Επιτέλους, σε τροχιά υλοποίησης ο οδικός άξονας Γιάννενα - Κακαβιά

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ… ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του, δημοπρατείται εντός του 2022

• Ανακοινώθηκαν επίσης η κατασκευή παραλίμνιου ποδηλατόδρομου και άλλα έργα Αλλάζει η όψη της Ηπείρου, τόνισε ο Πρωθυπουργός

MHTSOTAKHS GIANNINA

 Με πολύ σημαντικές ανακοινώσεις για ζητήματα της Ηπείρου συνοδεύτηκε η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα. 

Οι ανακοινώσεις έγιναν τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους υπουργούς που τον συνόδευαν και οι οποίοι ο καθένας με τη σειρά του αναφέρθηκε σε θέματα αρμοδιότητάς τους. Η σημαντικότερη εξαγγελία αφορά βεβαίως την οδική σύνδεση Ιωάννινα - Κακαβιά, αλλά δεν ήταν η μόνη καθώς έγιναν και άλλες, οι οποίες αφορούν την ένταξη του έργου του παραλίμνιου ποδηλατόδρομο στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», η χρηματοδότηση έργων οδικής ασφάλειας στην Ήπειρο ύψους 55 εκ. ευρώ, η δημιουργία Data Center, η μετεγκατάσταση του πρώην κλειστού Ξιφασκίας κ.α..
«Μιλάμε για πραγματικά έργα που υλοποιούνται και αλλάζουν την όψη της Ηπείρου», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός.
Ο οδικός άξονας Γιάννενα - Κακαβιά
Το θέμα βέβαια που κυριάρχησε ήταν ο πολύπαθος οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» και ο οποίος πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και το επανέλαβε ο Πρωθυπουργός για το έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και η δημοπράτησή του πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του 2022. Θα πρόκειται για έναν κλειστό δρόμο, ταχείας κυκλοφορίας, μήκους 70 χιλιομέτρων και πλάτους 12,5 μέτρων. Η μελέτη του έργου στο ένα τμήμα του έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια και για το υπόλοιπο αναλαμβάνει να την ωριμάσει το Υπουργείο. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν και πρόσθεσε ότι θα είναι ένας σύγχρονος, γρήγορος και ασφαλής δρόμος, που έχει εθνική και γεωπολιτική σημασία και με δεδομένο ότι δεν έχει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα.
Η παρέμβαση Κ. Τασούλα
Η χθεσινή εξέλιξη ήταν η κατάληξη της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας - όπως υπενθύμισε ο Υπουργός Κ. Καραμανλής - να διοργανώσει ευρεία σύσκεψη στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο γραφείο του στη Βουλή με τη συμμετοχή Περιφερειάρχη, Δημάρχων – μετά από επιστολή που είχαν στείλει- Βουλευτών, κατά την οποία ζήτησε «να σταματήσει» η κοροϊδία με το συγκεκριμένο οδικό άξονα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό μνημόνευσε τον παππού του Πρωθυπουργού που πολέμησε για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, λέγοντας πώς ο νυν Πρωθυπουργός αγωνίζεται για την προκοπή τους.
Ο Περιφερειάρχης
Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του έργου, αλλά και στις δυσκολίες που υπήρξαν με την αλλαγή των όρων που είχε θέσει η Ε.Ε., ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια παραδίνοντας τη μελέτη για το Γιάννενα- Κακαβιά στο Υπουργείο για να το εντάξει στο δικό του ΕΣΠΑ, αναλαμβάνει να εντάξει στο δικό της ΕΣΠΑ το τμήμα Γέφυρα Καμπής - Πρέβεζα και το τμήμα Πάργα - Μεσοπόταμος. Αναφέρθηκε ωστόσο και σε άλλα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση των παρανομιών στην παραγωγή των ΠΟΠ προϊόντων, που έφεραν αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος, στην ψήφιση του νόμου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και ζήτησε την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν με τα χρέη οι ΤΟΕΒ. Αναφέρθηκε επίσης και στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας και για την πρόθεση του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη να προστεθεί στην περιοχή και ένα Data Center, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι «τα Γιάννενα μπαίνουν δυναμικά στο χάρτη της υψηλής τεχνολογίας». Επίσης αναφέρθηκε στις προτάσεις για ένταξη του Ζαγορίου και των χρηστηρίων πινακίων της Δωδώνης στους καταλόγους της UNESCO, με το πρώτο όπως είπε ο Πρωθυπουργός να έχει καθυστερήσει λίγο εξαιτίας της πανδημίας.
Οι άλλοι υπουργοί
Από τις άλλες ανακοινώσεις ξεχωρίζει ασφαλώς η ανακοίνωση του Αν. Υπουργού κ. Στέλιου Πέτσα της αποδοχής του αιτήματος του Περιφερειάρχη και την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου με προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ, αλλά και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αμπελοκαλλιέργειες Ζίτσας.
Στο νόμο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, το πρόγραμμα νέων γεωργών και τη χθεσινή διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, τη μεταφορά του κλειστού Ξιφασκίας, αλλά και για τη σχολή που ετοιμάζεται στην Κόνιτσα αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο Κ. Μητσοτάκης
Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η Ήπειρος είναι μια περιοχή στην οποία συγκεντρώνονται σε υπερθετικό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας: Πρωτογενής τομέας, τουρισμός 12 μήνες του χρόνου, έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Δίνουμε έμφαση στα μεγάλα έργα υποδομής, αναγκαίες αλλά όχι ικανές συνθήκες για να δρομολογηθεί η ανάπτυξη όπως την οραματιζόμαστε, πάντα σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Και είναι πολλά, για να πετύχουμε τελικά αυτά που είπε ο Πρόεδρος (Κ. Τασούλας) ότι πριν εκατό και τόσα χρόνια οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για την ελευθερία, η δική μας γενιά αγωνίζεται για την προκοπή όλων, χωρίς αποκλεισμούς, βελτίωση των κοινωνικών ανισοτήτων και κυρίως τη δυνατότητά σας, των παιδιών σας, των εγγονών σας να παραμένουν στον τόπο τους και να προκόψουν εδώ όντας υπερήφανοι που είναι Ηπειρώτες».
Παρόντες
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα, οι Δήμαρχοι Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, Ζαγορίου Γιώργος Σουκοβέλος, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.α.