποτα αντίστοιχες περιόδους χειμερινών εκπτώσεων του παρελθόντος.

Ακρίβυναν τα καύσιμα
Αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα ανέμεναν για μετά τις γιορτές οι παράγοντες της αγοράς και φυσικά τα νοικοκυριά που πλήρωσαν ακριβά μέχρι τώρα τη θέρμανση και τις μετακινήσεις τους.
Κι ενώ κάτι πήγε να γίνει, ξαφνικά η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ακολούθησε και πάλι ανοδικές τάσεις, συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα καύσιμα. Έτσι, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Θανάσης Παπαδόπουλος, στον Νομό Ιωαννίνων το πετρέλαιο θέρμανσης που είχε πέσει την προηγούμενη εβδομάδα λίγο κάτω από τα 1,10 ευρώ το λίτρο, ανέβηκε και πάλι στα 1,15 – 1,16 ευρώ, δηλαδή στην τιμή με την οποία ξεκίνησε η διάθεσή του στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου! Όσο για την αμόλυβδη βενζίνη, αυτή πωλείται σήμερα στην περιοχή μας ακριβά και συγκεκριμένα στα 1,75 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο.

«Πώς να προβλέψεις...»
Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου έχει οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών των καυσίμων από την αρχή του έτους στα πρατήρια όλης της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων) έχει φθάσει τα 1,76 ευρώ, του πετρελαίου κίνησης σε 1,50 ευρώ και του υγραερίου κίνησης σε 1,002 ευρώ. Πανελλαδικά το πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί σε 1,16 ευρώ από 1,12 στις 31 Δεκεμβρίου.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αποκλιμάκωση, ενώ η κατάσταση παραμένει ρευστή και κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πού θα οδηγηθούμε. Να ευχόμαστε αυτή η ανοδική τάση να σταματήσει επιτέλους», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος των Βενζινοπωλών Ιωαννίνων.
Ερωτηθείς δε από τον «Π.Λ.», ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός στο οποίο βοηθάει και το σχετικό επίδομα που οι καταναλωτές επιδιώκουν να εισπράξουν, ωστόσο, οι ποσότητες που προμηθεύονται είναι λίγες σε γενικές γραμμές. Πολλοί μάλιστα πολίτες δεν έχουν βάλει καθόλου πετρέλαιο φέτος επιδιώκοντας να θερμάνουν τα σπίτια τους με άλλους τρόπους.

«Φωτιά» οι τιμές
Στο 5,1% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα παραπάνω ήρθαν εν πολλοίς ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων στον κλάδο της ενέργειας που για τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασαν για την Ελλάδα στο 34,8%, ενώ και ο δείκτης των τροφίμων, ποτών και καπνού στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,4%. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δηλαδή, οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα περνούν στις τιμές λιανικής, προκαλώντας αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών. Μάλιστα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για διατήρηση των υψηλών τιμών για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα.
Στο μεταξύ, νέες αυξήσεις από 5% έως ακόμη και 20% αναμένει η αγορά σε μια σειρά βασικών προϊόντων, οι οποίες θα πλήξουν τις τσέπες χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα.

Πλήγμα στην αγορά
Ο εμπορικός κόσμος είναι από τους κλάδους που πλήττονται έντονα από την ενεργειακή κρίση. Εξάλλου, η πραγματική οικονομία λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο και η πτωτική πορεία που εμφανίζεται στην εστίαση και στους συναφείς κλάδους αντανακλάται αυτόματα και στο εμπόριο.
Έτσι, στο ξεκίνημα των χειμερινών εκπτώσεων παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για μειωμένες πωλήσεις σε ποσοστό έως και 50% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Λίγο – πολύ η εικόνα αυτή ισχύει και στα Γιάννενα, όπου, παρά τις μεγάλες προσφορές, ο τζίρος στα καταστήματα παραμένει μέχρι στιγμής χαμηλός για την περίοδο που διανύουμε. Φαίνεται πως κι εδώ οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών, ιδίως όσον αφορά στη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ψώνια πέρα από τα απολύτως απαραίτητα.

Θα απαιτηθεί στήριξη
Είναι σαφές ότι κι εδώ θα απαιτηθεί στήριξη από πλευράς της Πολιτείας με εκπροσώπους των εμπόρων να τη ζητούν ήδη. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν μέτρα όπως η εφαρμογή των αναστολών για το προσωπικό, η παράταση της προθεσμίας των πληρωμών και η αύξηση των δόσεων όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε 120, καθώς και να επανεξεταστεί το μη επιστρεπτέο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ «επανεκκίνησης για το λιανεμπόριο», ώστε, όπως είπε, «και ο εμπορικός κόσμος να αισθανθεί ότι προστατεύεται και δεν έχει αφεθεί στην τύχη του»!