Για να σωθεί η κτηνοτροφία μας, χρειάζονται καταρτισμένα ντόπια στελέχη...

ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΒΟΣΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ!

Είναι «ορισμένου χρόνου» και γρήγορα ή επιστρέφουν στον τόπο τους ή ζουν παράνομα στη χώρα μας

«Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων»: Να εξεταστεί κατά περίπτωση η κάθε μεταβίβαση δικαιωμάτων σε βοσκοτόπους

PROBATA BOSKOS DROMOS

• Η συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, φέρνει στην επιφάνεια πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κτηνοτροφία.
Το γεγονός ότι με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιχειρείται να επιλυθούν τώρα χρόνια προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στον κλάδο, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, ασφαλώς και δεν περιποιεί «τιμή» στην Πολιτεία, η οποία για χρόνια «κώφευε» στα αιτήματα για να δοθούν λύσεις σε σειρά προβλημάτων που αφορούν τόσο το γραφειοκρατικό - διοικητικό σκέλος, όσο και την προστασία των ελληνικών προϊόντων από τις παράνομες ελληνοποιήσεις κ.ο.κ.
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» μπορεί να πει κανείς, χωρίς όμως να παραγνωρίζονται και άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με το έμψυχο δυναμικό που απασχολείται στην ελληνική κτηνοτροφία και ειδικά στην κτηνοτροφία της Ηπείρου, η οποία στερείται εργατικών χεριών.
Με χθεσινή τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται η παράταση της προθεσμίας αίτησης για μετάκληση εποχικών εργατών γης διάρκειας 30 έως 90 ημερών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021. Πρόκειται για μια ρύθμιση που αφορά και την κτηνοτροφία. Όμως η μετάκληση εργατών για την κτηνοτροφία δεν λύνει το πρόβλημα που υπάρχει και μάλλον το διαιωνίζει. Οι αλλοδαποί - και στην περιοχή μας οι περισσότεροι είναι μεν από τη γειτονική Αλβανία, υπάρχουν όμως και Ινδοί και καταγόμενοι από άλλες αφρικανικές χώρες - δεν «ριζώνουν» εύκολα στις κτηνοτροφικές μονάδες. Μένουν για πολύ λίγο διάστημα- πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις- και στη συνέχεια συνήθως επιστρέφουν στη χώρα τους ή μπορεί και να μείνουν παράνομα στη χώρα μας. Οπότε οι κτηνοτρόφοι είναι σε αναζήτηση αντικαταστατών τους. Πρόκειται για μια συνεχή «απασχόληση», χρονοβόρα και αναποτελεσματική ως προς τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων.
Είναι γεγονός ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κτηνοτροφικών μονάδων, μικρής και μεσαίας δυναμικότητας στην Ήπειρο, κρατήθηκε «ζωντανός» τα τελευταία 15- 20 χρόνια χάρη στους αλλοδαπούς βοσκούς και εργάτες γης. Όμως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και το «σύστημα» αυτό έχει εξαντλήσει τα όριά του.
Σύμφωνα με κτηνοτρόφους που διαθέτουν σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες η λύση του προβλήματος - αν θέλουμε να υπάρξει οργανωμένη κτηνοτροφία- είναι η στροφή σε Ελληνικά «χέρια» και ιδίως σε ντόπιους κάθε περιοχής. Μόνο που αυτό προϋποθέτει άρτια κατάρτιση η οποία πρέπει να γίνει με προτροπή και ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και με γενναία κίνητρα εκσυγχρονισμού των μονάδων. Η μετακινούμενη κτηνοτροφία ασφαλώς και είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ηπείρου, όμως δεν μπορεί να στηριχθεί και να διατηρηθεί εφόσον δεν προσαρμοστεί κι αυτή στα σύγχρονα δεδομένα. Κι όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο περισσότερες μονάδες θα μείνουν ενεργές με προοπτική περαιτέρω αύξησής τους.
Η διαχείριση των βοσκοτόπων
Σα να μην έφθαναν όλα τα άλλα προβλήματα του τελευταίου χρόνου (πανδημία, ενεργειακή κρίση, κόστος ζωοτροφών) οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και ζητήματα που αφορούν τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάκληση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό απόθεμα του 2020 που μεταβιβάστηκαν σε τρίτους, που πλήττει όσους θέλουν να αυξήσουν το ζωϊκό τους κεφάλαιο. Η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων, με έγγραφό της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, σημειώνει ότι η ανάκληση των μεταβιβάσεων θα επιφέρει μεγάλη ζημιά σε παραγωγούς «οι οποίοι όχι μόνο επένδυσαν για την απόκτηση των παραπάνω δικαιωμάτων αλλά και για την αγορά ζώων με σκοπό την αύξηση του ζωικού τους κεφαλαίου για την ενεργοποίηση αυτών των δικαιωμάτων τα οποία ανακλήθηκαν. Οι παραπάνω παραγωγοί δεν ζητούν να ενεργοποιήσουν δικαιώματα με βοσκότοπους ανύπαρκτους, αλλά να ενεργοποιήσουν και να αποκτήσουν δικαιώματα νόμιμα πάντα και με ζωικό κεφάλαιο που τους αναλογεί σύμφωνα με τις εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίοι σήμερα είναι εντελώς απροστάτευτοι». Και καταλήγοντας η Ένωση Αγροτών ζητά να εξεταστεί κατά περίπτωση η κάθε μεταβίβαση, ώστε να δικαιωθούν οι παραγωγοί αυτοί που διατηρούν ζωϊκό κεφάλαιο αναλογούντα για την ενεργοποίηση των αποκτηθέντων δικαιωμάτων.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου
«Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, που ήταν και είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας μας» τόνισε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας και την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, ως προς τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Η ταυτότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας αφορά τη κτηνοτροφία με μικρό κύκλο εργασιών, τα πρόχειρα καταλύματα που συνιστούν το 50% με 60% του κτηνοτροφικού κλάδου και στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και στην διευκόλυνση και ενίσχυση της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας. Ο διάλογος για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων δεν σταματά με τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι ανοιχτός και διαρκής για τον παραγωγικό κόσμο. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέδειξε ότι αφουγκράζεται τους φορείς και διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που κατέθεσαν».